Pas gati 2 vjetësh, zhbllokohet procesi i privatizimit në Kosovë

Pas më shumë se dy vjet bllokade, në fillim të dhjetorit pritet të kthehet procesi i privatizimit nga Agjencia Kosovare e Privatizimit.

Periskopi.com Lajme

Për shkak të aseteve jo shumë të mëdha, kjo agjenci ka vendosur që shitjen e 50 aseteve të ndryshme ta bëjë përmes procesit të likuidimit, raporton KTV.

Zyrtarë të kësaj agjencie kanë bërë të ditur se deri në përfundim të këtij viti do të jenë dy procese të likuidimit. Ndërsa për vitin e ardhshëm, procesi i shitjes do të dinamizohet.

Zëvendësdrejtoreshë menaxhuese e AKP-së, Valbona Dibra ka thënë se AKP-ja është duke vlerësuar mënyrën e privatizimit të ndërmarrjeve të mëdha siç janë ato në Gjakovë, por edhe Hotel Grandin në Prishtinë.

Nga ana tjetër, përfaqësuesit e bizneseve presin që menaxhmenti dhe bordi i ri të mësojnë nga gabimet e kaluara e kësaj agjencie, pasi i njëjti ka rëndësi për zhvillimin ekonomik të vendit.

Madje sipas tyre, bllokada në privatizim është një nga faktorët ndikues të rënies së investimeve të jashtme.

Pas një viti rifillon privatizimi

Pavarësisht se po bëhet gati një vit qëkur është funksionalizuar Bordi i AKP-së, asnjë ndërmarrjeve shoqërore (NSH) deri më tash nuk është privatizuar. Zyrtarë të AKP-së thonë që vala e re e privatizimit do të shpallet më 4 nëntor, ku gjithsej do të jenë 54 asete nga rajone të ndryshme të Republikës së Kosovës.

Periskopi.com Lajme

“Agjencia ka filluar me valët e reja të shitjeve të aseteve të NSH-ve dhe vala e re Nr. 27 do t’i përmbajë gjithsej 54 asete nga rajone të ndryshme të Republikës së Kosovës, ndërsa shpallja e valës do të bëhet më datë 4 nëntor, përderisa ceremonia e dorëzimit dhe e hapjes së ofertave do të mbahet një muaj më vonë, më datë 7 dhjetor”, thuhet në përgjigjen e AKP-së, dhënë gazetës. Sipas tyre, pengesat e deritashme për mosprivatizimin e ndërmarrjeve shoqërore kanë ngecur për mungesë të Bordit të Drejtorëve.

“Me zgjedhjen e anëtarëve të Bordit nga ana e Kuvendit të Kosovës dhe inaugurimin e Bordit të ri të Drejtorëve, Agjencia ka punuar intensivisht në përfundimin e punëve të mbetura nga periudha e shkuar, ka përfunduar procesin e zgjedhjes së menaxhmentit të ri të Agjencisë përmes një procesi të hapur dhe konkurrues, si dhe ka bërë ndryshimet e nevojshme në politikat operuese dhe në rregullat e tenderit, me qëllim të përmirësimit të procesit të privatizimit të ndërmarrjeve shoqërore dhe aseteve të tyre. Menaxhmenti i Agjencisë ka bërë të gjitha përgatitjet për valën e re të shitjeve dhe vala e re e shitjeve të aseteve tashmë është aprovuar nga Bordi i Drejtorëve në mbledhjen e mbajtur, më datë 13 tetor, ndërsa shpallja do të bëhet në fillim të muajit të ardhshëm”, thuhet më tej në përgjigje./Zëri