Vetëvendosje dhe PDK bëhen bashkë në Gjilan

Periskopi.com Lajme

Partitë opozitare në Gjilan PDK, Vetëvendosje, NISMA kundërshtojnë ashpër propozimvendimin e Komunës së Gjilanit  për emërtimin dhe riemërtimin e rrugëve, shesheve dhe hapësirave publike në territorin e komunës së Gjilanit si dhe ndarjen e lokacioneve dhe hapësirave publike për vendosjen  e përmendoreve shtatoreve, busteve dhe simboleve brenda territorit të kësaj komune.

Opozita e Gjilanit ka lëshuar në mënyrë demonstrative seancën e Kuvendit Komunal të Gjilanit pas mbylljes së debatit nga ana e kryesueses së këtij Kuvendi, Valentina Bunjaku.

Opozita ka kërkuar që këto dy pika të rendit të ditës të mos hidhen në votim meqë ka pasur shumë parregullsi, madje disa prej anëtarëve të komisionit të Kuvendit nuk e kanë nënshkruar fare këtë vendim.

PDK, Vetëvendosje dhe NISMA kërkojnë që këto parregullsi të eliminohen  në një afat prej 15 ditësh , duke e ditur peshën dhe rëndësinë që ka emërtimi i rrugëve për qytetin.

Në shenjë për pakënaqësie për mbylljen e debatit PDK, VV dhe NISMA kanë lëshuar në mënyrë demonstrative seancën duke i bërë me dije që nëse ky vendim miratohet nuk do të njihet nga opozita.

Kërkojmë nga kryetari i komunës, i cili nuk ishte prezent që ta shqyrtojë me shumë vëmendje këtë vendim sepse përndryshe nuk do të njihet nga opozita./ Periskopi

Ndodh në Drenas, dëmtohen tabelat e rrugëve që janë në emër të dëshmorëve (Foto)

Periskopi.com Lajme

Në fshatin Tërstenik në Drenas ka ndodhur diçka e pazakontë.

Një akt jo i mirë është parë gjatë ditës.

Atje janë dëmtuar tabelat e emërtimit të rrugëve, raporton Periskopi

Në tabelat që janë emëruar tri rrugë në emrat Mujë, Halit dhe Hamdi Qallapeku është vendosur ngjyrë e kuqe.

Periskopi ka siguruar fotografitë por ende nuk dihet kush e ka bërë këtë akt.

Kryetari i kësaj lagje Brahim Franca thotë se ky është akt jo i mirë.

Ai ka pranuar për Periskopi.com se janë të pakënaqur me emërtimet e rrugëve që janë bërë, por mënyrën si janë dëmtuar e quan akt jo njerëzor.

“Ne kemi përgatit një kërkesë që do e dërgojnë në Komunë. Kërkesën e kanë bërë banorët e e lagjes Franca, të fshatit Tërstenik. Kërkohet që të bëhet ndryshimi i emërtimeve të rrugëve të kësaj lagje. Pajtimi është arritur për emërtimet e reja me pëlqimin e të gjithë banorëve. Për ndryshimin e emrave të rrugëve janë mbledhur nënshkrimet, ne kërkomë të respektohet kjo e drejtë dhe të miratohen emrat e rinj”, thotë ai.

Megjithëkëtë ai thotë se mënyra si janë dëmtuar kërkon dënim.

“Edhe ata kanë qenë dëshmorë. E dënoj këtë akt të turpshëm, duhet marr masa dhe dënuar këtë formë si është bërë”, thotë Franca për Periskopin.

Lagja Franca, kërkon që dy nga emërtimet e rrugëve të hiqen dhe të zëvendësohen me emra të dëshmorëve që ishin nga lagja e tyre./ Periskopi

Komunikacioni në zonat malore, pa probleme

Bazuar në informacionet nga terreni, qarkullimi në rrugët e zonave malore po zhvillohet pa probleme të theksuara.

Periskopi.com Lajme

Reshjet e kohë pas kohshme dhe ngricat e vazhdueshme gjatë këtyre ditëve kanë ndikuar që sasia e borës në pjesët malore të jetë më e madhe.

Menaxherët rajonalë të Ministrisë së Infrastrukturës, ekipet mbështetëse dhe kompanitë e kontraktuara nga MI janë duke vazhduar punën, për të mundësuar një qarkullim të lehtësuar.

Ministria e Infrastrukturës është në koordinim të vazhdueshëm me Policinë e Kosovës, për të rritur sigurinë në komunikacion, si dhe me ekipet lokale nëpër disa komuna të Kosovës.

Me gjithë gjendjen e mirë të rrugëve, Ministria e Infrastrukturës i këshillon qytetarët e Kosovës që të kenë pajisjet e nevojshme dimërore gjatë udhëtimit dhe të jenë të kujdesshëm në komunikacion duke respektuar ligjin.

Rrugët në zonat e thella malore, të kalueshme

Rrugët në tërë vendin vazhdojnë të mirëmbahen dhe pastrohen pa ndërprerë. Rëndësi e veçantë u është kushtuar rrugëve në zonat e thella malore, në veçanti në qendra t e turizmit dimëror.

Periskopi.com Lajme

Menaxherët rajonalë të Ministrisë së Infrastrukturës dhe ekipet mbështetëse të MI-së, në koordinim me kompanitë e kontraktuara nga MI, po i mirëmbajnë dhe pastrojnë rrugët nacionale dhe rajonale në tërë vendin, duke bashkërenduar aktivitetet edhe me ekipet lokale në një numër komunash, si ndihmë shtesë në disa zona të thella malore, ku ka sasi më të mëdha të borës.

Po ashtu, ekipet e MI-së po bashkëpunojnë edhe me Policinë e Kosovës, për të rritur sigurinë në komunikacion, duke marrë masa të largimt nga komunikacioni të automjeteve pa pajisje të nevojshme dimërore për udhëtim, të cilat rrezikojnë dhe bllokojnë komunikacionin dhe pengojnë kompanitë në mirëmbajtjen dhe pastrimin e rrugëve.

Ministria e Infrastrukturës i këshillon të gjithë ngasësit e automjeteve që të mos i parkojnë automjetet e tyre në vende të palejuara, duke bërë apel për respektim të ligjit, të rregullave të komunikacionit dhe për kujdes maksimal gjatë udhëtimit./ Periskopi

Gjendje e mirë e rrugëve në tërë vendin

Pastrimi dhe mirëmbajtja e rrugëve nacionale dhe rajonale ka mundësuar një qarkullim të lehtësuar në të gjithë vendin.

Periskopi.com Lajme

Menaxherët rajonalë të Ministrisë së Infrastrukturës, ekipet mbështetëse dhe kompanitë e kontraktuara nga MI, së bashku me Policinë e Kosovës po vazhdojnë të punojnë në koordinim të plotë, për zhvillimin e komunikacionit pa pengesa dhe të sigurt.

Po ashtu, ekipet e MI-së po bashkëpunojnë me ekipet lokale nëpër komunat e Kosovës për të vazhduar pastrimin e rrugëve në zona të thella malore.

Me gjithë gjendjen e mirë të rrugëve, Ministria e Infrastrukturës i këshillon qytetarët që të qarkullojnë me kujdes të shtuar, të jenë të kompletuar me pajisjet e nevojshme dimërore, të respektojnë ligjin, duke respektuar rregullat e parkimit, për të mos shkaktuar parregullsi dhe bllokim të rrugëve, në mënyrë që gjatë mirëmbajtjes së tyre të mos shkaktohet ndonjë pengesë./ Periskopi

 

Stabilizohet situata në Ferizaj, nuk ka fshatra të bllokuara

Reshjet e fundit të borës dhe ngricat e mëdha kishin lënë për disa orë shumë fshatra të Kosovës të bllokuara e shumë të tjera edhe pa energji elektrike.

Periskopi.com Uncategorized

Njëri ndër rajonet që është për bashkë më së shumti me bllok të fshatrave ka qenë Ferizaj, mirëpo tani gjendja është stabilizuar dhe nuk ka asnjë rrugë të bllokuar.

Kryetari i Komunës së Ferizajt, Muharrem Sfarqa ka thënë për Indeksonline se të gjitha rrugët janë të zhbllokuara dhe ekipet për mirëmbajtjen e rrugëve kanë arritur deri në majën më të lartë malore. “Rrugët janë zhbllokuar që të gjitha dhe sot Shtabi Emergjent është në teren duke bërë furnizim me lëndë djegëse dhe ushqime aty ku është e nevojshme”, ka deklaruar Sfarqa.

Rrugët në tërë vendin vazhdojnë të jenë të hapura për qarkullim

Bazuar në të dhënat e mbledhura nga ekipet e Ministrisë së Infrastrukturës në terren, të gjitha rrugët nacionale dhe rajonale në vend vazhdojnë të jenë lehtësisht të qarkullueshme.

Periskopi.com Lajme

Menaxherët rajonalë me ekipet tyre dhe kompanitë e kontraktuara nga Ministria e Infrastrukturës po vazhdojnë punën në largimin e çdo pengese, për të mundësuar zhvillimin normal të komunikacionit.

Po ashtu, ekipet e MI-së kanë vazhduar t’u dalin në ndihmë ekipeve lokale në disa komuna të Kosovës për të bërë largimin e borës dhe akullit nga disa zona të thella malore.

Njëkohësisht Ministria e Infrastrukturës iu bën apel të gjithë qytetarëve që të jenë të kujdesshëm gjatë udhëtimit dhe të kenë pajisjet e nevojshme dimërore për qarkullim, si dhe të respektojnë rregullat e komunikacionit.

 

Përmirësohet qarkullimi në rrugë, sot hapet edhe rruga për Prevallë- Brezovicë

Sot pritet të hapet në tërësi rruga Brezovicë – Prevallë, bashkë me rrugën Brezovicë – Qendra e Skijimit, kështu njofton Ministria e Infrastrukturës.

Periskopi.com Lajme

 

“Po punohet në rrugën rajonale Brezovicë – Prevallë, e cila pritet të hapet sot dhe rrugën Brezovicë – Qendra e Skijimit, në të cilën gjenden shumë automjete të qytetarëve, të cilat do të largohen për ta zhbllokuar këtë rrugë”, thuhet në njoftimin e ministrisë.Ndërkohë, ata njoftojnë se në të gjitha rrugët nacionale dhe rajonale është përmirësuar dhe lehtësuar qarkullimi.

Ministria e Infrastrukturës ka bërë apel tek të gjithë qytetarët që të jenë shumë të kujdeshëm në komunikacion dhe të kenë pajisjet e nevojshme dimërore për qarkullim.

Aktivistët e Vetëvendosjes pastrojnë trotuaret nga bora në Ferizaj (Foto)

Aktivistë të Lëvizzjes Vetëvendosje - Qendra Ferizaj të prirë nga kryetari Bashkim Misini si dhe kryesia kësja dege gjatë ditës së sotme kanë pastruar trotuaret në rr."Ahmet Kaçiku" prej stacionit të autobusëve e deri te nënkalimi afër Xhamisë së Madhe.

Periskopi.com Lajme

“Edhe pse në një mot të acartë nuk ka munguar vullneti i aktivistëve që sadopak t’ju dalin në ndihmë qytetarëve në Ferizaj. Shpresojmë që pushteti në Ferizaj nuk do të përfshijë ndonjë shumë të caktuar ne raportin e tij financiar punën e sotme vullnetare të LVV. Të gjithë aktivistët pajtohen që këtë shumë ta ndajnë për dajen e Sfarqes!”, kanë shkruar ata.

Gjithashtu, ata kanë ftuar qytetarët që nesër prej orës 11:30 të ju bahskangjiten në pastrimin e trotuareve në rrugën e spitalit.

15873240_1084320411679416_8361133102471387776_n 15941384_1084320395012751_729939335633821592_n 15873388_1084320375012753_1615127987935775973_n 15965184_1084320361679421_4351970174021705477_n 15871925_1084320295012761_43374614421394854_n 15894378_1084320285012762_1520224855886850321_n

Ferizaj bëhet me Qendër Skijimi, meqë nuk e kanë larguar borën (Foto)

Në Komunë e Ferizajt që nga mëngjesi qytetarët kanë shpërndarë fotografi ku bora shihet nëpër rrugë gjithandej.

Periskopi.com Lajme

Madje edhe kur është larguar nga rruga për qarkullimin e makinave ata është lënë anash dhe janë krijuar mure në mëdha prej bore.

Dikush e ka përdori këtë për kreativitet.

Dhe ka vendosur një pamfletë ku shkruan: Mirësevini në Qendrën e Skijimit “Svarqa 2017”, zbatues i projektit “Daja”.

Kështu kanë shprehur mllefin e tyre me mos punën e komunës për të larguar borën nga rrugët./ Ferizaj 0290/ Periskopi

Ferizaj 15823657_1185151931561920_3179881470575579016_n 15825844_1185151914895255_2536614155194449011_n 15894295_1185151901561923_3107828573264658082_n

Hapen për qarkullim rrugët Mitrovicë – Bajgorë dhe Ferizaj – Hani i Elezit

Ministria e Infrastrukturës njofton se është hapur për qarkullim rruga Mitrovicë-Bajgorë e cila rrugë tashmë është e kalueshme.

Periskopi.com Lajme

Kjo Ministri bën me dije se pas punës së pandërprerë të ekipeve për mirëmbajtjen e rrugëve, në qarkullim të plotë është lëshuar edhe rruga Ferizaj-Hani i Elezit, vetëm për automjetet e vogla.

Ndërsa, sipas MI-së, për automjetet e rënda, rruga ende është e pakalueshme, ndërsa thekson se kurdo që kjo rrugë të lirohet edhe për automjetet e rënda, do të njoftojnë me kohë, raporton Koha.net.

“Njëherësh kërkojmë nga qytetarët që gjatë udhëtimeve të tyre të jenë të pajisur me pajisjet e duhura dimërore si dhe t’u përshtaten kushteve të gjendjes së rrugëve por edhe kushteve aktuale atmosferike”, thuhet në njoftimin e MI-së.

Tufë qenësh në rrugët e Vushtrrisë, do tmerroheni sa shumë janë (Video)

Përveç borës, që ka vështirësuar jetën e qytetarëve në Vushtrri, ata përballen edhe me një problem tjetër.

Periskopi.com Lajme

Qentë endacakë rrezikojnë seriozisht qytetarët në Vushtrri.

Një lexues i portalit Koha.net ka dërguar një video në të cilën shihen një tufë qensh duke u vërsulur drejt makinave që po lëviznin, ndërsa thotë se janë të rrezikuar nga këta qen endacakë.

 

 

Bllokohet edhe Obiliqi, rrugët nuk janë pastruar (Video)

Bora ka vështirësuar qarkullimin e dhe në Komunën e Obiliqit.

Periskopi.com Uncategorized

Rrugët në këtë komunë shihet se nuk janë pastruar as ditën e aq më pak tash që ka filluar terri.

Jo vetëm rrugët dytësore, por as ato në qendër nuk janë pastruar. / Periskopi

Zyrtare: Këto janë rrugët e bllokuara nga reshjet në Kosovë

Reshjet e fundit, kanë bërë që të shtohet aktiviteti në mirëmbajtjen e rrugëve.

Periskopi.com Lajme

Por, edhe përkundër kësaj për shkak të reshjeve të shumta të borës, Ministria e Infrastrukturës së Kosovës njofton se disa akse rrugore janë të bllokuara:

-Pjesa e rrugës në pikën kufitare me Malin e Zi, në Kullë.

-Rruga Brezovicë-Prevallë si dhe pjesa tjetër e kësaj rruge nga pushimoret deri te Qendra e Skijimit.

-Rruga Mitrovicë-Bajgorë.

-Rruga për fshatin Tugjevc të komunës së Kamenicës.

Pjesa e rrugës për Kaçanik është bllokuar vetëm për qarkullimin e automjeteve të rënda-kamionëve, për shkak të pastrimit të rrugës.

Ndërsa, rrugët tjera janë të vendit tonë janë të kalueshme duke e përfshirë edhe Autostradën “Ibrahim Rugova” .

Ministria e Infrastrukturës, është duke punuar pa ndërprerë që të ketë një mirëmbajtje të rrugëve sipas planeve të parapara për mirëmbajtjen dimërore të këtyre rrugëve. “Ekipet tona janë duke punuar pandërprerë në mënyrë që të gjitha rrugët të jenë të kalueshme për qarkullimin e qytetarëve të vendit tonë”, thuhet në njoftimin e kësaj minsitrie./ Periskopi

Përmes kredisë nga BERZH-i do realizohen katër projekte rrugore

Me qëllim të përmirësimit të infrastrukturës rrugore, Ministria e Infrastrukturës do të financojë katër projekte të rëndësishme rrugore përmes një kredie të marrë nga Banka Evropiane për Rindërtim dhe Zhvillim (BERZH).

Periskopi.com Lajme

Të katër projektet do të realizohen me standarde të larta, ndërsa ruajtja e brezit rrugor dhe brezit mbrojtës rrugor të këtyre rrugëve dhe e të gjitha rrugëve të tjera nacionale dhe rajonale të Republikës së Kosovës do të bëhet si vijon:

Në bazë të ligjeve: Ligjit për Rrugët Nr.2003/11, neni 26 dhe Ligjit  Nr. 03/L-120, për Ndryshimin dhe Plotësimin e ligjit për Rrugët 2003/11, të mos ndërtohet në brezin e rrugës dhe në brezin mbrojtës të rrugës, e cila është:

  1. a) 20 metra nga rrugët nacionale dhe
  2. b) 10 metra nga rrugët rajonale

Segmentet rrugore, të financuara nga Ministria e Infrastrukturës përmes kredisë nga BERZH-i, janë:

  1. Zgjerimi i rrugës rajonale R-107, segmenti Piranë, hyrja e qytetit të Prizrenit,  me gjatësi 3.00 km, e cila do të zgjerohet nga dy në 4 korsi me ishull ndarës në mes dhe me trotuar;
  2. Zgjerimi i rrugës nacionale N2, segmenti Hyrja e qytetit të Ferizajt, me gjatësi 5.60 km (nga Prelezi i Jerlive deri te Fshati i Vjetër), e cila do të zgjerohet nga dy në 4 korsi, me ishull ndarës në mes dhe me trotuar;
  3. Rruga nacionale N 25.2, segmenti Hyrja e qytetit të Gjilanit, me gjatësi 3.00 km (nga liqeni deri te qendra e Gjilanit), që do të zgjerohet nga dy në 4 korsi, me ishull ndarës në mes dhe me trotuar, si dhe
  4. Rehabilitimi i rrugës nacionale N 25.3, segmenti Kllokot – Gjilan, me gjatësi 11.00 km.

 

 

Fillojnë punimet në tri rrugë në komunën e Ferizajt

Sot ministri i Infrastrukturës, Lutfi Zharku dhe kryetari i Komunës së Ferizajt, Muharrem Sfarqa morën pjesë në përurimin e fillimit të punimeve në tri rrugë, me të cilat vazhdon realizimi i planit të aktiviteteve të përbashkëta të Ministrisë së infrastrukturës dhe Komunës së Ferizajt për këtë vit.

Periskopi.com Lajme

Projekti i parë, fillimi i realizimit të të cilit u përurua sot dhe që do të ndërtohet në bashkëfinancim të Ministrisë së Infrastrukturës dhe Komunës së Ferizajt është rruga Mirashë-Cërnillë, që ka gjatësi prej 9 kilometrash. Vlera kontraktuese e kësaj rruge, e cila përfshinë edhe trotuarin, kanalizimin atmosferik, sinjalizimin dhe ndriçimin, kap shumën prej 1,207,344.45 eurosh.

Projekti i dytë, realizimi i të cilit u inaugurua sot, është zgjerimi i rrugës Komogllavë-Tërstenik, që shtrihet në dy komuna – Ferizaj dhe Viti dhe që ka gjatësi prej 13 kilometrash, vlera e të cilit është 1,089,590.61 euro. Duhet cekur se pjesa e kësaj rruge, që shtrihet në komunën e Ferizajt, ka gjatësi prej 6.5 kilometrash, sa është e gjatë edhe gjatësia e pjesës që i takon Komunës së Vitisë.

Në kuadër të aktiviteteve të sotme, ministri Zharku dhe kryetari i Komunës, Sfarqa, përuruan edhe fillimin e ndërtimit të rrugës Greme-Burrnik-Gaçkë. Kjo rrugë do të këtë gjatësi prej 9,8 kilometrash, ndërsa vlera e tërësishme e realizimit të këtij projekti është 1,426,283.50 euro.

Në fjalën e tij përurese, ministri i Infrastrukturës, Lutfi Zharku, tha se këto janë projekte tejet të rëndësishme për zhvillimin e kësaj zone.

“Janë edhe katër projekte të tjera, që kanë filluar të realizohen në bashkëfinancim me Ministrinë e Infrastrukturës. Realizimi i këtyre projekteve në këtë zone, ku ekzistojnë parakushte për zhvillimin e turizmit,  do të lehtësojnë qarkullimin e njerëzve dhe do të ndikojnë në zhvillimin ekonomik të kësaj ane”, tha në fjalën e tij ministri Lutfi Zharku, i cili shtoi se për vitin e ardhshëm janë parapara edhe projekte të tjera.

Kryetari i Komunës, Muharrem Sfarqa, foli për projektet që u përuruan sot dhe për rëndësinë e tyre. Ai njëkohësisht falënderoi Ministrinë e Infrastrukturës për mbështetjen e dhënë për ndërtimin e këtyre rrugëve.

 

Vërshohet magjistralja Prishtinë – Ferizaj (Foto)

Shkaku i të reshurave të mëdha është vërshuar një pjesë e magjistrales Prishtinë – Ferizaj.

Periskopi.com Uncategorized

 

Nga uji është vërshuar rruga që çon në Prishtinë. Në këtë rrugë edhe vitin e kaluar ka pasur probleme shkaku i të reshurave të shiut.

14997248_1090059944446757_1916365819_n 14971774_1090059714446780_1807477626_n

Në kryeqytetin e Evropës lypsarët janë bërë përditshmëri

Në rrugët e Brukselit, që konsiderohet si kryeqytet i Evropës, mund të shihen shumë fëmijë, por edhe të rritur se si lypin.

Periskopi.com Lajme

Institucionet kompetente nuk ndërmarrin asnjë masë kundër lypjes e cila veçmas është e shfaqur në rrugët frekuentuese të qytetit, dhe në afërsi të qendrave tregtare dhe destinacioneve turistike, raporton AA

Lypësit flenë në rrugët e qendrave tregtare, para bankomatëve dhe në hyrjet e ndërtesave të banimit. Lypësit në Bruksel kryesisht vijnë nga vendet e Evropës Lindore.

Vizitorët, por edhe banorët e qytetit nga autoritetet kërkojnë që urgjentisht diçka të bëhet kundër lypjes.

Në Belgjikë nga viti 1993 lypja nuk është vepër penale.

Rrugët e nxjerrin Ramadan Mujën nga zgafella

Kryetari i Prizrenit, Ramadan Muja sikur ka dal nga zgafella.

Periskopi.com Lajme

Të enjten ai ka nënshkruar një memorandum bashkëpunimi me ministrin e Infrastrukturës, Lutfi Zharku, raporton Periskopi

Marrëveshja e bashkëpunimit është për realizimin e projekteve rrugore në komunën e Prizrenit.

Me këtë marrëveshje parashihet që të ndërtohen disa rrugë të reja në fshatrat e kësaj komune.

Ministria e Infrastrukturës, në realizimin e asfaltimit të rrugëve përmes bashkëfinancimit, me komunën së Prizrenit do të bashkëfinancojë me 307 mijë euro./ Periskopi