Hoti thotë se punësuan mbi 22 mijë persona, Topalli i tregon ku gaboi gjatë llogaritjes

Ministri i Financave, Avdullah Hoti, ka thënë se gjatë vitit 2016, ka pasur 22.294 të punësuar të ri, “që kanë paguar tatimin në pagë dhe kontributin pensional.”

Periskopi.com Lajme

Ai ka thënë se kjo shifër është trefish më e lartë se në vitin 2014, kur sipas tij, ka pasur të punësuar rreth 7500 persona.

Javë më parë, kryeministri Mustafa kishte thënë se gjatë vitit 2015 dhe 2016 në Kosovë janë punësuar rreth 40 mijë njerëz.

E deputeti i Vetëvenmdosjes, Faton topalli që është edhe në Komisionin për Mbikqyrjen e Financave thotë se ka një diskrepancë mes shifra të prezantuara nga Ministri Hoti dhe Kryeministri me gjendjen në teren sa i përket punësimit.

“Fakti që një numër më i madh qytetarësh paguajnë tatim për të ardhurat dhe kontribute për pensionin, nuk është argument se është shtuar numri i të punësuarve. Dihet që në Kosovë informaliteti në ekonomi kalon shifrën prej 30%. Numri e rritjes së paguesve të tatimit dhe kontributeve për pensionet mund ta interpretojmë edhe si zvogëlim të vogël të informalitetit në ekonomi, por jo si rritje të punësimit. Pra shifrat lënë shumë vend për interpretime të ndryshme”, thotë Topalli për Periskopi.com

Sipas tij, diskrepanca mes shifrave të prezantuara për punësim dhe gjendja ekonomike e familjeve vërteton që në Kosovë nuk ka rritje të punësimit.

“Sikur të kishim 40 000 të punësuar, kjo do të vërehej tek mirëqenia e qytetarëve e cila dy viteve të fundit jo vetëm që nuk është përmirësuar, por është rënduar edhe më shumë. Vazhdimi i pa kontrolluar në migrim është një matës tjetër që tregon se nuk ka rritje të punësimit. Por edhe sikur shifrat të ishin të vërteta ato nuk i afrohen as përafërsisht premtimeve që ka dhënë Kryeministri Mustafa për 120 000 të punësuar brenda mandatit të tij qeverisës”, thotë Topalli./ Periskopi

Topalli tregon se cilat janë të metat e Projektligjit për FSK-në (Video)

Deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje, Faton Topalli thotë se jo zyrtarisht ka lexuar Projektligjin për FSK-në. Topalli në emisionin “Kontakt” në Tribuna Channel, përmend disa të meta të cilat i ka ky Projektligj.

Periskopi.com Lajme

“Ne jemi në proces të analizës së Projektligjit. Ne angazhohemi edhe për këtë Ligj që është shumë i mangët dhe nuk e transformon FSK-në në ushtri. Ne kur ta kemi zyrtarisht Ligjin do të analizojmë në tërësi dhe do të dalim me një version përfundimtar”, tha Topalli në “Kontakt” në Tribuna Channel.

Sipas Topallit, Kosova duhet të ketë ushtrinë sepse sipas tij, vendi nuk ka mbrojtje të mirëfilltë.

Topalli: Demarkacioni të shkojë në arbitrazh

Gabim të radhës të Qeverisë Mustafa e ka quajtur deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje, Faton Topalli, miratimin e raportit të Komisionit për matjen e territorit të Kosovës.

Periskopi.com Lajme

“Dokument pa vlerë që mat territorin pa i ditur kufijtë. Po ashtu metodologjia ka qenë gabim, sepse është matur territori i regjistruar në kadastër, e dihet që një pjesë e territorit të Kosovës nuk është e regjistruar në kadastër as të Kosovës as të Malit të Zi”, ka thënë Topalli, në “Interaktiv” të KTV-së.

Topalli ka thënë se ky veprim i Qeverisë është “tendencë e hedhjes hi syve ndaj qytetarëve të Kosovës se kinse Kosova nuk po humb territor”.

“Ne në Vetëvendosje dëshirojmë që të kemi një fqinjësi të mirë me Malin e Zi, e konsiderojmë vend mik, por jemi për të gjetur një zgjidhje që nuk e dëmton Kosovën. Është për habi se si Mali i Zi ka thënë se është i gatshëm për të rinegociuar marrëveshjen për kufirin, derisa institucionet e Kosovës nuk e kanë shfrytëzuar këtë mundësi”, ka thënë Topalli.

Ai ka thënë se marrëveshja për demarkacionin duhet të shkojë në arbitrazh ndërkombëtar, ndërsa Qeveria e Kosovës të merret me problemet jetike të qytetarëve, siç janë varfëria e papunësia, e prej të cilave, siç ka thënë deputeti Topalli po provohet të shmanget.

“Ne kemi varfërinë më të lartë në Evropë, 120 mijë qytetarë jetojnë me më pak se 50 euro në muaj. Kjo Qeveri është e paaftë për t’i zgjidhur këto probleme, prandaj është kapur për temën e demarkacionit madje duke akuzuar opozitën se po mban peng liberalizimin e vizave”, ka thënë Topalli.

Është shprehur i bindur se edhe po të ratifikohej demarkacioni Kosovës nuk do t’i liberalizoheshin vizat për shkak të, siç ka thënë ai, korrupsionit të lartë.

Deputeti i Kuvendit të Kosovës kërkon edhe uljen e pagave për deputetët dhe zyrtarët

Deputeti i Kuvendit të Kosovës nga radhët e Vetëvendosjes, Faton Topalli thotë se me ligjin e ri për pagat duhet të ulen rrogat e deputetëve dhe zyrtarëve të lartë shtetëror.

Periskopi.com Lajme

Ai thotë se kuhs dëshiron të pasurohet le ta bëjë përmes ekonomisë, jo në kurriz të qytetarëve.

“Ligji për Pagat duhet të sillet në Kuvend, por jo t’i ngris por t’i ulë pagat e funksionarve të shtetit. Ky ligj duhet të krijoj kushtet e nevojshme që marrja me politikë të mos jetë atraktive për pasurim personal. Kush don të pasurohet le të merret me ekonomi, por jo me politik dhe në kurriz të shumicës së qytetarëve të varfër të Kosovë”, thotë Topalli./ Periskopi

Topalli kërkon që çështja e pensioneve të përfshihet në bisedimet me Serbinë

Deputeti i Lëvizjes Vetëvendosje, Faton Topalli ka thënë se Qeveria e Kosovës ka bërë një varg bisedimesh me shtetin e Serbisë po nuk ka diskutuar çështjen e pensioneve.

Periskopi.com Lajme

“Kjo do të duhej të shtrohej në bisedime, por nuk është bërë”, ka thënë ai.

Topalli ka treguar se Lëvizja Vetëvendosje ka një alternativë për çështjen e pensioneve.

“Ne sa herë është shtruar çështja e pensioneve e kemi shtruar edhe alternativën tonë, por problemi është se nuk ka gatishmëri politike, dhe ajo që thuhet është se jemi shtet i varfër, prandaj duhet të krijohen mundësitë. Nuk është se ne po zbulojmë ujin e nxehtë”, tha ai në Klan Kosova

“Shumë prej tyre janë edhe ngarkesë për familjet e tyre, sepse nuk mund t’i sigurojnë as barërat. Qeveria duhet të krijojë parakushtet për zhvillim ekonomik. Qeveria në vend që ta bëjë Trepçën ndërmarrje publike, ku edhe mjetet e trustit mund të investoheshin në ato asete, ajo bën të kundërtën duke u përpjekur për ta privatizuar”.