Shefi i UNMIK-ut kërkon hetim ligjor për deklaratat e Daut Haradinajt

Periskopi.com Lajme

Shefi i Misionit të Kombeve të Bashkuara në Kosovë, Zahir Tanin, ka kërkuar nga autoritetet e drejtësisë në Kosovë që të bëjnë hetime lidhur me një deklaratë të Daut Haradinajt, deputet i Kuvendit të Kosovës nga Aleanca për Ardhmërinë e Kosovës.

Kërkesën e tij, Tanin e ka bërë përmes një komunikate për medie, ditën e hënë, duke thënë se “deklarata e deputetit të Kuvendit të Kosovës, përmbante gjuhë të urrejtjes dhe kërcënim për pastrim etnik”.

Në komunikatë, Tanin u ka bërë thirrje “autoriteteve gjyqësore për të kryer hetimin e nevojshëm të këtij incidenti dhe të marrë masat e duhura në përputhje me ligjin e Kosovës”.

Administrata e UNMIK-ut, nuk ka komentuar më shumë në lidhje me deklaratën e lëshuar nga shefi i këtij misioni në Kosovë, Zahir Tanin.

Zëdhënësja e UNMIK-ut në Prishtinë, Sanam Dolatshahi, në një përgjigje me shkrim, i ka thënë Radios Evropa e Lirë se gjithçka është thënë në deklaratën e shefit të UNMIK-ut.

“Siç është thënë në deklaratë, Përfaqësuesi Special i Sekretarit të Përgjithshëm ka bërë thirrje për hetime në harmoni me ligjet e Kosovës”, ka thënë Dolatshahi.

 

Kërkesa e shefit të UNMIK-ut drejtuar autoriteteve të drejtësisë, pas deklaratës që deputeti Daut Haradinaj e ka dhënë gjatë një interviste në Radio Televizonin Dukagjini, ku ka folur lidhur me mundësinë e ekstradimit në Serbi nga autoritetet franceze, të vëllait të tij, liderit të Aleancës së Ardhmërisë së Kosovës, Ramush Haradinajt.

“Në rast se gabojnë të bëjnë këso veprimesh, atëherë, ata le të bëhen gati për tema më serioze. Nëse duan Kosovën etnikisht të pastër, pa serb, le të bëjnë hajgare me Ramushin”.

Shefi i UNMIK-ut, Tanin, të mërkurën ka pasur takim me Komisionin parlamentar për Punë të Jashtme. Anëtari i këtij komisioni, Pal Lekaj, thotë për Radion Evropa e Lirë se kishte kërkuar sqarime nga zoti Tanin, lidhur me kërkesën e tij.

“Ai tha ‘nëse ka hapësirë për tu hetuar, atëherë është çështje e brendshme e juaja’. Kam kërkuar sqarim dhe kam ngritur edhe një paralele, me prononcimin e ish presidentit të Serbisë Nikoliq, kur ai pati thënë ‘unë jam i gatshëm të marrë armët dhe bashkë më djemtë të shkojë të luftojë në Kosovë, t’i luftojë shqiptarët’. Prandaj, asnjë ngritje, asnjë shqetësim nuk e ka treguar UNMIK-u dhe shefi i UNMIK-ut që është në Kosovë dhe në këtë drejtim, i kam thënë që ‘duhet të jeni të barabartë dhe të mos jeni të njëanshëm’, sepse këso deklaratash bëjnë për çdo ditë zyrtarët më të lartë të shtetit të Serbisë”.

Sipas deputetit Lekaj, deklarata e Daut Haradinajt është keqkuptuar dhe se domethënia e kësaj deklarate është që “Serbia po mundohet të bëj pastrim, me veprimet e saj ndaj zotit Haradinaj”, i cili sipas tij, “politikisht gjendet në Francë”.

Por, Bekim Blakaj nga Fondi për të Drejtën Humanitare në Kosovë, duke folur për Radion Evropa e Lirë, e ka cilësuar deklaratën e Daut Haradinajt si të pamatur dhe të papranueshme.

Por, megjithatë, sipas tij, kërkesa e shefit të UNMIK-ut për hetim të deklaratave të Haradinajt, nuk është përcjellë me ndonjë fakt për ndonjë veprim të Haradinajt që ndërlidhet me deklaratën.

“Nuk e di se a ekziston një bazë ligjore që të bëhet kjo. Mirëpo, është e qartë, së paku deri më tani, që nuk ka pasur asnjë veprim të zotit Daut Haradinaj, që kishte lënë për tu kuptuar se po bëhet diçka konkretisht për deklaratën e tij të dhënë më herët. Do të thotë, ne nuk kemi parë as edhe ndonjë veprim më të voglin. Prandaj, nuk e di nëse ka pasur të drejtë përfaqësuesi i UNMIK-ut që të kërkojë nga prokuroria që ta hetojë këtë rast”.

Blakaj ka shprehur përshtypjen se “shefi i UNMIK-ut i ka dhënë rëndësi më të madhe se sa që duhet” deklaratës së deputetit Haradinaj.

Deklarata të ngjashme, madje edhe më të rënda, sipas tij, janë në diskursin e përditshëm të politikanëve dhe drejtuesve të institucioneve në rajon, e sidomos në Serbi dhe ndaj të cilave, nuk ka pasur reagime të ngjashme sikurse ndaj deklaratës së Haradinajt.

Në anën tjetër, me gjithë kërkesën që Radio Evropa e lirë e ka bërë në Prokurorinë e Shtetit të Republikës së Kosovës, që të sqarojë nëse ka bazë për hetimin e Daut Haradinajt lidhur me deklaratën e tij, zyrtarët e prokurorisë deri më tash nuk kanë kthyer ndonjë përgjigje. (REL)

Gjyqtarë të EULEX-it dhe UNMIK-ut, pjesë e Gjykatës Speciale

Të paktën tetë gjyqtarë të Dhomave të Specializuara e njohur si Gjykata Speciale, kanë punuar në misionin Evropian për Sundim të Ligjit (EULEX). Mes tyre ka që kanë punuar edhe në UNMIK. Ish-gjyqtarët e misionit të kritikuar të EULEX-it për mos përmbushje të mandatit – gjykimi i rasteve të profilit të lartë, do të merren pikërisht me njerëz të këtij profili. 

Periskopi.com Lajme

 

Gjyqtarë të EULEX-it dhe UNMIK-ut, pjesë e Gjykatës Speciale

Disa prej gjyqtarëve të Gjykatës Speciale që do të gjykojnë krimet e pretenduara të UÇK-së, kanë qenë pjesë e misionit të EULEX-it në Kosovë.

Ky mision, është kritikuar edhe në Parlamentin Evropian se nuk ka arritur ta përmbush mandatin e vetë për gjykimin e krimeve të profilit të lartë. Pikërisht, njerëz të këtij profili pritet të gjykohen në Hagë, ndërkohë që pjesë e kësaj gjykate do të jenë gjyqtarë dhe zyrtar tjerë të EULEX-it.

Insajderi ka verifikuar emrat e gjyqtarëve të Speciales. Tetë prej tyre kanë qenë pjesë e misioneve në Kosovë.

Vladimir Mikula nga Republika Çeke është njëri prej gjyqtarëve të rij të Speciales. Ai kishte gjykuar Sami Lushtakun për rastin e kërcënimit të gazetares Jeta Xharra, është bërë gjyqtar i Gjykatës Speciale. Mikula kishte gjykuar edhe Ramadan Mujën e Prizrenit duke i shqiptuar dënim minimal me kusht.

Aktgjykimi i tij është prishur. Si pasojë, kryetari i Prizrenit pritet të rigjykohet.

Vidar Stensland nga Norvegjia është bërë pjesë e Gjykatës Kushtetuese të Dhomave të Specializuara. Stensland ka qenë gjyqtar në Gjykatën Themelore të Mitrovicës si pjesë e EULEX-it.

Antonio Balsamo nga Italia është bërë po ashtu gjyqtar i Gjykatës Kushtetuese në kuadër të Dhomave të Specializuara.

Në Kosovë ai ka shërbyer si anëtar i Panelit për të Drejtat e Njeriut në kuadër të EULEX-it.

Në këtë panel ka shërbyer edhe Guénaël Mettraux, nga Zvicra. Ai është bërë gjyqtar i Gjykatës Speciale në Hagë.

Emilio Gatti nga Italia pos që ka qenë pjesë e EULEX-it si gjyqtar i Gjykatës Supreme të Kosovës, ka qenë edhe gjyqtar i UNMIK-ut për shumë vjet.

Andres Parmas në Kosovë ka shërbyer si zyrtar ligjor në Gjykatën e Apelit. Ndërkohë, në Gjykatën Speciale është emëruar si gjyqtar.

Charles L. Smith III, nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës ka qenë zëvendëspresident i Asamblesë së Gjyqtarëve të EULEX-it në vitin 2010-2011. Ai do të jetë pjesë e gjyqtarëve të Gjykatës Speciale në shkallën e parë.

Andres Parmas, po ashtu ka qenë pjesë e Misionit të EULEX-it.

Emërimi i 19 gjyqtarëve të Dhomave të Specializuara është bërë nga Alexandra Papadopoulou, shefe e Misionit të EULEX-it në Kosovë

Në këto emërime përfshihen posti i nënkryetarit dhe postet e katër gjykatësve të Dhomës së Specializuar të Gjykatës Kushtetuese. Gjykatësit e emëruar do të jenë fizikisht të pranishëm në selinë e Dhomave të Specializuara vetëm me kërkesë të Kryetarit, për ushtrimin e detyrave që diktojnë praninë e tyre

Edhe sipas UNMIK-ut tek i cili thirret Serbia, për Trepçën vendos Kosova

Agjencia Kosovare e Privatizimit ka marrë përgjegjësinë për Trepçën në vitin 2008, pasi që Bashkimi Evropian ndaloi financimin e Agjencisë Kosovarë të Mirëbesimit të cilën e kishte themeluar UNMIK-u në vitin 2002, që kishte për qëllimin rimëkëmbjen dhe përmirësimin e ekonomisë së Kosovës, thuhet në përgjigjen e marrë nga UNMIK-u në redaksinë e portalit serb Insadjer

Periskopi.com Lajme

Millorad Radivojeviq, zëvendës i drejtorit të përgjithshëm të Trepçës deri në vitin 2002, ka deklaruar për mediat serbe se „gabimi kryesor është bërë, kur i është lejuar UNMIK-ut të marrë Trepçën nën administrim, kur ajo asokohe ishte shoqëri aksionare, e sipas rezolutës së UNMIK-ut këtë ka mundur ta bëjë vetëm me kompanitë publike“, transmeton Telegrafi.

“Megjithatë, shteti serb nuk e kishte kundërshtuar këtë vendim“, ka thënë ai.

Sipas mediave serbe, pas shpalljes së pavarësisë së Kosovës, BE-ja kishte vendosur që UNMIK-u të mos menaxhojë më me Trepçën dhe se ajo bie nën kompetencat e Kosovës.

Zyrtarët e UNMIK-ut nuk kanë dashur të prononcohen për mediat serbe, lidhur me miratimin e Ligjit për Trepçën nga Kuvendi i Kosovës.