Universiteti i Kembrixhit, me simpozium e ekspozitë nderon heroin Gjergj Kastrioti Skënderbeu

 “Dita e Flamurit” po ashtu u shënua për të festuar Ditën Kombëtare të Shqiptarëve dhe pavarësinë nga otomanët.

Periskopi.com Kulturë

Ngjarje të ndryshme kanë ndodhur dje Universitetin e Kembrixhit në Angli, kushtuar figurës së heroit kombëtar Gjergj Kastrioti Skënderbeu.

Organizuar nga Shoqata Anglo-Shqiptare, një ndër Universitetet më prestigjioze në botë i ka kushtuar edhe një ekspozitë me libra antikuar kësaj figure, për të eksploruar kësisoj ndikimin e Skënderbeut në letërsinë dhe historinë e Evropës.

Pos ekspozitës, në Simpozium kanë folur edhe Masteri i Pembroke College – Lords Chris Smith, Patricia Nugee – një koleksionuese e librave shqiptarë që kanë në fokus Skënderbeun, Profesori David Abulafia – Profesor i Historisë së Mesdheut në Kembrixh, Bito Bianchi – Historian mesjetar dhe Profesor i Lëndës mbi raportet e Italisë e Shqipërisë, dhe Louise Marshall – Drejtoreshë e Departamentit të Shkrimit Kreativ në Universitetin Aberystwyth.

“Dita e Flamurit” po ashtu u shënua për të festuar Ditën Kombëtare të Shqiptarëve dhe pavarësinë nga otomanët.

Fotografi nga ngjarja ka postuar Lirim Greiçevci, Ambasadori i Kosovës në Londër, i cili është i pranishëm në shumicën e ngjarjeve ku promovohet kultura shqiptare në këtë qytet.

Epoka e Skënderbeut e shekullit XV dhe vetë figura e Gjergj Kastriotit – Skënderbeut ndikoi fuqishëm në jetën shpirtërore të shqiptarëve dhe për rritjen e vetëdijes kombëtare të tyre. Të frymëzuar prej tyre, intelektualë të shquar shqiptarë, i pasqyruan e i përjetuan ato në vepra historike monumentale, në të cilat nisi jetën e vet historiografia shqiptare.

Skënderbeu mblodhi mjaft reputacion një postum në Evropën Perëndimore në shekujt e 16 dhe 17. Me shumë e Ballkanit nën sundimin otoman dhe me turqit në portat e Vjenës në 1683, asgjë nuk mund të ketë lexues të mahnitur në Perëndim më tepër se një përrallë plot aksion e rezistencës heroike të krishterë për të “një luzmë mysliman”./ KultPlus.com