Familja 8-anëtarëshe nga Lipjani jeton me 2 euro në ditë

Familja Krasniqi nga Qallapeku i Lipjanit po jeton si mos më keq. Shtëpia ku jeton familja 8-anëtarëshe nuk i plotëson aspak kushtet për banim, kurse ata shpesh mbesin edhe pa gjërat më elementare për jetë.

Periskopi.com Lajme

 

Familja jeton e varur nga një ndihmë sociale në vlerë prej 80 eurosh, e cila nuk ju mjafton as për ushqim. Ndërkohë e gjithë familja jeton në dy dhoma të një shtëpie të stërvjetruar duke ua rrezikuar edhe jetën banorëve aty.

Derisa kryefamiljari Abazi kishte dalë për të kërkuar punë krahu, ishte Zana bashkëshortja e tij e dytë, e cila flet për gjendjen e rëndë në të cilën është duke jetuar ajo me bashkëshortin djalin e saj dhe pesë fëmijët tjerë të Azemit, pasi që nëna e tyre u kishte vdekur nga sëmundja e kancerit, kohë më parë. “Jetojmë nga një ndihmë sociale prej 80 eurosh. Asnjë nuk jemi të punësuar kurse burri del për çdo ditë për të kërkuar punë krahu, por rrallë gjen”, rrëfen kryefamiljarja Zana, para derës së një shtëpie të vjetër, e cila nuk mbahet mend se kur është ndërtuar, shkruan Kosova Sot.

“Shumë vështirë e kemi me këtë shumë të ndihmës sociale t’ia dalim. Të pesë fëmijët janë në shkollë, dy bëjnë rrugë për në Lipjan, të tjerët këtu. Dhe vështirë të udhëtojnë çdo ditë dhe pa para. Ka raste edhe kur mbesim edhe pa ushqim. Një gjendje jo të mirë sa i përket ushqimit e kemi edhe sot. Burri doli për të kërkuar punë”, është shprehur ndër të tjera ajo, duke shtuar se gjërat ushqimore më të nevojshme i kanë në shtëpi vetëm edhe për dy ditë, por jo edhe më shumë.

Shtëpia e stërvjetruar Zana shprehet se burri saj mundohet të kujdeset që fëmijët mos t’i heqin keq, edhe pse vuan nga tensioni dhe është nën ndikim të terapisë. Edhe vetë Zana është me tension të lartë.

Ajo përshkruan tutje se si mbesin në shtëpi edhe pa gjërat më elementare. Ajo shton se janë ditët më të rënda, që i përjetojnë ajo me burrin dhe fëmijët, kur mbesim pa gjërat më elementare për jetë.

“Dalim e kërkojmë kush ka mundësi të na ndihmoj”, thotë ajo.

E keqja e kësaj familjeje është se shtëpia e banimit është e stërvjetruar.

“Mungesa e dhomave është një problem i madh për ne familjarëve. Shtëpia është bërë e rrezikshme për banim”.

Zana thotë se disa fëmijë i dërgojnë tek gjyshërit aty afër për të fjetur, sepse nuk kanë ku.

“Deri më tani fëmijët kanë fjetur në ato dhomat e shkatërruara andej, por tani nuk ka mundësi të flenë aty, sepse kur bie shi, aty lagen pothuajse të gjitha gjërat. Prandaj, duke mos pasur mundësi tjetër i kam dërguar tek pleqtë aty në shtëpinë afër nesh”, shprehet ajo .