KMDLNj kërkon të vazhdojnë hetimet në rastin Dehari

Këshilli për Mbrojtjen e të Drejtave dhe Lirive të Njeriut ka kërkuar që të vazhdohen hetimet deri në zbardhjen e rastit të vdekjes së aktivistit të Vetëvendosjes Astrit Dehari, i cili vdiq në qendrën e Paraburgimit në Prizren me 5 nëntor.

Periskopi.com Lajme

Përmes një kumtese për media, KMDLNj, kërkon nga institucionet vendore që ekspertët mjeko-ligjorë, të angazhuar nga familja Dehari dhe Lëvizja Vetëvendosje të kenë qasje në të gjitha të gjitha Provat materiale “që do t’u ndihmonin në përpilimin e një raporti profesional e që do të kontribuonte në ndriçimin e rastit”.

Po ashtu ky këshill ka bërë thirrje publike të mos pengohet vazhdimi i hetimeve dhe të mos paragjykohet fajësia e askujt pa vendim të një gjykate kompetente.

“Çdo përpjekje për pengimin e hetimeve, nga kushdo qoftë tregon se ka interesim të fshehët e vërteta dhe të mbrohen ata që janë përgjegjës për këtë rast tragjik. Vetëm hetimi i papenguar, i pandikuar politikisht, ku të gjithë, pa asnjë përjashtim , nëse ofrojnë fakte do të kontribuojnë në zbardhjen e rastit, arritjen e drejtësisë përmes një procesi hetimor dhe gjyqësor transparentë”.

“Nga përgjegjësia nuk duhet të përjashtohet askush, nëse duam drejtësi”, thuhet në komunikatën e KMDLNj-së.

KMDLNj, gjithashtu e ka përkrahur edhe vendimin e Ministrisë së Drejtësisë, për suspendimin e drejtuesit të burgut të Prizrenit dhe tre zyrtarëve të tjerë deri në përfundim të hetimeve.

Ramadani: Suspendime të vonuara, besoj jo të fundit në rastin e Deharit

Vendimi i Ministrisë së Drejtësisë për suspendimin e  katër zyrtarëve të Qendrës së Paraburgimit në Prizren, pas vdekjes së aktivistit të Lëvizjes Vetëvendosje Astrit Gashi, në këtë qendër, për ekspertin e sigurisë Burim Ramadanin më i dobishëm do  të ishte po të merrej në ditët e para pas rastit, derisa beson se nuk do të jetë vendim final.

Periskopi.com Lajme

Ramdani, në një prononcim për Periskopin ka thënë se në mënyrë që procesi i hetimeve të këtij rasti të jetë më i besueshëm, duhet të ketë më shumë transparencë.

“Unë besoj se së pari vendimi i marrur prej Ministrisë së Drejtësisë jo vetëm që është i nevojshëm, por besoj se do t’i kontibuonte më shumë ambientit të përgjithshëm dhe besueshmërisë së procesit nëse vendimi do të merrej në ditët e para. Por, megjithatë besoj se ka një vlerë jashtëzkonisht të rëndësishme, sidomos si vendim që e ka pasuar realisht edhe kërkesën për hetime të pavarura. Definitivisht ka nevojë për rritje më të madhe të transparencës në mënyrë që procesi i hetimeve me qenë i besueshëm edhe për publikun dhe jo vetëm një pjesë më të ngushtë, nromalisht edhe për familjen”, ka thënë Ramadani.

Ramdani gjithashtu ka shprehur bindijen e tij se vendimi për suspendimin e këtyre zyrtarëve nuk është vendim final duke shtuar se ka më shumë përgjegjësi institucionale.

“Unë besoj që vendimet e tilla hapin rrugë për hetime më gjithëpërfshirëse, më të pavarura dhe më të besueshme. Nuk besoj se suspendimi i këtyre katër zyrtarëve në Qendrën e Paraburgimit në Prizren është vendimi final. Besoj se ka përgjegjësi zingjirore insitucionale më shumë dhe në të njëjtën kohë besoj që vendimet duhet të përcillen edhe më tutje, por me kushtin që të ketë transparencë shumë më të madhe”, ka shtuar ai./Periskopi/