Top sekreti i Bashkimit Sovjetik mbi eksperimentin e kontrollimit të mendjes

Periskopi.com SOK

Gjatë Luftës së Ftohtë, të dy, sovjetikët dhe amerikanët po kryenin një hulumtim shumë joortodoks në një përpjekje për të marrë epërsinë mbi njëri-tjetrin. Hulumtime të tilla çojnë në programe si MKULTRA dhe programi Stargate i Shteteve të Bashkuara të Amerikës.

Shumë pak është publikuar në lidhje me hulumtimin parapsikologjik të sovjetikëve, të cilin e quajnë Psikologjia. Megjithatë, një raport nga Serge Kernbach në Qendrën Kërkimore të Avancimeve Robotike dhe Shkencës së Mjedisit në Shtutgart, Gjermani hedh një farë drite mbi kërkimin sovjetik.

Raporti i tij përfshin një numër raportesh teknike ruse që variojnë nga viti 1917 deri në vitin 2003, gjë që siguron njëfarë pasqyre në llojin e hulumtimit që po zhvillonin sovjetikët.

Eksperimentet e kontrollit të mendjes

Çuditërisht e mjaftueshme, raporti tregon se programet sovjetike ishin shumë të ngjashme me programet amerikane, të cilat u përqëndruan në kontrollin e mendjes, shikimin e largët mes të tjerave.

Në këtë raport, Kernbach thekson se ky hulumtim ishte “i lidhur me ndikimin e emetimit të dobët dhe të fortë elektromagnetik në objektet biologjike, ngatërrimin kuantik në sistemet makroskopike, transmetimi i sinjalit jo-lokal bazuar në efektin Aharonov-Bohm, fenomenet e “operatorit njerëzor”.

Në disa raste, duket se hulumtimi sovjetik dhe pastaj përdorimi i këtij hulumtimi në fakt nxiti një numër projektesh amerikane.

Për shembull, hulumtimi i sovjetikëve mbi emetimet elektromagnetike në objektet biologjike ishte arsyeja e drejtpërdrejtë që Projekti i Pandorës u krye në Shtetet e Bashkuara, raporton “Locklip”, transmeton Periskopi. Projekti Pandora ishte studimi i Amerikës në efektet afatshkurtra dhe afatgjata të mikrovalëve me intensitet të ulët mbi gjërat e gjalla.

Amerika filloi të kryente këtë hulumtim kur zbuluan se dikush, më shumë se sa sovjetikët, po bombardonte ambasadën e SHBA’së me mikrovalë me intensitet të ulët. Praktika e futjes së ambasadës së SHBA’së me rrezatim me intensitet të ulët ishte pothuajse me siguri një rezultat i idesë sovjetike që truri mund të merrte valë elektromagnetike me frekuencë të lartë.

Sovjetikët jo vetëm që kanë studiuar idenë se kjo energji mund të ndikojë në mendjen njerëzore, por gjithashtu që kjo energji mund të ketë gjithashtu një ndikim edhe në objekte të tjera. Ky besim i kishte dhënë idenë e mjegullimit si armë të spiunazhit.

Sovjetikët jo vetëm që kanë studiuar idenë se kjo energji mund të ndikojë në mendjen njerëzore, por gjithashtu që kjo energji mund të ketë gjithashtu një ndikim edhe në objekte të tjera. Ky besim i kishte dhënë idenë e mjegullimit si armë të spiunazhit.

Sikurse amerikanët që po zbatonin programin Stargate, sovjetikët po studionin shikimin e qartë dhe se si shikimi i largët mund të përdoret për të manipuluar apo për të shfrytëzuar energjitë e ndryshme për të mbledhur informacion. Kernbach vë në dukje një nga dokumentet sovjetike që thotë se hulumtimi u fokusua në “metodat e marrjes së informacionit në kohë, përveç atyre të njohura tradicionalisht”.

Edhe pse ky raport hedh dritë mbi programet sovjetike psikologjike, dokumenti është interesant i pavlefshëm për një faktor të rëndësishëm: rezultatet e hulumtimit dhe eksperimenteve.

Raporti pretendon se shumë nga eksperimentet dhanë rezultate pozitive. Për më tepër, fakti se sovjetikët vënë në praktikë një pjesë të hulumtimit, siç është bombardimi i ambasadës së SHBA’së me mikrovalë me intensitet të ulët, është dëshmi se disa rezultate pozitive janë kthyer nga eksperimentet.

Megjithatë, të gjitha dokumentet që përmbajnë detajet e rezultateve mbesin kryesisht të klasifikuara. Përveç kësaj, çdo dokumentacion që do të tregonte se ky hulumtim ka vazhduar pas Luftës së Ftohtë është gjithashtu i padisponueshëm.

Nuk e mohon faktin se Lufta e Ftohtë nxiti disa nga eksperimentet më të çuditshme, dhe në disa raste më njerëzore, në shkencë. Gjithashtu nuk ka mohuar faktin se ndoshta ka shumë më tepër për të dy programet që ende nuk janë lëshuar.

Megjithatë, nga raporti i Kernbach është e lehtë të konstatohet se sovjetikët ishin të drejtë në të njëjtin nivel, ose ndoshta edhe më përpara, me Shtetet e Bashkuara, kur ai erdhi në hulumtimin parapsikologjik/psikikologjik. Sidoqoftë, derisa të lirohet më shumë dokumentacion rreth programit psikologjik të Bashkimit Sovjetik, ne kurrë nuk mund ta dimë se çfarë saktësisht ka shkaktuar ky program./Periskopi/