Editorial i Periskopit | Gjykata Speciale dhe gjuha ‘e zgjidhur’ e Thaçit

Editori Editoriale

Në muajin e fundit i pamë dy protesta të ngjashme nga miqtë ndërkombëtarë drejtuar liderëve tanë. Fillimisht, ambasadori britanik O’Connell e lëshoi sallën kur dëgjoi fjalë të papëlqyeshme nga presidenti Thaçi. Edhe Federica Mogherini, megjithëse e priste për herë të parë Haradinajn në Bruksel, nuk hezitoi po njëlloj që ta lëshonte takimin – sapo i kishte dëgjuar do fjalë të çuditshme nga kryeministri ynë.

Këto dy akte proteste e zbulojnë hapur kufizimin e gjuhës që e kanë imponuar ndërkombëtarët ndaj politikanëve tanë në pushtet. E kanë varfëruar së tepërmi fjalorin e tyre duke i bërë shumë të bajatshëm, të parashikueshëm e të nënshtrueshëm. Kjo politikë reduktuese e mbikëqyrëse, kjo ndalesë strikte, e ka pamundësuar kultivimin e një gjuhe më të përdredhur në politikë, e kësisoj e mënyrave të reja të të kuptuarit. Me të drejtë vërente Wittgenstein-i se “kufijtë e gjuhës sonë, janë kufijtë e botës sonë”. Prandaj, në politikën e sotme kosovare kemi zhvillime krejtësisht të parëndësishme që regjizojnë skena bajate e të dhimbshme për qytetarët.

Kjo politikë tepër-kufizuese gjuhësore ka bërë që shumë prej liderëve të partive politike të operojnë kryesisht nëpër hapësira private për të rritur fuqinë e tyre politike. Për shembull, PDK-së iu bë e qartë përmes “Aferës Pronto” natyra klienteliste e funksionimit. Por në fakt, shoqëria jonë nuk kishte fare nevojë për dëshmi të tilla. Kufizimi i gjuhës publike, ngushtimi i terrenit të të vepruarit, ka bërë që politikanët në pushtet të jenë mosvet të parashikueshëm – gjë që rezultonte me paragjykime shumë të sakta. Institucionet publike u shfrytëzuan për të rritur fuqinë politike të partive. U çelën universitete të reja në qytetet më të mëdha – megjithë dështimin e përsëritshëm të çdo qeverie për të shënuar hapa të rëndësishëm në përmirësimin e cilësisë në arsimin e lartë. Poashtu, u keqpërdor në mënyrë drastike edhe regjistrimi i veteranëve, duke e dyfishuar numrin e tyre. Korrupsioni endemik në përgjithësi, është rrjedhojë e një ligjërimi shterp publik të këtyre partive politike – dhe rrjedhojë e një gjuhe që nuk mundi të lëvrohej.

Kjo e la Kosovën me vetëm një parti serioze politike: Lëvizjen Vetëvendosje. Ajo ishte e vetmja që, deri më tash të paktën, i ka rezistuar agresivitetit të ‘ndërkombëtarëve’. Për ironi, ndërkohë që ushtrohej vazhdueshëm ky reduktim dhe mbikëqyrje gjuhësore, ish-ambasadorja amerikane guxoi të thoshte edhe diçka vulgare si “Mos e dh*** punën” – duke e dëftuar pushtetin e saj në hapësirën tonë publike.

Liderët e partive politike, përjashto Kurtin, u konformuan ndaj kësaj politike agresive. Edhe paaftësia e tyre në artikulim e bënte të veten, padyshim. Kjo bëri që liderët tanë të pamundësoheshin nga mbrojtja e interesave të vendit – e kjo, nuk ka dilemë, është interes i madh i secilës parti. Simptomat e kësaj sëmundjeje, ose pamundësie, i shohim te mënyra konfuze e të mbrojturit të një çështjeje si demarkacioni, nga kryeministri Haradinaj. Por, më së shumti, këto simptoma vërehen te heshtja e vijueshme e një partie të dalë nga lufta, ndaj formave të ndryshme të përlyerjes që iu bë vetë luftës. Asnjë nga partitë që u themeluan nga ish-luftëtarë të UÇK-së, nuk foli për çështjen e manipulimeve me listat e veteranëve. Dhe kjo kulmoi me pamundësinë që të pengohej një Gjykatë Speciale e cila është e qartë se do të rrënojë imazhin e UÇK-së, e poashtu edhe imazhin e shtetit tonë. Një gjykatë që e ndjekë një vijë etnike, që merret me krimet ‘e shqiptarëve’, në një luftë në të cilën shumica e viktimave i takonin pikërisht kësaj etnie.

Interesat e shtetit tonë nuk përkojnë në vijimësi me interesat e ‘ndërkombëtarëve’. As të BE-së dhe as të Amerikës. Ndjesitë romanticiste që ndjellin këto vende përbëjnë rrezik të madh për mirëqenien, e biles edhe thjesht ekzistencën e shtetit tonë. Fakti që roli i Kosovës në vend se të forcohej, vetëm sa është zbehur, tregon qartë se këto vende janë të përkushtuara, e kjo është fare e natyrshme, thjesht t’i shtyejnë përpara agjendat e tyre.

Shoqëria kosovare duhet të zgjohet nga dremitja. Duhet të kuptojë se askush nuk do t’i mbrojë interesat e saj. Politikanët kosovarë duhet të çlirojnë veten nga ky pushtim diskursiv – dhe të zgjerojnë fushën e asaj që mund të flasin, të thellojnë rezonimet, dhe të hapin horizonte të reja kuptimore. Pluralizmi nuk funksionon vetëm përmes ligjërimit të një partie politike, Vetëvendosjes në rastin tonë. Kosovës i duhet një çlirim i ri, kësaj here gjuhësor – te i cili ndryhen shkaqet e shumë fenomeneve negative që ndodhin në shoqërinë tonë.

Është iluzore të mendohet se Gjykata Speciale do të pastrojë skenën politike. Derisa të ekzistojë një masë e tillë nënshtrimi, derisa ambasadorët e vendeve mike të lëshojnë sallën e konferencave gjatë fjalës së presidentëve e kryeministrave tanë, poashtu derisa cilësia e arsimit në vend është kaq e dobët – nuk mund të pritet që korrupsioni të ndalet. Në pamundësi që t’i lidhin mbështetësit me vargonjtë e ideve ose të ligjërimit, siç bën VV-ja në një masë, partitë e tjera do t’i lidhin mbështetësit me vargonjtë e interesave. Dhe këto interesa, do të vazhdojnë që të dëmtojnë jetën akademike e institucionale të vendit. E në anën tjetër, Kosova do të dobësohet edhe më tej në rrafshin ndërkombëtar, duke u bërë edhe më e varur nga ndërkombëtarët.

Gjuha paksa e zgjidhur e Thaçit tregon mosbesim. Mosbesim tashmë kanë shfaqur edhe Haradinaj e Veseli. E pastaj, edhe Limaj – i cili u shpall i pafajshëm megjithëse ishte gjykuar për gati një dekadë nga Eulex-i. Por ky hop vetëdijësor i këtyre politikanëve nuk është diçka e re. Kjo ‘shpurdhje’ diskursive nuk do të ofrojë kurrfarë efekti përmbajtësor – meqë të gjithë këta politikanë janë të konsumuar. Veç kësaj, rruga për një relacion të ri, të rigjeneruar politikisht, është trasuar nga Vetëvendosje qysh para dhjetë vitesh. Dhe duket se, nuk ka një strehë më të mirë diskursive për të gjitha partitë, se ajo që e ka sajuar Lëvizja e Kurtit.

Ambasadori britanik në Kosovë tregon se kë nuk duhet votuar

Instituti Demokratik i Kosovës (KDI), të mërkurën ka bërë ndarjen e çmimeve për pesë videot më të mira nga videogara “Kërko llogari”, e cila u organizua në kuadër të projektit “Fuqizimi i votuesve të rinj për të marrë vendime duke qenë të informuar, dhe duke i ndihmuar ata që t’i mbajnë politikanët llogaridhënës”, i mbështetur nga Ambasada Britanike në Prishtinë.

Periskopi.com Lajme

Me këtë rast, ambasadori i Britanisë së Madhe në Kosovë, Ruairí O’Connell, ka theksuar se ai personalisht asnjëherë nuk do të votonte një parti, e cila ka përkrahur kriminelët.

“Si votoj unë në Britani? Para zgjedhjeve unë mendoj: Filozofia e cilës parti përshtatet me filozofinë time? A i besoj unë premtimeve të tyre apo mendoj që ato janë qesharake? Kur ishin në pozitë, a bënë atë që premtuan që do të bënin? A mendoj që janë të gatshëm të kryejnë punën që kërkohet nga ta? Por më e rëndësishmja, unë kurrë nuk do të votoja për një parti e cila ka përkrahur kriminelët ose ka përfshirë kriminelët në listat e tyre”, ka thënë ai.

Ndërkaq drejtori Ekzekutiv i Institutit Demokratik të Kosovës, Ismet Kryeziu ka folur rreth projektit për llogaridhënie dhe aktiviteteve të zhvilluara në kuadër të tij me qëllim të fuqizimit të votuesve të rinj.

“Përmes aktiviteteve të këtij projekti për herë të parë studentët dhe të zgjedhurit e tyre janë ballafaquar drejtpërdrejtë, kanë njohur më mirë njëri tjetrin, kanë komunikuar dhe kësisoj kemi tentuar që në mesin e të rinjve të instalojmë një kulturë të re të mbajtjes së politikanëve përgjegjës për premtimet dhe veprimet e tyre. E sa i përket videogarës unë mund të them se artikulimi i të rinjve për 15 sekonda gjatë videove është më kreativ se sa i kryetarëve të komunave prej nga vinë këta të rinj”, ka thënë ndër të tjera Kryeziu.

Ndryshe, gara ka pasur për qëllim të nxjerrë në pah idetë e të rinjve lidhur me atë se cila do të ishte gjëja e parë që do të bënin nëse ata do të zgjidheshin kryetar apo kryetare e komunës ku banojnë. Të drejtë aplikimi kanë pasur të gjithë qytetarët e Kosovës ndërmjet moshës 17 dhe 24 vjeç, nëpërmjet një video 15 sekonda, e cila duhej të përmbante zërin dhe pamjet e personit apo grupit që ka aplikuar.

Në garë ishin gjithsej 27 video dhe juria në përbërje prej përfaqësuesve të KDI-së dhe Ambasadës Britanike kanë zgjedhur pesë videot më të mira të cilat janë shpërblyer me çmimet në vijim: Agnesa Jashari – Gjilan, Paris Guri – Ferizaj, Erza Kurti – Prishtinë, Çlirimtar Morina – Malishevë dhe Anila Mustafa – Prishtinë, thuhet në njoftimin e KDI-së.

 

 

O’Connell: Demarkacioni nuk është kusht i BE-së, por i Shengen-it (Video)

Ambasadori i Britanisë së Madhe në Prishtinë, Ruairi O’Connell ka thënë se kërkesa që demarkacioni me Malin e Zi të jetë kusht për liberalizimin e vizave, nuk ka qenë kërkesë specifike e Bashkimit Evropia

Periskopi.com Lajme

Ai këtë e tha në një intervistë dhënë në RTV Dukagjini, ku tha se kërkesa vjen në mënyrë specifike nga anëtarët e Zonës “Schengen”

“Nuk ka qenë kërkesa bash e Bashkimit Evropian, ka qenë kërkesë e grupit të ‘schengen’për liberalizimin e vizave dhe ne nuk jemi anëtarë të këtij grupi”, tha O’Connell.

O’Connell edhe një herë ngriti zërin ndaj korrupsionit dhe nepotizmit, për të cilin tha se është kulturë që të veprohet kësisoj.

“Në secilin nivel, deri zyrtarët më të ulët në sektorët publike ka manipulime e kërkesa, jo vetëm nga subjektet politike, por kjo është kultura që nëse jeni i lidhur me dikë, duhet ta punësosh dikë tjetër”, tha ai. /Telegrafi/

Përfaqësuesi i PDK-së në KQZ: Kërkesa e O’Connell cenon pavarësinë e KQZ-së dhe të shtetit

Periskopi.com Lajme

Ambasadori i Britanisë së Madhe, Ruairi O’Connell, i ka kërkuar Kryetares së Komisionit Zgjedhor, Valdete Dakës, që misioni i OSBE-së dhe stafin e saj të kenë qasje të duhur në qendrat e votimit dhe stacioneve në ditën e zgjedhjeve, në mënyrë që të sigurojë një vlerësim profesional të zhvillimin e procesit.

Mirëpo, kjo gjë po kundërshtohet nga PDK-ja.

Përfaqësuesi i këtij subjekti politik në KQZ, Ilir Gashi, ka thënë se kjo kërkesë cenon sovranitetin e KQZ-së e edhe pavarësinë e Kosovës.

Më poshtë statusi o plotë i Gashit:

Shkresa e Ambasadorit O’Conell, drejtuar Kqz -s, nëse permban versioni anglisht sikur se shqip, ateher cenon sovranitetin e Institucionit te Pavarur dhe në një forme, edhe te pavarsis se Kosoves!

OSBE mund te jetë vezhguese e procesit zgjedhor dhe kaq!

Shkresa e Ambasadorit, bie ndesh me deklarimet e Keshillit te Sigurimit se Kosova ka organizuar zgjedhje te lira dhe demokratike!

Nuk guxojm te kthehemi në vitin 2002! /Periskopi/

Ambasadori britanik i zhgënjyer që letra për zgjedhjet në Drenas u bë publike

Ambasadori Britanik Ruairi O’Connell ka shpjeguar se letra që ia ka drejtuar KQZ’së në emër të vendeve të Quint’it(SHBA, Britania e Madhe, Franca, Gjermania, Italia), nuk është një synim për të ndërhyë në politikë, pasi sipas tij, populli i Kosovës duhet t’i zgjedhe vet udhëheqësit.

Periskopi.com Lajme

 

O’Connell në letrën drejtuar KQZ’së ka kërkuar që OSBE të monitorojë zgjedhjet në Drenas, për shkak të mundësisë së keqpërdorimeve, por ka shprehur keqardhje që letra është bërë publike.

Reagimi i plotë:

E shoh se letra ime që kam shkruar në emër të Kuintit, drejtuar Komisionit Qendror të Zgjedhjeve është bërë publike. Më vjen keq që kjo letër është bërë publike, edhe pse është dashur të mbetet si korrespondencë private me autoritetin qëndror të zgjedhjeve. Si e tillë, ne nuk kemi asnjë qëllim të ndërhyjmë në politikë; është populli i Kosovës ai që duhet të vendos për udhëheqësit e vet. Ka qenë një gabim në përkthim në gjuhën shqipe. Ne nuk kemi thënë se ka pasur ‘gjithëmonë’ shqetësime. Por, ne kemi vërejtur se ka pasur shqetësime ‘historike’. Ne nuk kemi dëgjuar ndonjë akuzë për mashtrim para kësaj zgjedhje. Motivimi ynë ishte se, në një periudhë me tensione të larta politike, është e rëndësishme si për Kosovën ashtu edhe për rajonin që zgjedhjet të pranohen nga të gjithë si të lira dhe të drejta, dhe se monitorimi i OSBE-së do të ndihmojë për të siguruar këtë.

Ambasadori britanik: Në Kosovë ka mjaft ekspertë që do zbulonin vdekjen e Deharit

Ambasadori britanik në Kosovë, Ruairi O'Connell vlerëson se vdekja e Astrit Deharit është e tmerrshme, por sipas tij, në Kosovë ka mjaft ekspertë që do të mund të hetonin dhe zbardhnin rastin e tij.

Periskopi.com Lajme

Në një intervistë në RTV 21 ai tha se është pikëlluar shumë kur ka dëgjuar për këtë çështje, por sipas tij, ky rast nuk është i pari dhe ndodh në shumë shtete.

AI këshill të gjithë të jenë më gjakftohtë dhe t’ia lënë në dorë drejtësisë e të mos përfshihen të gjithë në këtë çështje.

“Duhet të jemi më gjakftohtë për të mësuar se çfarë ka ndodhur dhe për të hetuar rastet sidomos ato të ndjeshme. E kuptoj kërkesën e Ministrisë së Drejtësisë për hetime nga britanikët, ka qenë gatishmëri për paanshmëri, por ne nuk mund të marrin rol në këtë rast sepse nuk ka të bëjë asgjë me Britaninë, dhe nuk është e përshtatshme që gjithmonë të vijmë nga jashtë për hetime”, tha O’Connell.

Ai ka shpjeguar se nëse kjo do të ndodhte në Britani, hetimet do të zgjasnin shumë, me muaj të tërë.

“Në Britani një hetim pas vdekjes në burg do të zgjaste me muaj, nuk është diçka që bëhet për një ditë. Ne kërkojmë profesionalizëm. Ka profesionist në sistemin e drejtësisë në Kosovë që mund ta bëjnë këtë që sipas fakteve mund të konkludojnë se çfarë ka ndodhur në këtë rast”, tha ai.

Ambasadori, duke folur në gjuhën shqipe ka thënë se nuk është e nevojshme që patjetër të hetoj dikush nga jashtë.

Ai tha se korrupsioni ekziston gjithandej nëpër botë, por e rëndësishme është si reagon shteti.

O’Connell thotë se është e rëndësishme që njerëzit të marrin përgjegjësi për veprimet e tyre./ Periskopi