Mazllum Baraliu

Baraliu thotë se askujt nuk duhet t’i mohohet votimi me kusht

Periskopi.com Lajme

Njohësi i proceseve zgjedhore, Mazllum Baraliu, ka folur për shumë specifika të procesve të votimit, si dhe shtjelloi edhe problemet potenciale si mosgjetja e emrit në vendvotime.

Ai ka thënë se kjo klasë politike, dhe qeveritë që kanë marrë mandatin që prej shpalljes së pavarësisë, nuk kanë arritur ta shqiptojnë qëndrueshmërinë, si dhe nuk e kanë realizuar as minimumin e premtimeve që ua kanë dhënë elekotrait, nga shumë gjëra që kanë dhënë, njofton Klan Kosova.

Sipas tij, gjatë këtyre viteve, sa më gjatë që kanë shkuar në qeverisje në një shtet demokratik dhe të pavarur, problemet veçse janë thelluar më shumë.

Qytetarët kanë pasur shkallën e apatisë, indinjatës dhe zhgënjimit që, sipas tij, kanë qenë në maksimum.

Ai ndër të tjera, njëashtu përmendi edhe eksodin që ka qenë jashtëzakonsiht dëmtues për substancën politike.

Sipas Baraliut, mosgjetja e emrit në vendvotime  është punë e madhe dhe e vështirë, si dhe në kundërshti me të drejtën e qytetarit dhe memorien e tij, sepse secili e di në çdo proces leekotral se ku e ka vendvotimin.

Sa i përket mundësisë së paditjes së institucioneve përkatëse në rast të pamudnësisë për të votuar shkaku i kësaj arsyeje, Baraliu tha se ekziston një mundësi e tillë, apo një mundësi adresimi dikujt për shkakt të shkeljes së të drejtës elementare të votimit, por atëherë kur nuk lejohen të votojnë me kush.

Ai madje shtoi se ndonëse në shoqëritë moderne, votimi me kusht duket i tejkaluar, në Kosovë kjo mundësi vazhdon të jetë fuqiplotë dhe i instaluar për shkak të mos rregullimit të adresave dhe fluktuacionit të lëvizjes fshat-qytet dhe qytet-qytet në kohën e pasluftës.

“Askujt nuk duhet ti mohohet votimi me kusht”, tha Baraliu për Klan Kosovën.

Universiteti i Prishtinës është degraduar

Universiteti i Prishtinës është në gjendje thuajse degraduese, me rënie të statutit, vlerave dhe reputacionit.

Kushtrim Hajzeri Intervista

Kështu ka thënë profesori në pension i këtij universiteti, Mazllum Baraliu, në një intervistë të shkurtër për Periskopin, në 47 vjetorin e themelimit të Universitetit të Prishtinës.

Baraliu ka përmendur një emër i cili sipas tij është shkaktari kryesor për këtë degradim të universitetit, e që një gjendje e tillë është duke vazhduar ende.

Baraliu duke renditur të metat e universitetit ka treguar se në këtë institucion publik të arsimit të lartë fatkeqësisht ndikim direkt dhe shumë të madh ka edhe politika përmes emërimeve edhe partiake.

Kritik është shprehur edhe ndaj sistemit të Bolonjës me të cilin punohet në UP, sistem që sipas Baraliut nuk është i përshtatshëm, derisa ka treguar se çfarë duhet të bëhet për përmirësimin e gjendjes aktuale.

Intervista e plotë:

Periskopi: Si e shihini Universitetin e Prishtinës pas 47 vjet ekzistencë?

Baraliu: E shoh me një nostalgji për të kaluarën edhe më një krenari në të njëjtën kohë për gjithë këtë historik zhvillimor të këtij tempulli të dijes. Universiteti i parë në trojet shqiptar, jashtë shtëpisë londineze dhe universiteti i cili ka qenë universitet, instituti jonë i rëndësisë kombëtare, shkencore, pedagogjike, pra gjithdimesnionale, i cili ka dhënë shumë për zhvillimin e ndjenjës, çështjes, kauzës kombëtare dhe të zhvillimit ekonomik dhe social të Kosovës. Në fakt është gur-themeli i të gjitha zhvillimeve që janë bërë që nga  themelimi i tij deri tani. Pra, kur them me nostalgjie them për këtë. Ndërsa, me keqardhje e them se tani kur jemi në këtë përvjetor , për shkak të një gjendje stagnante, për të mos thënë degraduese, një gjendje të rënies të statusit, të vlerave dhe reputacionit si institucion, madje edhe rënie në rangimet ndërkombëtare, përveç  kinse sivjet sipas këtyre që janë duke udhëhequr kinse kemi ngritje, por edhe njëherë po e them se në fakt me vite të tëra ka rënie në rangime ndërkombëtare. Prandaj është një gjendje stagnacioni, për të mos thënë  degradimi që e  karakterizon gjithë sistemin arsimor, e veçanërisht atë të arsimit të lartë.

Me shumë krenari mund të them se është gur-themeli i të gjitha zhvillimeve dhe i të gjitha  përparimeve që janë  bërë në Kosovë para lufte dhe pas lufte.

Periskopi: Kur thoni se në një mënyrë është degraduar sistemi i arsimit universitar. Kush është shkaktar për këtë degradim?

Baraliu: Janë politikat e gabuara, joadekuate, për të qenë më i saktë dhe korrekt, të cilat prej fillimit, pas luftës janë udhëhequr nga njerëz jokompetent, madje edhe qëllim-këqinjë, siç ishte një përfaqësues i quajtur Majkël Daksner e që ka pasur edhe në institucione të tjera të qeverisjes së përkohshme në universitet dhe në arsimin e lartë në përgjithësi, që ishte universiteti i vetëm publik. Ka pasur ndikim primar me orientimin  politikave të cilat në fakt kanë qenë stagnative dhe degraduese dhe jo afirmative dhe zhvillimore. Pastaj, natyrisht ia kemi ndihmuar edhe ne, gjegjësisht garnitura të caktuara vendore, fillimisht ato institucionale, ne nivel të shtetit, pastaj ato garniturat udhëheqëse brenda UP-së, të cilat gjithsesi opinioni publik e di dhe ka vlerësimet e tij që nuk kanë bërë më të mirën për të avancuar më tej këtë institucion, por në fakt kemi pasur një gjendje jashtë-performuese. Sidomos futja në sistemin e Bolonjës dhe qenë një gabim i madh për arsye se nuk i keni ende kushtet dhe rrethanat e tilla. Të parët kemi hy në sistemin e  Bolonjës dhe qenë anëtar i Bolonjës dhe kinse kemi zhvilluar disa programe në kuadër të atij procesi, por në fakt ai proces edhe vetvetiu si i tillë jo-reformues dhe joadekuat për kushtet, rrethanat dhe specifikat tona, e ka degraduar ose ka ndikuar dukshëm në degradimin e universitetit në segmente të caktuar.

Periskopi: Cilët janë hapat që duhet të ndërmerren për përmirësimin e  kësaj gjendje?

Baraliu: Fillimisht mos-përzirja e militantizmit partiak dhe politik brenda UP-së, sepse është evidente që ka ndërhyrje të vazhdueshme, ka ndërhyrje edhe në kuptimin e mos-avancimin e vlerave evropiane shkencore dhe pedagogjike, kritereve për punësim dhe avancim adekuat. Në fakt të gjithë e dimë se ne kemi ndikime politike dhe partiake. Kush ka mundur ka ndikuar dhe po ndikon që të fusë njerëzit e tij në proces pedagogjik dhe shkencor si dhe në atë menagjeriale.  Por, sidomos komponenta  shkencore për fat të keq në bazë të kritereve të pretenduara dhe standardeve ndërkombëtare për t’u zhvilluar ajo që është dashtë të zhvillohet në parametrat dhe standardet brenda standardeve ndërkombëtare. Ne kemi ngecje si të tërë universitetet tjera dhe në sistemin shkencor dhe pedagogjik. Pra në universitete publike dhe ato shkencore kemi ngecje në komponentën shkencore sidomos, por edhe në avancimin e programeve të ndryshme, koherencës në tregun e punës, kërkesave në tregun e punës, krijimeve të programeve që prodhojnë njerëz të aftë për punë dhe jo të programeve të cilat të ngarkuara, të mbipopulluara në kuptimin e kërkesave të tregut të punës e kështu me radhë.

 

Mazllum Baraliu

Mazllum Baraliu shpallet i pafajshëm

Ish-zyrtarët e Universitetit të Prizrenit Mazllum Baraliu e Adem Sallauka janë shpallur të pafajshëm, ndërsa Halim Haziraj është dënuar me kusht.

Periskopi.com Lajme

Ish-rektori i Universitetit të Prizrenit Mazllum Baraliu dhe sekretari i përgjithshëm i këtij institucioni Adem Sallauka janë liruar nga akuza për shpërdorim detyre.

Gjykata Themelore në Prizren dënoi me 1 vit burg me kusht, të akuzuarin e tretë të këtij procesi, zyrtarin për Buxhet e Financa të UPZ-së Halim Hazirajn.

“Të akuzuarit Mazllum Baraliu dhe Adem Sallauka lirohen nga akuza për shkak se nuk është provuar se të njëjtit kanë kryer veprën penale për të cilën akuzohen. I akuzuari Halim Haziraj shpallet fajtor për veprën penale të keqpërdorimit të detyrës zyrtare. Të njëjtit i shqiptohet dënimi me kusht në kohëzgjatje prej një viti i cili nuk do të ekzekutohet nëse i akuzuari nuk kryen brenda dy vjetëve ndonjë vepër tjetër penale,” tha kryetari i trupit gjykues Skender Çoçaj.

Hazirajt gjykata ia ndaloi për dy vjet ushtrimin e funksioneve në administratën publike ose në shërbimin publik.

I akuzuari Halim Haziraj pas shpalljes së aktgjykimit paralajmëroi se do të ushtrojë ankesë në Gjykatën e Apelit.

“Dënimin e vlerësoj të padrejtë, unë jam në këtë procedurë zyrtari i vetëm që kam qenë i akuzuar, të  dy të bashkakuzuarit kanë qenë eprorë të mi dhe është absurde të pretendosh se është larguar nga puna një ish prorektor, një ish ushtrues i detyrës së rektorit, një ish profesor i asocuar pa dijen dhe pa lejen e tyre dhe me fajin tim. Natyrisht që do të bëj ankesë,” tha Haziraj.

Sipas aktakuzës, Baraliu, Sallauka e Haziraj prej muajit tetor 2011 deri në tetor 2013 duke shfrytëzuar detyrën zyrtare dhe autorizimet e tyre nuk i kanë përmbushur detyrat zyrtare  duke i shkaktuar dëm profesorit të Universitetit Enver Sopjani, të cilit ia kishin shkëputur marrëdhënien e punës.

Përkundër se i dëmtuari kishte kontratë pune si profesor të lëshuar nga Universiteti i Prizrenit, prej datës 10.06.2011 deri me 09.06.2014, të akuzuarit pasi ia kishin ndërprerë kontratën nuk e kishin zbatuar vendimin e Ministrisë së Arsimit i cili është definitiv në procedurë administrative.