UÇK/ arkiv

Shtohen shpresat për familjet e dëshmorëve, ka mundësi pensionet të ju kthehen sërish

Familjeve të dëshmorëve në Kosovë sërish u janë hapur plagët e vjetra. Qeveria e Kosovës ka vendosur që ata që gëzojnë edhe pension të moshës të mos marrin dy, pra tu ndalohet njëri. Por, sot është dhënë premtimi që do të bëhet ndryshim ligjor për t'ua kthyer sërish ato.

Periskopi.com Lajme

Përderisa ministri i Punës dhe Mirëqenies Sociale, Arban Abrashi ka deklaruar që ky Ligj është që shumë kohë në fuqi, por tashmë janë pastruar listat, Shoqatat e Familjeve të dala nga lufta kanë deklaruar se familjeve të dëshmorëve u takojnë pensionet ngase rregullohet me ligj të veçantë.

Kryetari i Shoqatës së Familjarëve të Dëshmorëve, Xhavit Jashari, ka thënë se është i papranueshëm kushtëzimi apo ndalja e pensioneve për kategoritë e luftës së UÇK-së, në këtë rast familjeve të dëshmorëve.

Nëse Qeveria nuk e korrigjon gabimin, ai ka thënë se reagimi i shoqatave të luftës së UÇK-së do të jetë i ashpër.

Ndërsa, të hënën, Abrashi, ka pritur në një takim të përbashkët përfaqësuesit e shoqatave të dala nga Lufta e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, përkatësisht kryetarin e Shoqatës së Invalidëve, Fadil Shurdha, sekretarin e Shoqatës së Invalidëve, Enver Krasniqi, kryetarin e Shoqatës së Veteranëve, Smajl Elezi, anëtarin e Kryesisë së Shoqatës së Veteranëve, Fatmir Sopi dhe përfaqësuesin e familjeve të dëshmorëve, Muhamet Bilalli.

Siç bëhet e ditur gjatë takimit është biseduar për zhvillimet e fundit dhe përkushtimin e përbashkët për adresimin e çështjeve që lidhen me pensionet dhe aspekte tjera që kanë të bëjnë me mirëqenien e kategorive të dala nga lufta.

“U bë e ditur se shumë shpejt do të bëhen ndryshimet adekuate në Ligjin për skemat pensionale, ku do të definohen çështjet që lidhen me pensionet familjare dhe personale, pas vërejtjeve të dhëna nga Auditori”, thuhet në këtë njoftim për media.

Ndërkaq, temë tjetër ishte edhe buxheti për skemën e veteranëve luftëtarë dhe adresimin e kësaj çështje në përputhje me mundësitë buxhetore e nevojat aktuale.

Gjatë takimit, po ashtu, është shprehur nevoja e krijimit të një fondi të përbashkët të shoqatave të dala nga lufta e UÇK-së përmes të cilit “do të adresoheshin nevoja të ndryshme të personave që i takojnë këtyre kategorive me kontribute të veçanta në çlirimin e vendit”./ Periskopi