Antikushtetuese zgjedhja e Enver Pecit si kryetar i Gjykatës Supreme

Periskopi.com Lajme

Gjykata Kushtetues e Kosovës ka shpallur të pavlefshëm vendimin e Këshillit Gjyqësor të Kosovës që kishte zgjedhur Enver Pecin si kryetar të Gjykatës Supreme.

Në vendimin e saj, Kushtetuesja e ka urdhëruar Këshillin Gjyqësor të mbajë një proces të ri të përzgjedhjes.

Duke pretenduar se në procesin e përzgjedhjes së kryetarit të Gjykatës Supreme të Kosovës ka pasur parregullsi, të cilat i kanë cenuar të drejtat e saj kushtetuese, gjyqtarja e Gjykatës Supreme të Kosovës, Valdete Daka iu drejtua Gjykatës Kushtetuese për të shqyrtuar vendimin e KGjK-së për përzgjedhjen e Enver Pecit në pozitën e kryetarit të Gjykatës Supreme të Kosovës.

KALLXO.com raportoi lidhur me ankesat e Dakës lidhur me këtë proces.

Daka pretendonte se ka pasur shkelje në procesin e përzgjedhjes për kryetar të Gjykatës Supreme që kanë cenuar të drejtën e saj për pjesëmarrje dhe për t’u zgjedhur.

Gjykata Kushtetuese e Kosovës në vendimin e saj lidhur me pretendimet e Dakës vlerëson së procesi i votimit në KGjK përbën padrejtësi.

“Gjykata konsideron se procesi i votimit nuk ofron garanci të mjaftueshme procedurale për të mbrojtur barazinë e kandidatëve gjatë tij, dhe si i tillë dëmton perceptimin publik për pavarësinë dhe paanshmërinë e sistemit të drejtësisë në të cilën KGjK kërkohet ta sigurojë”, thuhet në vendimin e Kushtetueses.

Gjykata Kushtetuese më tej gjen se forma aktuale e rregullimit të procesit të votimit nuk u ofron mundësi të barabarta kandidatëve sepse procesi nuk parasheh mekanizma mbrojtës proceduralë në lidhje me garantimin e trajtimit të barabartë.

Kushtetuesja më tej në vendimin e saj e urdhëron Këshillin Gjyqësor të Kosovës që të nis nga e para procesin e përzgjedhjes së kryetarit të Gjykatës Supreme të Kosovës dhe të evidentojë të gjitha të gjeturat e përmendura në vendim.

Kushtetuesja ia këput shpresat Listës Serbe për pronën e Kishës Ortodokse

Gjykata Kushtetuese e Kosovës ka hedhur poshtë pretendimet e Listës Serbe se Ligji për Investime Strategjike është në kundërshtim me kushtetutën e vendit si dhe me Kartën Evropiane të Vetëqeverisjes Lokale.

Periskopi.com Lajme

Në vendimin e kushtetueses thuhet se Lista Serbe nuk ka ofruar dështmi që tregojnë se ky ligj është në kundërshtim me ligjet e Kosovës.

“Gjykata Kushtetuese ka  konstatuar sot se parashtruesit e kërkesës nuk kane dëshmuar pretendimin e tyre ne baza kushtetuese dhe nuk kane paraqitur prova qe tregojnë se si dhe perse me Ligjin e kontestuar për Investime Strategjike është shkelur Kushtetuta, qofte për shkak te procedurës, qofte për shkak te përmbajtjes” thuhet në vendim.

“Gjykata deklaron se Ligji nr. 05/L-079 për Investimet Strategjike ne Republikën e Kosovës është ne pajtueshmëri me Kushtetutën, qe do te thotë se ai është kushtetues”.

Lista Serbe kërkonte nga gjykata qe te vendosë masë të përkohshme që Ligji për Investime Strategjike të pezullohet. Kryetari i kësaj partie, Slavko Simiq, ka thënë për media se Projektligji për investime është i dëmshëm dhe njëri nga faktet është se konteston edhe pronësinë e Kishës Ortodokse në Kosovë.

Lista Serbe vazhdon të mbajë “të ngrirë” qëndrimin e saj në institucionet e vendit. Një nga arsyet e bojkotit të tyre vije si pasojë e miratimit të këtij ligji dhe Ligjit për Trepcën./Insajderi.com

Mësohet sa para ia ofruan Enver Hasanit njerëzit e Pacollit, për vendim në favor të këtij të fundit (Video)

Njerëzit e Behxhet Pacollit i kishin ofruar 1 milion euro Enver Hasanit, atëherë kryetar i Gjykatës Kushtetuese. E gjithë kjo shumë për të ndryshuar vendimin e gjykatës rreth rastit Pacolli.

Periskopi.com Lajme

Këtë për Rubikon të KTV-së e bëri të ditur vetë ish kryetari i Gjykatës Kushtetuese, Enver Hasani.

Ai tregoi se si në një ditëlindje, njerëzit e Pacollit i ishin afruar atij dhe e kishin pyetur për numrin e xhirollogarisë.

“Njerëzit e tij m’i kanë ofruar 1 milion euro, përveç kërcënimeve që kam marrë unë dhe familja ime në emër të tij. Në një ditëlindje ku isha i ftuar, në Prishtinë, më afrohet një person dhe më thotë, xhirollogarinë në bankë se kemi fol me një mik timin të përbashkët, nuk është me rëndësi emri, i thashë për çka, tha për me t’i bartë paret, ishte tri katër ditë para se me ndodh vendimi për rastin Pacolli”, ka thënë ai.

“Thashë më thirri gruaja se ishte vajza pak pa qef dhe kam dal e kam shku në një ditëlindje të fëmiut të një miku që ishte po ashtu në Emerald. E thirra këtë mikun e përbashkët e i thashë se si i kishte thënë ashtu por më tha se i kishte thënë që mos se Enver nuk është i këtyre punëve”.

Hasani theksoi se kjo ishte bërë në emër të Pacollit për të ndryshuar vendimin.

 

Kushtetuesja anulon referendumin e “Republika Srpska”

Gjykata Kushtetuese e Bosnjës dhe Hercegovinës, sot anuloi referendumin e mbajtur në Republikën Serbe, më 25 shtatorit dhe rezultatet, duke deklaruar se referendumi ishte në kundërshtim me Kushtetutën e Bosnjës dhe Hercegovinës.

Periskopi.com Lajme

Sipas Gjykatës Kushtetuese, Kuvendi popullor i Republikës Serbe që më 15 korrik, në një mbledhje të jashtëzakonshme, ka miratuar vendimin për shpalljen e referendumit për Ditën e Republikës Serbe, është në kundërshtim me ligjet në fuqi të Bosnjës së Hercegovinës.

Ndryshe, dhjetë deputetë të Dhomës së Përfaqësuesve të Kuvendit të Bosnjë e Hercegovinës i ishin drejtuar publikisht me thirrje kryesuesve të Presidencës së BeH-së dhe Këshillit të Ministrave të BeH-së, Bakir Izetbegoviq dhe Denis Zvizdiq, që të organizojnë një bisedë me deputetët, ministrat dhe me kryetarët e partive parlamentare, për të anuluar referendumin, transmeton KosovaPress.

Fillojnë të dorëzohen serbët, ia mësyjnë kushtetueses

Kreu i Listës Serbe, Slavko Simiq ka thënë se Kuvendi i Kosovës ka miratuar sot një ligj tjetër që është shumë i dëmshëm për interesat e kombit dhe pronës serbe në Kosovë.

Periskopi.com Lajme

Simiq i tha Tanjugut se është miratuar ligji për  investimet strategjike, i cili siç shpjegoi ai  “tërësisht i mundëson  Qeverisë së Kosovës që të disponojë pronën që është  identifikuar më parë si e shtetit dhe shoqërore”.

“Ligji lejon që Qeveria e Kosovës lirisht të disponojë me pasurinë e  Republikës së Serbisë, Kishës Ortodokse Serbe, asetet e kompanive serbe dhe komunitetit serb në Kosovë” ka shtuar ai.

Simiq njoftoi se Lista Serbe do t`i dërgojë ankesë Gjykatës Kushtetuese  edhe për  ligjin për investimet strategjike.

“Nesër, pasnesër më së voni, ne do të paraqesim ankesë në Gjykatën Kushtetuese për ligjin e Trepçës dhe pastaj për ligjin për investimet strategjike. Grupi ka përgatitur një ankesë kushtetuese me ekipin ligjor”, shpjegoi ai, raporton Tanjug, përcjellë Klan Kosova.