A bën me lind në QKUK?

Ajo se si një pacient dëgjon ekipin mjekësor që po e operon, duke folur për një ‘mjet që mungon’, le të mbetet në ndërgjegjen e atyre që kanë udhëhequr dhe udhëheqin me Shëndetësinë, nëse kanë ndonjë lloj ndërgjegje.

Dafina Demaku Opinione

Kam kaluar nëntë muaj shtatzëni shëndosh e mirë. Për një moment, gjendja ime u përkeqësua dhe e pashë veten të shtrirë për t’iu nënshtruar anestezionit e më tej operacionit.

Ja si rrodhi ngjarja:

Për ta marrë me qetësi atë që po më ndodhte, pra një nënshtrimi urgjent të operacionit për të lindur fëmijën që prisja, vendosa të mos mërzitem shumë. Hyra në sallën e operacionit duke qeshur dhe duke bërë shaka me një ekip që përbëhej, nëse nuk gaboj prej rreth shtatë vetash. Derisa unë i isha nënshtruar një procesi që mjekësia e njifka si anestezion, po bënim llaf me ekipin. Dikur, unë kisha filluar të kaloja në një gjendje të pavetëdijshme. Ama, kam dëgjuar disa gjëra, megjithëse nën ndikimin e anestezionit.

Ja cilat janë ato gjëra:

Ekipi i mjekëve prej rreth shtatë vetave, ishte ora 15:oo dhe ende nuk kishin ngrënë asgjë. I kam dëgjuar duke thënë se nuk kanë ngrënë asgjë, për shkak të fluksit të madh të rasteve urgjente (ndoshta si unë, ndoshta më rënd, ndoshta më pak të rënda…)

Ekipi i mjekëve ma shpëtoi jetën mua dhe vajzës time. Një ekip i hareshëm, që nuk kishte ngrënë asgjë deri në ora 15:oo.

Ata po e kryenin punën me një mjeshtri të përsosur. E ndjeja këtë. I kam dëgjuar teksa flisnin për një mungesë mjeti, nuk e di ç’mjet duhet të ketë qenë. Ndoshta kushton dhjetëfish më pak se kollarja e ministrit të Shëndetësisë ai mjeti.

Më pas, kujdesi në sallën intensive të Gjinekologjisë ishte i jashtëzakonshëm. Çdo gjë ishte me rregull. Pastërtia, ishte në nivelin më të mirë të mundshëm. Nganjëherë, edhe në këtë sallë i dëgjoja se si flisnin për mungesë elementare mjetesh, ama nuk e di se si ia dilnin. Nuk e di se si ia dalin, që megjithatë, ajo mungesë të mos vërehet nga pacientët.

A bën me lind në QKUK?

Pas rreth shtatë ditësh qëndrimi në QKUK, me t’u kthyer në shtëpi, shëndosh me beben time, lexova një letër në Facebook. Një shoqe më kishte shkruar gjatë, e shqetësuar, me kryepyetjen: (Tung Dafinë) A bën me lind në QKUK?

Për të gjitha nënat e ardhshme, për të gjitha nënat e shqetësuara: po, bën me lind në QKUK. Njëmend, kam dëgjuar për luksin e komoditetin që ofrojnë spitalet private. Televizorat? Toaletet hotelerike? Burrin ta lënë me ty në spital, a po? OK.

Por ju premtoj, se dy përvojat e mia, dy lindjet e mia në QKUK, kanë kaluar shumë mirë. Ju premtoj se në QKUK ka heronj me mantilë të bardhë që s’do t’i gjeni askund. Objekti i QKUK’së nuk ka faj që e vuan funksionimin e keq të shtetit. Mantilbardhët e QKUK’së, nuk kanë faj që e vuajnë mungesën e sistemit të mirëfilltë shëndetësor. S’kanë faj që nuk ka shiringa në repartet e tyre.

Ajo se si një pacient dëgjon ekipin mjekësor që po e operon, duke folur për një ‘mjet që mungon’, le të mbetet në ndërgjegjen e atyre që kanë udhëhequr dhe udhëheqin me Shëndetësinë, nëse kanë ndonjë lloj ndërgjegje.

P.S. Këtë copë shkrim, që ngjan në lëvdatë, nuk ia kam borxh askujt, por ia dedikoj ekipit mjekësor, emrat e të cilëve nuk i di, por do t’i mësoj shpejt 😀

 

 

 

Pas 24 vitesh martesë çifti shqiptar bëhen me djalë, ja si ia vunë emrin

Prizreni, e sidomos familja Kabashi nga Korisha e këtij qyteti,  ka arsye për të festuar më shumë.

Periskopi.com Lajme

Pas 24 vitesh martese, një çift sot u bë me djalë. Dhe, djalit të porsalindur, për ta nderuar 28 Nëntorin e shqiptarëve, prindërit ia vunë emrin Flamur.

Flamuri ka lindur në Spitalin Amerikan në Prishtinë, ku gjendet akoma në këto çaste. Ai është në gjendje shumë të mirë shëndetësore, dhe i bukur tamam si flamuri jonë dhe raca shqiptare.

Urime familja Kabashi, urime shqiptarë, jetë të gjatë Flamurit.

flamuri-i-vogel

flamuri-i-vogel1

Bosnja po bëhet vend i pleqve

Bosnja e Hercegovina (BeH) gati dhjetë vite ka një rritje negative të popullsisë, që do të thotë se më shumë vdesin se sa që lindin, u tha në seminarin për media të organizuar nga Kombet e Bashkuara në BeH, apo më saktësisht Grupi i Komunikimit të OKB-së në Tesliçe.

Periskopi.com Lajme

Të dhënat flasin se në numrin e përgjithshëm të popullsisë, shtresa e grup moshës 0-15 vjeç gjithnjë e më shumë po zvogëlohet dhe se është rritur përqindja e të moshuarve, raporton AA

“Në Bosnjë e Hercegovinë, tashmë mund të flasim për një deficit serioz demografik”, u paralajmërua në seminar.

Shqetësues është fakti se në bazë të hulumtimit të “UN Women” çdo e dyta grua në BeH ka përjetuar ndonjë formë të dhunës. Kryesisht, siç u tha, dhunë fizike, psikologjike, seksuale dhe ekonomike.

Gjithashtu u theksua se mediat në BeH në të shumtën e rasteve raportojnë dhunën fizike dhe seksuale ndaj grave, por jo edhe dhunën psikologjike dhe ekonomike e cila është mjaft e pranishme.

Nga grupi i Komunikimit të OKB-së në BeH theksojnë se kuptimi i rëndësisë e secilës prej këtyre temave nuk do të ishte e mundur pa mbështetjen adekuate të përfaqësuesve të medias.