Thaçi i ‘ha’ fjalët e veta, harron  Ligjin për Ushtrinë, do t’i nisë ndryshimet kushtetuese

Presidenti i Kosovës, Hashim Thaçi, i tha Radios Evropa e Lirë se ‘pajtohet me zyrtarët e lartë amerikanë për krijimin e Forcës së Armatosur të Kosovës përmes ndryshimeve kushtetuese’.

Periskopi.com Lajme

 

Thaçi tha se transformimi i FSK-së në Forcat e Armatosura “duhet të jetë një proces gjithëpërfshirës vendor dhe i partneritetit të gjithëmbarshëm ndërkombëtarë, në veçanti SHBA-së dhe NATO-s”.

Ai tha se do ta nisë dhe udhëheqë një proces të diskutimeve me përfaqësuesit politikë të serbëve të Kosovës “për të shteruar të gjitha mundësitë e koordinimit me ta për krijimin e Ushtrisë së Kosovës”.

Në intervistë me Radion Evropa e Lirë, presidenti Thaçi tha se asgjë “nuk mund ta bllokojë themelimin e Forcave të Armatosura të Kosovës”, meqë siç tha “është një e drejt e patjetërsueshme e qytetarëve të Kosovës dhe e institucioneve të një vendi të pavarur dhe sovran”.

Në intervistë presidenti Thaçi flet edhe për vizitat e zyrtarëve serbë në Kosovë dhe për mundësinë e mbajtjes së zgjedhjeve presidenciale serbe edhe në territorin e Kosovës.

Zoti President, zyrtarët amerikanë që kanë vizituar Kosovën kanë shprehur shqetësimin e Washingtonit zyrtar lidhur me procesin e transformimit të FSK-së me ligj. Ata kanë thënë se e përkrahin transformimin por vetëm me ndryshimet kushtetuese në një proces gjithëpërfshirës dhe transparent. A është kjo temë tani ‘jashtë tavolinës’ kur flasim për transformimin me ligj?

Hashim Thaçi: Ideja për themelimin e Forcave të Armatosura të Kosovës nuk është ide e sotme, është në kuadër të projektit për rishikimin e sektorit të sigurisë. Ndërsa, ne kemi pajtueshmëri të plotë si Kosovë me SHBA-në dhe NATO-n që nga fillimi i vitit 2014 për themelimin e Forcave të Armatosura të Kosovës. Unë edhe dje jam takuar me zotin Hoyt Yee gjithashtu edhe me ambasadorin e SHBA-së zotin Delawie. Ajo që është me shumë rëndësi është se kemi qëllimin e njëjtë, objektiven e njëjtë që Kosova të ketë Forcat e veta të Armatosura, të jetë një proces gradual, gjithëpërfshirës, me praninë e të gjitha komuniteteve, përfshirë këtu edhe serbët.

Ata janë të përfshirë edhe tani, por jemi që të marrin rol edhe më aktiv që të kemi Forca të Armatosura të Kosovës si Forcë multietnike, e standardeve të NATO-s. Dakordohemi plotësisht që ky proces të ndodh përmes ndryshimeve kushtetuese. Tani edhe koha që ka mbetur është një mundësi e re, në veçanti pas kthimit të Lista Sërpska në institucionet e Kosovës, që të diskutojmë me ta, t’i dëgjojmë sërish shqetësimet në mënyrën më serioze të mundshme, vullnetin e tyre dhe që të gjithë të jenë pjesë e këtij procesi, pra gjithëpërfshirës vendor dhe partneritetit të gjithëmbarshëm ndërkombëtarë në veçanti të SHBA-së dhe NATO-s.

A do të thotë kjo se ngadalë duhet të bëhen përpjekje për ndryshime kushtetuese për transforimimin…

Hashim Thaçi: Definitivisht, ne jemi gati të nisim këto ndryshime kushtetuese. Do të vazhdojmë në ditët dhe javët e ardhshme me komunitetin serb të flasim me Lista Sërpska dhe me të gjitha komunitetet e tjera, që të jetë një proces i koordinuar dhe mirë i organizuar. Unë nuk besoj se dikush mund të rezistojë, kësaj të drejte të institucioneve të Kosovës për themelimin e ushtrisë, deri në pafundësi apo të pretendojë të vë veto sepse askush nuk ka veto. Ne duam që të themelojmë ushtri të Kosovës për të qenë pjesë e integruar në NATO dhe jo ushtri të Kosovës për të qenë e izoluar. Prandaj do të punojmë gjithanshëm edhe në rrafshin koordinues vendor me të gjithë por edhe në rrafshin ndërkombëtar që të jetë një angazhim i pranueshëm nga të gjithë dhe i mirëpritur nga të gjithë.

Por a ka Lista Serbe ndonjë kusht që t’I japin mbështetje FSK-së?

Hashim Thaçi: Realisht deri më tani nuk kanë prezantuar ndonjë platformë se si ata do të mund të inkuadroheshin në këtë proces, apo ndonjë ide. Me përjashtim të refuzimit që e kishin të nxitur, inkurajuar dhe të urdhëruar nga Beogradi. Unë nuk dua të besoj se pas kthimit në institucione ata do të vazhdojnë të jenë refuzues në kuptimin absolut. Do ta kuptojnë se themelimi i Forcave të Armatosura të Kosovës nuk është i drejtuar kundër askujt përkundrazi është në shërbim të qytetarëve pa dallim etnie, do të jetë një forcë multietnike e kritereve dhe vlerave të NATO-s.

Në ditët e ardhshme planifikoj që të takohem edhe personalisht, të bisedoj me ta në mënyrën më të sinqertë dhe të përgjegjshme dhe në kuadër të kompetencave kushtetuese dhe ligjore të lëvizin përpara. Unë e theksoj se ne do të jemi shumë serioz në këtë proces. Ka filluar, do të përmbyllet suksesshëm, do ta themelojmë ushtrinë e Kosovës dhe do ta ruajmë partneritetin me bashkësinë ndërkombëtare. Me rëndësi është shumë që tani agjenda e themelimit të Forcave të Armatosura të Kosovës nuk është më vetëm një agjendë lokale por është agjendë e nivelit më të lartë botëror që do të përfshijnë edhe SHBA-në edhe NATO-n. Ky ka qenë edhe synimi edhe qëllimi im. Është një proces i pakthyeshëm.

E keni një plan si t’i bindni serbët, meqë kanë qenë kategorik se nuk do ta votojnë, siç thonë, kurrë ushtrinë?

 Hashim Thaçi: Në politikë nuk ka kurrë, kurrë! Nuk mund të thuhet kurrë se një proces nuk mund të ndodh. Nuk ka forcë që do të mund ta bllokojë themelimin e Forcave të Armatosura të Kosovës. Është një e drejt e patjetërsueshme e qytetarëve të Kosovës dhe e institucioneve të një vendi të pavarur dhe sovran. Tani hapat duhet të koordinohen që të jetë një proces inkluziv, I dëgjimit edhe të opinioneve të ndryshme dhe në të njëjtën kohë unë dua të besoj fuqishëm se serbët e kanë kuptuar që ideja jonë nuk është e drejtuar kundër askujt përkundrazi është në interesin e të gjithëve që vendi ynë të faktorizohet dhe forcohet.

A duhet qeveria ta tërheqë ligjin?

Hashim Thaçi: Mendoj se koha që ka mbetur është e mjaftueshme që të ndodhin bisedimet e hapura me komunitetin serb, prej bartësve të institucioneve dhe e thash se do të udhëheqë vet me këtë proces të diskutimeve me ta. Do të jetë një proces plotësisht i koordinuar me qeverinë dhe Kuvendin, pasi vetë kryeparlamentari Veseli dhe kryeministri Mustafa kanë qenë ndër të parët që janë informuar me idenë time që nëse serbët shkojnë deri në pafundësi me propozimin për ndryshime kushtetuese atëherë Kosova ka të drejtën e vet edhe ligjore për themelimin e ushtrisë. Kështu që agjenda nuk do të ndalet.

Do të respektohen hapat e domosdoshëm. Do të shterim të gjitha mundësitë e koordinimit me serbët. Të bëjmë gjithçka që është e mundur për integrimin e tyre në proces dhe unë shpresoj dhe besoj se përvoja ime në këto vite që kam bashkëpunuar me ta më thotë se diçka e tillë është e mundshme dhe serbët do të jenë pjesë e procesit.

Vetëm edhe 9 ditë i kanë mbetur Qeverisë ta procedojë projektligjin për FSK-në në Kuvend

Kanë mbetur edhe nëntë ditë nga afati kohor prej 30 ditësh që Qeveria e Kosovës ta procedojë Projektligjin për Forcën e Sigurisë së Kosovës në Kuvend.

Periskopi.com Lajme

 

Qeveria e Kosovës ende nuk e ka proceduar këtë projektligj edhe pse ministritë përkatëse e kanë dhënë dritën e gjelbër për më tutje.

Zyra për media e Ministrisë së Integrimit Evropian ditë më parë ka sqaruar për Telegrafin se Projektligji për FSK-në nuk e cenon legjislacionin e BE-së.

Po ashtu, edhe zëdhënësi i Ministrisë së Financave, Muharrem Shahini, ditë më parë ka thënë për Telegrafin se buxheti reflekton planin strategjik të FSK-së dhe nuk paraqet kurrfarë pengese për transformimin në ushtri.

Dritën e gjelbër e ka dhënë edhe ministri i Forcës së Sigurisë së Kosovës, Haki Demolli, i cili tashmë e ka dhënë mendimin pozitiv për Projektligjin për FSK-në.

Por, burime të Telegrafit bëjnë të ditur se nëse Qeveria nuk jep mendim ose nuk e procedon Projektligjin për FSK-në brenda afatit 30 ditësh prej kur i është dorëzuar, atëherë Kryesia e Kuvendit është ajo që vendos lidhur me ‘fatin’ e këtij Projektligji.

“Nëse nuk jep mendim pas 30 ditësh, atëherë do të vendos Kryesia e Kuvendit nëse procedohet për votim ose jo. Qeveria nuk mund ta ndaloj. Qeveria vetëm mundet me dhënë mendim pozitiv – negativ ose mos me dhënë mendim hiç”, bëjnë të ditur burimet për Telegrafin.

Po ashtu Telegrafi ka tentuar të marrë edhe një përgjigje nga Qeveria e Kosovës lidhur me procedimin e Projektligjit për FSK-në në Kuvend, por zëdhënësi Faton Abdullahu nuk ka kthyer përgjigje.

Ndryshe, Projektligj për FSK-në nga presidenti Hashim Thaçi është dërguar në Kuvend më datë 7 mars, ndërsa Kuvendi i Republikës së Kosovës e ka proceduar për mendim në Qeveri më 8 mars.

Procedohet në Qeveri projektligji për Ushtrinë e Kosovës

Ministria e FSK-së ka njoftuar se ka proceduar në Qeveri projektligjin për krijimin e Ushtrisë së Kosovës.

Periskopi.com Lajme

 

“MFSK shpreh pajtimin e plotë dhe mbështet miratimin e Projektligjit për Forcën e Sigurisë së Kosovës; që do të rezultonte me krijimin e bazës ligjore me qëllim të përmirësimit dhe ndërtimit të një sistemi të mbrojtjes dhe sigurisë me kapacitetet e nevojshme shtetërore, në mbrojtje të sovranitetit, integritetit territorial dhe interesave shtetërore, si dhe përmbushjen e synimeve për integrime euro-atlantike”, thuhet në njoftimin e Ministrisë së FSK-së.

Serbia në panik, nis propagandën kundër Ushtrisë së Kosovës

Autoritetet serbe kanë filluar ankesat e veta tek aleatët e vet kundër paralajmërimeve nga Kosova për formimin e Forcave të Armatosura. Sot, kjo ankesë u bë tek ambasadori kinez në Beograd Li Mançang, transmeton Koha.net.

Periskopi.com Lajme

Lidhur me këtë çështje me ambasadorin ka biseduar i ashtuquajturi drejtor i të ashtuquajturës zyrë për Kosovën, Marko Gjuriq. Siç njoftojnë mediet serbe, Gjuriq e ka vlerësuar të rrezikshme përpjekjen e Kosovës për formimin Ushtrisë së vet.

Gjuriq në takim ka falënderuar Kinën në përkrahjen për “ruajtjen e integritetit territorial të Serbisë dhe zbatimin e Rezolutës 1244 të KB-së në Kosovë”.

Ai te pala kineze ka theksuar “rëndësinë e formimit urgjent” të Asociacionit të Komunave serbe në Kosovë.

Alarmohet Serbia: Trump kërkon formimin e Ushtrisë së Kosovës (Foto)

Mediat serbe kanë transmetuar dhe komentuar raportin e Sekretarit amerikan të Mbrojtjes, Jamess Mattis, i cili nga Senati amerikan ka kërkuar formimin e Ushtrisë së Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Artikulli i njërës nga gazetat më të lexuara në Serbi, beogradases “Blic”, nis me titullin “Qeni i tërbuar i Trumpit porosit formimin e Forcave të Armatosura të Kosovës”.

“Ministri amerikan i Mbrojtjes, James Mattis, porosit që para zvogëlimit të pranisë së forcave amerikane në Kosovë, forcat vendore të Kosovës duhet të marrin mandatin për mbrojtjen e vendit”, shkruan “Blic”, transmeton Telegrafi.

Edhe gazeta “Danas”, duke cituar mediat kosovare, thotë se qëndrimi i administratës amerikane karshi Kosovës mbetet i pandryshueshëm.

Ndërsa, portali “Telegraf.rs” vjen me titullin “Trump shumë i ashpër në qëndrime: Kosova duhet ta formojë ushtrinë”, duke vazhduar më tej se krahas kësaj pritet që Serbia ta njoh Kosovën.

Ndërsa, agjencia e pavarur e lajmeve “B92”, lajm kryesor e ka deklaratën e Sekretarit të Mbrojtjes se po formohet Ushtria e Kosovës.

James Mattis, gjenerali legjendar amerikan që tash në Administratën e Donald Trump do të ketë rolin e Sekretarit (Ministrit) të Mbrojtjes, tha se Kosova duhet të ketë ushtri dhe se duhet të njihet nga Serbia.

Në një raport drejtuar Senatit, Mattis thekson se FSK duhet të shndërrohet në ushtri. Ai e ka mbështetur dialogun Prishtinë- Beograd derisa ka shtuar se, njohja e sovranitetit të Kosovës nga Serbia do të adresohet para anëtarësimit në Bashkimin Evropian.

trump-01 trump-02

Problemet politike, shkaktar që Kosova ende nuk ka ushtri

Ndryshimet kushtetuese, të cilat do t’i hapnin rrugë transformimit të Forcës së Sigurisë së Kosovës në Forca të Armatosura të Kosovës, kanë mbetur peng i zhvillimeve politike në vend, tha ministri i Forcës së Sigurisë së Kosovës, Haki Demolli.

Periskopi.com Lajme

 

Ai bëri me dije se ministria që drejton ka kryer përgatitjet e nevojshme të planifikimit dhe të procesit të transformimit dhe se është e gatshme të fillojë procesin e transformimit, pasi të jetë marrë një vendim politik në Kuvendin e Kosovës.

“Aktet normative apo draft ligjin për transformimin e FSK-së në FAK e kemi dërguar në Qeveri të Kosovës dhe po ashtu amendamentet kushtetuese që kanë të bëjnë me transformimin e FSK-së janë në Kuvendin e Kosovës. Por, deputetët e Kuvendit të Kosovës nga Lista Serbe janë duke e bojkotuar punën e Kuvendit të Kosovës, si dhe nuk kanë treguar gatishmëri për të dhënë votën e tyre pro ndryshimeve kushtetuese, të cilat do të ishin edhe bazë për fillimin dhe zhvillimin e këtij procesi”, thotë Demolli.

Ministri Demolli thotë se janë bërë përpjekje që të kontaktohen deputetët nga Lista Serbe, për të parë se cilat janë shkaqet e mos votimit të ndryshimeve kushtetuese për FSK-në dhe se cilat janë kërkesat eventuale që mund të kenë, mirëpo, sipas tij, “ nuk ka pasur sukses në atë drejtim”.

“Shtyrja e këtij procesi mund të jetë demotivim sa i përket zhvillimeve të brendshme në FSK. Kjo vërtetë mund të krijojë demotivim tek pjesëtarët e FSK-së, të cilët ka dy vite që po presin fillimin e këtij procesi”, thotë Demolli.

Deputeti i LDK-së kërkon formimin e ushtrinë pa interesa politike

Deputeti i LDK-së, Anton Quni, ka thënë se krijimi i ushtrisë së Kosovës duhet të trajtohet si temë pa interesa politike dhe me racionalitet.

Periskopi.com Uncategorized

Ai ka thënë se në këtë mënyrë do të arrihet edhe një komunikim dhe bindje e komunitetit serb se krijimi i ushtrisë nuk përbën rrezik.

“Ne nuk mund të bëhemi shkelës të kushtetutës, duhet të tregojmë kulturë shtetërore. Jam më se i bindur se nëse kjo temë shtrohet pa interesa politike, jam më se i bindur se insistimi në komunikim dhe me një racionalitet do të arrijmë që të binden edhe komunitetet pakicë që ushtria e Kosovës nuk përbën rrezik”, ka thënë Quni, tha ai ne Rubikon.