Editorial i Periskopit: Kufijtë e Haradinajt

Editorial i Periskopit Editoriale

Dje u procedua në Kuvend “Raporti final i Demarkacionit” i përgatitur nga Komisioni i ri që kryesohej nga Shpejtim Bulliqi. Komisioni ka gjetur një mori lëshimesh mjaft serioze në komisionin e kaluar, si psh: që komisioni ka zhvilluar bisedime pa platformë; është krijuar për demarkacion por ka biseduar [me Malin e Zi] për përcaktimin e kufijve; është punuar pa përkthyes të autorizuar për nevoja të palës sonë etj.

Nëse janë ose jo këto gjetje serioze dhe vendimtare për çështjen në fjalë, do të vendosin deputetët e Kuvendit të Kosovës në javën e ardhshme. Raporti i forcave duket në të mirë të Komisionit aktual. VV, AAK dhe Nisma i kanë 47 deputetë që mund të votojnë kundër, duke e pamundësuar ratifikimin e demarkacionit i cili i kërkon 2/3-at, pra 80 vota nga 120 gjithsej.

Por, në rast se ndodh të miratohet shkaku i presionit ndërkombëtar – siç ishte ta zëmë në rastin Rikallo ku Vetëvendosje nuk votoi për shkarkimin e tij – atëherë Qeveria Haradinaj do të duhej të dorëhiqej. Kjo, me shumë gjasë, do ta shtyente BE-në që t’ia hiqte vizat vendit tonë, por këtë nuk do ta bënte ai që e premtoi, Kryeministri Haradinaj.

Ndërkohë, në rast se raporti i bërë nga komisioni i Murat Mehës bie, që është më e mundshme të ndodh, përsëri situata e Qeverisë aktuale është mjaft e komplikuar. Komisioni i udhëhequr nga Shpejtim Bulliqi, do të niste punën thuaj nga fillimi, duke e shtyer për një kohë të gjatë çështjen e vizave. Në faqen 10 të raportit, në fjalinë e fundit shkruhet: “Raportin përfundimtar e dorëzojmë pas përfundimit të hulumtimeve në terren, në arkiva dhe në literaturën përkatëse.”

Nëse marrëveshja e arritur në Bruksel shkilet nga Kosova, padyshim se kjo do të hapte probleme të mëtejme për vendin dhe vetë kryeministrin – kur dihet se BE-ja dhe ShBA-ja ngulmojnë që të miratohet versioni i demarkacionit që u bë nga Murat Meha. Por në anën tjetër, kemi edhe një premtim të thyer të kryeministrit Haradinaj, i cili vazhdimisht kishte thënë se ‘demarkacioni do të zgjidhej brenda tre muajsh, dhe qytetarët do të udhëtonin pa viza’. Dhe, në kontekstin aktual, kjo nuk nënkupton vetëm që Kryeministri nuk ka mundur të mbaj premtimin që e kishte dhënë, por se ai kishte gënjyer. Është e qartë se do të duhet edhe shumë kohë, dhe madje shumë fat, që Kosova të zgjidhë temën më të diskutuar në vendin tonë, dhe më e rëndësishmja: të shpëtojë pa ndonjë pasojë serioze nga e gjithë kjo.

Këta pra janë kufijtë e ngushtë në të cilët kryeministri ynë e gjen veten të mbërthyer. E me të, edhe Kosova.

Çështja e demarkacionit e ka ilustruar më së mirë pamundësinë që vendi ynë t’i zgjidhë vetë, pa ndërmjetësimin e ndërkombëtarëve, problemet e saj të brendshme. Dhe në këtë pikë, kushti i heqjes së vizave me demarkacionin bëhet i kuptueshëm. Mosarritja e rënjes në akord mes palëve politike të përfshira në proces, çon mesazh se Kosova nuk është e aftë të zgjidhë edhe probleme të tjera, më të rëndësishme që pritet t’i vijnë në të ardhmen.

Editorial i Periskopit | Gjykata Speciale dhe gjuha ‘e zgjidhur’ e Thaçit

Editori Editoriale

Në muajin e fundit i pamë dy protesta të ngjashme nga miqtë ndërkombëtarë drejtuar liderëve tanë. Fillimisht, ambasadori britanik O’Connell e lëshoi sallën kur dëgjoi fjalë të papëlqyeshme nga presidenti Thaçi. Edhe Federica Mogherini, megjithëse e priste për herë të parë Haradinajn në Bruksel, nuk hezitoi po njëlloj që ta lëshonte takimin – sapo i kishte dëgjuar do fjalë të çuditshme nga kryeministri ynë.

Këto dy akte proteste e zbulojnë hapur kufizimin e gjuhës që e kanë imponuar ndërkombëtarët ndaj politikanëve tanë në pushtet. E kanë varfëruar së tepërmi fjalorin e tyre duke i bërë shumë të bajatshëm, të parashikueshëm e të nënshtrueshëm. Kjo politikë reduktuese e mbikëqyrëse, kjo ndalesë strikte, e ka pamundësuar kultivimin e një gjuhe më të përdredhur në politikë, e kësisoj e mënyrave të reja të të kuptuarit. Me të drejtë vërente Wittgenstein-i se “kufijtë e gjuhës sonë, janë kufijtë e botës sonë”. Prandaj, në politikën e sotme kosovare kemi zhvillime krejtësisht të parëndësishme që regjizojnë skena bajate e të dhimbshme për qytetarët.

Kjo politikë tepër-kufizuese gjuhësore ka bërë që shumë prej liderëve të partive politike të operojnë kryesisht nëpër hapësira private për të rritur fuqinë e tyre politike. Për shembull, PDK-së iu bë e qartë përmes “Aferës Pronto” natyra klienteliste e funksionimit. Por në fakt, shoqëria jonë nuk kishte fare nevojë për dëshmi të tilla. Kufizimi i gjuhës publike, ngushtimi i terrenit të të vepruarit, ka bërë që politikanët në pushtet të jenë mosvet të parashikueshëm – gjë që rezultonte me paragjykime shumë të sakta. Institucionet publike u shfrytëzuan për të rritur fuqinë politike të partive. U çelën universitete të reja në qytetet më të mëdha – megjithë dështimin e përsëritshëm të çdo qeverie për të shënuar hapa të rëndësishëm në përmirësimin e cilësisë në arsimin e lartë. Poashtu, u keqpërdor në mënyrë drastike edhe regjistrimi i veteranëve, duke e dyfishuar numrin e tyre. Korrupsioni endemik në përgjithësi, është rrjedhojë e një ligjërimi shterp publik të këtyre partive politike – dhe rrjedhojë e një gjuhe që nuk mundi të lëvrohej.

Kjo e la Kosovën me vetëm një parti serioze politike: Lëvizjen Vetëvendosje. Ajo ishte e vetmja që, deri më tash të paktën, i ka rezistuar agresivitetit të ‘ndërkombëtarëve’. Për ironi, ndërkohë që ushtrohej vazhdueshëm ky reduktim dhe mbikëqyrje gjuhësore, ish-ambasadorja amerikane guxoi të thoshte edhe diçka vulgare si “Mos e dh*** punën” – duke e dëftuar pushtetin e saj në hapësirën tonë publike.

Liderët e partive politike, përjashto Kurtin, u konformuan ndaj kësaj politike agresive. Edhe paaftësia e tyre në artikulim e bënte të veten, padyshim. Kjo bëri që liderët tanë të pamundësoheshin nga mbrojtja e interesave të vendit – e kjo, nuk ka dilemë, është interes i madh i secilës parti. Simptomat e kësaj sëmundjeje, ose pamundësie, i shohim te mënyra konfuze e të mbrojturit të një çështjeje si demarkacioni, nga kryeministri Haradinaj. Por, më së shumti, këto simptoma vërehen te heshtja e vijueshme e një partie të dalë nga lufta, ndaj formave të ndryshme të përlyerjes që iu bë vetë luftës. Asnjë nga partitë që u themeluan nga ish-luftëtarë të UÇK-së, nuk foli për çështjen e manipulimeve me listat e veteranëve. Dhe kjo kulmoi me pamundësinë që të pengohej një Gjykatë Speciale e cila është e qartë se do të rrënojë imazhin e UÇK-së, e poashtu edhe imazhin e shtetit tonë. Një gjykatë që e ndjekë një vijë etnike, që merret me krimet ‘e shqiptarëve’, në një luftë në të cilën shumica e viktimave i takonin pikërisht kësaj etnie.

Interesat e shtetit tonë nuk përkojnë në vijimësi me interesat e ‘ndërkombëtarëve’. As të BE-së dhe as të Amerikës. Ndjesitë romanticiste që ndjellin këto vende përbëjnë rrezik të madh për mirëqenien, e biles edhe thjesht ekzistencën e shtetit tonë. Fakti që roli i Kosovës në vend se të forcohej, vetëm sa është zbehur, tregon qartë se këto vende janë të përkushtuara, e kjo është fare e natyrshme, thjesht t’i shtyejnë përpara agjendat e tyre.

Shoqëria kosovare duhet të zgjohet nga dremitja. Duhet të kuptojë se askush nuk do t’i mbrojë interesat e saj. Politikanët kosovarë duhet të çlirojnë veten nga ky pushtim diskursiv – dhe të zgjerojnë fushën e asaj që mund të flasin, të thellojnë rezonimet, dhe të hapin horizonte të reja kuptimore. Pluralizmi nuk funksionon vetëm përmes ligjërimit të një partie politike, Vetëvendosjes në rastin tonë. Kosovës i duhet një çlirim i ri, kësaj here gjuhësor – te i cili ndryhen shkaqet e shumë fenomeneve negative që ndodhin në shoqërinë tonë.

Është iluzore të mendohet se Gjykata Speciale do të pastrojë skenën politike. Derisa të ekzistojë një masë e tillë nënshtrimi, derisa ambasadorët e vendeve mike të lëshojnë sallën e konferencave gjatë fjalës së presidentëve e kryeministrave tanë, poashtu derisa cilësia e arsimit në vend është kaq e dobët – nuk mund të pritet që korrupsioni të ndalet. Në pamundësi që t’i lidhin mbështetësit me vargonjtë e ideve ose të ligjërimit, siç bën VV-ja në një masë, partitë e tjera do t’i lidhin mbështetësit me vargonjtë e interesave. Dhe këto interesa, do të vazhdojnë që të dëmtojnë jetën akademike e institucionale të vendit. E në anën tjetër, Kosova do të dobësohet edhe më tej në rrafshin ndërkombëtar, duke u bërë edhe më e varur nga ndërkombëtarët.

Gjuha paksa e zgjidhur e Thaçit tregon mosbesim. Mosbesim tashmë kanë shfaqur edhe Haradinaj e Veseli. E pastaj, edhe Limaj – i cili u shpall i pafajshëm megjithëse ishte gjykuar për gati një dekadë nga Eulex-i. Por ky hop vetëdijësor i këtyre politikanëve nuk është diçka e re. Kjo ‘shpurdhje’ diskursive nuk do të ofrojë kurrfarë efekti përmbajtësor – meqë të gjithë këta politikanë janë të konsumuar. Veç kësaj, rruga për një relacion të ri, të rigjeneruar politikisht, është trasuar nga Vetëvendosje qysh para dhjetë vitesh. Dhe duket se, nuk ka një strehë më të mirë diskursive për të gjitha partitë, se ajo që e ka sajuar Lëvizja e Kurtit.

“BE-ja është mësuar të negociojë me politikanë të dëgjueshëm, Ramushi i befasoi”

Periskopi.com Lajme

Gazetari i grupit Koha, nga Brukseli, Augustin Palokaj në një opinion ka thënë që paraqitja kritike e kryeministrit Haradinaj në Bruksel, e ka bërë të ndihet ‘e befasuar dhe ‘e ofenduar’ zonjën Mogherini. Kjo e fundit, bëhet e ditur që e kishte lëshuar takimin para kohe, dhe kishte anuluar konferencën e paralajmëruar për media – sepse ishte zemëruar me qëndrimet e kryeministrit tonë Haradinaj.

Vetë kryeministri ka deklaruar ditë më parë, që po kërkon nga BE-ja të angazhojë edhe Shtetet e Bashkuara në procesin e dialogut. Gazetari Palokaj, ka thënë që Haradinaj ka qenë kritik ndaj BE-së shkaku i liberalizimit të vizave dhe shpërfilljes së vazhdueshme që po i bëjnë vendit tonë. Ai është shprehur skeptik edhe në lidhje me fitimin e statusit të vendit kandidat për vendin tonë.

Më tej, ai ka thënë që BE-ja është mëuar të negociojë vetëm me politikanë të dëgjueshëm e të cilët nuk bëjnë ankesa asnjëherë. Ai ka lënë të kuptohet se kjo gjë e ka dëmtuar palën tonë, duke e bërë më pak faktore përgjatë gjithë dekadës së fundit – përcjell Periskopi.

Lexo shkrimin e plotë: http://www.koha.net/veshtrime/58836/be-ja-eshte-mesuar-qe-kosova-te-heshte-dhe-ti-gezohet-suksesit-te-fqinjeve-ne-procesin-e-integrimeve/

Ja sa është diferenca e votave në mes të Kadri Veselit dhe Ramush Haradinajt

Periskopi.com Lajme

Rreth 16 mijë vota është dallimi në vota në mes të Kadri Veselit dhe Ramush Haradinajt, kur janë numëruar 73 për qind e votave.

Kryetari i Partisë Demokratike të Kosovës Kadri Veseli del të ketë marrë më shumë vota se Ramush Haradinaj, kandidat për Kryeministër i koalicionit PDK-AAK-Nisma.

Kur janë numëruar 73 për qind të votave, është Kadri Veseli ai që prin në PAN me numrin më të madh të votave të siguruara.

Veseli ka mbledhur rreth 16 mijë vota më shumë se lideri i AAK’së Ramush Haradinaj.

Veseli ka marrë 89.281 vota i ndjekur nga Haradinaj me 73.415 vota.

PAN ka siguruar 39 ulëse në Kuvendin e Kosovës.

E kapi Fatmir Limajn dhe e tërhoqi, Haradinaj tregon për foton që ngjalli habi

Periskopi.com Lajme

Kandidati për kryeministër nga koalicioni PAN, Ramush Haradinaj ka sqaruar një skenë gjatë fushatës ku është parë duke e tërhequr për krahu Fatmir Limajn.

Kjo kishte ndodhur në përmbylljen e fushatës së tyre në Prishtinë.

Haradinaj tha se ka qenë keqkuptim, pasi siç tregon ai, ishte krijuar njëfarë skenari për të dalë me radhë në skenë.

‘Kur më thanë hajde, i thash Limajt hajde edhe ti në skenë se nuk shkoj pa ty. Pastaj ai më tha që ne duhet të dalim me rend’, ka sqaruar Haradinaj në Rubikon.

Ai po ashtu ka thënë se Limaj e ka pasur situatën më ndryshe prej tij dhe Kadri Veselit, duke arsyetuar faktin që nuk ka shkuar gati kurrë me ta gjatë fushatës.

Në media ishte përfolur shumë si lajm ky incident, i cili ishte paraqitur me atë se Limaj nuk ka dashur të dalë në skenë me Kadri Veselin.

Milaim Zeka paralajmëron Ramush Haradinajn

Periskopi.com Lajme

Kandidati për deputet nga NISMA, Milaim Zeka ka thënë se do ta kishte turp të jetë deputet nëse kupton se ka njerëz që po blejnë vota.

Ai ka përmendur dy raste që gjatë ditës së sotme i ka dëgjuar nga qytetarët se si disa persona i janë ofruar për të blerë votën.

Por jo vetëm kaq.

Zeka tha se në Kuvend do të jetë edhe më i ashpër se në media.

Paralajmëroi Ramush Haradinajn që nëse nuk përmbush ato premtime do ta ketë për nder që të ja thotë të gjitha në fytyrë.

“Do ja them se e ke ba ma bërllok se Isa Mustafa”, tha Zeka në Tribunë Zgjedhore./ Periskopi

Vuçiq ‘kopjon’ Haradinajn, kërkon orar të hershëm pune

Periskopi.com Lajme

Nëse Ramush Haradinaj bëhet kryeministër ka shumë gjasë që vendimin e parë që do ta marrë të jetë që puna në administratë publike të filloi nga ora 7 e mëngjesit.

Kështu e ri-konfirmon nënkryetari i AAK-së, Ahmet Isufi, atë që e kishte thënë në vitin 2012.

Sipas tij, në 100 ditshin e Qeverisë së Haradinajt në atë kohë ka pasur angazhim të jashtëzakonshëm edhe jashtë orarit të punës duke pasur parasysh intensitetin e zhvillimeve që kanë ndodhë.

E njëlloj ka bërë të enjten, presidenti i sapoemëruar i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, raporton Periskopi

Ditën e parë në detyrën e tij si president me një ndryshim të madh.

Bëhet fjalë për ndryshim të orarit të punës, pasi që në Serbi orari i punës fillon në orën 8:30, Vuçiq ka kërkuar që kjo gjë të ndryshohet urgjentisht dhe orari i ri të jetë 7:30./ Periskopi

Haradinaj tregon çfarë do të ndodh me demarkacionin

Periskopi.com Lajme

Kandidati për kryeministër i koalicionit PDK-AAK-Nisma, në një tubim në lagjen Kodra e Trimave në Prishtinë, ka bërë të ditur se do të jetë obligim i tij si mandatar që ta zgjidhë çështjen e demarkacionit.

Sa i përket vijave të kuqe, ai ka thënë se do të kishte vija të kuqe nëse do të vazhdohej me të tashmen, por se nuk mund të vë vija të kuqe me ata që janë deklaruar se duan të ecin përpara.

Për demarkacionin, Haradinaj ka thënë se e ka paraparë që shpejt ta riformojë një komision për demarkacionin.

“E kam paraparë që shpejt ta riformojmë një komision, ta rifilliojmë një komision për demarkacionin”, tha Haradinaj.

Ai bëri të ditur se sa më shpejtë do të përpunohet versioni i drejtë, të fillohet një proces i rinegocimit me Malin e Zi dhe t’i shkruhet një letër BE-së për këtë.

“Nuk ka për të shkuar gjatë deri te vendim, jam i bindur për këtë”, tha Haradinaj.

Kadri Veseli e quan Haradinajn mik dhe kryeministër, ja si ia kthen ai

Periskopi.com Lajme

Kadri Veseli dhe Ramush Haradinaj kanë filluar fushatën që shumë kohë, e të dielën ata prezantuan planin për zhvillim ekonomik. Zgjodhën një biznes që ta bëjnë këtë.

Veseli përveç që e quajti Haradinajn kryeministër, i tha edhe mik.

“I nderuari miku ik, kryeministër, qofshim faqebardhë”, i tha Veseli.

E Haradinaj nuk dha fjalë përkëdhelëse për të. E quajti vetëm Kadri.

“Kadri faleminderit, kryetar”, i tha Haradinaj./ Periskopi

Molliqaj ironizon me refuzimin e Haradinajt për pjesëmarrje në debat me Hotin dhe Kurtin

Periskopi.com Lajme

Sekretari organizativ i Vetëvendosjes, Dardan Molliqaj thotë se Haradinaj nuk ka guxim të përballet me Kurti.

Madje ai paralajmëroi një orë më parë se kjo do të ndodhte, dhe ashtu doli.

Molliqaj thotë se Haradinaj po arsyetohet se po e respekton Ligjin, por si-pas tij, nuk ka njeri që e ka shkelur ligjin më shumë se vet Haradinaj, transmeton Periskopi

Shkrimi i plotë:  

Konfirmohet ajo që e shkrova para 1 ore: Ramush Haradinaj nuk guxon të përballet me Albin Kurtin të premten në Klan Kosova.

Ai tërhiqet nga debati me arsyetimin se po e respekton ligjin për medie.

Ramush, pranoje që s’po guxon. Se për ligj, ja e ke shkelë ti ja s’di kush

Çfarë bëri Halil Matoshi nëpër vite dhe në sa politikanë kishte besim

Periskopi.com Lajme

Nuk është për bashkim kombëtar, madje kërkon komb kosovar dhe njihet si një gazetar që shumë vite.

Ky është Halil Matoshi që sot iu bashkua Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës.

Ai shkoi në krahët e Ramush Haradinajt, në këtë kohë kur Qeveria e Kosovës është në detyrë dhe zgjedhjet mbahen më 11 qershor. E nëse ai do të jetë në listën zgjedhore, nënkupton se bashkëpunon edhe me Fatmir Limajn, meqë këto dy pari janë në koalicion parazgjedhor.

Pas një kohe të gjatë pushimi si pjesë e politikës, Matoshi, ka vendosur t’i bashkohet prapë politikës, raporton Periskopi

Ai që një kohë të gjatë flet si opinionist, por ky nuk është kalimi i tij i parë në politikë.

Dikur ishte në krahët Veton Surroit. Kjo ndodhi në vitin 2007  në partinë reformiste ‘ORA’ të Veton Surroit, e cila nuk kishte arritur ta kalonte pragun zgjedhor prej 5%.

E në ditën e aderimit, ai tha u kishte besuar dy njerëzve, Rugovës dhe Haradinajt.

Harroi Surroin me të cilin nisi një rrugëtim politik dikur.

“Mendoj që politika është besim. Nëse nuk ka besim, rezultatet janë të dobëta. Në jetën time, në politikë u kam besuar dy njerëzve: Ibrahim Rugovës dhe Ramush Haradinajt. Këta dy njerëz më kanë dhënë siguri. Nëse nuk ke siguri rezultatet janë të dobëta. Ne duam që qytetarëve të Kosovës t’ia kthejmë besimin. Prandaj na priftë e mbara”, ka thënë Matoshi.

Matoshi ishte edhe i burgosur politik, u arrestua gjatë bombardimeve të NATO’s dhe u lirua pas rreth një viti.

Ai mori pjesë në protestat e studentëve.

Pak netë më parë, Matoshi në televizion kishte deklaruar se e admiron Ramush Haradinajn dhe tha fjalë të mira për të./ Periskopi

 

Flet Halil Matoshi, tregon përse iu bashkua AAK-së

Flet Halil Matoshi, tregon përse iu bashkua AAK-së

Periskopi.com Lajme

Publicisti Halil Matoshi tashmë ka hyr në politik.

Ai ka zgjedhur AAK-në që të jetë pjesë e saj.

Në një konferencë ku u prezantua aderimi tij Matoshi tha se besimi që ka në Haradinajn dhe stafin e tij e ka shtyrë për të marr këtë vendim, raporton Periskopi

I pyetur nëse do të mund të qonte para idenë e tij për kombin kosovar në këtë subjekt, ai tha se idetë teorike mbesin libra, pra vetëm të tilla.

Ndërsa Haradinaj që u shpreh i nderuar që tashmë e ka në parti tha se AAK-ja është e hapur për të gjithë ata që duan të punojnë pa hile.

Ndërsa, Muharrem Nitaj në fund të konferencës tha se shpresojnë që pas Matohsin do u bashkohen edhe shumë të tjerë./ Periskopi

Eskalon situata Serbi-Kosovë, Nikoliç e quan qen Ramush Haradinajn

Periskopi.com Lajme

Presidenti në largim Tomislav Nikoliç, e ka fyer ish-kryeministrin e Kosovës, Ramush Haradinajn duke e quajtur atë qenë të tërbuar.

“Ramush Haradinaj është liruar nga Franca dhe tani mendon se ai kurrë nuk do të ndëshkohet nëse kryen një krim kundër një serbi”, ka thënë Nikoliq, raporton Tanjug.

Këto deklarata të Presidentit të Serbisë janë si reagim të tij pas deklarimeve të Haradinaj se nëse Serbia nuk heq Kosovën si pjesë të saj nga kushtetuta e Serbisë, atëherë Kosova do ta konsideroj si pjesë të saj deri në Nish.

Lidhur me deklarimet e Haradinajt më herët ka reaguar edhe zëvendës kryeministri i Serbisë, Nebojsha Stefanoviq duke thënë se Haradinaj, Nishin mund ta sheh vetëm për brenda burgut të saj dhe në asnjë mënyrë tjetër./Insajderi.com

Edhe Daçiq i reagon Haradinajt për ndryshimin e kufijve

Periskopi.com Lajme

Ministri i jashtëm i Serbisë, Ivica Daçiq ka reaguar ndaj deklaratave të Ramush Haradinajt për përfhsirjen e Nishit në hartën e Kosovës.

Ai këto dhe deklaratat për Shqipërinë e Madhe, i ka cilësuar si ëndrra të këqija të shqiptarëve, transmeton lajmi.net

“Shqiptarët duhet të refelktojnë për veprimet e tyre sepse janë të gabuara. Nëse mendojnë se Serbia është e dobët për shkak se dëshiron dialog, atëherë kjo mund të jetë një ëndërr e çmendur, e cila në realitet është makth për gjithë rajonin”, ka thënë ministri serb.

Sipas tij, Shqipëria e Madhe, e deklaratat e Ramush Haradinajt janë të rrezikshme, në momentin që Serbia po kërkon vetëm dialog.

Haradinaj kërcënon Serbinë: Nishin do e fusim në hartën e Kosovës (Video)

Periskopi.com Lajme

Lideri i Aleancës për Ardhmërinë e Kosovës (AAK), Ramush Haradinaj, ka thënë se duhet të dalë dikush e t’i prish agjendat e Serbisë më të cilat po tallet me Kosovën. Ai thotë se vet ka rënë pre e këtyre agjendave, duke qenë për mbi tre muaj i ndaluar nga autoritetet franceze.

Në emisionin “Rrokum Rroll” të TV Rrokum, Haradinaj ka thënë se “duhet me i tregu Bashkimit Evropian (BE), dhe në veçanti SHBA-ve, se nuk jemi më popull që tallet dikush me ne”!

“Në këtë temë Evropa nuk po bën asgjë. Unë i jam mirënjohës Berlinit, i cili ka pasur një qasje të qartë ndaj meje, por kur është në pyetje Brukseli, kjo është e padrejtë, ngase në Ballkan BE-ja po shihet se nuk mundet me i bind palët me marrë vendime të prera. Këtu duhet me ndërhy Amerika dhe me ia tregu vendin Serbisë”, ka shtuar Haradinaj.

Ai shton se Serbia duhet ta heq Kosovën nga preambula e Kushtetutës së saj. Ndryshe, shton se duhet reciprocitet që të fusim në hartën e Kosovës një të tretën e tokës së tyre, që nga Nishi.

 

AAK lëshon pe, nuk e do kryeministrinë me patjetër

Periskopi.com Lajme

Ahmet Isufi nga AAK ka folur për koalicionet e mundshme që do të ndodhin pas zgjedhje në Kosovë.

Ai tha se preferojnë nj koalicion sa më të gjerë, por kur u pyet a më mirë me PDK-në apo me LDK-në tha se preferojnë t’i dërgojnë në opozitë të dyja.

Ajo që ka habitur më së shumti është se Isufi tha se AAK-ja nuk e ka me patjetër të mbajë postin e kryeministrit.

“Do të ishte mirë të vazhdonte atë 100 ditshin, por nuk është patjetër që Haradinaj të jetë kryeministër, për të mirën e vendit duam të punojmë”, tha Isufi në Klan./Periskopi

Milaim Zeka tregon se cili politikan e ndihmoi të hynte në punë në RTK

Periskopi.com Lajme

Gazetari Milaim Zeka thotë se Isa Mustafa i ka fituar krejt votat duke thënë që vrasjet e pasluftës i ka bërë SHIK-u.

Sipas tij, me akuzu njeriun për vrasës e me ardh në koalicion me të, ndodh vetëm te ne.

Ka folur për një fotografi të Haradinajt me vëllezërit Geci, e që sipas Zekës ndoshta është shenjë me i dërgu Isa Mustafës edhe LDK-së sinjale  ‘që ne mundemi me u ba edhe me Ramushin’.

Nëse Ramushi mundet me kanalizua energjinë dhe atë që ka ndodhur gjatë katër muajve sa ishte në Francë, Zeka thotë se AAK mund të rritet goxha shumë.

“Ramush Haradinaj dhe Fatmir Limaj duhet të krijojnë një ekip të ekspertëve që nuk ua bëjnë rrafsh, i kanë përreth asi të odave që ja bëjnë rrafsh”, ka thënë Zeka.

“Ramush Haradinaj më ka shti në punë në RTK”, ka pranuar Zeka mes tjerash teksa ka folur për të.

Ai ka folur rreth Gjykatës Speciale, gazetarinë në Kosovë, si dhe për disa politikanë në veçanti.

Lajmi i mirë për Ramush Haradinajn, tronditet Serbia

Periskopi.com Lajme

Ministri i Punëve të Jashtme të Serbisë, Ivica Daçiq ka thënë sonte se sot ka kaluar afati që prokurori i rastit Haradinaj të ankohej në vendimin e gjykatës franceze për lirimin e ish kryeministrit kosovar.

Kjo i bie që Franca më nuk do ta arrestojë kreun e AAK-së, Ramush Haradinaj me flet-arrest të Serbisë nëse ai hyn në territorin francez, shkruan lajmi.net.

“Duket se nuk është vendim i rastësishëm (lirimi i Haradinajt). Askush këtu nuk e parashtron pyetjen se a është fajtor Haradinaj, por shtrohet pyetja se a duhet apo jo të ekstradohet në Serbi. Kjo është mosrespektim drastik ndaj viktimave serbe, por këtu nuk flas vetëm për të kaluarën, flas edhe për kërcënimet ndaj paqes dhe stabilitetit në rajon”, ka thënë ai.

Sot gjatë gjithë ditës politikanët kryesorë serbë janë marrë me deklaratat e Haradinajt, duke thënë se ai po nxit konflikt të ri ndërmjet Kosovës dhe Serbisë, por edhe me gjerë.

Njeriu që i dha 70 mijë euro për Ramushin thotë se Murat Meha është tradhtar (Video)

Periskopi.com Lajme

Gani Dreshaj, anëtar i Këshillit të Përgjithshëm të AAK-së, ka akuzuar rëndë kryetarin e Komisionit për përcaktimin e demarkacionit me Malin e Zi, Murat Mehën, se ka montuar që nga ky komision të largohen anëtarë të ndershëm.

Dreshaj thotë se Murat Meha për para është gati ta shes edhe babin e tij dhe se, sipas tij, ka edhe vilë në Malin e Zi.

“Nuk e di kënd e ka mbështetje, nuk mund ta kalkuloj, por unë Murat Mehës i besoj gjithçka që bën për interesin e vet. Bën vaki që ka edhe far vile në Mal të Zi. Unë nuk e kam si fakt, por me të dëgjuar e kam, që po”, tha Dreshaj, në emisionin ‘InfoBox’ të RTV Dukagjinit.

Për Dreshajn, kohëve të fundit është raportuar se ka paguar rreth 70 mijë euro për mbrojtjen e Ramush Haradinajt në procesin gjyqësor që e pati në Francë.

Por, ai tregon se edhe kë e ka ndihmuar tjetër.

“Unë jam kujdes edhe sa ka qenë Fatmir Limaj në Hagë, me ato mundësi sa kam pas. Për mbrojtje nuk kam dhënë, por janë disa shpenzime që duhet me i pas 500-1000 euro në muaj. Pastaj kam ndihmuar Haradin Balajn, e pastaj Ramushin me miq. Jemi mundu me ju qëndruar gati sa për të mos mbet keq”, tha ai.

E pikërisht ai, është edhe kandidat i AAK-së për Istogun, derisa thotë që ka përkrahjen edhe të AKR-së, PDK-së dhe Nismës në këtë komunë.

Serbia ende e mllefosur me rastin Haradinaj, tre muaj bojkot Francës

Periskopi.com Lajme

Qeveria serbe, siç shkruan “Vecernje Novosti”, ka urdhëruar zyrtarët dhe shërbyesit civilë që në tre muajt e ardhshëm të mos bëjnë asnjë vizitë dhe aktivitet biznesor në Francë.

Siç njoftohet,  ky vendim është një ndër shumë vendimet tjera, si përgjigje ndaj vendimit të Gjykatës së Apelit në Colmar që të refuzoj kërkesën e Serbisë për ekstradimin e ish-liderit të UÇK-së Ramush Haradinaj.

Qeveria serbe ka vlerësuar se ky vendim i gjykatës “nuk ka të bëjë me ligjin dhe drejtësinë” dhe se është “një akt politik”, dhe kjo është arsyeja se pse Serbia ka vendosur të “marrë kundërmasa”.

Zyrtarët serbë do të ulin në minimum kontaktet me kolegët francezë, ndërsa ambasadores së Francës Kristin Moro iu dorëzua një notë proteste në të cilën shprehet qëndrimi i Serbisë se në rastin Haradinaj bëhet fjalë për një vendim të motivuar politikisht, me ç’rast, sipas autoriteteve serbe nuk janë respektuar provat materiale që Serbia i ka paraqitur, ndër të tjera edhe deklaratat e dëshmitarëve të mbijetuar./Periskopi