Vandalizohet Shtëpia e Alfabetit, Kosova hesht!

Institucionet e Kosovës nuk kanë reaguar për vandalizmin e Shtëpisë së Kongresit të Manastirit. Nga këto institucione nuk është dërguar as urim për këtë përvjetor.

Periskopi.com Lajme

Alfabeti shqip ka shënuar 108-vjetorin e formimit. Por, ky përvjetor ka kaluar në heshtje në Kosovë. Institucionet qendrore të shtetit si dhe as ato kulturore e arsimore nuk kanë shënuar ditën e Alfabetit. Më 22 nëntor të vitit 1908 në qytetin e Manastirit, intelektualët shqiptarë vendosën alfabetin latin me 36 shkronja, me të cilin shkruhet sot shqipja.

Para Kongresit të Manastirit, gjuha shqipe ishte shkruar me shkronja arabe, greke, sllave, apo përshtatje të tyre. Kongresi i Manastirit, madje njihet se i paraprinë shpalljes kulturore të pavarësisë së Shqipërisë, që do të ndodhë më 1912.

Por, të martën Shtëpia e Alfabetit në Manastir është vandalizuar.

“Është thyer dera e shtëpisë, ndërsa në të është ngjitur edhe një grafit ku shkruhej “Vdekje për shqiptarët”, kanë raportuar gjatë ditës së martë mediet shqiptare në Maqedoni. Ndonëse, ende nuk dihen autorët e këtij akti vandal, nuk ka pasur reagime as nga institucionet e Shqipërisë, as ato të Kosovës që të identifikohen kryerësit e kësaj vepre, apo të kërkohet nga qeveria maqedonase zbardhja e rastit.