Banka Botërore theu rregullat e veta, minierën e Sibovcit e la në harresë

Sipas një raporti të publikuar, dështimet nga ana e Bankës Botërore, kanë kontribuar në dëm të vërtetë dhe tejet të rëndë, në fshatarët përreth minierës së Sibovcit.

Periskopi.com Lajme

Banka Botërore, theu rregullat e veta, duke kontribuar në vuajtjet e qindra kosovarëve të cilët ishin të detyruar nga shtëpitë e tyre të bëjnë rrugë për një minierë qymyri.

Gjiganti shtetëror i Sibovcit, ka gëlltitur komunitetet derisa ajo u zgjerua. Ajo do të ofrojë vetëm një central qymyri në tokë derisa Banka Botërore është duke konsideruar mbështetjen.

Raporti, i finalizuar në shtator nga Paneli i Inspektimit të Bankë që shihet nga Prishtina Insight, heton dy valët e djallosura të zhvendosjes jo të plotë në fshatin Hade përgjatë viteve 2004-5 dhe 2012, njofton Klan Kosova.

Më shumë se një dekadë pasi filluan ndarjet, komuniteti i fragmentuar vazhdon të jetë i pasigurt dhe i frustruar sipas raportit.

Ndërsa Banka Botërore nuk ka qenë agjenti kryesor, paneli gjeti dështime nga ana e bankës ku ka kontribuar vetëm në dëm  vërtetë të rëndë për një periudhë të zgjatur.

Raporti i tyre ka kaluar në bordin e Bankës Botërore, i cili do të takohet për të diskutuar atë në dhjetor.

Marco Mantovanelli, menaxher vendi i bankës për Kosovën, tha se nuk mund të komentojë deri në raportimin publik për të ruajtur integritetin e proceseve të Panelit.