Veseli: Do ta përfundojmë çështjen e demarkacionit

Kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli nuk ka dhënë një datë të saktë se kur do të votohet marrëveshja për demarkacionin me Malin e Zi, megjithatë ka thënë se kjo çështje do të përfundojë.

Periskopi.com Lajme

Në pyetjen nga përfaqësues të Malit të Zi, në Seminarin e Asamblesë së Përgjithshme të NATO-s që po mbahet në Prishtinë, Veseli tha se nuk kemi asnjë çështje të hapur me Malin e Zi dhe falënderojë këtë shtet që me asnjë dekoratë nuk ka nxitur ndonjë jostabilitet.

Veseli shtoi se duhet të kuptohet se edhe pozita dhe opozita janë të interesuar që të përfundohet çështja e demarkacionit por opozita ka dyshime se vija e kufirit nuk është përcaktuar si duhet.

“Gjithsesi ne do ta përfundojmë këtë çështje dhe me Malin e Zi do të kemi vetëm raporte të mira”, tha ai.

Opozita e paftuar në samitit e NATO-s

Nënkryetarja e Kuvendit të Kosovës, Aida Dërguti, ka shfaqur mospajtimin e saj me mungesën e zërit opozitar në panelin e folësve në seminarin Rose Roth të Asamblesë së NATO-s në Prishtinë.

Periskopi.com Lajme

Për këtë çështje ajo i ka adresuar pyetje organizatorit të seminarit, duke e vënë në pah, siç e ka quajtur ajo, lënien anash të opozitës nga ky panel.

“Kur mora agjendën treditore të këtij seminari pashë që të gjithë folësit janë nga pozita dhe shoqëria civile. Por besoj që opozita përfaqëson më shumë se shoqëria civile. Ndaj dua të di pse nuk është e ftuar opozita në panelin e folësve?”

Por pyetja e Dërgutit nuk ka marrë përgjigje më të detajuar se “nuk ka diskriminim për opozitën në këtë seminar”.

Veseli në Seminarin e NATO-s: Kosova asnjëherë s’ka qenë vatër terrorizmi

Në Seminarin e 93-të Rose Roth të Asamblesë Parlamentare të NATO-s, i cili po mbahet në Prishtinë ka folur edhe kryetari i Kuvendit të Kosovës, Kadri Veseli.

Periskopi.com Lajme

Ai ka falënderuar që kjo seminar po mbahet në Prishtinë, ndërsa ka thënë se kosovarët janë popull evropian.

“Dua të falënderoj Asamblenë Parlamentare të NATO-s për organizimin e këtij seminari në Prishtinë. Ne jemi popull evropian dhe angazhohemi qartë që të jemi pjesë e Bashkimit Europian”, ka thënë Veseli.

Veseli i është përgjigjur edhe disa pyetjeve që kanë pasur të bëjnë me kërcënimet e sigurisë në vend dhe marrëdhëniet me shtetet fqinje.

“Kosova asnjëherë nuk ka qenë dhe nuk është vatër e terrorizmit. Jemi duke bërë përpjekje që të kemi marrëdhënie të mira me shtetet fqinje”, ka shtuar Veseli, teksa në lidhje me Malin e Zi ka thënë se nuk ka asnjë çështje të hapur mes këtyre dy vendeve dhe do të ketë vetëm raporte të mira.

Vërehet mungesa e Gjuriqit në Kosovë në samitin e NATO-s

Nënkryetari i Asamblesë Parlamentare të NATO-s, Paolo Alli, ka thënë në fjalimin e tij në samitin e NATO-s që po mbahet në Prishtinë se i ka ardhur shumë keq që Shefi i ekipit negociator serb nuk ka ardhur në Kosovë ashtu siç do të duhej.

Periskopi.com Lajme

“Më vije keq që Marko Gjuriq nuk ka ardhur në Seminar”, ka deklaruar Alli.

Gjuriq ishte paraparë që të flasë në Seminarin Rose Roth, që për herë të parë po mbahet në Kosovë.

Pos Gjuriq, në seminar pritet të flasë edhe Shefja e grupit negociator të Kosovës, Edita Tahiri.

Në takimin treditorë me fokus të veçantë, pos dialogut Kosovë-Serbi, do të flitet për perspektiven e Kosovës në lidhje me Unionin Evropian dhe NATO-n.

Ligjvënësit e NATO-s do të flasin po ashtu për situatën, politike, socio-ekonomike dhe të sigurisë në Prishtinë.

Stabiliteti në Kosovë, i domosdoshëm për sigurinë në rajon

Kanë filluar punimet e seminarit të 93-të Rose-Roth të Asamblesë Parlamentare të NATO-s në Prishtinë.

Periskopi.com Lajme

Kryesues i Delegacionit të Kuvendit të Kosovës në Asamblenë e Pëgjithshme të NATO-s dhe nënkryetari i Kuvendit të Kosovës, Xhavit Haliti tha se organizimi i mbledhjes në Prishtinë, u përcjell të gjitha vendeve të rajonit se stabiliteti në Kosovë nuk është vetëm i nevojshëm, por edhe i domosdoshëm për sigurinë në rajon dhe me gjerë.

Ambasadori i Zvicrës në Kosovë në seminarin e 93-të Rose-Roth të Asamblesë Parlamentare të NATO-s, Jean-Hubert Lebet, ka uruar që me anë të shkëmbimeve dhe prezantimeve do të fitohen pikëpamje të reja për tejkalimin e sfidave në rajon.

Ai ka thënë se stabiliteti dhe siguria mund të arrihet vetëm përmes bashkëpunimit.

Sipas tij, ndihma e Zvicrës shkon përtej këtij seminari në Kosovë, pasi Zvicra është partnere në çdo aspekt.

Seminari është organizuar në bashkëpunim me Kuvendin e Kosovës nën udhëheqjen e kryetarit të Delegacionit të Kuvendit të Kosovës në AP të NATO-s, Xhavit Haliti dhe me përkrahjen e Qeverisë zvicerane.

Në takimin treditorë me fokus të veçantë do të flitet për perspektiven e Kosovës në lidhje me Unionin Europian dhe NATO-n.

Do të flitet edhe për progresin e bërë në dialogun Prishtinë-Beograd ku do të ketë adresime edhe nga shefat negociatorë të të dyja vendeve, Edita Tahiri dhe Marko Gjuriq.

Ligjvënësit e NATO-s do të flasin po ashtu për situatën, politike, socio-ekonomike dhe të sigurisë në Prishtinë.

Seminari është i organizuar në bashkëpunim me Parlamentin e Kosovës nën udhëheqjen e kryesuesit të delegacionit të Parlamentit të Kosovës në NATO, Xhavit Halitit dhe do të mbështete po ashtu nga Qeveria e Zvicrës.

NATO ka mbajtur 19 seminare Rose-Roth në Ballkanin Perëndimorë që nga fillimi i këtij programi në vitin 1991.

Në Prishtinë mbahet Seminari i Asamblesë Parlamentare të NATO-s

Sot në Prishtinë fillon punimet Seminari i 93-të Rose-Roth i Asamblesë Parlamentare të NATO-s, në të cilin pritet të jenë më shumë se 100 pjesëmarrës, duke përfshirë gati 70 deputetë nga 21 vendet anëtare të NATO-s dhe vendet partnere.

Periskopi.com Lajme

Në takimin treditor do të diskutohet për perspektivën e Kosovës në marrëdhëniet me Bashkimin Evropian dhe rolin evolues të NATO-s në rajon, që pason Samitin e Aleatëve të  Krerëve të Shteteve dhe të Qeverive, të mbajtur në muajin korrik, në Varshavë.

Ligjvënësit e NATO-s do t’i shqyrtojnë zhvillimet politike, socio-ekonomike dhe të sigurisë në Kosovë, perspektivat për bashkëpunim të mëtejshëm ekonomik rajonal, si dhe reagimin e Ballkanit Perëndimor ndaj sfidave që vijnë nga terrorizmi ndërkombëtar dhe menaxhimi i fluksit të migrimit nëpër Evropë.

Seminari është organizuar në bashkëpunim me Kuvendin e Kosovës nën udhëheqjen e kryetarit të  Delegacionit të  Kuvendit të Kosovës në AP të NATO-s, Xhavit Haliti dhe me përkrahjen e Qeverisë zvicerane.