Skandali i kryeministrit Mustafa në emërimin e drejtorit të Agjencisë së Punësimit

Periskopi.com Lajme

Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës për Shërbimin Civil të Kosovës, ka identifikuar parregullsi në vendimin e Qeverisë së Kosovës, të udhëhequr deri dy ditë më parë nga Kryeministri në largim Isa Mustafa, për emërimin e Drin Haraqijes drejtor të Agjencionit të Punësimit.

Bazuar në një konstatim të nxjerrur nga Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës për Shërbimin Civil të Kosovës, të cilin ka arritur ta sigurojë edhe “Gazeta Blic” Qeveria e Kosovës ka bërë emërimin e Haraqijes si drejtor të Agjencionit të Punësimit, para se të shpallej konkursi nga Ministria e Administratës Publike.

Konkursi për drejtor në Agjencinë e Punësimit të Ministrisë së Punës dhe Mirëqenjes Sociale, ishte shpallur nga MAP me datën 13.04.2017 ndërsa Qeveria e Kosovës kishte marrë vendim që ta emëroi anëtarin e përzgjdhur Drin Haraqijen si drejtor të kësaj Agjencie me datën 05.04.2017 pra rreth 1 javë para konkursit.

Pas gjetjes së kësaj parregullsia, Këshilli i Pavarur Mbikëqyrës për Shërbimin Civil të Kosovës, ka kërkuar nga Qeveria e Kosovës pezullim të menjëhershëm nga detyra e drejtorit të Agjencionit të Punësimit, Drin Haraqijes deri në marrjen e një vendimi përfundimtar nga ana e KSHPMCK-së.“Duke u bazuar në nenin 80 paragrafin 3 të Ligjit Nr.3/1-149 për Shërbimin Civil të Republikës së Kosovës i cili përcakton se: “Të gjitha efektet e veprimeve administrative kundër të cilave është paraqitur ankesë ose të cilat janë në shqyrtim nga ana e organit kompetentë për zgjedhjen e kontesteve dhe ankesave pezullohen deri në marrjen e vendimit përfundimtar”, si dhe duke u bazuar në nein 128 paragrafit 128.1 të Ligjit Nr.02/L-28 për Procedurat Administrative, i cili përcakton se: “Ankimi administrativ”, Qeveria e Republikës së Kosovës është e obliguar që të bëjë pezullimin e vendimit Nr.08/140 të datës 05.04.2017 për emërimin e z. Drin Haraqia në pozitën e Drejtor i Përgjithshëm në Agjencinë e Punësimit të Ministrisë së Punës dhe Mirëqenies Sociale, deri në marrjen e vendimit përfundimtar nga ana e Këshillit të Pavarur Mbikëqyrës për shërbimin Civil të Kosovës“, thuhet në këtë vendim.

Ky konstatim i KSHPMCK-së ka ardh pas një ankese të bërë nga Defrim Rifaj, më datën 20.04.2017 kundër përzgjedhjes së drejtorit të përgjithshëm të Agjencionit të Punësimit, dhe i është përcjellë Kryeministrit në largim Isa Mustafa, ish-ministrit të MAP-së, Mahir Yagcilar dhe ish-ministrit të MPMS-së, Arban Abrashi, nga anëtari i KPMSHCK-së, Eshref Shaban më 24 maj të këtij viti.

Më poshtë ju pasqyrojmë vendimin e KPMSHCK-së:Ndryshe, Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale sot ka lansuar Agjencinë e Punësimit të Republikës së Kosovës, përmes së cilës do të ofrohen mundësi për shërbimet e reja të punësimit.

Bashkëshorti i kryetares së Kushtetueses tash rehatohet në Ministrinë e Punëve të Jashtme

Periskopi.com Lajme

Kryetarja e Gjykatës Kushtetuese të Kosovës, Arta Rama – Hajrizi, menjëherë pas emërimit në postin e të parës në Kushtetuese, kishte rehatuar bashkëshortin e saj në Qeverinë e Kosovës. Për t’i siguruar një vend pune në Ministrinë e Drejtësisë, ishte  përkujdesur ministri i Drejtësisë, Hajredin Kuqi. Tani, atë e ka kaluar në një institucion tjetër. Sërish dikaster i udhëhequr nga PDK-ja, në Ministrinë e Punëve të Jashtme.

Orhan Hajrizi, ishte në postin e Udhëheqësit të Divizionit për Komunikim Publik, ndërsa burime të Periskopit bëjnë të ditur se tashmë ai është dërguar në MPJ.

Në kohën kur ajo ai punësuar në Ministrinë e Drejtësisë, në njoftim thuhej se për përzgjedhjen e Orhan Hajrizit të Ministrisë së Drejtësisë, thuhet se përzgjedhja është bërë duke u bazuar në ligj dhe në numrin pikëve që ka fituar.

Ndryshe, Arta Rama-Hajrizi postin e kryetares së Gjykatës Kushtetuese e ka marrë nga Enver Hasani.

Ndryshe, në nëntë vjetorin e Pavarësisë së Republikës së Kosovës kryetarja e Gjykatës Kushtetuese, Arta Rama Hajrizi, solli në jetë fëmijë e saj të dytë.

Kryetarja e Gjykatës Kushtetuese, Arta Rama-Hajrizi, prinë për të ardhurat mujore e vjetore në Kosovë.

Ajo mund të kategorizohet si njëra ndër nënpunset më të paguara nga shteti për punën që bënë.

Arta Rama Hajrizi ka deklaruar në Agjencinë Kundër Korrupsionit pagë vjetore 34 mijë e 953 euro.

1 mijë e 255 euro mëditje, 5 mijë e 163 euro pagë me gjysmë normë në një kolegj privat në Kosovë, 393 euro mëditje nga “Council od Europe” dhe 461 euro mëditje nga “ASPK”.

Në total të ardhurat e saj janë hiq më pak se 42 mijë e 228 euro./ Periskopi

Mos u mashtroni, Zvicra nuk kërkon punëtorë nga Ballkani

Zvicra nuk pranon punëtorë të rinj nga Ballkani thotë një shqiptare që jeton dhe vepron atje.

Periskopi.com Lajme

Mirishahe Limani, aktiviste që jeton dhe vepron në Zvicër thotë se « Operacione » të jashtëzakonshme kanë filluar edhe në Kosovë ku « njerëz të pashpirt » dhe përfitues të situatës së vështirë ekonomike në vend janë në kërkim të viktimave të reja.

Shkrimi i plotë i saj:

KUJDES kosovarë!

Zvicrra nuk është duke pranuar punëtorë të rinjë nga Ballkani

Operacioni Papyrus që ka të bëjë vetëm me kantonin e Gjenevës, konkretisht rregullimin e statusit të qëndrimit të atyre që jetojnë dhe punojnë në këtë kanton prej shumë vitesh ka ngjallur debat dhe interesim të jashtëzakonshëm jo vetëm në këtë kanton por edhe më gjerë.

« Operacione » të jashtëzakonshme kanë filluar edhe në Kosovë ku « njerëz të pashpirt » dhe përfitues të situatës së vështirë ekonomike në vend janë në kërkim të viktimave të reja.

Përfituesit kanë filluar të organizohen dhe të mashtrojnë njerëzit se në Zvicërr po kërkohen punëtorë të rinj. Kjo nuk është e vërtetë. Ata pretendojnë t’i bindin njerëzit se pas 6 muajsh do të ju jepet edhe leja e qëndrimit ( viza 😎. As kjo nuk është e vërtetë.

Shumë shqipatarë që jetojnë në kushte të vështira ekonomike në Kosovë, vetëm se kanë filluar të grumbullojnë shumën e të hollave që iu kërkohet nga « organizatorët » që organizojnë udhëtimet e tyre për në Zvicër. Kjo shumë thuhet të jetë nga 10 deri 20 mijë euro. Ata grumbullojnë këtë shumë duke shitur « kafshatën e gojës » për të siguruar një ardhmëri më të mirë. Shesin tokën, kafshët shtëpiake, traktorët e veturat e tyre, shtëpitë e mandje edhe huazojnë para të gatshme nga të tjerët.

Ju lutemi, shqiptarë, mos lejoni të ju mashtrojnë ata që paranë e kanë Zot.

Zvicra nuk është duke kërkuar punëtorë të rinj dhe nuk premton të rregulloj qëndrimin e askujt pas 6 muajsh punë.

Është i vetmi kantoni i Gjenevës që ka filluar një operacion që quhet Papyrus e që ka për qëllim të rregulloj statusin e atyre që janë në këtë kanton prej shumë vitesh.

Kriteret për ta plotësuar kushtin janë të shumta, pos tyre po i përmendi vetëm dy që ju ta keni të kjartë. Viza e punës i lejohet atyre familjeve që i kanë fëmijët nën moshën 18 vjeçare prej mëse 5 vitesh në shkollat gjenevase, prindi ( apo prindërit) e të cilëve punojnë rregullisht.

Për ata që nuk janë të martuar duhet t’i kenë së pagu 10 vite ( të pandërprera) qëndrim dhe punë në ketë kanton.

Shqiptarë, mos iu besoni atyre që duan të përfitojnë nga kjo situatë. Mos merrni rrugë të gabuara, rrugë në të cilat ju shpijnë njerëzit e pashpirt të cilët do të ju varfërojnë e ju japin premtime të rrejshme. Ju lutemi shqiptarë, kudo që jeni, përcjelleni këtë informatë tek të gjithë të afërmit që pa dashje mund të bien viktimë e përfituesve të situatës së vështirë ekonomike në vend.

Kelmendi s’ka të ndalur në deklarata: Pas 3 vjetëve asnjë kosovar nuk do të jetë i papunë

Shpejt në Republikën e Kosovës nuk do të ketë asnjë qytetar i cili do të jetë pa punë.

Periskopi.com Lajme

Zëvendëskryeministri, Ramiz Kelmendi thotë se brenda 2-3 vjetëve, në Kosovë nuk do të ekzistojë asnjë njeri i cili nuk do të punoj dhe nuk i ofrohet mundësia të punësohet.

Kelmendi në Rubikon të KTV-së foli rreth pakos së re fiskale të propozuar nga qeveria e Kosovës. Ai theksoi se kjo do të ndikoj në rriten e prodhimtarisë.

“Nëse i lirojmë këto taksa sektori prodhues do të rrit prodhimtarin për rreth 30% se pastaj do ta shohim se sa do të ndikoj kjo në rritjen e vendeve të punës. Po të ishte që unë të vendosi në aspektin administrativ, unë këtë e kisha sjell në vitin e kaluar po meqenëse janë procedura ligjore, unë nuk mund të shkeli ligjin pasi kërkohet procedurë”, ka thënë ai.

Të ardhurat, puna primare e sekondare dhe paga më të larta, Kelmendi tha se çdo qytetar i Kosovës, do t’i gëzoj shumë shpejt.

Agjencia e Statistikave: Në vitin 2015 u punësuan 155 mijë e 135 persona në vetëm disa sektorë ekonomik

Agjencia e Statistikave të Kosovës (ASK) ka publikuar Rezultatet e Anketës Strukturore të Ndërmarrjeve për vitin referues 2015. Ky publikim me të dhënat që ofron, synon të paraqesë disa nga treguesit ekonomikë sipas strukturës së veprimtarive ekonomike.

Periskopi.com Lajme

Sipas rezultateve të dala në këtë publikim, rezulton se sipas sektorëve ekonomikë numri më i madh i ndërmarrjeve i takon: tregtisë me 16 920 ndërmarrje, ose shprehur në përqindje (50.6%); industrisë përpunuese me 4 528 ndërmarrje (13.5%); akomodimit dhe aktiviteteve të shërbimeve me ushqim me 3 713 ndërmarrje (11.1%); shërbimeve biznesore dhe shërbimeve të tjera me 3 201 ndërmarrje (9.6%); ndërtimtarisë me 2 629 ndërmarrje (7.9%); transportit dhe magazinimit me 1 219 ndërmarrje (3.6%); informacionit dhe komunikimit me 881 ndërmarrje (2.6%); industrisë nxjerrëse 165 ndërmarrje (0.5%); furnizimit me ujë, kanalizim, menaxhim mbeturinash dhe aktivitete të revitalizimit të tokës me 150 ndërmarrje (0.4%); si dhe furnizimit me energji elektrike, gaz, avull dhe ajër të kondicionuar me 59 ndërmarrje (0.2%).

Ndërsa, sa i përket numrit të të punësuarve dhe të vetëpunësuarve (duke përfshirë pronarët e bizneseve individuale), për sektorët ekonomikë, që ishin pjesë e hulumtimit, arrin shifrën në 155 135, prej te cilëve: sektori i tregtisë përbën rreth 55 768 të punësuar, ose shprehur në përqindje (35.9%); industria përpunuese 23 651 të punësuar (15.2%); shërbimet biznesore 17 100 të punësuar (11%); ndërtimtaria 15 354 të punësuar (9.9%); akomodimi dhe aktivitetet e shërbimeve me ushqim 12 965 të punësuar (8.4%); furnizimi me energji elektrike, gaz, avull dhe ajër të kondicionuar 8 045 të punësuar (5.2%); informimi dhe komunikimi 8 019 të punësuar (5.2%); si dhe sektorët e tjerë kanë më pak se 5% të punësuar.

Karakteristikë tjetër është edhe qarkullimi i realizuar nga ndërmarrjet, ku dominon: tregtia me një pjesëmarrje prej 56.0%; industria përpunuese 12.1%; ndërtimtaria 10.1%; kurse sektorët e tjerë të veprimtarive ekonomike rezultojnë me një përqindje më të vogël të qarkullimit.

Ndërkaq, treguesi i pagës mesatare mujore, që sillet rreth 354 Euro, në aktivitetet e përfshira në anketë, e që është një tregues i përafërt me realitetin tonë.

/ Periskopi

Agjencia e Statistikave të Kosovës pa të dhëna në lidhje me punësimin e Personave me Aftësi të Kufizuara

Periskopi.com Lajme

Mosdiskriminimi i personave me aftësi të kufizuara mbetet një çështje që kërkon vëmendje të veçantë.

Ekziston një kuadër ligjor që sanksionon këtë të drejtë, por zbatimi i tij mbetet domosdoshmëri dhe ndërgjegjësimi i të gjithë aktorëve për të drejtat e këtij komuniteti.

Kushtetuta dhe Ligjet ndalojnë diskriminimin kundër personave me aftësi të kufizuar fizike,shqisore, intelektuale dhe mendore në punësim, arsim, shëndetësi dhe shërbime të tjera shtetërore. Megjithatë, punonjësit, shkollat dhe personeli shëndetësor dhe punonjës të shërbimeve të tjera shëndetësore ndonjëherë diskriminojnë këto persona.

Ndërsa dy ditë më parë pra 3 Dhjetori u shënua edhe në Kosovë si, Dita Ndërkombëtare për Personat me Aftësi të Kufizuara teksa Ministri i Punës dhe Mirëqenies Sociale Arban Abrashi ka theksuar se kjo datë shënon simbolikën e angazhimit të përhershëm për vetëdijesimin e shoqërisë rreth nevojave dhe përkrahjes për Peronat me Aftësi të Kufizuara.

Kurse janë pikërisht Agjencia e Statistikave të Kosovës të cilët nuk kanë asnjë të dhënë në lidhje me statistikat e punësimit të personave me aftësi të kufizuara në Kosovë.

Në një përgjigje për Indeksonline nga kjo agjenci është theksuar vetëm se nuk kanë të dhëna sa i përket këtyre personave.

“Agjencia e Statistikave të Kosovës ende nuk ka të dhëna përsa u përket personave me aftësi të kufizuara, lidhur me punësimin e tyre”, është thënë shkurt në përgjigjen e Agjencisë për Statistikat e Kosovës.

Gjithashtu Indeksonline ka provuar të marrë përgjigje nga Ministria e Punës dhe Mirëqenies Sociale në lidhje me mundësitë e punësimit të këtyre personave, por këta të fundit nuk kanë dhënë ndonjë përgjigje.

Por presidenti i vendit gjatë përfundimit të muajit nëntor në një takim me kryetarin  e ‘Shoqatës të Personave me Nevoja të Veçanta’ ka theksuar se të gjitha institucionet, kompanitë publike por edhe ato private duhet të punësojnë më shumë persona me aftësi të kufizuara, ngase numri i të punësuarve mbetet i ulët.

Thaçi ka dëshmuar edhe njëherë se po bëhet pak në këtë aspekt, kështu duke lënë shumë persona me aftësi të veçanta të papunë dhe të anashkaluar nga institucionet e vendit.

Gjithashtu duhet përkujtuar se të jetosh me aftësi të kufizuar është sfidë, e kjo gjë është edhe më e vështirë në Kosovë.

Vështirësitë bëhen edhe më të mëdha nga diskriminimi në shoqëri, arsimim, punësim apo në lëvizje të lirë, është thënë shpesh herë nga personat me aftësi të kufizuara në vend.

Por në shumë vende të botës, aftësitë e kufizuara nuk nënkuptojnë që personat në fjalë nuk mund të punojnë dhe të kontribuojnë për familjen dhe rrethin, teksa mbeten ndër personat që kanë nevojë për më së shumti përkrahje të familjes, shoqërisë e më së shumti atë institucionale./Indeksonline/

Këshilltari i kryeministrit tallet me elektoratin, tregon kur do i punësojnë 120 mijë persona

Këshilltari për ekonomi i kryeministrit të Kosovës, Sokol Havolli, tenton t'i del krahë shefit të tij.

Periskopi.com Lajme

Në një deklaratë në Rrokum TV ai ka folur për premtimin e elektoral të Mustafës se do të hapin 120 mijë vende pune.

“Në vitin 2015 janë rigjeneruar 20 mijë vende pune, e veri në vitin 2018 ka me u përmbush premtimi elektoral i z.Mustafës”, ka thënë ai.

Havolli madje ka folur edhe kandidaturën e tij të mundshme për kryetar të Prishtinës.

Tha se nëse strukturat e partisë vendosin për kandidaturën e tij, ai do e analizon këtë çështje.