Mustafa: Hungaria përkrahëse e madhe e shtetësisë dhe subjektivitetit ndërkombëtar të Kosovës

Kryeministri i Republikës së Kosovës, Isa Mustafa, priti në takim ministrin e Punëve të Jashtme të Hungarisë, Peter Szijjarto.

Periskopi.com Lajme

Gjatë takimit, ku ishin të pranishëm zëvendëskryeministri Ramiz Kelmendi dhe ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Shala, kryeministri Mustafa e njoftoi për zhvillimet aktuale në vend, për agjendën e reformave, si dhe proceset integruese euroatlantike të Kosovës.

Kryeministri Mustafa, shprehu mirënjohjen e Kosovës për përkrahjen e madhe të Hungarisë në fushën e fuqizimit të subjektivitetit ndërkombëtar, zhvillimit ekonomik, proceset eurointegruese dhe aspekte tjera.

“Hungaria në vazhdimësi ka qenë një ndër mbështetësit e fuqishëm të Republikës së Kosovës dhe popullit të saj dhe ne presim vazhdimin e kësaj përkrahje shumë të rëndësishme për proceset aktuale”, tha kryeministri Mustafa, duke shprehur përkushtimin e Kosovës për zgjerimin e bashkëpunimit bilateral me Hungarinë.

Ministri i Punëve të Jashtme të Hungarisë, Peter Szijjarto, pasi vlerësoi lartë progresin e arritur nga Kosova në shumë fusha, ofroi përkrahjen e parezervë të Hungarisë për proceset e mëtejme zhvillimore si dhe eurointegruese të Kosovës.

Ministri Szijjarto, po ashtu, shprehu vullnetin e Hungarisë për thellimin e marrëdhënieve bilaterale si dhe theksoi mbështetjen e mëtejme të Hungarisë për fuqizimin e subjektivitetit ndërkombëtar të Kosovës.

Gjatë takimit, u bisedua edhe për procese të veçanta të zhvillimeve në Kosovë, rajon dhe më gjerë, për bashkëpunimin ekonomik, financiar dhe të investimeve, për përkrahjen e Hungarisë në fushën e arsimit përmes bursave për studentë si dhe në fushën e sportit përmes përkrahjes për ndërtimin e infrastrukturës sportive dhe mbështetjes direkte për sportistët, dhe fusha të tjera.

Kosova dhe Hungaria nënshkruajnë Marrëveshjen për themelimin e një programi kornizë për bashkëpunim financiar

Ministri i Financave Avdullah Hoti ka pritur sot në vizitë zyrtare Ministrin e Punëve të Jashtme dhe Tregtisë së Republikës së Hungarisë Péter Szijjártó.

Periskopi.com Lajme

Me këtë rast Ministri Avdullah Hoti dhe Ministrit Péter Szijjártó  kanë nënshkruar edhe Marrëveshjen ndërmjet Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe Qeverisë së Hungarisë dhe për themelimin e një programi kornizë për bashkëpunim financiar.

Më këtë marrëveshje Qeveria e Republikës së Kosovës dhe Qeveria e Hungarisë  u dakorduan  për zgjatjen reciprokisht të dobishme të marrëdhënieve ekonomike dhe promovimin e zhvillimit të bashkëpunimit.

Ministri i Financave Avdullah Hoti duke falënderuar Ministrin e Punëve të Jashtme dhe Tregtisë së Hungarisë Péter Szijjártó për vizitën në Prishtinë dhe për gatishmërinë e tij për nënshkrimin e kësaj Marrëveshje, tha se jam shumë i nderuar që sot  së bashku me Kabinetin tim prita në takim Ministrin Péter Szijjártó dhe bashkëpunëtorët e tij.

“Kam nderin dhe kënaqësinë të ju njoftoj që sapo nënshkruam një Marrëveshje shumë të rëndësishme përmes së cilës po krijojmë themelet e para të bashkëpunimit financiar ndërmjet Shtetit tonë dhe Shtetit Hungarez”, shtoi ministri Hoti.

Ai bëri të ditur se Marrëveshja në fjalë arrin vlerën 62 milion Euro dhe përmban një normë të interesit 0%; apo thënë më ndryshe nuk krijon fare shpenzime të interesit për Qeverinë e Kosovës.

“Periudha e kthimit të fondeve të cilat do të huazohen në të ardhmen përmes kredive individuale për të financuar projektet specifike do të jetë 17 vite kurse grejs periudha do të zgjatë 1 vit e gjysmë duke filluar nga dita e përfundimit të projektit. Fondet të cilat do të huazohen në të ardhmen do të përdoren në sektorët e ujërave dhe trajtimin e ujërave të zeza si dhe në projekte infrastrukturore. Duke mbetur i bindur se bashkëpunimi ynë ndërshtetëror do të thellohet edhe më shumë në të ardhmen, shfrytëzoj rastin ta falënderoj Ministrin Sijarto dhe Shtetin Hungarez për mbështetjen që po i japin Kosovës”, tha ministri Avdullah Hoti.

Ai gjithashtu bëri të ditur se ministrin Szijjártó janë dakorduar për zgjerimin e bashkëpunimit  edhe në fusha tjera “U informova se është një linjë tjetër kreditore mbështetëse për sektorin privat që do ti mbështes bizneset hungareze dhe kosovare për të bashkëpunuar në mes vete, dhe unë do të angazhohem maksimalisht për të promovuar këtë mundësi në tregun kosovar. Ne gjatë takimit gjithashtu biseduam edhe për Marrëveshjen për Mbrojtjen e Investimeve, dhe unë do ti kërkoj koleges sime Ministres së Tregtisë dhe Industrisë Hykmete Bajrami që të shqyrtoj fillimin e proceduarve për këtë Marrëveshje”, shtoi ministri Avdullah Hoti.

Ndërsa, Ministri i Punëve të Jashtme dhe Tregtisë së Hungarisë Péter Szijjártó duke falënderuar Ministrin Avdullah Hoti bëri të ditur se  Marrëveshja e  nënshkruar sot është e bazuar në Udhëzimin e Kryeministrit.

“Siç e dini Kryeministri i Juaj e ka vizituar Hungarinë  gjatë verës së  këtij viti dhe kanë arritur një Marrëveshje me Kryeministrinë tonë për  Marrëveshjen e nënshkruar për Kredi të  dedikuar për ndihmë,  e cila jepet nga Banka “EximBank” e Hungarisë për Kosovën. Gjithashtu edhe Hungaria i bashkëngjitet kësaj rëndësie që ky bashkëpunim bilateral për Kosovën, këtu shohim mundësi tjera të mëdha për kompanitë hungareze, në veçanti në fushat e trajtimit të ujërave, bujqësi dhe infrastrukturë etj. Kompanitë tona për Menaxhimin e ujit veç se kanë filluar negociatat për renovimin e rezervarit të ujit në Batllavë, për mbrojtjen nga vërshimet në jug të Kosovës, të cilat projekte mund të përfshihen, të inkuadrohen brenda kësaj Marrëveshje për Kreditë e dedikuara për ndihmë”, bëri të ditur ministri Péter Szijjártó

Ai gjithashtu bëri të ditur se është themeluar Komiteti i përbashkët Ekonomik, takimi i parë i këtij komiteti do të ndodh në Janar për të negociuar më tej për këto projekte zhvillimore.

“Përkrah kësaj Kredi marrëveshje EXIM Bank gjithashtu ka hapur një linjë tjetër kreditore për bashkëpunim (bussiness-to-business) për bizneset kosovare dhe atyre hungareze. Kjo Marrëveshje kredi është në vlerë prej 85 milionë eurove gjithashtu me kushte të favorshme, që mund të shfrytëzohet si nga bizneset kosovare dhe ato hungareze për të kryer apo zhvilluar transaksionet e eksportit”, shtoi ministri Péter Szijjártó .

Sipas tij, kjo pako për të cilën janë dakorduar, do ti jep një nxitje të madhe bashkëpunimit ekonomik të të dyja vendeve.

“Numrat tona janë inkurajues. Bashkëpunimi ynë bilateral është i rritur është për 20% gjatë nëntë muajve të parë të këtij viti, dhe jemi të zotuar ta përforcojmë më tutje këtë bashkë bashkëpunim. Gjithashtu me Ministrin e Financave kemi arritur marrëveshjen për fillimin e negociatave për Marrëveshjen për mbrojtjen e Investimeve të Përbashkëta, e cila do ta kompletojë bazën kontraktuale për bashkëpunimin ekonomik”, tha kryediplomati hungarez Szijjártó .

Hoxhaj takon ministrin e jashtëm hungarez, nis kapitull i ri i bashkëpunimit ekonomik

Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Enver Hoxhaj ka pritur sot në takim zyrtar ministrin për Punë të Jashtme dhe Tregti të Hungarisë, Peter Szijjarto me të cilin kanë biseduar për bashkëpunimin ndërshtetëror ekonomik mes Kosovës dhe Hungarisë, i cili po qëndron për vizitë në Kosovë.

Periskopi.com Lajme

Ministri Hoxhaj ka falënderuar ministrin hungarez për mbështetjen e vazhdueshme që i ka dhënë Kosovës në procesin e integrimeve, ndërsa ka përshëndetur transformimin e kësaj marrëdhënieje në bashkëpunim më të ngushtë në fushën e zhvillimit ekonomik.

Hoxhaj ka thënë se tërheqja e investimeve të huaja është ndër objektivat më të rëndësishme të qeverisë dhe miratimi i ligjit për Investime Strategjike, i cili ka krijuar lehtësira për investitorët e huaj në Kosovë, e bën Kosovën një destinacion edhe më të favorshëm për investimet e huaja.

“Pas propozimit të Qeverisë së Kosovës, Kuvendi i Kosovës e ka miratuar Ligjin për Investime Strategjike. Çështja kryesore që ky ligj adreson është krijimi i lehtësirave për investitorët e huaj dhe tërheqja e investimeve të huaja në Kosovë. Këto lehtësira e bëjnë Kosovën një destinacion edhe më të favorshëm për investimet e huaja. Tashmë kemi një kalendar të aktiviteteve të përbashkëta ekonomike, sikurse themelimi i Komisionit të Përbashkët për Bashkëpunim Ekonomik dhe mbajtjen e Forumit Ekonomik mes dy vendeve tona vitin e ardhshëm”, ka deklaruar ministri Hoxhaj.

Gjatë vizitës së ministrit hungarez, pritet të nënshkruhen një sërë marrëveshjesh ndërshtetërore në fushën e bashkëpunimit ekonomik dhe të arsimit.

Ministri hungarez gjatë ditës së nesërme do t’i takojë krerët më të lartë të shtetit./ Periskopi

Gjykata ndalon dëbimin e kosovarit në Hungari për shkak të trajtimit çnjerëzor

Azilkërkuesit nuk mund të dëbohen në Hungari, pasi që atje i pret një trajtim çnjerëzor, shkruajnë mediat gjermane

Periskopi.com Lajme

Në bazë të një vendimi të marrë ditëve të fundit nga Gjykata e Lartë Administrative në Lüneburg, azilkërkuesit nuk mund të dëbohen në Hungari, pasi që atje i pret një trajtim çnjerëzor, shkruajnë mediat gjermane. Sipas gjykatës në fjalë, refugjatët në Hungari, veç tjerash mund të arrestohen edhe pa shqyrtuar fare arsyet për një gjë të tillë.

Rasti në bazë të të cilit gjykata e ka marrë këtë vendim ka pasur të bëjë me një azilkërkues  nga Kosova, vendi i parë i BE-së në të cilin ka hyrë ai, ka qenë Hungaria, transmeton albinfo.ch. Dhe, bazuar në rregullat e Marrëveshjes së Dublinit, për procedurën e tij të azilit është përgjegjëse Hungaria.

Gjyqtarët e kanë vërtetuar një vendim gjyqësor nga shkalla më e ulët, që ishte marrë pas ankesës së kosovarit kundër Zyrës Federale për Migracion dhe Refugjatë (BAMF).

Lajmi i vitit, Kosova me stadium nacional

Ministri i Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Shala, ka zhvilluar sot një takim pune me ambasadorin e Hungarisë në Kosovë, Laszlo Markusz, me të cilin bisedoi për një varg çështjes të interesit të përbashkët dhe për konkretizimin e bashkëpunimit mes Kosovës dhe Hungarisë, në funksion të njohjes së ndërsjellë kulturore dhe të bashkëpunimit konkret në fushën e sportit.

Periskopi.com Sporti

Ministri Shala dhe ambasadori Markusz biseduan rreth vizitës së fundit që pati delegacioni i MKRS-së në krye me ministrin Shala në Hungari, dhe çështjeve që kanë dalë nga ajo vizitë, siç janë ndërtimi i Stadiumit Nacional, marrëveshja me Akademinë “Puskás” që talentët e futbollit të Kosovës, nga shtatori i vitit të ardhshëm, të kenë mundësi të jenë pjesë e kësaj akademie të njohur të futbollit, dhe rritja e bursave për shkollim në fushën e kulturën dhe trashëgimisë kulturore në Hungari.

Ministri Shala e informoi ambasadorin Markusz për hapat që ka ndërmarrë MKRS-ja pas vizitës në Hungari, dhe shtoi se me hapat që janë ndërmarrë, kjo vizitë së shpejti do të kthehet në të dobishme.

Ai më tej e informoi ambasadorin Markusz se është garantuar buxheti prej 15% për financimin e këtij projektit të Stadiumit Nacional.

Po ashtu ministri Shala dhe ambasadori Markusz u pajtuan që të përshpejtohen procedurat për konkretizimin e këtij projekti, meqë ekziston vullneti politik i dy palëve, si dhe konkretizimit të marrëveshjes me Akademinë “Puskás”.

Kredi pa interes për Kosovën për ndërtimin e stadiumit brenda një viti

Hungaria i ka premtuar ministrit të Kulturës, Rinisë dhe Sportit, Kujtim Shala se do ta bojnë Kosovën me stadium brenda vitit.

Periskopi.com Sporti

Qeveria e Hungarisë ka rikonfirmuar gatishmërinë për t’i dhënë Kosovës kredi pa interes për ndërtimin e stadiumit nacional në Prishtinë.

Ka premtuar 50 milionë euro kredi pa interes me kohëzgjatje të kthimit 10 vjet, por me kushtin, që ndërtimi i stadiumit të bëhet nga një kompani hungareze.

Në “ofertën” e saj, ajo ka garantuar ndër të tjera që stadiumi do të ndërtohet nga nëntë deri në 13 muaj, pra për më pak kohë sesa është paraparë të zgjasë renovimi i stadiumit të qytetit të Prishtinës.

Spektakli në Budapest mbyllet me fitoren e zviceranëve (Video)

Hungaria dhe Zvicra kanë barazuar 2-2 në një ndeshje mjaftë të bukur.

Periskopi.com Sporti

Pjesa e parë u mbyll pa gola dhe pa shumë histori, pasi skuadrat e kishin rezervuar spektaklin në pjesën e dytë.

Zvicra kaloi në epërsi e para me golin e Seferovic, por hungarezët barazuan menjëherë.

Një gabim të mbrojtjes hungareze e shfrytëzoi Xherdan Shaqiri që gjuajti fuqishëm dhe portieri mbron, por topi erdhi te Seferovic që shënoi me lehtësi (1-0).

Hungarezët barazuan me Szalai në minutën e 54’të.

Nuk vonoi shumë dhe Zvicra ktheu epërsinë. Anësori i Zvicrës, Ricardo Rodriguez shënoi super gol në minutën e 67-të, ndërsa pas këtij goli hungarezët reaguan me të njëjtin lojtari Szalai pesë minuta më vonë.

Kur të gjithë pritën që ndeshje të mbyllet pa fitues në skenë doli Valentin Stocker që shënoi për 3-2.

Zvicra udhëheq grupin me gjashtë pikë.

https://www.youtube.com/watch?v=013r-OeKfFM