Mësoni sa para ka Valdete Daka

Periskopi.com Lajme

Kryetarja e KQZ-së Valdete Daka ka deklaruar shumë më pak para të gatshme në Agjencinë Kundër Korrupsionit.

Valdete Daka, gjyqtare në Gjykatën Supreme dhe kryetare e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, ka deklaruar pasuri të paluajtshme në vlerën prej 155 mijë e 798 eurove.

Sipas deklarimit të saj në Agjencinë Kundër Korrupsionit pasuria e luajtshme- vetura ka vlerën 12.700 euro.

Të hyrat vjetore të Dakës, bashkëshortit dhe fëmijëve sipas deklarimit të pasurisë janë 40136 euro.

Para të gatshme Daka ka deklaruar se ka 17 mijë e 400 euro, derisa një vit më parë para të gatshme ajo kishte deklaruar 47 mijë e 500 euro.

Valdete Daka flet për vëzhguesit e OJQ’së fantome

Periskopi.com Lajme

Kryetarja e KQZ-së, Valdete Daka, ka komentuar përfshirjen e njerëzve të partive politike në një organizatë joaktive që ka monitoruar zgjedhjet e së dielës.

Lidhur me fshehjen e asamblistëve të PDK-së e AAK-së si vëzhgues nën petkun e një organizate joqeveritare joaktive, kryetarja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Valdete Daka, tha se Zyra e regjistrimit të subjekteve politike pasi ka bërë verifikimin se a i plotësojnë këta persona kushtet ligjore për të qenë vëzhgues dhe a i plotëson kjo OJQ ato kushte i ka rekomanduar KQZ-së t’i akreditojë.

“Kjo është e vërteta, s’ka asgjë tjetër“, shtoi ajo.

“Se kujt i takojnë ata, çka janë ata, ne nuk mundemi me e ditë. Nga asnjë OJQ, asnjë institucion, ne nuk kërkojmë përkatësi politike, pra nuk e dimë nëse edhe në OJQ të tjera ka njerëz të partive politike”, tha Daka lidhur me praninë e përfaqësuesve të PDK-së dhe AAK-së në organizatën joaktive “Instituti Rajonal për Demokraci, të Drejtat e Njeriut dhe Studime Politike”, e cila ka vëzhguar zgjedhjet e parakohshme parlamentare të 11 qershorit.

Më tej, kryetarja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve ka folur për procesin e numërimit të votave.

Ajo tha se brenda qendrës së numërimit të votave gjithçka është duke shkuar siç duhet.

“Puna po vazhdon në tri turne. Njerëzit po punojnë 24 orë pa ndërprerë. Sot është duke u bërë futja e rezultateve të partive dhe kandidatëve, pastaj në fund do të dimë se a kemi ndonjë kuti që ka nevojë për rinumërim. Deri më tani nuk kemi pasur asnjë incident”, tha Valdete Daka për KALLXO.com.

Ndërsa, koordinatori i Qendrës së numërimit të votave, Burim Ahmetaj, tha se kjo Qendër ka pranuar mbrëmë të gjithë materialin e ndjeshëm nga të gjitha komunat e Kosovës.

“Të gjithë materialin e kemi në Qendrën e numërimit dhe jemi në proces të plotësimit të të dhënave të formularëve të rezultateve. Kemi staf të dyfishuar për të mos ndodhur gabime”, tha ai.

“Po ashtu jemi duke bërë edhe skanimin e votave, pastaj do të kalojmë te numërimi i votuesve me kusht. Ende nuk kemi mbërri tek procesi nëse mundet të ketë persona të cilët kanë votuar dy herë, si i rregullt dhe me kusht. Mundet me pasë rinumërim të kutive të votimit pasi që ekziston ajo që një subjekt mundet me pasë vota ndërsa deputetët jo ose e kundërta por një gjë mund ta them që do të ketë rinumërim por nuk e di se sa”, tha Ahmetaj.

Ndërsa, shefi i Misionit të Bashkimit Europian për Vëzhgimin e Zgjedhjeve në Kosovë, Alojz Peterle, tha sot se përfshirja e vëzhguesve të zgjedhjeve të PDK-së dhe AAK-së nën petkun e një organizate të shoqërisë civile është në kundërshtim me ligjin.

Të dielën, KALLXO.com ka zbuluar planet e koalicionit PDK-AAK-NISMA për të fshehur vëzhguesit e tyre në emër të një OJQ-je joaktive.

Valdete Daka shpjegon pse janë mbi 52 mijë vota të pavlefshme

Periskopi.com Lajme

Kanë mbetur më pak se një për qind të votave të pa numëruara që të rrumbullakohet procesi dhe rezultati përfundimtar për zgjedhjet e parakohshme parlamentare në Kosovë, të mbajtura më 11 qershor.

Megjithatë, shpallja e rezultatit, pritet të marrë edhe tri javë kohë, për shkak të procedurave të ankimimit.

Në bazë të rezultatit preliminar të Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, koalicioni i Partisë Demokratike të Kosovës, Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës dhe Partisë Nisma, ka fituar 34 për qind të votave, pasuar Lëvizja Vetëvendosje me 27 për qind, kurse në vendin e tretë është koalicioni Lidhja Demokratike e Kosovës, Aleanca Kosova e Re dhe Alternativa me 25.7 për qind të votave.

Nga komunitetet pakicë, Lista Serbe ka fituar mbi 5 për qind të votave.

Kryetarja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, Valdete Daka, tha për Radion Evropa e Lirë se përveç votave me kusht dhe votave të diasporës, numërimi i votave tjera ka përfunduar.

Ajo ka shtuar se rezultatet përfundimtare të Qendrës së Numërimit dhe Rezultateve do të bëhen të ditura pas procesit të shqyrtimit dhe verifikimit të materialit zgjedhor dhe numërimit të votave me kusht.

“Sa i përket rezultateve përfundimtare ato do t’i kemi pasi të bëhet auditimi i të gjitha kutive, mospërputhjeve eventuale, ankesave të cilat mund t’i kemi në Panelin Zgjedhor për Ankesa dhe Parashtresa (PZAP), si dhe pasi të numërohen votat më kusht dhe votat nga diaspora. Vetëm atëherë do t’i kemi rezultatet përfundimtare. Do të thotë deri në tri javë”, ka thënë Daka.

Në zgjedhjet e përgjithshme parlamentare në Kosovë, të drejtë vote kanë pasur mbi 1 milion e 800 mijë banorë, nga të cilët rreth 700 mijë është numri i fletëvotimeve të vlefshme.

Kurse, sipas Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, mbi 52 mijë është numri i fletëvotimeve të pavlefshme. Kryetarja e KQZ-së, Valdete Daka, thotë se ky trend po përsëritet në të gjitha zgjedhjet e parakohshme.

​“Afatet e shkurta ndikojnë edhe në informimin publik, sidomos votuesit e rinj nuk dinë të votojnë. Ka ndoshta edhe arsye të tjera, edhe pse ne në fakt nuk e dimë saktësisht pse fletëvotimet janë të pavlefshme”.

“Mundet të ketë edhe arsye tjera, ka edhe njerëz që janë të pakënaqur me gjithë situatën politike dhe thjeshtë e shprehin pakënaqësinë e tyre duke prishur fletëvotimin. Pra, ka lloj- lloj arsyesh. Por, ne vetëm pasi të bëjmë një analizë të përgjithshme të tyre, do të dimë se cilat janë arsyet kryesore“, ka thënë Daka.

Zgjedhjet e 11 qershorit, në përgjithësi janë vlerësuar të suksesshme, përjashtuar disa vërejtje që janë dhënë në lidhje me listën e pa përditësuar të votuesve dhe disa parregullsive, por të cilat sipas vëzhguesve, nuk kanë ndikuar në proces.

Këto zgjedhje, pritet të përcaktojnë përbërjen e re të Kuvendit të Kosovës, nga i cili më pas do të formohet edhe Qeveria e ardhshme e Kosovës.

Adriatik Kelmendi ka dy fjalë për Valdete Dakën

Periskopi.com Lajme

Gazetari Adriatik Kelmendi duke komentuar procesin e zgjedhjeve në Kosovë ka folur edhe për kryetaren e KQZ-së Valdete Daka.

Sipas Kelmendit, Daka pavarësisht telasheve ia arriti të organizon  zgjedhje të nivelit skandinavez në Kosovë.

Shënimi i plotë: Të mos i mbesim borxh:

Një meritë të madhe pse, përkundër telasheve, ia dolëm të kishim zgjedhje të nivelit ndoshta skandinavez në Kosovë edhe kësaj radhe e ka një grua – është Valdete Daka.

Daka ka një porosi për të gjithë komisionerët

Periskopi.com Lajme

Kryetarja e KQZ-së, Valdete Daka ka hapur procesin e votimit  në qendrën e Fakultetit Teknik në Prishtinë.

Daka me këtë rast ka ftuar të gjithë qytetarët me të drejtë vote që të votojnë për këtë proces zgjedhor.

“I ftoj qytetarët e Kosovës me të drejtë, të votojnë. I ftoj të gjithë komisionerët e subjekteve politike që mos ta keqpërdorin pozitën e tyre, të sillen sipas standardeve ndërkombëtare dhe t’i tregojnë botës se edhe ne jemi pjesë e demokracisë. Deri më tani nuk kemi ndonjë problem të paraqitur”, ka thënë Daka.

A është i ligjshëm koalicioni LDK-AKR me Vetëvendosjen? E sqaron KQZ-ja

Periskopi.com Lajme

Kryetarja e KQZ-së Valdete Daka ka thënë se Lëvizja Vetëvendosje nuk mund të bëjë koalicion me LDK-AKR, por që sipas saj Lëvizja mund të hyjë në listën e koalicionit LDK-AKR.

Mbrëmë në orën 00:00 ka skaduar afati për dorëzimin e koalicioneve.

Ndryshe gjatë ditës është raportuar se Vetëvendosje mund t’i bashkohet koalicionit LDK-AKR, por kjo është mohuar nga zyrtarë të VV-së.

KQZ mund të mbetet pa kryetare

Periskopi.com Lajme

Komisioni Qendror i Zgjedhjeve mund të mbetet pa kryetare ende pa u shpallur rezultatet përfundimtare të zgjedhjeve të parakohshme.

Kjo mund të ndodhë nëse Gjykata Kushtetuese merr vendim në favor të Valdete Dakës, për t’u bërë kryetare e Gjykatës Supreme.

Këtë vendim, Gjykata Kushtetuese duhet ta marr pesë ditë pas datës së zgjedhjeve, pra me 16 qershor, pasi pikërisht në këtë datë skadon afati i masës pezulluese që i është vënë emërimit të Enver Pecit në krye të Supremës.

Me 16 mars, Daka e pati kontestuar vendimin e Këshillit Gjyqësor të Kosovës, të datës 6 mars 2017, me anë të të cilit Peci ishte emëruar kryetar i Gjykatës Supremës, shkruan AktivPress

Të njëjtën ditë, kryetarja e Gjykatës Kushtetuese, Arta Rama-Hajrizi e pati caktuar gjyqtaren Snezhana Botusharova si gjyqtare raportuese dhe kolegjin shqyrtues në përbërje të: Almiro Rodrigues (kryesues), Ivan Cukalovic dhe Selvete Gerxhaliu-Krasniqi.

Pas shqyrtimit të lëndës qe vendosur që të pezullohet procedura e emërimit të kandidatit për kryetar të Gjykatës Supreme nga Presidenti i Republikës së Kosovës.

“Vazhdimi i kësaj mase të përkohshme do të zgjasë deri më 16 qershor 2017”, thuhet në njoftimin e Gjykatës Kushtetuese.

Me vendimin e 16 qershorit, duhet të njoftohet presidenti, pasi ai është autoriteti që e emëron kryetarin e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve.

Me Kushtetutë është e përcaktuar që kryesuesi i Komisionit Qendror të Zgjedhjeve, të jetë nga radhët e gjyqtarëve të Gjykatës Supreme dhe të Gjykatave me juridiksion apeli.

Me 16 qershor, mund të jenë të përfunduara zgjedhjet vetëm në rast se nuk evidentohen parregullsi në asnjë vend-votim apo në Qendër të numërimit të votave.

Nëse merret parasysh përvoja nga e kaluara, atëherë duhet llogaritur që edhe në këto zgjedhje do të ketë ankesa nga subjektet politike për parregullsi të mundshme zgjedhore.

KQZ-ja tregon vendimin për zgjedhjet serbe në Kosovë

Qeveria e Isa Mustafës ka miratuar mbajtjen e zgjedhjeve presidenciale serbe në Kosovë. Mirëpo, Komisioni Qendror i Zgjedhjeve (KQZ) thotë se këto zgjedhje nuk ekzistojnë.

Periskopi.com Lajme

Kryetarja e KQZ-së, Valdete Daka ka thënë për “Indeksonline” se Komisioni që ajo drejton nuk merret fare me këto zgjedhje.

Ajo ka sqaruar se këtë do ta bëjë OSBE-ja.

“Ne nuk kemi asgjë të bëjmë me këto zgjedhje. S`kemi asgjë. Për ne ato zgjedhje nuk ekzistojnë. Me këto zgjedhje merret vetëm OSBE-ja”, ka thënë ajo.

Ndërkohë, OSBE-ja ka sqaruar se qendrat ku pritet të votohet, do të quhen si qendra grumbullimi ose degë përkatëse. Lidhur me mbajtjen e këtyre zgjedhjeve janë shprehur pakënaqësi nga ana e opozitës, për të cilët kjo përbën shkelje të Kushtetutës së Kosovës.

Deri sa, për partinë që udhëhiqet nga kryeministri Isa Mustafa (LDK), është veprim i duhur që kësaj çështje nuk i është bërë bujë.

Zgjedhjet pritet të mbahen ditën e diel, më 2 prill.

Daka sot i drejtohet Kushtetueses

Valdete Daka do të paraqesë ankesë në Gjykatën Kushtetuese lidhur me zgjedhjen e kryetarit të Gjykatës Supreme.

Periskopi.com Lajme

 

Daka ankesën e saj në Kushtetuese pritet ta dërgojë në ora 11:30.

Valdete Daka i arsyeton vonesat në procesin e zgjedhjeve në Drenas

Kryetarja e KQZ-së, Valdete Daka ka vizituar sot qendrën e votimit në shkollën “Rasim Kiçina” në Drenas me ç’rast ka thënë se vonesat e mundshme nuk janë tendencë për dëmtim të procesit. 

Periskopi.com Lajme

“Sot erdha për një vizitë në qendrën e votimit në shkollën “Rasim Kiçina” ku pata kënaqësinë të dëgjoj se gjithçka është duke shkuar në rregull. Shpresoj që gjatë ditës gjithçka të shkojë mirë. Është e mundur ndonjë vonesë për shkaqe teknike, por nuk ka pengesë që e dëmton procesin apo tendencë për dëmtim të procesit”, është shprehur Daka, raporton KTV.

Daka më shumë se ndryshimin e ligjit zgjedhor, kërkon zbatimin e tij (Video)

Kryetarja e Komisionit Qendror të Zgjedhjeve në Kosovë, Valdete Daka thotë se standardet e zgjedhjeve i minon mungesa e besimit tek ata që i organizojnë.

Periskopi.com Lajme

Për Dakën më shumë se ndryshimi i ligjit zgjedhor ka rëndësi zbatimi i tij si dhe sjellja e partive në zgjedhje.

“Ligjin mund ta ndryshojmë çdo ditë, por jo vetëdijen e njerëzve apo të partive politike”, thotë Daka.

Gjatë intervistës për Zërin e Amerikës, Daka flet për zgjedhjet e jashtëzakonshme në komunën Drenas si dhe deklaratat politike të partive për zgjedhje të parakohshme.

Kryetarja e KQZ-së thotë se institucioni që drejton është i detyruar të zhvillojë zgjedhje kurdo që ato të thirren nga presidenti i republikës.

Ndërkohë Daka kujton ndikimin potencial që mund të ketë në cilësinë e zgjedhjeve afatet e ngushta kohore për përgatitjen e tyre.

Kryetarja e KQZ-së ishte në Uashington DC në kuadër të programit zgjedhor të SHBA.