Lushtaku flet për kandidimin në Skënderaj

Periskopi.com Lajme

Në listën e përpiluar të Partisë Demokratike me emrat kandidatë për deputetë të Kuvendit të Kosovës , nuk është edhe ish-deputeti Nuredin Lushtaku.

Në emrat e shumtë të kandidatëve nga radhët e kësaj partie nuk bën pjesë edhe ky i fundit. I kontaktuar nga Indeksonline, Lushtaku ka konfirmuar një gjë të tillë.

“Jo nuk jam në emrat e listës kandiduese për deputetë të Kuvendit të Kosovës”, ka thënë Lushtaku.

Por emri i Lushtakut është ndër të përfolur për të qenë i pari i komunës së Skënderajt.

I pyetur nëse një gjë e tillë është e vërtetë, Lushtaku është shprehur se nuk është diskutuar ende për diçka të tillë.

“Nuk e di sepse ende është herët, nuk është diskutuar diçka e ngjashme. Nëse vendoset që unë të jem kandidatë patjetër që jam i gatshëm për të qenë”, ka përfunduar Lushtaku.

Duhet përkujtuar që kryetari i aktual i komunës së Skënderajt është Sami Lushtaku i cili edhe po vuan dënimin në Burgun e Sigurisë së Lartë.

Pas zgjedhjeve nacionale të 11 qershorit në vjeshtën e këtij viti në vend pritet të mbahen edhe zgjedhjet lokale që sigurisht do të sjellin shumë ndryshime në pothuajse shumë komuna të vendit.

Djali i Sami Lushtakut e merr seriozisht garën për deputet, shikoni çfarë ka bërë sot (Foto)

Periskopi.com Lajme

 

Djali i kryetarit të Skenderajt, Sami Lushtaku, do jetë në listën e PDK-së për zgjedhjet nacionale që do mbahen me 11 qershor.

Edhe pse përfshirja e emrit të tij në listë per deputet nuk është tamam zyrtare, Mërgim Lushtaku, tashmë ka nisë fushatën para-elektorale, shkruan Magazina.al

Kohëve të fundit Mërgimi është parë duke realizuar takime me elektorat, sidomos me moshat e reja.

Kurse sot, djali i komandantit të UÇK-së, ka realizuar edhe një set me fotografi që do t’i përdor gjatë fushatës.

Mërgimi ishte në Skenderaj, aty ku realizoi fotografi profesionale tek fotografi, Sefer Aliqkaj.

Ky i fundit ka postuar një fotografi në Facebook bashkë me kandidatin për deputet me mbishkrimin “Fotoshooting me Mergim Lushtakun”.

Padyshim se fotot do dalin të mira, duke parë një kujdesje të veçantë që Mërgimi i kushtuar vetës para se të dal përballë aparatit, shkruan Magazina.al

PDK ende nuk ka bërë publike listën e kandidatëve për deputetë, por kurdo që bëhet Mergimi do jetë në të.

Nuk do ta besoni cilës parti i bashkohet djali i Sami Lushtakut

Periskopi.com Lajme

Partia Demokratike e Kosovës, përkatësisht lideri i saj Kadri Veseli e ka gjetur metodën e përvetësimit të atyre që kanë shkruar apo folur kundër PDK-së.

Pas Arbana Xharrës e cila ka qenë mjaft kritike ndaj PDK-së dhe figurave të larta të kësaj partie përfshirë këtu edhe vetë Kadri Veselin, duket se edhe një kundërshtar i rreptë i lidershipit politik të PDK-së do “ta mbyllë” gojën në të ardhmen.

Fjala është për Mërgim Lushtakun, djalin e Sami Lushtakut, ky i fundit gjendet në vuajte të dënimit në burg.

Vetë Mërgim Lushtaku kohëve të fundit ka kritikuar rreptë deputetët dhe zyrtarët e PDK-së madje duke i akuzuar edhe për burgosjen e babait të tij.

“Ka njerëz në PDK që  duan babanë tim në burg” ka thënë Lushtaku për opinionin publik dhe medie.

Por siç merr vesh Botapress, Mërgim Lushtaku do të jetë pjesë e listës së deputetëve të PDK-së në zgjedhjet e ardhshme parlamentare.

Botapress ka kontaktuar z.Basri Musmurati i cili paski ka dëgjuar pyetjen nga gazetarja e Botapres-it, e ka mbyllur telefonin duke mos dhënë përgjigje për mundësinë e kandidimit të Mërgim Lushtakut, djalit të Sami Lushtakut për deputet në Kuvendin e Kosovës nga PDK-ja.

Bashkëpunëtori i ngushtë i Sami Lushtakut, kritikon Komunën e Skenderajt dhe PDK-në (Foto)

Biznesmeni, Rrustem Rukolli, një nga bashkëpunëtorët më të ngushtë të kryetarit të Skenderajt, Sami Lushtaku, ka humbur durimin.

Periskopi.com Lajme

Ai ka shpërthyer me akuza të rënda në adresë të komunës së Skenderajt, duke kritikuar jo vetëm këtë institucion por edhe drejtoritë, ministritë dhe subjektin që i takon ai dhe Lushtaku; Partinë Demokratike të Kosovës, raporton Magazina.al

Rukolli i njohur nga të gjithë për afërsinë që ka me kryetarin e Skenderajt, siç raporton Magazina.al, po kritikon çdo veprim që po bën komuna e Skenderajt e cila aktualisht është pa kryetar, derisa Lushtaku mbetet në burg.

Çdo postim zyrtar që bën komuna e Skenderajt, pasohet me komente kritike nga ana e Rukollit i cili ka bërë gjithçka për ta liruar Lushtakun derisa ai po gjykohej për krime lufte. Ky ka qenë reagimi i fundit i Rukollit, kur komuna e Skenderajt njoftoi për fillimin e gjysëmvjetorit të dytë. Të tilla komente Rukolli ka pasur edhe më herët.

komenti

Avokati mbrojtës dorëzon ankesën kundër aktgjykimit për Sami Lushtakun

Avokati mbrojtës Arianit Koci ka bërë të ditur se sot ka dorëzuar ankesën kundër aktgjykimit për Sami Lushtakun.

Periskopi.com Lajme

Koci ka theksuar se Gjykata e Apelit ka bërë të ditur në aktgjykimin e saj ka aprovuar në tërësi ankesën e mbrojtjes ndaj Sami Lushtakut, që u shpall i pafajshëm për veprën penale “Vrasje” duke u liruar prej dënimit me dymbëdhjetë (12) vjet burg, të shqiptuar nga Gjykata Themelore në Mitrovicë, transmeton Indeksonline.

Ky është postim i plotë nga Koci:

Sot, në Gjykatën Supreme të Republikës së Kosovës, e dorëzova ankesën kundër aktgjykimit dënues për Sami Lushtakun.

Siç është e njohur për publikun, Gjykata e Apelit në aktgjykimin e saj, e aprovoi në në terësi ankesën e mbrojtjës andaj Sami Lushtaku u shpall i pafajshëm për veprën penale “Vrasje” duke u liruar prej dënimit me dymbëdhjetë (12) vjet burg, të shqiptuar nga Gjykata Themelorë në Mitrovicë.

Megjithatë, Gjykata e Apelit e ka ndryshuar aktgjykimin lirues të Gjykatës Themelore të Mitrovicës dhe e ka zavëndësuar me aktgjykim dënues për të pandehurin Sami Lushtaku, për veprën penale “cenimi i integritetit trupor dhe shëndetit të një numri të papërcaktuar të civilëve shqiptarë”, që ndërlidhet me Përgjegjësinë Komanduese të të pandehurit, duke e dënuar me shtatë (7) vite burgim.

Baza e ankesës mbështetet, ndër të tjera, në praktikën gjyqësore të Tribunalit Penal Ndërkombëtar për ish-Jugosllavinë. Disa nga rastet që i kemi konsultuar për të provuar qëndrimin tonë juridik janë si në vijim:

Në çeshtjen Delalić, aktgjykimi i dt. 16 nëntor 1998, ¶377, Dhoma Gjyqësore e Tribunalit është shprehur se “përgjegjësia komanduese mbështetet në fuqinë e eprorit për të kontrolluar veprimet e vartësve të tij”. Në të njejtën çeshtje, Dhoma e Apelit në aktgjykimin e dt. 20 shkurt 2001, ¶256 dhe ¶266, ka aplikuar Testin e Kontrollit Efektiv, sipas të cilit duhet “të përcaktohet nëse eprori ka pasur aftësi thelbësore për parandalimin dhe ndëshkimin e sjelljës kriminale”. Kjo nënkupton se detyrimisht një epror duhet të ketë kompetenca të tilla paraprakisht dhe të mos i ushtrojë ato.

Tribunali më tej ka theksuar se, “një shkallë më e ulët e kontrollit, si për shembull, ‘ndikimi i konsiderueshëm’ nuk mund të provojë zotërimin e përgjegjësisë komanduese”.

Shembulli se sa është e vështirë të provohet Përgjegjësia Komanduese, mund të vërehet në çështjen Naletilić dhe Martinović, të trajtuar nga Tribunali i Hagës në Aktgjykimin e Dhomës së Apelit të dt. 3 maj 2006, ¶301-307. Në këtë rast, për të provuar kontrollin efektiv të të pandehurit Naletilić, me nofkën “Tuta”, mbi kampin e paraburgimit në Ljubuški, ku vartësit e tij u kishin shkaktuar, me dashje, vuajte të mëdha të burgosurve, prokuroria kishte mbledhur dhe ofruar provat në vijim: vartësit e kanë identifikuar vetën si “njerëz të Tutës”; dëshmitarët i kanë njohur shenjat e uniformës të vendosur në krahët e autorëve të krimeve, është gjetur lista e pagave që ka përmbajtur emrat e pjesëtarëve të grupit paramilitar të Naletilićit dhe një “ditar i luftës” i një ushtari.

Dëshmitë mbi të cilat Gjykata e Apelit e mbështet aktgjykimin dënues nuk janë të mjaftueshme për të provuar se Sami Lushtaku, jashtë çdo dyshimi të arsyeshëm, ka zotëruar kontrollin efektiv mbi qendrën e ndalimit në Likoc.

Prandaj, nuk është vërtetuar se Sami Lushtaku ka pasur kompetenca të nevojshme materiale dhe kapacitet / aftësi thelbësore të një eprori, që të ndërmarrë masa për të parandaluar dhe ndëshkuar çfarëdo veprimi kriminal që mund të ketë ndodhur aty.

Pra, konstatimi i Gjykatës së Apelit lidhur me “fajësinë” e Sami Lushtakut është bërë duke u mbështetur në prova të pamjaftueshme, duke u bazuar vetëm në një deklaratë të një dëshmitari, të nxjerrë tërësisht nga konteksti dhe duke e zhvendosur barrën e provës në mbrojtjen, gjë e cila është në kundërshtim me parimet themelore të së drejtës ndërkombëtare penale.

 

Ekipi mbrojtës

Arianit Koci

Granit Vokshi

Nora Huseinoviç- Veliu

Ekskluzive: Deklaratat që çuan në burg grupin ‘Drenica 1’

Në 57 faqe aktgjykim, Gjykata e Apelit ka arsyetuar mënyrën se si ka arritur të provojë se Sami Lushtaku nuk ka kryer vrasje siç pretendonte Dëshmitari D, e po ashtu të vërtetoj përgjegjësinë e tij komanduese, duke e dënuar me 7 vjet burgim.

Periskopi.com Lajme

KALLXO.com ka siguruar një kopje të vendimit të Gjykatës ku përshkruhet në detaje mënyra se si Gjykata e vlerësoi çështjen “Drenica 1”.

Siç shkruhet në aktgjykim, në shkallën e parë Lushtaku ishte dënuar për vrasjen e një personi, i cili nuk ishte identifikuar. Mbrojtja e Lushtakut kishte kundërshtuar këtë dënim duke pretenduar se nuk mund të dënohet dikush nëse nuk dihet viktima.

Apeli ka konstatuar se një person mund të dënohet nëse nuk është gjetur viktima dhe nuk është identifikuar mirëpo dëshmia e Dëshmitarit D nuk e ka bindur Apelin që ta bëjë fajtor Sami Lushtakun për vrasjen.

“Kur e lexojmë me vëmendje del se deklarata e tij është e mjegulluar dhe e paqartë”, shkruhet në vendimin e Apelit.

Ndër çështjet disktuabile të deklaratës së këtij dëshmitari Gjykata ka konstatuar se ai nuk kishte arritur ta përshkruante saktë viktimën të cilin e kishte përshkruar si person me gjatësi nga 1,6m deri në 1,8m, gjë që sipas Gjykatës është dallim i madh.

Gjykata ka vërejtur mospërputhje në deklaratat e këtij dëshmitari rreth vendit të krimit e po ashtu pjesëmarrjes së tij aktive në Ushtrinë Çlirimtare të Kosovës.

Por, trupi gjykues i Gjykatës së Apelit e kishte vlerësuar si të besueshme dëshminë e Dëshmitarit A, i cili nga mbrojtja është përshkruar si person me të meta mendore.

“Edhe pse Dëshmitari A ishte marrë në pyetje radhazi dhe hollësisht në Gjykatë asnjë simptomë e sëmundjes mentale nuk është vërejtur”, thuhet në arsyetimin e Apelit.

Dëshmia e këtij dëshmitari dhe të tjerëve është përdorur për të sqaruar rolin e grupit dhe fajësinë e tyre për veprat për të cilat ata u dënuan.

Në muajin maj të vitit 2015 Gjykata Themelore e Mitrovicës kur vendosi për lëndën penale të grupit “Drenica 1” kishte dënuar Sylejman Selimin me 6 vjet burgim dhe Sami Lushtakun me 12 vjet.

Kjo gjykatë nga akuza atë kohë i kishte liruar 5 persona të tjerë të akuzuar: Sabit Gecin, Jahir Demakun, Ismet Haxhën, Sahit Jasharin dhe Avni Zabelin.

Ish-komandanti i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së, Sylejman Selimi, ishte gjetur fajtor se gjatë vitit 1998 me dashje kishte kryer dhunë, trajtim mizor dhe torturë kundër Dëshmitarit A, një civil shqiptar i paraburgosur në qendrën e paraburgimit në fshatin Likoc të Skenderajt.

Gjykata Themelore në Mitrovicë Sami Lushtakun e gjeti fajtor për vrasjen e një personi të paidentifikuar në mes të fshatrave Dubovc e Galicë të Vushtrrisë.

Ndërsa te grupi “Drenica 2”, Gjykata i kishte gjetur fajtorë 10 të akuzuarit.

Sylejman Selimi u dënua me 8 vjet burgim.

Nga gjykata u dënuan edhe nëntë personat e tjerë të “Grupit Drenica 2” që akuzoheshin bashkë me Sylejman Selimin. Isni Thaçi dhe Jahir e Zeqir Demaku u dënuan me nga 7 vjet burg, ndërsa me 3 vjet burg u dënua kryetari i Drenasit Nexhat Demaku. Dënimin prej 3 vjetësh Gjykata ua shqiptoi edhe Agim, Selman, Driton e Bashkim Demajt dhe Fadil Demakut.

Sipas arsyetimit të Gjykatës së Apelit, një kopje të të cilit e ka siguruar KALLXO.com, ndryshime në dënime kanë pësuar vetëm 3 nga 12 burra të Drenicës që u dënuan në shkallën e parë.

Shef i Shtabit të Përgjithshëm të UÇK-së, gjeneral Sylejman Selimit, dënimi i është përcaktuar në 5 vjet e 3 muaj burgim, ashtu që duke pasur parasysh edhe rastin “Drenica 2” i është bashkuar dënimi dhe i është shqiptuar dënim unik në kohëzgjatje prej 10 vjetësh.

Edhe për kryetarin aktual të Komunës së Skenderajt, Sami Lushtaku, ka pasur ndryshim të dënimit. Ai është liruar nga vepra penale për vrasje. Atij i është shqiptuar dënim për krime lufte kundër popullatës civile që ndërlidhet me përgjegjësinë komanduese me burgim prej 7 vjetësh.

Edhe Jahir Demakut i është bashkuar dënimi në rastin “Drenica 1” dhe “Drenica 2” dhe i është shqiptuar dënim burgimi në kohëzgjatje prej 7 vjetësh.

Pjesa tjetër e aktgjykimit është konfirmuar siç ka qenë aktgjykimi i Gjykatës Themelore në Mitrovicë.

Dëshmitari C për rastin “Drenica”: EULEX-i e montoi deklaratën time, më kërcënuan në emër të Lushtakut (Dokument)

Dëshmitari C në rastin “Drenica”, në një bisedë për Telegrafin thotë se është mashtruar nga hetuesit e EULEX-it që, sipas tij, kundër dëshirës e kanë paraqitur si dëshmitar të akuzës për krime lufte ndaj grupit “Drenica”.

Periskopi.com Lajme

Ai thotë se ka shkuar në EULEX për të ngritur kallëzim penal për rastin e bashkëshortes së tij e cila, në vitin 2000, kishte lindur binjakë që i kishin vdekur dy ditë më vonë. Nga kjo kohë ai thotë se ajo nuk ka mundur më të mbetej shtatzënë.

“Gjatë lindjes mbeti sterile, ndërsa i mbytën dy fëmijët. Prej vitit 2002 vrapoj nëpër gjyqe. Në vitin 2009 mjekët u shpallën të pafajshëm, sepse drejtori i Gjinekologjisë ka qenë deputet i PDK-së”, ka thënë ai.

15086321_10210307698184729_267094297_n

Dëshmitari C thotë se pastaj i është drejtuar organeve të EULEX-it.

“Antoni Roka ka qenë polic i EULEX-it. Më 2010 vjen në shtëpinë time, për rastin e gruas.Fare nuk janë përmendur krimet e luftës”, tha ai. “Në fund të vitit 2010 më kanë telefonuar që të shkoj në Prokurorinë Speciale,prapë për rastin e gruas. E dhashë deklaratën dhe në fund të intervistës kam nënshkruar një letër në gjuhën angleze, të cilën ma ka lexuar paraprakisht përkthyesi. Tre muaj më vonë më thirrën në telefon. Kanë kërkuar të shkoja tek zyrat e EULEX-it. Aty prezent ka qenë Mauricio Salustro”.

Gjatë kësaj bisede për Telegrafin, ai ka treguar se Salustro e kishte pyetur se si janë kidnapuar njerëzit gjatë luftës dhe se kush ka qenë i burgosur në Likoc.

“Në atë moment kam kuptuar se jam mashtruar: kam nënshkruar një dokument ku akuzohen dy persona,Sabit Geci dhe Sahit Jashari. Më kanë thënë se ka edhe persona tjerë. Ata e përmendën emrin e një personi – që nuk mund ta përmendi tash; thanë se e kanë një njeri që ofron dokumente për atë që ka ndodhur në luftë, në Drenicë, porse nuk po guxon me dalë e se u duhet dikush me i lexo ato. Thash që kurrë nuk e pranoj një gjë të tillë. Kur e lexuan një pjesë të deklaratës se çfarë shkruan, jam tmerruar”,thekson Dëshmitari C.

15129890_10210307698104727_861090978_n

“Shkruante kinse kam qenë i burgosur në burgun e Likocit, se më kanë rrahë Sabit Geci e Sahit Jashari;se në prezencë të 300 personave Sabit Geci e ka pre Milan Bullatoviqin. 300 persona paskan qenë të verbër, e veç unë me sy?”!

Zyrtarët e EULEX-it, sipas tij, e kanë kontaktuar sërish për ta nënshkruar deklaratën në shqip, por shton se e ka mohuar një gjë të tillë.

“U thash: në prezencë të gazetarëve, çfarë të dëshironi ju nënshkruaj. Pastaj Salustro tha:‘Shko në shtëpi se emri yt nuk ka me u përmend’”, tha Dëshmitari C, i cili pas këtij rasti nuk ka pasur kontakt me EULEX-in. Por, megjithatë mbeti dëshmitar kyç në rastin e Grupit “Drenica”.

“Pas arrestimit të grupit ‘Drenica’, më thirri në telefon Rexhep Gjota. Ai ka kërkuar nga unë që të takohem me Fatmir Mjakun, i cili është shok i Rrustem Rukollit. Jam takuar me të. Aty Fatmiri më ka thënë se jam dëshmitari kyç në rastin kundër komandantëve. M’i ofruan 350 mijë euro, kinse po më ndihmojnë për ta dërguar bashkëshorten për shërim”, tha Dëshmitari C, i cili thotë se nuk është personi që i ka përjetuar ato tmerre, siç është cekur në deklaratën nga EULEX-i.

15139798_10210307698064726_690892301_n

Sidoqoftë, dëshmia e tij e parë për grupin “Drenica” është bërë në dhjetor të 2014-ës.

“Në këtë seancë kam thënë se nuk kam dhënë deklaratë; se nënshkrimi në përmbajtjen e deklaratës është i imi, po jo edhe deklarata”, thotë ai dhe shton se në mars të vitit 2015, Rexhep Gjota i kishte ofruar banesë në emër të Rrustem Rukollit, me arsyetimin se i ka tre anëtarë të familjes të vrarë në luftë dhe për shkak të rastit që kishte përjetuar ai me gruan e tij.

“I kam marrë çelësat dhe kam thënë se nuk vendosem pa një dokument që është e imja. Jam frikësuar se më fusin në banesën që nuk ka letra,e kur s’ke dokumentacion i be që është e uzurpuar e më dërgojnë në burg. E, vendi më i lehtë për ta zhdukur njeriun është burgu”, shprehet ai, duke thënë se Rukolli pastaj ndërron mendjen për këtë banesë. “Rexhep Gjota ka ardhur në fund të marsit dhe m’i ka kërkuar çelësat e banesës. Tha se Rrustemi u bë pishman. I thash që kurrë çelësat nuk i kthej; se unë nuk e kam kërkuar banesën dhe se çelësat kam me ia dorëzu EULEX-it. Rexhepi pastaj më ka kërcënuar, duke thënë:‘I ke shti fjalët me shtet’.E pyeta kush është shteti. Ai u përgjigj:‘Sami Lushtaku dhe Rrustem Rukolli’”.

Refuzimi i dhënies së çelësave thotë se i ka kushtuar me jetë Dëshmitarit C, sipas të cilit “në korrik të 2015-ës sulmohet fizikisht nga prapa nga disa persona”.

“Në muajin korrik kam shkuar te banesa, si për taksirat, mos e ka ndërruar dikush bravën.Se si kam shpëtuar,kjo është mrekulli. E kam humbur vetëdijen.Pasi jam kthjell e kam parë veten në vaskë. Pastaj jam kthyer në shtëpi.Kam shkuar te mjeku dhe e kam lajmëruar Policinë,të cilët nuk kanë bërë asgjë”, u shpreh Dëshmitari C, duke u shtuar se “pas kësaj rrahjeje qëndron Rexhep Gjota dhe Rrustem Rukolli” pasi që, sipas tij, “këta kanë qenë personat e vetëm që e kanë ditur vendndodhjen e banesës”. “Unë kam lënë testament.E di kush mundet me më vra”!

15128726_10210307697864721_597277521_n

I pyetur se cilat kanë qenë lidhjet e tij me Sami Lushtakun, ai ka treguar se nuk ka asnjë lidhje me të, porse “RrustemG jota, Fatmir Mjaku dhe Rexhep Rukolli kanë kërcënuar në emër të tij”.

“Ka një vjet e gjysmë që mundohem të kontaktoj me familjen e Sami Lushtakut, me tregu se çfarë kanë bërë njerëzit. Nesër kur të vjen Samiu në seancë,kam me i thanë: ‘O burrë, kush janë këta njerëz që po më kërcënojnë në emrin tënd’?! Për Rrustem Gjotën e di që është njeri i tij, por Fatmir Mjaku dhe Rexhep Rukolli çfarë lidhje kanë? Unë nuk po e dënoj Samiun, po ata njerëz që kanë ardhur dhe më kanë kërcënuar mua”, ka thënë Dëshmitari C, i cili thotë se “ka me u dridh toka çka kam me fol”.

Ai ka thënë se ka kërkuar që të dënohen zyrtarët e EULEX-it të cilët, sipas tij, ia kanë “montuar deklaratën e rrejshme kundër grupit ‘Drenica’”. Ndërsa, shprehet se dëshiron ta dijë se në emër të kujt Mjaku dhe Gjota ia ofruan banesën e paratë.

“Jam i rrezikuar nga të gjithë. Kam pas ofertë me tërheq deklaratën.Kam thënë:‘Kurrë!Qysh me shku me heq deklaratën në EULEX e me thanë që në banesë e kam mbyt vetën’? Me pas dashtë me fitu pare, kisha fitu prej EULEX-it: e kisha fitu gjyqin; dëmin për bashkëshorten dhe fëmijët; pare kisha bo, të tjerët i kisha shti në burg e kush nuk do të mund të thoshte se i bëra këto”, thotë Dëshmitari C, duke shtuar se ka pasur ofertë prej Salustros për “mbi 10 milionë euro” që të jetë bashkëpunëtor i tyre, ndërsa akuzon rëndë Gjotën se “familjarisht kanë vrarë njerëz pas shpine”. “Këta ma kanë refuzuar edhe kërkesën e veteranit të luftës, për Zonën e Drenicës, ndërsa bashkëshortes ia kanë ndalë pensionin”. /Telegrafi/

15129859_10210307698144728_2004289293_n

Në përgjimet e EULEX-it, Lushtaku kur duhej të ishte në burg lajmërohej nga Skenderaj

Në kohën kur duhej të ishte nën mbikëqyrjen e oficerëve korrektues të Dubravës, Sami Lushtaku u dërgonte mesazhe njerëzve me përmbajtje se ishte në Skenderaj.

Periskopi.com Lajme

Në gushtin e vitit 2015, ekipe policësh të EULEX-it e kishin vënë nën përgjim Lushtakun dhe ekipet e gardianëve të cilët e përcillnin.

Raportet e hetuesve të EULEX-it e përshkruajnë në detaje itinerarin e Sami Lushtakut gjatë kohës së tij në paraburgim dhe vizitave të tij jashtë Qendrës së Paraburgimit.

Siç shkruhet në një raport të tillë, të siguruar nga KALLXO.com, më 19 gusht 2015, Sami Lushtaku përmes telefonit komunikoi me M.B., duke thënë: “Shiko të premten (më 21 gusht 2015) përgatit pjatat shtëpiake për 7-8 persona, ashtu si i bën më së miri ti, bëje gati për me marr dhe unë do ta marr”, përshkruhet në transkriptet e mesazheve.

Kjo porosi e Lushtakut sipas prokurorit merr përgjigje pozitive nga M.B.

Në rrjedhën e këtij komunikimi, Policia e EULEX-it më 21 gusht të vitit të kaluar mbikëqyri Sami Lushtakun gjersa ai u nis nga Qendra e Paraburgimit në Dubravë me një makinë PEU me ngjyrë të bardhë, i shoqëruar nga tre oficerë të Shërbimit Korrektues.

Tre oficerët e Shërbimit Korrektues të caktuar për të përcjellë Sami Lushtakun në QKUK, ishin Ylber Blakaj, Gzim Ahmeti dhe Xhevdet Zena.

Policët e EULEX-it e përshkruajnë se si makina me të cilën po transportohej Lushtaku mori një kthesë të papritur.

“Makina ishte duke iu afruar Fushë-Kosovës përmes autostradës Pejë-Prishtinë rreth orës 9:50, ndërsa rreth orës 10:02 bën një kthesë të papritur majtas në semaforin afër qendrës tregtare ETC, në vend se të vazhdonte drejt në QKUK”, përshkruan raporti.

“Makina vazhdoi më pas në atë rrugë deri rrethrrotullimi që dërgon në autostradën për Mitrovicë. Makina pastaj u kthye në rrugën “Ahmet Krasniqi”, që çon në lagjen Arbëria/Dragodan dhe vazhdoi rrugës teposhtë”, thuhet në raportin e EULEX-it.

Gjithnjë sipas raportit, makina vazhdoi duke bërë përsëri një kthesë të papritur në rrugën “Selim Berisha”, ku jeton M.L.

Ky është vendi i fundit ku përcjellësit nga EULEX panë Sami Lushtakun me oficerët e Shërbimit Korrektues atë ditë.

“Në orën 10:24 vetura PEU u pa sërish në kryqëzimin e rrugës “Zagrebi” me Unazën Qendrore në fund të lagjes Arbëria/Dragodan. Në këtë kohë në veturë ishin vetëm tre pjesëtarë të Shërbimit Korrektues ndërsa Sami Lushtaku nuk ishte më me ta”, thuhet në raport.

Në një një aktakuzë, e cila është dorëzuar në Gjykatë prokurori i EULEX-it përshkruan mënyrën se si kaluan kohën tre oficerët e Shërbimit Korrektues që ishte dashur të ishin me Sami Lushtakun.

“Policia e EULEX-it vazhdoi mbikëqyrjen e veturës me tre oficerët brenda deri në orën 17:52. Gjatë kësaj kohe oficerët e Shërbimit Korrektues u panë duke udhëtuar rreth Prishtinës, duke ngrënë drekë, duke bërë shoping, pastaj duke udhëtuar në Mitrovicë, pastaj atje bënë prapë shoping dhe në fund rreth orës 17:52 u panë në Skenderaj”, thuhet në raport.

Prokurori thotë se as makina asnjëherë nuk arriti në QKUK, e as Sami Lushtaku nuk u pa në makinë pas orës 10:12.

Prokurori Romulo Mateus më pas përshkruan një komunikim në të cilin përmendet vendndodhja e Sami Lushtakut.

“Mirë mirë, ne jemi në Skenderaj” dhe shtoi ‘kish me qenë mirë nëse unë nuk kam nevojë me ardhë atje, a mundesh me ba ti, vetëm takohu me të”, thuhet në një telefonatë në mes Lushtakut dhe personit me emrin Avni.

Prokuroria e Shtetit njoftoi të enjten se ka ngritur aktakuzë ndaj 24 personave për arratisjet e Sami Lushtakut dhe pjesëtareve të grupit “Drenica”./Kallxo.com/

Para e banesa për blerjen e dëshmitarëve për drupin ‘Drenica’

Në aktakuzën të cilën e ka siguruar KALLXO.com përshkruhet metoda të cilën grupi e përdori për të bindur dëshmitarë për të ndërruar deklaratat e tyre gjatë gjykimit. Së fundmi Sami Lushtaku është dënuar me 7 vjet burg për krime lufte në gjykimin e grupit Drenica.

Periskopi.com Lajme

Prokuroria e EULEX-it pretendon se ka siguruar prova se Sami Lushtaku dhe grupi i tij ofruan shuma të majme të parave për dëshmitarët e mbrojtur të prokurorisë të cilët pritej të dëshmonin në gjykimin ndaj grupit Drenica.

Në aktakuzën të cilën e ka siguruar KALLXO.com përshkruhet metoda të cilën grupi e përdori për të bindur dëshmitarë për të ndërruar deklaratat e tyre gjatë gjykimit. Së fundmi Sami Lushtaku është dënuar me 7 vjet burg për krime lufte në gjykimin e grupit Drenica.

Aktakuza përshkruan se si u premtuan qindra- mijëra euro për të siguruar që dëshmitarët do t’i ndërrojnë deklaratat.

Rrustem Rukolli, Rexhep Xhota e Fatmir Mjaku akuzohen se në periudhën qershor 2013- prill 2015, e kanë bërë një plan në bashkëpunim i cili për qëllim kishte që dëshmitari C të bindej që të ndryshonte deklaratën.  “Plani ishte që ai të japë një deklaratë të rrejshme në çështjen penale P. 938/13 duke i premtuar atij një shpërblim prej 40 mijë euro dhe një banesë në Fushë Kosovë e poashtu edhe pagesë për shërimin e gruas së tij të sëmurë në shkëmbim të tërheqjes së deklaratës së tij” thuhet në aktakuzë

I njëjti sipas aktakuzës procedurën paraprake kur ishte intervistuar  kishte dhënë  prova të mëdha ndaj të akuzuarve Sahit Jashari, Sami Lushtaku e Sabit Geci.

Aktakuza e Prokurorisë Speciale pretendon se tentativa për të blerë dëshmitarë pati edhe në rastet e tjera. Sami Lushtaku, Ismet Haxha, Skender Tahiri, Sheremet Jashari dhe Bajram Dibrani akuzohen se në periudhën qershor 2013- shtator 2015 kanë ndërtuar një plan për ta detyruar Dëshmitarin F që ta japë një deklaratë të rrejshme në këmbim të një shume parash prej 109 mijë euro.

Dëshmitari F ka dëshmuar në seancën e 10 korrikut 2014-të në grupin Drenica.

Aktakuza pretendon se përreth Sami Lushtaku dhe  Ismet Haxhës është një grup i cili ka për qëllim t’i pengojë dëshmitarët e prokurorisë.

“Rrustem Rukolli, Rexhe Gjota, Fatmir Mjaku, Skender Tahiri, Sheremet Jashari e Bajram Dibrani akuzohen se prej qershorit 2013 deri sot, duke vepruar nën një plan të përbashkët, nën direktivat dhe udhëzimet e Sami Lushtakut e Ismet Haxhës, akuzuarit vendosën ta formojnë një grup prej së paku tetë personave aktiviteti kryesor i të cilit ishte që t’i pengojnë dëshmitarët e prokurorisë në rastin P. 938/13” thuhet në aktakuzë.

Këta dëshmitarë sipas aktakuzës dhanë deklarata fajësuese ndaj Lushtakut e Haxhës gjatë fazës hetuese në mënyrë që t’i bëjnë ata t’i ndërrojnë deklaratat gjatë procesit gjyqësor në përpjekje për ta fituar pafajësinë për Lushtakun e Haxhën dhe lirimin e tyre nga paraburgimi.

Zyrtare: Apeli dënon grupin “Drenica I”, Lushtaku lirohet nga një akuzë

Avokati Tomë Gashi bënë të ditur se Gjykata e Apelit e Kosovës ka sjell aktgjykim, të cilin ai e quan katastrofal në rastin “Drenica I”.

Periskopi.com Uncategorized

Thotë se të gjithë komandantët dhe ushtarët e UÇK-së të zonës operative të Drenicës i shpallë fajtor dhe i dënon pa asnjë provë, raporton Periskopi

Sa i përket Gjeneral z.Sylejman Selimi dënimi është përcaktuar në 5 vite e 3 muaj burgim, ashtu që duke pasur parasysh edhe rastin “Drenica II” i është bashkuar dënimi dhe i është shqiptuar dënim unik në kohëzgjatje prej 10 viteve.

Sa i përketë Gjeneralit z.Sami Lushtaku ai është liruar nga vepra penale për vrasje dhe dënimi është ndryshuar dhe i është shqiptuar dënim me burgim prej 7 viteve dhe poashtu z.Jahir Demakut i është bashkuar dënimi në rastin “Drenica I” dhe “Drenica II” dhe i është shqiptuar dënim burgimi në kohëzgjatje prej 7 viteve.

Pjesa tjetër e aktgjykimit është konfirmuar siç ka qenë aktgjykimi i Gjykatës Themelore në Mitrovicë i datës 25.05.2015.

“Aktgjykimi është skandaloz, është nxjerrur pa asnjë prove dhe të gjithë janë dënuar me deklaraten e një dëshmitari të mbrojtur, i cili ka probleme mendore të vërtetuara edhe gjatë gjykimit. Ne avokatëve na mbetet që edhe këtë rast ta dërgojmë në Gjykatën Supreme të Kosovës, duke shpresuar se nuk do të ketë Gjyqtarë të tillë të EULEX-it, të cilët me paragjykime shqiptojnë dënime vetëm për shkak se Gjeneral z.Sylejman Selimi, z.Sami Lushtaku, Jahir Demaku dhe të tjerët kanë luftuar për lirin tonë”, thotë Gashi. / Periskopi

Bashkë në luftë e bashkë në burg (Foto)

Kryetari i Komunës së Skenderajt, Sami Lushtaku çaste më parë ka publikuar një fotografi në faqen e tij në rrjetin social Facebook.

Periskopi.com Lajme

Lushtaku, në fotografi shihet të jetë pranë Komandantit të përgjithshëm të Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës, Sylejman Selimi

Sipër fotografisë, ai ka vendosur edhe një përshkrim ku thotë : “Gjithmon bashkë për idealin shtetror”.

Ndryshe, Sami Lushtaku është dënuar me 12 vjet burg për vrasjen e një civili shqiptar.

Ndërsa Sylejman Selimi 6 vjet burg për dhunën ndaj dëshmitarit në qendrën e ndalimit në Likoc./ Periskopi