5 gabimet që çojnë në pagjumësi

Nuk është e nevojshme të shpjegojmë se përse gjumi është kaq i rëndësishëm për ne. Gjithsesi, shumë prej nesh vuajnë nga mungesa e gjumit, e vërtetuar kjo edhe nga statistikat. Mungesa e gjumit shkakton ç’rregullime të humorit, dhimbje koke dhe shkon deri aty sa dobëson sistemin imunitar. Njerëzit që janë vazhdimisht të privuar nga gjumi, priren të kenë presion të lartë të gjakut dhe diabet. Duhet të dimë se sjellja jonë e ndikon gjumin. Do të ndajmë me ju pesë nga gabimet që mund të favorizojnë pagjumësinë.

Periskopi.com Shëndeti

1-Dhoma juaj e gjumit është rrëmujë

Nëse në dhomën tuaj të gjumit vendosni objekte që nuk kanë lidhje me qetësinë dhe relaksin, ky mund të jetë një ndër shkaqet e mungesës së gjumit. Nëse e mban televizorin ndezur, apo përdor pajisje të tjera elektronike, ki  parasysh se ato stimulojnë nervat e syve. Kjo shërben për të dërguar një sinjal në pjesë të trupit që kontrollojnë hormonet, temperaturën e trupit dhe funksione të tjera që luajnë rol në gjumin tënd. Mund të duket e vështirë, por nuk duhet të kontrollosh  e-mail-et dhe nuk duhet të  përdoresh rrjetet  sociale përpara se të flesh . Dhoma e gjumit duhet përdorur për t’u qetësuar dhe për  gjumin tuaj.

2-Në dhomën tuaj të gjumit gjenden ngjyra të forta

Nëse ke shumë ngjyra dhe dekor  të tillë që ndriçon dhomën tënde, kjo mund të të shqetësojë gjumin. Përdor ngjyra qetësuese, të tilla si jeshilja, bluja dhe grija.  Ngjyrat e ndezura janë të përshtatshme në kuzhinë dhe në dhomat e tjera në shtëpi,  ku është e nevojshme të  sjellësh gjallëri. Ngjyra e verdhë  dhe e kuqe, janë ngjyra që japin energji dhe kjo nuk është aspak e nevojshme në dhomën e gjumit. Ngjyrat e ftohta, si bluja,  mund të përdoren për të ngjallur një ndjenjë qetësimi dhe për të nxitur gjumin.

3-Je duke ngrënë shumë sheqerna

Kur hamë ose pimë diçka të ëmbël si karamele, pije me gaz ose energjike, energjitë tona rriten menjëherë. Kjo na stimulon fizikisht dhe mendërisht. Pas konsumimit të sheqernave jo vetëm që do  të përballesh me këtë shqetësim,  por mund të harrosh fare të flesh. Kjo sepse, ke  ndikuar në sistemin tënd të gjumit.

4-Po fle bashkë me një kafshë shtëpiake

Të flesh me qenin apo macen tënde e prish gjumin. Ata mund të  rënkojnë, rrotullohen, e madje mund t’ju shtyjnë ju nga krevati. Ky  mund të jetë rezultati kur fle me një qen. Nëse ky është shndërruar  tashmë në  një zakon për ty, fol me veterinerin tënd për tu këshilluar se si ta trajnosh qenin tënd. Ata përsëri do të duan të struken pranë teje edhe pasi e ke bërë këtë ndryshim, por mos u dorëzo.

5-  Të mungojnë mjetet që e ndihmojnë gjumin

Ka persona të cilëve u  nevojiten disa mjete  më të veçanta për të bërë një gjumë më të mirë.  Nëse hyn tek këta njerëz,  mund të blesh një maskë sysh dhe  kufje gjumi për veshët. Kjo do të të ndihmojë të mos shqetësohesh nga dritat e rrugës dhe nga çdo dritë tjerët artificiale. Kufjet do t’ju ndihmojnë në rast se partneri juaj gërhet, ose njerëzit e tjerë në shtëpi, janë akoma zgjuar dhe bëjnë  zhurmë.

Dy ekzaminues të trupit të Astrit Deharit, më herët kanë bërë ekspertiza të gabuara

Njëri nga mjekët ligjorë që ekzaminuan trupin e Astrit Deharit, deri në prill të këtij viti, akuzohej për keqpërdorim të detyrës zyrtare, raporton KTV.

Periskopi.com Lajme

Naim Haliti akuzohej se kishte gabuar në cilësimin e lëndimeve të një viktime aksidenti, në këtë rast një vajze nga Gjilani.

Punë me institucionet e drejtësisë kishte edhe mjeku tjetër që ishte i përfshirë në obduksionin e Astrit Deharit, Flamur Blakaj.

Ekspertizën Blakaj dhe dy mjekë të tjerë e kishin bërë pa e parë fare pacienten N. Berisha, siç raporton gazeta ‘Zëri’ në tetor të këtij viti dhe ekspertiza e tyre ishte hedhur poshtë nga një ekspertizë e bërë në shtetin e Gjermanisë, duke demantuar vlerësimin e tyre.

Për arsye të tilla, shoqëria civile të premten u ka dërguar një letër Amnesty International, Human Rights Watch dhe Këshillit të Evropës, që të hetojnë urgjentisht vdekjen e Astrit Deharit, duke e cilësuar si një rast i cili dëshmon mosbesimin ndaj sistemit të drejtësisë.

Për raportin që është nxjerrë nga Instituti i Mjekësisë Ligjore, Hatixhe Latifi, njëra nga vëzhgueset e caktuara nga familja Dehari në autopsi, ka thënë të mos përkojë me atë që kanë parë atë ditë.

Në Vetëvendosje, ndër të tjera, flasin për mospërputhje në raportet mjekësore në trajtimin e Astrit Deharit, duke insistuar në një hetim të pavarur.