Turqia po i akuzon për terrorizëm akademikët që kërkojnë paqe

Judith Butler & Başak Ertür Opinione

Javën e kaluar filluan proceset gjyqësore në Stamboll për ata që nënshkruajtën Peticionin e Akademikëve për Paqe në Janar të vitit 2016. Gjithsej 148 procese janë paraparë të mbahen deri në maj të vitit 2018, me procese të reja që pritet të njoftohen në të ardhmen e afërt. Secili prej tyre fokusohet në një individ të vetëm, por akuza është e njëjtë për të gjithë. Nëse shpallen fajtorë, secili nënshkrues do të përballen me burgim deri në shtatë vjet e gjysmë.

Në peticionin, e titulluar “Ne nuk do të jemi pjesë e këtij krimi”, më shumë se 2 mijë nënshkrues kërkuan një zgjidhje përmes negociave për konfliktin ushtarak që po ndodh mes shtetit turk dhe partisë kurdistane të punës [PKK]. Në kohën e përleshjeve të mëdha në qytetet e populluara nga kurdët e Turqisë, peticionuesit dënuan vazhdimin e dhunës kundër popullit turk, duke bërë thirrje për ndalimin e orës policore që e privonte popullsinë nga ushqimet e nevojshme, dhe duke kërkuar nga qeveria turke që të rifillonte bisedimet me PKK-në, të cilat vetë qeveria më parë i kishte inauguruar. Peticioni ceku shkeljen e të drejtës ndërkombëtare dhe shkeljen e parimeve bazike demokratike, dhe e akuzoi qeverinë për “një masakër dhe deportim të planifikuar”.

Gati 500 akademikët q ëe kanë nënshkruajtur peticionin tashmë i kanë humbur postet e tyre, dhe nuk kanë shans të punojnë përsëri; disa janë subjekt të ndalesave në udhëtim; dhe disa të tjerëve u janë marrë pasaportat, duke i ndaluar ata që të punojnë në Turqi e gjetiu.

Cila është substanca e këtyre akuzave? Prokurori publik akuzon akademikët se “kanë bërë propagandë për një organizatë terroriste” e dënueshme me nenin 7/2 të udhëzimit turk anti-terror. Thirrja e peticionit për ndalim të dhunës dhe për t’iu bindur ligjeve ndërkombëtare merret nga shteti si ‘propagandë’ për PKK-në. Akuza ofron një lexim të shkujdesshëm të peticionit aktual. Më e çuditshmja është se akuza fillon me peticionin, duke e cituar tekstualisht, dhe më pas përfundon, pa ndonjë argument, që ajo përbën deklaratë mbështetëse për PKK-në.

Ky është një shtrembërim me qëllim dhe ndryshim i kuptimit të qartë që ka peticioni. Në fakt, peticioni thërret për një marrëveshje paqësore, prandaj ai qartë nuk afirmon ndonjë qëllim ose aksion të dhunshëm nga grupi kurd. Dhe fjala ‘paqe’ bëhet kod për ‘terrorizëm’.

Hapat me të cilët akuza e shtrembëron peticionin duket të jenë këta: (1) në thirrjen për pushimin e dhunës kundër popullit kurd, nënshkruesit po e marrin anën e kurdëve; (2) kurdët konsiderohen terroristë, kështuqë të marrurit anën e tyre përkthehet në të bërit aleancë me terrorizmin; (3) thirrja për zgjidhje paqësore përfshin negociata me terroristët; (4) një thirrje për negociata me terroristët përbën propagandë për organizatën terroriste. Kështuqë, (5) peticioni për ndaljen e dhunës dhe nisjen e negociatave për arritjen e paqes dhe për mbrojtjen e ligjeve kombëtare e ndërkombëtare dhe poashtu mbrojtjen e të drejtave të njeriut nuk është asgjë më shumë se propagandë për dhunën e kurdëve.

Akuza kësisoj e heqë akuzën e peticionit për dhunën e shtetit. Janë nënshkruesit ata që konsiderohen si shkelës të ligjit për “organizimin e fushatave shpifëse kundër Republikës së Turqisë, qeverisë së saj, gjyqtarëve, armatës dhe forcave të sigurisë duke përdorur shtypin dhe median…” Janë nënshkruesit ata që duke e proklamuar fushatën propaganduese “për organizatën terroriste PKK… legjitimizojnë ose promovojnë metodat e saj përfshirë dhunën dhe kërcënimet.”

Ata që bëjnë thirrje për paqe e jo dhunë, ata që i kundërshtojnë masakrat si krime kundër njerëzimit, akuzohen për avancimin e agjendave të dhunshme.

Përdorimi i medias për të qarkulluar e përhapur qëllimet e peticionit ndërkombëtarisht bëhet një pikë e akuzës poashtu. Akuza pretendon që nuk kishte kurrfarë masakrash dhe që orët policore nuk çuan shkurtimet e rrezikshme në furnizime me ushqime, megjithëse këto fakte ishin konfirmuar nga “Amnesty International” dhe “Human Rights Watch”. Kështu peticioni duhet të ketë përdorur, nga akuza, ‘lajme të rreme’. Akuza e quan dhunën shtetërore si një ndërmarrje të nevojshme të sigurisë për ‘rezidentët’ në zonat turke, duke e cilësuar apelin që bën peticioni në ligjin ndërkombëtar për të mbrojtur jetët e tyre ‘rezidentëve’ si një propagandë shpifëse.

Ithtarët e peticionit janë akuzuar për “shpërndarjen e lajmeve fallse, të pabaza dhe malicioze përmes dezinformimit, duke e sulmuar Republikën e Turqisë, qeverinë, ushtrinë dhe forcat e sigurisë.” Ata akuzojnë peticionuesit e paqes që po bëjnë “luftë” përmes medias, por lufta e tyre tash po merr formë në një seri procesesh gjyqësoer, të bëra për konsumin e mediave masive.

Kuriozisht, thirrja për të përfshirë observues ndërkombëtar që të sigurojnë se të drejtat e njeriut po respektohen dhe që të participojnë në bisedimet për paqe është interpretuar në akuzë si “sulm” ndaj sovranitetit të shtetit turk. Recep Tayyip Erdogan, presidenti, e inicioi këtë vijë të të menduarit kur ai e sulmoi thirrjen e peticionit për observues ndërkombëtar si produkt të metalitetit ‘mandatist’, një shtrembërim që është shumë provokues në botën ku normat ndërkombëtare dhe të drejtat e njeriut, vërtetë ishin përdorur për qëllime intervencioniste, shpesh me pasoja katastrofike.

Për më shumë, dëshira e Turqisë për të hyrë në Evropë dhe mohimi që i ka bërë kjo e fundit, kanë shpërndarë mjaft hidhëti drejt fuqive ndërkombëtare. Invokimi i peticionit në ndërkombëtaren, megjithatë, nuk është intervencionist: ai thirret në potencialin utopik që normat ndërkombëtare të të drejtave të njeriut kanë dhënë ndonjëherë ndaj humbjes së dinjitetit njerëzor që jipet nga dhuna e shtetit.

Solidariteti ndërkombëtar është edhe njëherë krucial në këtë kohë kur kolegët tanë në Turqi po përballen me akuza kriminale. Kjo mund të marrë formën e mbështetjes financiare për akademikët e dënuar, dhe në thirrjen në organizatave profesionale dhe të instituteve të edukimit të lartë të një niveli kombëtar e ndërkombëtar që të solidariizohen me kolegët tanë, qoftë përmes një bojkoti ose përmes një fushate të ndryshme.

Mbetet e nevojshme që të mbajmë një sy mbyllur për procedurat, dhe pavarësisht rrezikur për njerëzit e përfshirë, të thirrim asociacionet e avokatëve dhe organizatat për të drejtat e njeriut që të sponzorizojnë delegacionet për në Turqi që të observojnë proceset gjyqësore gjatë muajve të ardhshëm. Është e rëndësishme që ata të raportojnë sesi do të shkojnë këto gjëra dhe se çfarë mund të ndërmirret për të mbrojtur kolegët tanë që po vuajnë hakmarrjen shtetërore për shprehjen e mospajtimeve të tyre – dhe të dëshirës për paqe.

Përktheu dhe përshtati: Periskopi. Marrë nga Guardian.

A po e shtyen Evropa Kosovën në krahët e Erdoganit?

FRON NAHZI Opinione

Në Kosovë, fjalimi i tij shkaktoi tronditje. Në një fushatë për zgjedhjet lokale në fund të tetorit, lideri i pushtetshëm i partisë opozitare Vetëvendosje, Albin Kurti, u betua në kuran se ata do të fitonin. Nëse vijmë në pushtet, iu tha mbështetësve ai, do t’i japim fund islamofobisë.

Në shikim të parë, fjalimi ka kuptim – 90% e kosovarëve janë myslimanë, që e kanë praktikuar islamin në një formë liberale e të moderuar. Por shqiptarët etnik të Kosovës, që përbëjnë 92% të popullsisë, kanë qenë fuqishëm pro-Perëndimor falë bombardimeve të Nato-s në Jugosllavi më 1999 që i dha fund dekadave të shtypjes serbe në Kosovë dhe që hapi rrugën për shpalljen e pavarësisë. Bulevardi Bill Clinton ndodhet në qendër të Prishtinës.

Tetëmbëdhjet vjet pas luftës, kosovarët gjithnjë e më shumë po zgjedhin rrugë të tjera. Ata janë të frustruar nga shkalla e lartë e papunësisë, korrupsioni shumë i përhapur, dhe përpjekjet e Evropës për t’i mbajtur të izoluar. Të përqendruar në “Amerika e para” [shën.i përkthyesit: America First ishte sllogan i Donald Trump], Shtetet e Bashkuara e kanë zbehur angazhimin.

Si rezultat, gjenerata e re e liderëve të Kosovës po marshon drejt pushtetit me sllogane populiste nacionaliste, dhe më e fundit, kanë nisur të testojnë kartën islamike për të zgjeruar bazën e mbështetësve. Partia e Kurtit, Vetëvendosje, i ka fituar 27% të votave në zgjedhjet qëndrore të 10 qershorit, duke u bërë partia më e votuar në Kosovë.

Vetëvendosje po merr ndihmë, poashtu. Ndërsa BE-ja dhe ShBA-të po tërhiqen, Turqia, Katardi dhe të tjerët po e mbushin zbrazëtirën e lënë. Nën këto kushte të kontestueshme, në vitet e fundit, qeveria e Kosovës e ka shpërblyer Turqinë me kontrata milardë-dollarëshe, nga ajroporti e deri te shitja e shërbimeve shpërndarëse të energjisë elektrike, me një çmim shumë të vogël. Si këmbim, Turqia ka investuar për ndërtimin e xhamive dhe për restaurimin e vendeve ku ka kulturë turke në Kosovë, duke i promovuar aspiratat neo-osmane të Erdoganit. Katari, një mbështetës i hershëm i ngritjes në pushtet të Erdoganit, besohet të jetë një prej financuesve më të mëdhenj të partive politike në Kosovë që po ndjekun linjën politike të orientuar kah islami të Erdoganit.

Albin Kurti, një ish-student aktivist jo i dhunshëm u bë zëdhënës i UÇK-së gjatë luftës, dhe më pas e themeloi Vetëvendosjen në vitin 2004, e cila bën sulme verbale e fizike kundër ndërkombëtarëve dhe kundër autoriteteve kosovare për dështimet politike e sociale në vendin e tij. Në periudhën e tij të hershme, ai i sulmoi misionet e OKB-së dhe BE-së për dështimin që t’i ndalnin liderët kosovarë për të mos e plaçkitur shtetin. Megjithëse misioni i BE-së kishte fuqi ekskluzive që të hetonte, persekutonte dhe të provonte fajësinë e njerëzve për krime lufte, krim të organizuar dhe korrupsion, ai dështoi në kapjen e “peshqve të mëdhenj.”

Me kalimin e kohës, kosovarët e humbën besimin te ndërkombëtarët dhe te lidershipi vendor ndërsa popullariteti i Vetëvendosjes u rrit. Duke e kopjuar mënyrën sesi ishte ngritur në pushtet Erdogani, Kurti e udhëhoqi kampanjën duke e portretizuar Evropën si mizore, dhe antikosovare.

BE-ja e ka lënduar veten duke refuzuar që t’iu jepte kosovarëve mundësi për të udhëtuar pa viza drejt Evropës, dhe duke e mbajtur Kosovën si vendin e vetëm në rajon që nuk e ka atë të drejtë. Kosovarët e rinj e shohin këtë refuzim si një refuzim për të pranuar më shumë myslimanë dhe si një rënje të interesave të perëndimit nga ballkani.

BE-ja e ka lidhur regjimin e vizave me përpjekjet e Kosovës kundër korrupsionit dhe, në mënyrë më të drejtpërdrejtë, me zgjidhjen e problemit të kufirit me Malin e Zi. Përfitues të kësaj janë partitë anti-Perëndimore në Kosovë.

Nuk është befasuese që Vetëvendosje ka marrë një qëndrim agresiv për të ndaluar zgjidhjen e problemit të kufirit [demarkacionit]. Ata e kanë ndërprerë çdo diskutim parlamentar përmes hedhjes së gazit lotsjellës në sallë, dhe duke akuzuar mbështetësit e marrëveshjes si tradhëtarë kombëtarë. Vetëm javën e kaluar Kosova i dënoi katër anëtarë të Vetëvendosjes, përfshirë edhe një deputet, për hedhjen e një granate doke në parlament vitin e kaluar duke u përpjekur që të ndalonin votimin e demarkacionit. Dhe, së fundi kemi edhe arrestimin e Albin Kurtit dhe të dy anëtarëve tjerë për mosparaqitjen në gjykatë rreth hedhjes së gazit lotsjellës vitin e kaluar.

BE-ja duhet ta njohë këtë situatë. Duhet të heqë regjimin e vizave për Kosovën dhe duhet t’i ndihmojë kosovarët që të bëjnë zgjedhje bazuar në nevojat dhe aspiratat e tyre e jo në frustrim dhe frikë. / Përktheu: Periskopi.

 

Homoseksuali dhe bashkëshortja e Erdoganit bashkë

Periskopi.com Lajme

Bashkëshorti i kryeministrit homoseksual të Luksemburgut, Xavier Bettel ka pozuar përkrah bashkëshorteve dhe partnereve të liderëve botërorë gjatë konferencës së NATO.

Gauthier Destenay, një arkitekt belg, iu bashkua Zonjës së Parë të Amerikës Melania Trump në Bruksel teksa partnerët e tyre diskutonin çështjet botërore.

I quajtur “First Gentleman”, i cili u martua me kryeministrin në 2015, pozoi bashkë me gratë në një foto në Royal Castle of Laeken, përpara një darke të veçantë për partneret.

I veshur me një kostum të zi, dhe kravatë gri, Destenay qëndronte pranë bashkëshorteve të mrekullueshme të liderëve botërorë.

Ai qëndroi pikërisht pas zonjës Trump dhe bashkëshortes së devotshme myslimane të presidentit të Turqisë, Emine Erdogan.

Ndryshe nga disa nga gratë, Destenay mbajti të njëjtën veshje që kishte dhe gjatë ditës, teksa bëri një tur në Magritte Museum.

Në foto përveç Melania Trump dhe Emine Erdogan, ishte Zonja e Parë e Francës, Brigitte Macron, dhe partnerja e kryeminsitrit belg Chalres, Michel, Amelie Derbaudrenghien.

 

Merkel akuzon Erdoganin: 2 milionë vota të manipuluara në referendum

Periskopi.com Lajme

Kancelarja gjermane, Angela Merkel, i ka bërë thirrje Turqisë që t’i përgjigjet pyetjeve të ngritura nga mbikëqyrësit evropianë se referendumi i 16 prillit nuk u zhvillua në kushte të barabarta.

Raporti i OSBE-së dhe Këshillit të Evropës ka zbuluar se deri në 2.5 milionë vota mund të jenë manipuluara, duke i dhënë Erdoganit një fitore shumë të ngushtë.

“Qeveria turke duhet të shohë me kujdes këtë raport dhe t’i përgjigjet pyetjeve të ngritura në të,” ka thënë Merkel.

Kancelarja shtoi se Gjermania do të vëzhgojë me kujdes qasjen e Turqisë ndaj raporteve për parregullsi në referendumin historik te prillit./SYRI.net

Thaçi ende nuk ka uruar vëllanë e tij Erdoganin

Periskopi.com Lajme

Presidenti i Republikës së Kosovës, Hashim Thaçi, në fund të vitit që kemi lënë pas, ka takuar Presidentin e Republikës së Turqisë, Recep Tayyip Erdoğan, në kuadër të vizitës së tij zyrtare Ankara.

Në takim thoshte se u konfirmua edhe një herë se Kosova dhe Turqia kanë bashkëpunim strategjik dhe se të dy shtetet synojnë të thellojnë edhe më tepër këtë bashkëpunim.

Presidenti Thaçi është pritur me nderimet më të larta shtetërore në Pallatin Presidencial në Ankara. Së bashku me presidentin Erdoğan kanë nderuar trupat ushtarake para fillimit të takimit.

Në takimin mes dy delegacioneve, presidenti Erdoğan i ka uruar mirëseardhje presidentit Thaçi dhe ka shprehur kënaqësinë që “Turqia gjithmonë ka përkrahur Kosovës dhe do të vazhdojë ta mbështesë atë”.

Presidenti Erdoğan para gazetarëve theksoi se “Turqia do të vazhdojë të përkrahë shtetin e Kosovës” dhe shtoi se në takimin “me mikun Thaçi u trajtuan të gjitha çështjet”.

Mik e quajti ai Thaçin, e ky i fundit kohë më parë e kishte quajtur vëlla./ Periskopi

Erdogan Kosovën e konsideron Turqi

Periskopi.com Lajme

Kryeministri turk Rexhet Taip Erdogan u prit me një manifestim madhështor në qytetin e Prizrenit, i shoqëruar nga kryeministri i Kosovës, Hashim Thaçi dhe ai i Shqipërisë, Edi Rama. Kjo ndodhi në vitin 2013.

Kosova është atdheu im i dytë, tha Erdogan gjatë fjalës së tij, duke ftuar shqiptarët e Kosovës që të mos e harrojnë: Turqia është Kosovë, Kosova është Turqi.

“Unë, bashkëshortja ime, vajza, ministrat dhe të gjithë biznesmenët që më kanë shoqëruar sot jemi ndjerë si në shtëpinë tonë”- theksoi Erdogan. Për të dëshmuar lidhjet e forta mes dy popujve, Erdogan tha se edhe himnin kombëtar të Turqisë e ka shkruar një shqiptar me origjinë nga Peja.

Erdogan tha se gjuha, besimi fetar dhe kultura mund të jenë të ndryshme, por duke cituar edhe kryeministrin Rama, Erdogan shtoi se në Turqi jëtojnë bashkë në harmoni, xhamia, kisha dhe sinagogu. Në themel të qyteteve tona, vijoi Erdogan, është uniteti dhe bashkëjetesa, dhe jo ndarja, dhe një shembull për këtë është Prizreni.

Rama e cilësoi Prizrenin si një qytet që qëndron bashkë i pandarë, njësoj si Kosova që qëndron bashkë dhe e pandashme.

“Qëndron si një pasuri që pikërisht se është kështu me objekte dhe kultura që jetojnë në harmoni përbën  një vlerë që e bën Prizrenin një nga pasuritë më të çmuara të historisë dhe të ardhmes së Ballkanit. Ne besojmë se nuk ka sfond më të bukur sesa historia e këtij qyteti, dhe nuk ka vend më të bukur sesa sheshi i këtij qyteti për të qenë bashkë si përfaqësues të Kosovës, Shqipërisë dhe Turqisë si tre kryeministra të tre vendeve, ku dy popuj vëllezër mundohen të ndërtojnë bashkë ardhmërinë e tyre.”- tha Rama.

Myftiu Tërnava: Erdogani është i dërguari i Allahut, jemi me fat që e kemi

Periskopi.com Lajme

Kreu i Bashkësisë Islame të Kosovës, myftiu Naim Tërnava, i cili e ka quajtur “grup terrorist” organizatën e Fetullah Gulenit, ka bërë edhe një deklaratë tjetër interesante, duke e quajtur të dërguarin e Zotit presidentin turk, Recep Tayyip Erdogan. Kështu tha ai muaj më parë.

Komentet e tij Myftiu Tërnava i ka bërë gjatë një samiti në Turqi me klerikë myslimanë nga Evropa dhe Azia.

Duke madhëruar figurën e Erdoganit, siç citon Koha.net, myftiu Tërnava ka thënë se “… ne jemi falënderues që kemi shqiptarë që janë të bekuar nga Zoti që jetojnë në Turqi, pasi që atyre u është dhuruar nga Allahu një lider i madh si Recep Tayyip Erdogan. Jemi me fat”.

Referendumi turk dhe ‘mbreti’ Erdogan

Periskopi.com Lajme

Turqia zhvillon të dielën një referendum kushtetues, ku votuesit do të pyeten nëse dëshirojnë apo jo të kalojnë nga sistemi i tanishëm parlamentar në një presidencë të fuqishme me kompetenca ekzekutive. Turqit janë të ndarë për këtë çështje: Kritikët e akuzojnë presidentin Rexhep Tajip Erdogan se po përpiqet të krijojë një diktaturë, ndërsa mbështetësit e tij thonë se ndryshimet e mundshme përfaqësojnë vullnetin e popullit.

Në Stamboll, qyteti më i madh i Turqisë, jeton rreth një e pesta e elektoratit, prandaj ai ka edhe peshën vendimtare në referendumin e së dielës. Sondazhet tregojnë se rezultati është i paparashikueshëm, prandaj të dyja palët po zhvillojnë një fushatë të ethshme.

“Evet” do të thotë “po” në gjuhën turke. Aktivistët thonë se zgjerimi i pushtetit të presidentit do të forconte demokracinë duke siguruar stabilitetin. “Kundër terroristëve, ne themi PO! Kundër fuqive imperialiste, ne themi PO!” thërret ky votues.

Për votuesit e “JO-së”, që në turqisht thuhet “hayir”, reformat e propozuara, të cilat zgjerojnë pushtetin presidencial mbi gjyqësorin dhe lejojnë qeverisjen me dekrete, i hapin derën diktaturës.

“Njerëzit vijnë dhe na pyesin se pse duhet të themi ‘jo’ dhe ne përpiqemi t’ua shpjegojmë. Në të vërtetë, ne i themi ‘jo’ një regjimi autokrat,” thotë kjo grua.

Si për kundërshtarët ashtu edhe për mbështetësit, ky referendum zhvillohet për një njeri: Presidentin e tanishëm Recep Tayyip Erdogan.

Aktivistët e “po”-së besojnë se reformat e propozuara kanë të bëjnë me një gjë: që presidentit t’i krijohet mundësia për të vazhduar programin e tij të zhvillimit të vendit:

“Kur Rexhep Tajip Erdogan erdhi në pushtet me partinë e tij AK, ai luftoi në fillim kundër bandave dhe shtetit brenda shtetit, ndërmori një hap shumë të rëndësishëm në sektorin e shëndetësisë. Tani, në krahasim me vitet 2000, Turqia ka një rritje prej 500 për qind në zhvillim.”

Aktivistët e “po”-së fokusohen në arritjet e Erdoganit dhe jo në anët pozitive të reformave kushtetuese. Për shumë prej tyre, kjo është një strategji fitimtare, sepse pas gati 20 vjetësh në pushtet, Erdogani ende mbetet një politikan popullor, shumë më popullor se çdo tjetër në Turqi.

“Votoj për Tajip Erdoganin prej 17-18 vjetësh, dhe ai kurrë nuk më ka lënë në baltë. Ai mund të rrinte në presidencë dhe të nënshkruante dokumente. Por, ky njeri e do këtë vend aq shumë sa nuk mund të ndalet dhe beson se duhet të bëjë më shumë. Prandaj edhe unë besoj tek ai”.

Por mënyra e zhvillimit të fushatës ka ngritur pikëpyetje. Në shumë lagje të Stambollit, ashtu si edhe në pjesën tjetër të vendit, vështirë të gjesh zona pa flamurë dhe postera fushate.

Shumë mitingje fushate të “jo”-së janë ndaluar nga autoritetet shtetërore, duke përfshirë edhe Stambollin. Sipas një studimi, 90 për qind e mbulimit nga mediat ishte për fushatën “po”.

Partia pro-kurde, HDP, grupi i dytë më i madh opozitar i Turqisë dhe një nga kundërshtaret më të zjarrta të reformës kushtetuese, është përballur me vështirësitë më të mëdha.

“Ne po shohim presion politik. Udhëheqësit tanë dhe 13 anëtarë të parlamentit janë në burg. Pothuajse 5,000 nga njerëzit tanë përballen me akuza apo janë nën arrest. Nuk mund të flasim për një votim të drejtë dhe një referendum të ndershëm.”

“Por shpresa nuk shuhet, kjo është më e rëndësishmja. Nuk duhet të heqim dorë nga shpresa. Siç thotë udhëheqësi ynë Demirtash, ‘Guximi është ngjitës’.

Pavarësisht pengesave të tilla, rezultati i referendumit është i paparashikueshëm. Disa vëzhgues thonë se kjo ndoshta vjen pjesërisht, ngaqë vështirësitë me të cilat përballet fushata “jo” e ka forcuar argumentin e tyre se demokracia turke është në rrezik./VOA

Erdogan: Evropa do të paguajë rëndë çmimin e saj

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdogan tha sot se Evropa ndodhet në një situatë ku ka marrë fund, të rraskapitur, por do të paguajë rëndë çmimin e saj.

Periskopi.com Lajme

“Në këtë proces është shkatërruar gjithçka që kanë pretenduar se kanë mbrojtur për shekuj. Duhet të dini si të tillë, se sot përpara syve të miliarda njerëzve Evropa është qendra e presionit, dhunës, nazizmit dhe jo e demokracisë, e të drejtave dhe lirive të njeriut. Partitë raciste po i përdorin në majë të gishtave liderët evropianë dhe qeveritë evropiane. Tashmë Evropës nuk i ka mbetur asnjë fjalë që të shprehet, as kundër botës dhe as kundër nesh. Përballë nesh ka një kontinent të kalbur në çdo aspekt”, tha Erdogan.

Erdogan shtoi se përpara Parlamentit zviceran, “hapën një pankartë të madhe, ku mbi të ndodhej fotografia ime dhe një armë që drejtohej mbi të. Shprehjet ‘vrisni Erdoganin‘ kë do vrisni? Ne kur jemi nisur në këtë udhë kemi veshur qefinin. Ne kemi besuar se ka një fat mbi fatin, gjë e cila tek nuk ekziston”.

Erdogan thotë se është “ruajtës i paqes”

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdogan ka thënë të shtunën se është “ruajtës i paqes”, duke iu bërë thirrje kurdëve në juglindje të Turqisë që në referendumin që mbahet pas dy javësh të mbështesin ndryshimet kushtetuese, me të cilat atij i shtohen kompetencat.

Periskopi.com Lajme

“Këta mbështetës të PKK-së vazhdojnë të thonë ‘paqe, paqe, paqe’. A sjellin bisedimet e kota paqe? A mund të ketë paqe me ata që ecin me armë në duart e tyre? Ne jemi gardianët e paqes, ne jemi gardianët e lirisë”, ka thënë Erdogan para një mase të madhe njerëzish në qendër të qytetit Dijarbakir, ku valëviteshin flamujt turq.

Erdogan tha se Turqia ka nevojë për një presidencë të fuqishme për të mënjanuar koalicionin e brishtë qeveritar në të kaluarën.

“Ne jemi të gatshëm të bisedojmë, të ecim së bashku me secilin i cili ka diçka për të thënë ose që ka projekt. Ne kemi një kusht. Nuk do të ketë armë në duart e tyre”, ka thënë shefi i shtetit turk.

Kritikat e tij vijnë pas arrestimit, pushimit ose suspendimit të më shumë se 100 mijë mësuesve, shërbyesve civilë, ushtarëve dhe gazetarëve që nga grusht-shteti i dështuar i korrikut të kaluar.

Erdogan ka bërë disa tentativa për reforma mbi të drejtat e kurdëve dhe në vitin 2012 ka nisur negociatat për t’i dhënë fund kryengritjes së Partisë Punëtore të Kurdistanit (PKK), e cila ka shkaktuar vrasjen e 40 mijë njerëzve që nga viti 1984. Por, armëpushimi dështoi në korrik të vitit 2015 dhe luftimet shpërthyen serish

BE thërret ambasadorin turk pas deklaratave kërcënuese të Erdogan

Bashkimi Evropian thirri sot ambasadorin e Turqisë në Bruksel për t’i kërkuar shpjegime pas deklaratave kërcënuese për sigurinë e qytetarëve evropianë nga presidenti, Recep Tayyip Erdogan, theksoi një zëdhënëse.

Periskopi.com Lajme

“Ne i kemi kërkuar përfaqësuesit të përhershëm të Turqisë në BE të vijë në Shërbimin Evropian të veprimeve të jashtme, shërbim diplomatik i BE-së, sepse ne dëshirojmë të marrim një shpjegim përsa i përket komentev të presidentit Erdogan në lidhje me sigurinë e evropianëve në rrugët e mbarë botës”, deklaroi zëdhënësja, Maja Kocijancic.

“Ambasadori i Turqisë në BE duhet të flasë me “drejtuesin” përgjegjës të marrëdhënieve me Ankaranë”, theksoi ajo.

Kriza e rëndë diplomatike mes Ankarasë dhe evropianëve ka kaluar sërish në një etapë tjetër kur presidenti turk deklaroi se asnjë evropian nuk mund të bëjë më asnjë hap në rrugë i sigurtë, nëse BE mban ndaj Turqisë një qendrim që ai e gjykon armiqësor.

“I drejtohem edhe njëherë evropianëve (…) Turqia nuk është një vend që mund të goditet, ose të mund të luash me nderin, apo t’i dëbosh ministrat”, është shprehur me tone të ashpra Erdogan.

“Mbarë bota e di atë që po ndodh. Nëse ju silleni në këtë mënyrë, nesër, asnjë evropian, asnjë perëndimor nuk do të mund të bëjë një hap më shumë në siguri, me qetësinë asnjë vend të botës”, shtoi ai, disa orë para një atentati që shkaktoi tre të vdekur dhe 40 të plagosur në Londër.

Marrëdhëniet mes Turqisë dhe Bashkimit Evropian janë prëkeqësuar ndjeshëm këto javët e fundit pas ndalimit të disa mitingjeve zgjedhore pro-Erdogan, në të cilat do të merrnin pjesë ministrat turq në Gjermani dhe Holandë.

Paralajmërimi turk për Evropën: Së shpejti lufta fetare

Kryediplomati turk deklaroi se mes Ruttes dhe kandidatit humbës të ekstremit të djathtë, Geert Wilders, të cilin ai e quan “fashist``, nuk ka ndonjë ndryshim të madh ndërsa shtoi se Europa mund të bëhet shumë shpejt pre e luftërave fetare.

Periskopi.com Lajme

“Në ç’drejtim po shkoni, ku po e tërhiqni Europën? Ju po e çoni drejt kolapsit, drejt buzës së greminës. Së shpejti në Evropë do të nisin luftërat fetare”, u shpreh Mevlut Cavusoglu.

Mosmarrëveshjet me Ankaranë, pasojë e ndalimit të tubimeve elektorale të dy ministrave turq në Hollandë, u kthyen në kapital politik për Rutten. Partia e tij popullore për liri dhe demokraci siguroi 33 vende në Parlament, duke mposhtur partine për liri të Wildersit, e duke i dhënë një frymëmarrje të re kontinenti të vjetër të përballur me një dallgë populizmi në rritje, transmeton tch.

Të enjten, Rexhep Tajip Erdogan deklaroi se Rutte fitoi zgjedhjet, por humbi miqësinë e Turqisë. Presidenti turk dënoi ashpër dhe vendimin e Gjykatës Europiane të të drejtave të Njeriut që lejon kompanitë t`ua ndalojnë punonjësve të tyre mbajtjen e shamisë së kokës.

“Turp t’i vije BE-së, me gjithë parimet, vlerat dhe drejtësinë e saj. Ata kanë nisur një konflikt mes kryqit dhe gjysmëhënës së Islamit, se nuk ka shpjegim tjetër”, ishte komenti i Erdoganit.

Urcan: Thirrjet për vëllazëri mes Turqisë e Kosovës, veç për vota

Thirrjet për vëllazëri dhe afrimi i Turqisë karshi Kosovës nuk ka ndonjë interes të veçantë.

Periskopi.com Lajme

E gjithë kjo bëhet për tërheqjen e votave, thotë gazetari Birol Urcan.

“Përshtypja ime është që interesi i Turqisë, interesi i AKP-së në këtë rast është më shumë për marrjen e votave me prejardhje drejtpërdrejt shqiptare se nuk munden me pas interes të veçantë, ndoshta në Shqipëri po”, ka thënë ai në Rubikon të KTV-së.

Putin: Turqia partneri më i rëndësishëm

Rusia dhe Turqia kanë normalizuar marrëdhëniet e tyre, pas një krize të rëndë diplomatike, deklaruan sot krerët e dy vendeve, duke nxitur përforcimin e bashkëpunimit të më tejmë.

Periskopi.com Lajme

“Me këtë takim në Moskë, ne kemi përfunduar procesin e normalizimit. Ne nuk duam të përdorim më këtë fjalë”, deklaroi Presidenti turk, Recep Tayyip Erdogan gjatë një konference të përbashkët me homologun rus,  Vladimir Putin në Kremlin.

“Ne jemi të vendosur të përmirësojmë edhe më shumë marrëdhëniet e veçanta dhe të rëndësishme mes dy vendeve”, theksoi ai duke shtuar se pret që Rusia të heqë krejtësisht sanksionet kundër Ankarasë.

“Mund të themi se marrëdhëniet tona janë bërë ato të një partneriteti të vërtetë, me një bashkëpunim shumëformësh”, deklaroi nga ana e tij presidenti rus, Vladimir Putin.

“Ne e konsiderojmë Turqinë si partnerin më të rëndësishëm”, garantoi ai.

Presidenti Erdoğan uron Ditën e gruas edhe në gjuhën shqipe

"Të gjitha grave të vendit tim e të gjithë botës i uroj gëzuar Ditën Ndërkombëtare të Gruas, 8 marsin", ka shkruar Erdoğan në urimin e tij.

Periskopi.com Lajme

Presidenti i Turqisë Recep Tayyip Erdoğan përmes llogarisë së tij në rrjetin social Twitter ka shprehur urimin e tij me rastin e 8 Marsit – Ditës Ndërkombëtare të Gruas në mbi dhjetë gjuhë të botës, përfshirë edhe gjuhën shqipe, raporton Anadolu Agency (AA).

“Të gjitha grave të vendit tim e të gjithë botës i uroj gëzuar Ditën Ndërkombëtare të Gruas, 8 marsin”, ka qenë mesazhi i presidenti Erdoğan në gjuhën shqipe në Twitter me rastin e 8 Marsit.

Ndryshe, presidenti turk Erdoğan përmes llogarisë së tij në Twitter mesazhin me rastin e 8 Marsit deri më tani e ka dërguar edhe në dhjetë gjuhë të tjera botërore krahas turqishtes dhe shqipes, edhe atë në gjuhët malaje, urdu, boshnjake, perse, gjermane, ruse, spanjolle, frënge, arabe dhe angleze.

Politikanët gjermanë shpërthejnë kundër Erdoganit: Të ndalohet të vizitojë Gjermaninë

Marrëdhëniet gjermano-turke po përballen me një prej sfidave më të mëdha të epokës moderne, tha ministri i jashtëm gjerman Sigmar Gabriel, një ditë pasi një gazetar gjermano-turke u akuzua zyrtarisht në Turqi për propagandë terroriste.

Periskopi.com Lajme

Ndalimi i Deniz Yucel, i cili punon për gazetën gjermane “Die Welt”, ka çuar në shpërthimin e zemërimit dhe frustrimit nga politikanët gjermanë kundrejt Turqisë.

Shumë politikanë kanë ngritur kërkesa zyrtare për ndalimin e vizitave në Presidentit turk Rexhep Tajip Erdogan, shkruan “BBC”.

Erdogani kishte parashikuar të vizitonte Gjermaninë dhe disa vende të Bashkimit Evropian para referendumit  të 16 prillit në Turqi, i cili pritet  t’i japë kompetenca edhe më të mëdha.

Gjithashtu edhe ministri i Jashtëm austriak, Sebastian Kurz tha se Presidentit turk nuk ishte i mirëpritur të mbante tubime duke shtuar se nëse kjo ndodhte, ‘fërkimet’ mes dy vendeve do të rriteshin ndjeshëm.

Kryeministri turk, Binali Yildirim, ka mbajtur këtë muaj një miting në Gjermani, e cila ka një pakicë të konsiderueshme turke./SYRI.net/

Flet këshilltari shqiptar i Erdoganit: Krah të fortë do ta keni përherë Turqinë

Ekskluzivisht për Telegrafin, flet këshilltari i Erdoganit – shqiptari Sabri Demiri: Në rrugëtimin tuaj, krah të fortë do ta keni përherë Turqinë

Periskopi.com Lajme

Presidenti i Turqisë, Recep Tayyip Erdogan, tash e sa vite në kabinetin e tij e ka rezervuar një vend për një shqiptar, të cilit ia ka besuar informatat për zhvillimet në Ballkan. Është ky shqiptari Sabri Demiri, i lindur në ish-kryeqytetin e Vilajetit të Kosovës, në Shkup, që kishte rrugëtuar në Turqi për të nxënë dije, pa e ditur se do të bëhet pjesë e ekipit të një prej liderëve më të fuqishëm në botë. Në një intervistë ekskluzive për Telegrafin, teologu 45-vjeçar ka treguar për ngjitjet e tij në Turqi, për konsideratat e Erdoganit ndaj shqiptarëve, për politikat e Turqisë në raport më Shqipërinë dhe Kosovën. Demiri ka sqaruar edhe raportin e Turqisë me çamët dhe interesimin e politikës turke për shqiptarët që jetojnë në Serbi, në Maqedoni dhe në Malin e Zi. Ndërkaq, nuk e ka lënë pa përmendur edhe rrezikun që, sipas tij, e sjellin organizatat e lidhura më imamin Fethullah Gulen, e që janë prezente edhe në trojet shqiptare.

Shkollën fillore dhe të mesme i ka përfunduar në vendlindje. Në vitin 1992 ishte regjistruar në Universitetin e Sarajevës, në drejtimin e Teologjisë, por nisja e luftës në Bosnje dhe Hercegovinë kishte bërë që ai të largohej nga aty, për të vazhduar rrugën për në Damask të Sirisë ku përfundon studimet në Institutin e Gjuhës Arabe.

Në vitin 1994 zhvendoset në Turqi. Një vit pas përvetësimit të gjuhës turke, nis studimet themelore dhe ato të magjistraturës në Fakultetin e Teologjisë në Universitetin Marmara.

Momentalisht jeton në Ankara me familjen e tij të ngushtë, që përbëhet nga katër anëtarë: ai, bashkëshortja dhe dy fëmijët e tij. Prindërit dhe farefisi i ka në Maqedoni.

Në vitin 2009, më ftesë të Erdoganit – aso kohe kryeministër i Turqisë – u emërua këshilltar i tij, punë të cilën e ka vazhduar deri në vitin 2014. Në kohën kur ish-kryeministri Erdogan merr pozitën e kreut të shtetit, emërohet këshilltar për Ballkanin – detyrë të cilën e ushtron edhe aktualisht.

Demiri ka thënë për Telegrafin se ndjehet komod qëkur u bë pjesë e kabinetit të një lideri që për të po i ndryshon epokat.

“Sepse, Erdogani e nderon dhe e çmon shumë kombin tim, E ka një sinqeritet dhe dashamirësi ndaj shqiptarëve; një qasje vëllazërore ndaj nesh”, thotë ai.

I vetëdijshëm për peshën e punës së tij në ndërtimin e marrëdhënieve mes vendimmarrësve në Turqi dhe atyre në trojet tona, angazhohet që presidenti turk gjithnjë të ketë informata të sakta për zhvillimet politike, sociale dhe kulturore në vendet ku jetojnë shqiptarët. Për të sot askush nuk mund ta mohojë se populli të cilit ai i takon është faktor determinues për stabilitetin dhe paqen në Ballkan.

“Raportet e shtetit turk me dy shtetet shqiptare, me Kosovën dhe Shqipërinë, po intensifikohen dita-ditës. Ndërsa, është botërisht e ditur se kemi raporte të një parneriteti strategjik. Dua te them se presidenti Erdogan e sheh raportin me shqiptarët si marrëdhënie pa kushte”, ka shtuar ai.

Demiri tregon se Ballkani mbetet çdo herë në vëmendjen e Turqisë, për çka punohet në raporte të mira edhe me Bosnjën dhe Hercegovinën, me Kroacinë, Maqedoninë, e madje Serbinë.

“Një Ballkan i qetë, pa trazira, është fjalia kryesore e Presidencës turke”, ka theksuar ai, duke mos e mohuar se ndihet krenar si shqiptar në Kabinetin e Erdoganit. “Në asnjë moment nuk ndihem i dytë ose i anashkaluar. Kolegët dhe vet presidenti me trajtojnë me shumë respekt. Për ata jam një vëlla, e më pas një bashkëpunëtor. Dallimet etnike shihen si pasuri në vendin tim të punës. Ndaj, nuk e kam asnjë pengesë që t’i shpreh sentimentet kombëtare. Respektin dhe dashurinë për shqiptarët presidenti Erdogan e ka treguar disa herë nëpër fjalimet e tij. Në çdo rast iu drejtohet shqiptarëve si ‘vëllezërit e mi’. Nuk besoj se ndonjë lider tjetër ka krijuar këtë afërsi më popullin tonë”.

Demiri ka sqaruar për Telegrafin se nën urdhrin e Erdoganit është formuar “Kryesia e Popujve Akraba” apo e popujve që konsiderohen të afërt. Në krye të këtyre popujve janë shqiptarët.

“Kemi të bëjmë me një raport special. Presidenti dhe shteti turk e kanë bërë të qartë agjendën e tyre në raport me shqiptarët në Kosovë, në Shqipëri dhe në përgjithësi Ballkan. Nuk është fakt i panjohur angazhimi personal i tij në lobimin për njohjen e Kosovës si subjekt ndërkombëtar. E them me përgjegjësi të plotë: nuk ekziston forum rajonal ose botëror ku ai nuk bën thirrje që të njihet shtetësia e Kosovës”, ka shtuar ai.

Sipas Demirit, Kosova nuk mbështetet vetëm politikisht, por edhe në forma tjera ekonomike.

“Angazhimi nuk mungon edhe në mbështetjen në rrugën e integrimeve euroatlantike. E përsëris: nuk ka institucion dhe organizatë ndërkombëtare ku Turqia nuk ka kërkuar që pjesë e saj të jetë Kosova”, ka shtuar ai.

Demiri shprehet se raportet në mes Shqipërisë dhe Republikës së Turqisë – si me kryeministrin Edi Rama e më parë edhe me ish-kryeministrin Sali Berisha – janë jashtëzakonisht të mira. Madje, ndjehet mirë që Rama e ka shpallur Turqinë si partner strategjik dhe se këto raporte po reflektojnë pozitivisht kudo tek shqiptarët në rajon.

“Pos investimeve e ndihmave, dua t’ua kujtoj po ashtu një fakt: janë mijëra studentë shqiptarë që me bursa shtetërore i kanë përfunduar e po i ndjekin studimet në Turqi. Brenda një periudhe pesëvjeçare, shteti turk – përmes organizatave shtetërore – ka realizuar 390 projekte në Shqipëri, 537 në Maqedoni dhe 576 në Kosovë. Kjo mbështetje ka qenë kryesisht në programe sociale, në infrastrukturë, arsim, shëndetësi, bujqësi etj.”, ka sqaruar ai.

Demiri ka folur edhe për shqiptarët që jetojnë jashtë Kosovës dhe Shqipërisë, duke thënë se me shqiptarët në Maqedoni, në Serbi dhe në Malin e Zi janë në kontakte të vazhdueshme, dhe se mbështeten organizatat e tyre në funksion të përmirësimit të jetesës së banorëve të këtyre pjesëve. Ai madje e kujton një detaj interesant për lidhjen e Erdoganit me vendlindjen e tij, duke theksuar se “për Bajramin e Vogël, presidenti turk një pjesë të kurbanit e kishte dedikuar për Shkupin”.

“’Shkupin’, tekstualisht kështu. Është diçka simbolike, por domethënëse se si një presidenti me aq shumë obligime e përgjegjësi i kujton banorët e këtij qyteti. Mos të flasim për ditët kur qyteti im i lindjes u prek nga vërshimet e kur nga Turqia u dërguan qindra maune me ndihma”, thotë Demiri,, i cili përmend një takim të zyrtarëve nga Presheva me shefin e tij, të cilëve po ashtu u është premtuar mbështetja turke.

Këshilltari i Erdoganit thotë për Telegrafin se si rajon multietnik dhe multifetar, është me rëndësi që të promovohet bashkëjetesa dhe toleranca në Ballkan – pa u shkelur dhe pa u dhunuar të drejtat e asnjë etnie. Ndërkaq, shton se për Presidencën turke “brengosëse janë problemet ekonomike dhe sociale në trojet tona, për çka një pjesë e rinisë të ardhmen e sheh nëpër rrugët e Evropës”.

“Turqia dhe presidenti u kanë bërë ftesë bizneseve që të investojnë në këto troje, për t’i këndellur ato në aspektin ekonomik. Turqia është shembull i ngritjes së madhe ekonomike, ndaj kjo praktikë synohet të ndahet me vendet e Ballkanit”, ka shtuar ai.

Demiri me presidentin e tanishëm të Kosovës, Hashim Thaçi dhe presidentin turk

Demiri ka folur edhe për prezencën në rajon të organizatave të lidhura me imamin Fethullah Gulen. Ai i cilëson ato si “terroriste”.

“’Gylenxhinjtë” – shërbyes të imamit Fethullah Gulen – tentuan ta ‘klonojnë’ shtetin turk. Këta sabotues, me obstruksionet e tyre ishin bërë pengesë e zhvillimit. Sabotimet ishin në rrafshin ekonomik dhe të investimeve brenda Turqisë. Përmes infiltrimit në sistemin e edukimit, në Polici, në gjykata e në Ushtri, ata tentuan ta nëpërkëmbin shtetin. FETO – kjo organizatë okulte dhe terroriste – më 15 korrik të vitit të kaluar tentoi një grusht shtet, që fatmirësisht u shkoi huq. Pamjet nga sheshet e qyteteve ishin madhështore. Qytetarët e zakonshëm e mbronin shtetin e tyre, duke hyrë përmes tankeve dhe duke u bërë mburojë me gjokset e tyre. Pleq e të rinj – pas ftesës së Erdoganit – vërshuan rrugët duke e mbrojtur flamurin, dinjitetin e demokracinë e duke mos e pranuar nënshtrimin”, ka theksuar ai.

Demiri thotë se “është fatkeqësi që kjo organizatë është e përhapur edhe në Shqipëri, Kosovë, Maqedoni dhe në Bosnje dhe Hercegovinë”.

Sabri Demiri: Uroj shqiptarët, kudo që janë, për 9-vjetorin e pavarësisë së Kosovës

“Do të tradhtojnë, siç e tradhtuan popullin e tyre. Veprimet i kanë të orientuara në dëmtimin e raporteve shqiptaro-turke, përmes denigrimit të politikës turke”, ka shtuar ai. “Presidenti, në takimet me liderët shqiptarë ka bërë thirrje që të jenë të kujdesshëm nga eksponentë të kësaj organizate. Tashmë ka një kërkesë direkte prej Erdoganit, drejtuar vëllezërve shqiptarë në Kosovë, që të largohen nga kjo organizatë, sepse ky shteti i ri është ende duke u ndërtuar e mund të këtë pengesa në këtë drejtim”.

Demiri ka theksuar se komuniteti çam është një komunitet me rëndësi për Erdoganin dhe se janë 200 mijë prej tyre që jetojnë në këtë shtet. Sipas tij, ata janë të inkuadruar në të gjitha sferat e shtetit turk.

“Kemi raporte të shkëlqyera edhe me Partinë për Demokraci, Integrim dhe Unitet (PDIU) në Shqipëri, dhe drejtuesin e këtij subjekti, Shpëtim Idrizi. Besojmë se ky subjekt i mbron interesat e këtij komuniteti, në përpjekjet për ta zbardhur të vërtetën historike të tyre”, ka shtuar shkupjani i fortë i Turqisë, i cili nuk harron t’ua urojë të gjithë shqiptarëve 9-vjetorin e pavarësisë së Kosovës.

“Ju dëshiroj mirëqenie, rehati dhe një shtet stabil. Mos harroni se në rrugëtimin tuaj e keni mbështetjen e pashoqe të presidentit Erdogan. Ndërkaq, ju siguroj se unë – Sabri Demiri i gjakut tuaj – nuk do të kursehem asnjëherë që – nga pozicioni im – ta ndihmoj Shqipërinë, Kosovën dhe shqiptarët kudo që janë. E lus Zotin për shëndetin dhe mirëqenien tuaj”, ka shtuar Demiri. /Telegrafi/

Në Turqi u goditën laikët që festonin, Erdogan e ka përçarë vendin

Elif Shafak, shkrimtarja më e shitur në Turqi, autore e librit më të fundit “Tre bijat e Evës” (në shqip janë përkthyer Bastardja e Stambollit, Nderi, 40 rregullat e dashurisë) është një grua me një finesë të madhe mendore, dhe di të përziejë politikën me kulturën, shoqërinë me ekonominë. Por këtë herë, toni i zërit të saj ka një krisë më shumë.

Periskopi.com Intervista

“Jam thellësisht e tronditur, e trishtuar. Nuk kam fjetur fare. Njerëz të pafajshëm që festonin ardhjen e Vitit të Ri, u sulmuan, masakruan në mënyrë të pamëshirshme në klubin e natës Reina. Një akt i tmerrshëm mizorie, kryer me gjakftohtësi. Viti 2016 ishte një vit i tmerrshëm për Turqinë”.

Reina i Stambollit si Bataclani i Parisit: ngjashmëria është e menjëhershme. Eshrë Elif Sharak që flet por, këtë herë, toni i zërit të saj ka një krisje më shumë.

Përse nuk kalon një javë pa një atentat terrorist në Turqi?

Nga një pikëpamje gjeopolitike, Turqia është bërë për Shtetin Islamik, fronti i ri. Lufta në Siri ndikon drejtpërdrejtë, sidomos që kur jemi përfshirë në konflikte rajonale. Ndajmë me Sirinë 500 milje vijë kufitare, një kufi tashmë i pasigurt. Për shumë kohë u është dhënë e drejtë kalimi, shumë grupeve sirianë. Më pas nisën të godasin qytetarët turq, t’i rekrutojnë. Në të kaluarën, atdheu im ishte porta, ura kulturore mes Lindjes së Mesme dhe Europës. Sot nuk është më. Jemi një shoqëri në depresion, e tronditur, e traumatizuar.

Presidenti Erdogan flet për “kaos që dikush po e krijon për të shkatërruar Turqinë”. Ju a nuk mendoni se polarizimi i skajshëm i pozicioneve, përjashtimi i forcave demokratike dhe ndryshimi i vazhdueshëm i aleancave të jashtme (me Rusinë, Izraelin, frontin shiit, Europën, SHBA) kanë bërë që Turqia të precipitojë në një vend të paqëndrueshëm, ku të mund të krijohet kaosi?

Në Turqi, elitat në pushtet flasin gjithmonë për “armiq të jashtëm” dhe për “lobe ndërkombëtarë”. Thonë se Turqia është kaq e madhe, saqë armiqtë e jashtëm janë xhelozë dhe duan të na shkatërrojnë. Ka paranojë, mosbesim kundrejt Perëndimit.

Edhe këtë herë?

Këtë herë duhet të pushojmë së pari “fajtorët perëndimorë” dhe të përqëndrohemi tek “demokracia jonë e brendshme”. Prej shumë kohësh vendi është i polarizuar. Qeveria e udhëhequr nga partia konservatore u zgjua me vonesë për të kuptuar se grupet islamike fondamentaliste, në anën tjetër të kufirit, do të mund të na godisnin një ditë. Nuk e kuptoi atëherë kur duhej këtë rrezik.

E megjithatë, deri pak kohë më parë, Turqia ishte një vend në zhvillim të plotë, edhe ekonomik. Për çfarë ka nevojë?

Kur isha fëmijë, në Ankara, dhe përgjatë gjithë rinisë sime në Stamboll, Turqia ishte një vend i ndryshëm. Festimi i Vitit të Ri ishte normale. Njerëzit bënin blerje, blinin arra dhe fruta, shihnin këngëtarë dhe aktorë të famshëm në televizion, në mesnatë përqafoheshim të lumtur. Kjo ndodhte. Tani nuk ndodh më.

Po çfarë ndodh?

Grupet islamike shpërndajnë fletëpalosje në rrugë, ku u bëjnë thirrje myslimanëve të mos festojnë Krishtlindjen. Dhe ministri për Punët Fetare shpall “ilegjitim” festimin e Vitit të Ri. Sa gabim! Nuk kanë të drejtë: njerëzit duhet të festojnë atë që duan. Por rritet presioni kulturor dhe politik mbi laikët, mbi stilin modern të jetesës.

Pak ditë më parë, u lirua pas katër muajsh burg shkrimtarja Asli Erdogan. Edhe linguistja Necmiye Alpay. Por u burgos gazetari investigativ Ahmet Sik. Për ata që përdorin fjalën e shkruar, të punojnë këtë është bërë gjithnjë e më e vështirë. Edhe ju shkrimtarët jeni larguar pothuaj të gjithë jashtë vendit…

Unë u kënaqa shumë kur Erdogan dhe Alpay u liruan nga burgu. Një kënaqësi e mbytur, sepse po atë ditë arrestuan Sikun. Dhe ai është një gazetar kurajoz, i hapur, një veteran që kërkon të vërtetën dhe tani duan ta heshtin. A e besoni nëse ju them se 143 gazetarë e kanë nisur 2017-ën prapa hekurave? Turqia është sot burgu më i madh i gazetarëve. Këtu fjalët nuk janë të lira. E di mirë çdo gazetar, shkrimtar apo intelektual. Dhe të flasësh e të shkruash bëhet gjithnjë e më e vështirë. Ka një presion shumë të madh mbi intelektualët që kanë pozicione kritike. Në momentin që kritikon, mund të të etikojnë menjëherë si tradhtar. Rezultati është që shumë shkrimtarë, e mbi të gjitha gazetarë, janë të frikësuar.

Çfarë duhet bërë?

Duhet mbështetur një demokraci e plotë pluraliste. Partia Demokratike e popujve, filokurde, dhe gazetarët e intelektualët turko-kurdë të burgosur duhet të lirohen të gjithë, menjëherë. Qeveria duhet të përdorë policinë e saj për të kërkuar terroristët (edhe të ISIS edhe të PKK), në vend që të arrestojë gazetarë, shkrimtarë, karikaturistë.

Nuk do të jetë e lehtë.

Sot Turqia është më e dobët sepse demokracia ka bërë hapa prapa. Si vend jemi ndarë mes atyre që duan Erdoganin dhe atyre që e urrejnë. Nuk ka më një kulturë bashkëjetese. Ose vlerash të përbashkëta.

Me Reinan, mos vallë terroristët deshën të godasin një simbol të laicitetit?

Zgjodhën një objektiv simbolik. Sulmojnë një stil jetese laik, perëndimor, kozmopolit. Një vend ku myslimanët dhe të krishterët, burra dhe gra, takohen, festojnë, pijnë së bashku. Nuk ka qenë një koincidencë. Fanatikët këtë synojnë: urrejtjen, frikën, ndarjen.

Erdogani nuk kthehet dot pas

Kohë përpara se të pritej ndërrimi i viteve, ndaj shtresës shoqërore me orientim modern të Turqisë ishte paralajmëruar sulmi i tmerrshëm terrorist në klubin e natës „Reina". Gjatë javëve të fundit shpesh sharlatanë gjëmonin në mediat sociale kundër festës së Vitit të Ri me tituj si „Imam" ose „Hoxha".

Baha Güngör Opinione

Në këtë kontekst ata as nuk u rezervuan që t’i shpallnin si “të pafe” e kësisoj edhe si objektiv të sulmeve të dhunshme ata që preferojnë mënyrën perëndimore të jetesës. Madje zyra e religjionit si instanca më e lartë fetare e republikës laike ishte shprehur në predikimin e shpërndarë në xhami kundër festimeve me rastin e Vitit të Ri, që nuk është në përputhje me kulturën islame.

Terrori do të vazhdojë

Kështu pyetja nuk ishte më nëse, por vetëm se ku do të godisnin terroristët e armatosur radikalë islamistë natën e Vitit të Ri. Për këtë arsye policia në Stamboll kishte mobilizuar 17.500 forca, në mënyrë që të parandalohej një masakër. Por pikërisht në „Reina” ndodhej vetëm një polic, që u qëllua prej atentatorit, përpara se ai të qëllonte verbërisht ndaj njerëzve duke vrarë e plagosur. Teoritë e komplotit nuk mungojnë. Por fakt është, që Turqia ndodhet para krizës më të vështirë në politikën e brendshme, madje para kaosit më të madh që prej themelimti të saj në vitin 1923.

I verbëruar prej qëllimit të tij, për ta kthyer Turqinë në një republikë presidenciale dhe për ta shpallur veten një sundimtar të vetëm ndaj vendit dhe popullit, kalkulimet e gabuara të një pas njëshme të Erdoganit po çojnë në vetëshkatërrimin e tij. Kohët, kur Erdogani si reformator entuziazmonte BE-në e kësisoj edhe Gjermaninë, kanë marrë fund. Në vend që të drejtojë për në BE një Turqi funksionuese në politikë, ekonomi e kulturë dhe të orientuar nga vlerat bashkëkohore, ai e ka humbur në mënyrë të pakthyeshme kredibilitetin ndaj personit të tij. Në vend që të konsolidojë kursin e dikurshëm të pajtimit me kurdët, ai ka vendosur tani për konfrontimin direkt. Qëkurse faktikisht ai u bë shkas për anulimin e zgjedhjeve parlamentare më 7 qershor 2015 gjatë sulmeve terroriste në Turqi kanë gjetur vdekjen rreth 1.500 vetë e qindra të tjerë janë plagosur. Që nuk po duket të ketë një fund të vrasjeve,  këtë e tregon akti i fundit i dhunës në Bosfor. Nëse e vlerëson realisht situatën sivjet mund të priten edhe shumë sulme të tjera terroriste. Pasojat për ekonominë, për stabilitetin e monedhës kombëtare Lira dhe për turizmin janë qysh tani të ndjeshme.

Sfida Siria

Një kthesë për Erdoganin nuk është më e mundur. Ai tani duhet të zhvillojë luftë deri në fund krah Rusisë kundër milicëve terroristë të “IS”. Kundër një organizate, frymën paraprirëse të së cilës Erdogani dhe pasuesit e tij e trajtonin me kujdes dhe tani nuk po munden ta shmangin më. Ushtria turke lufton njëkohësisht edhe kundër kurdëve të Sirisë, për t’i penguar ata që të shtrihen në territoret fqinje përgjatë kufirit turk. Brenda vendit vazhdon lufta kundër lëvizjes së klasifikuar si terroriste (FETÖ) të bashkëluftëtarit të tij të dikurshëm Fethullah Gülen. Më shumë se 100.000 nëpunës shteti janë pushuar nga puna ose janë shkarkuar nga detyra, mbi 40.000 vetë janë arrestuar, sepse ata gjoja janë ose kanë qenë anëtarë të „FETÖ”. Por deri tani nuk ka dëshmi bindëse për këtë.

Nëse Erdogani do të rifitojë besimin brenda dhe jashtë vendit, ai duhet t’i thërrasë arsyes. Në këtë kontekst ai duhet p.sh. që pas sulmit terrorist natën e vitit të ri të mos mjaftohet vetëm me një deklaratë me shkrim, por të angazhohet edhe personalisht lidhur me hetimet për dorasin apo dorasit. Po ashtu ai duhet menjëherë jo vetëm të distancohet prej kërcënimit ndaj atyre, që preferojnë një stil tjetër jetese, por edhe duhet që drejtësinë e policinë, që janë nën kompetencat e tij, t’i verë në lëvizje në mënyrë që të ndalohet me efikasitet kërcënimi publik i njerëzve dhe institucioneve. Po ashtu ai nuk duhet që në çdo rast të akuzojë publikisht BE-në e në radhë të parë Gjermaninë, se po i mbështesin e sigurojnë strehë terroristëve dhe organizatave të tyre.

Sundimi i arbitraritetit

Në Gjermani shteti ligjor do të thotë, që drejtësia dhe organet e sigurisë janë të detyruara, t’u provojnë me fakte të qendrueshme personave të akuzuar fajin, përpara se t’i dënojnë. Ndërsa në Turqi ende vlen, që vetëm mendimi në kundërshtim me kreun e shtetit të shërbejë si bazë për arrestin dhe mbajtjen në arrest hetimor. Për të rifituar lirinë, individi duhet ta dëshmojë vet fajin e tij. Ndaj ndodhen në burg mbi 170 gazetarë, shkrimtarë e studiues, të cilëve u duhet që në kushtet e gjendjes së jashtëzakonshme të përballojnë hetuesinë deri në pesë ditë përpara se t’u lejohet të kontaktojnë një avokat. Kështu Turqia nuk mund t’u bëjë ballë sfidave të shekullit të 21-të./DW

Kërkesat e Erdoganit që ja bëri Thaçit sa ishte në vizitë në Turqi

Siç edhe është pritur, çështja Gylen, ka qenë tema kryesore që ka mbizotëruar gjatë qëndrimit të Presidentit të Kosovës në Ankara. Përderisa Thaci është impresuionuar me salltanetet në Pallatin e Erdoganit, Presidenti turk e ka shfrytëzuar takimin për hesape tjera. Ai ka kërkuar mbylljen e shkollave të Gulenit, të cilin po e akuzon për tentim-pucin, gjatë verës. Ndërkohë ka thënë se d’o ti shkollojë kosovarët nëpërmjet fondacionit Maarif i cili tashmë është themeluar.

Periskopi.com Lajme

Presidenti i Kosovës Hashim Thaçi ka pritur 6 muaj për të realizuar takimin me shefin e Turqisë Recep Tayyip Erdogan. Takimi e ka kënaqur egon e Presidentit të Kosovës pasi Erdogan i ka siguruar një pritje me nderime të larta, por e gjithë kjo e ka pasur një çmim.

Erdogan, i ka kërkuar mysafirit nga Kosova që t’i mbyllë shkollat e Fetullah Gulenit në Kosovë – në të cilat janë shkolluar shumë prej fëmijëve të liderëve kosovarë përfshirë edhe djalin e Hashim Thaçit, Endritin.

Kt fakt është përmendur edhe nga vet Erdogan i cili është në dijeni se fëmijët e “funksionarëve të lartë” kosovarë janë shkolluar aty.

Kërkesën e tij Erdogan e ka elaboruar në mënyrë perfide duke elaboruar që Kosovës një ditë mund të ballafaqohet me rrezik nga të shkolluarit në këto shkolla.

Por, ai ka joshur edhe në një mënyrë tjetër Hashim Thaçin, i cili ka thënë se po e vëzhgojmë nga afër “çështjen Gylen”.

Ai ka thënë se Turqia ka dhënë 248 dëshmorë  gjatë puçit të 15 korrikut, të cilin sipas tij e shkaktoi mentaliteti i FETO.

“Ky mentalitet që është sot  në Turqi, nesër mund të shfaqet në Kosovë përmes atyre që rriten në ato shkolla. Ata do t’i pushtojnë shkollat, zyrat qeveritare, parlamentin. A shkollohen aty shtetasit e Turqisë? A shkollohen aty fëmijët e njerëzve të rëndësishëm në Kosovë? Ju po e bëni llogarinë tani. Llogarinë mos e bëni tani, llogarinë bëjeni për 10 vjet, 20 vjet pas. Këta i kanë bërë hapat e tyre 40 vjet më parë dhe tani filluan ti korrin rezultatet” ka thënë Erdogan.

Ai më pas ka bërë edhe një ofertë duke dhënë një alternativë tjetër për shkollim. Erdogan ka njoftuar se është bërë një fondacion që të mbështesë shkollimin e kosovarëve, pasi të mbyllen shkollat e Gylen.

“Tash ne jemi duke të e luftuar këtë dhe duke e bërë këtë jemi djegur. Nuk duam që edhe Kosova të digjet. Prandaj fondacioni Maarif, të cilin e kemi themeluar le të bashkëpunojë me arsimin kombëtar të Kosovës dhe të shkollojmë të rinjtë idealist të Kosovës. Ti shkollojmë si atdhedashës. Mos të jemi hezitues që nuk do të funksionojë, tradhtarë nuk do të dalin. Tradhtarë janë këta dhe ne paguam për këtë. Po e përsëris, nuk duam që edhe Kosova ta paguajë. Sepse Kosova nuk mundet ta përballojë këtë. Turqia kishte një fuqi për ta përballuar, por Kosova nuk mundet ta përballojë” ka theksuar ai.

Thaçi ndërkaq në përgjigjen e tij, pas takimit me Erdogan, është shfaqur më i rezervuar duke thënë se çështja Gylen po vëzhgohet dhe  se nuk do të prishen raportet me Turqinë e Erdoganit.

Thaçi madje e ka vlerësuar lartë vizitën duke thënë se ajo është kurorëzim i vizitave që ka zhvilluar në vitin 2016.

Në ueb faqen e Presidencës turke thuhet se “një gazetar nga Kosova ia ka përkujtuar Presidentit Thaçi se nga disa qarqe vizita në Turqi është vlerësuar si një vizitë që nuk do të duhej të ndodhte, duke e kërkuar një përgjigje në lidhje me këtë vlerësim”

“Për mua është një vizitë e rëndësishme dhe e fundit për këtë vit. Me këtë vizitë e kemi kurorëzuar vitin 2016”, tha Thaçi.

“Ne jetojmë në demokraci, ne respektojmë pikëpamjet e ndryshme. Por marrëdhëniet strategjike të shtetit, asnjë njeri nuk mundet ti përcaktojë i vetëm. Këto janë vlerësime nën ndikimin e të tjerëve, dhe janë qasje  jo qëllimmira” ka shtuar ai.

Më pas Thaçi ka thënë se Turqia është vendi i parë që ka njohur pavarësinë e Kosovës, “ndërsa Presidenti Erdogan e ka uruar me telefon para se të shpallet pavarësia”.

Edhe pse në konferencën për media me Erdogan, Thaçi është shfaqur i kujdesshëm që të mos premtojë mbylljen e shkollave të Gulen – ekstradimin e të cilit Turqia është duke e kërkuar nga Shtetet e Bashkuara të Amerikës- Thaçi është shfaqur i drejtëpredrejtë me Kryeministrin e Turqisë Binali Yildirim.

“Çdokush që është terrorist në Turqi, është terrorist edhe në Kosovë” ka theksuar ai.