Demi godet Besim Beqajn: E shkatërrove ekonominë, jep përgjegjësi

Periskopi.com Lajme

Njohësi i çështjeve ekonomike Agron Demi thotë se Besim Beqaj ka shkatërruar PTK, ka kontrabanduar katër hidrocentrale në shitjen e KEDS e edhe është i përfshirë në aferën “Pronto”.

Prandaj, sipas tij, dhënia e shansit që ai me shpalos programin zgjedhor është amnestim i veprimtarisë së tij dhe partisë që e përfaqëson, transmeton Periskopi

Demi ka thënë se nuk është koha për fillimin e ri, por, sipas tij, koha është që dikush me dhanë përgjegjësi.

Shkrimi i plotë:

Me ja dhanë edhe një shansë Besim Beqajt (PDK) me shpalos edhe një program zgjedhor, pas shkatërrimit të PTK, pas kontrabandimit të katër hidrocentraleve në shitjen e KEDS, e pas aferës “pronto”, për mua është amnestim i veprimtarisë së tij dhe partisë që përfaqëson.

Refuzoj me dëgju edhe një seri premtimesh mashtruese. Në vend se të pyeten për premtimet e reja, duhet të mbahen përgjegjës për premtimet e kaluara:

– 4,000 vende të reja të punës në Brezovicë (PDK, 2014);

– 10,000 vende të reja të punës në TC Kosova e Re (PDK, 2014);

– 20,000 vende të reja të punës në sektorin e turizmit (PDK, 2014);

– 50,000 vende të reja të punës në sektorin e bujqësisë (PDK, 2014);

– 1.5 miliardë euro në Fondin e Punësimit (PDK, 2014);

– 500 milionë euro në vit investime në bujqësi (PDK, 2014);

– 120,000 vende të reja të punës (LDK, 2014);

– Zvogëlim të posteve ministrore (LDK, 2014);

– Park të gjelbër mbi Kosovën A (PDK, 2010);

– Heqjen e vizave për SHBA (PDK, 2010);

– Heqjen e vizave për Evropë brenda 15 muajve (PDK, 2014);

– Barna falas për pensionerët (PDK, 2007);

– 100 euro bakshish për barnat e pensionistëve (AKR, 2010);

– 7% rritja vjetore dhe 30,000 vende pune për çdo vit (AKR, 2010);

– anëtarësim në OKB brenda një viti (AKR, 2010);

………………………………………………………………………………….

Nëse për diçka ka ardhë koha, është koha dikush me dhanë përgjegjësi, e jo koha për një fillim të ri.   / Periskopi

Mustafa sërish premton vende pune

Periskopi.com Lajme

Kryeministri i Kosovës, Isa Mustafa edhe një herë Ka përsëritur se reformat ekonomike e fiskale, si dhe idetë inovative e shumë premtuese, do të rezultojnë me punësimin e mijëra qytetarëve të Prizrenit dhe rritjen cilësore e sasiore të prodhimeve të Kosovës.

Ai pas vizitës që i ka bërë disa kompanive në Prizren, ka shkruar në facebook se përfaqësuesit e këtyre kompanive, ashtu si të gjitha bizneset kryesore të tjera në Prizren, vlerësojnë lartë efektet e Pakos Fiskale 1 dhe mbështesin fuqishëm masat e parapara në Pakon e 2-të Fiskale.

Ngritjet dhe rëniet ekonomike në Kosovën e pavarur

Zhvillimi ekonomik i Kosovës për nëntë vite të pavarësisë, mbetet në një shkallë jo të kënaqshme, thonë ekspertë të fushave ekonomike.

Periskopi.com Lajme

Me gjithë përparimet e shënuara, nëntë vite pas shpalljes së pavarësisë, vlerësohet se shteti më i ri në Evropë nuk ka arritur të krijojë ekonomi të zhvilluar, të krijojë kushte më të mira për sektorin privat, investitorë të huaj, ndërkohë që vazhdon të përballet me një shkallë të lartë të papunësisë dhe varfërisë.

Njëherësh, ekspertët rikujtojnë se Kosova nuk ka arritur të shënojë rritje ekonomike mbi katër për qind, si një përqindje e domosdoshme për zhvillim ekonomik dhe zbutje të papunësisë.

Po ashtu, edhe pritjet që investimet e huaja të rriten pas shpalljes së pavarësisë, nuk u përmbushën.

Në vitin 2008, investimet e huaja ishin 355 milionë euro, kurse për njëmbëdhjetë muajit e fundit të vitit të kaluar, investimet e huaja kanë qenë rreth 220 milionë euro. Remitencat, ndërkaq, po thuajse për çdo vit kanë qenë mbi një miliard euro.

Përderisa në vitet 2010 – 2011, rritja ekonomike ishte mbi 5 për qind, në katër vitet e fundit kjo rritje kishte rënë në tre, përkatësisht katër për qind.

Ekspertë të çështjeve ekonomike dhe përfaqësues të komunitetit të biznesit, thonë se gjatë kësaj periudhe ka pasur lëvizje pozitive, por vazhdimisht ekonominë e ka përcjellë korrupsioni dhe mungesa e sundimit të rendit dhe ligjit.

Kryetari i Odës Ekonomike të Kosovës, Safet Gërxhaliu, thotë për Radion Evropa e Lirë, se gjatë nëntë viteve të pavarësisë së Kosovës, agjenda politike ka dominuar për shkak të specifikave të veta që ka në dimensionin politik.

“Por, a kemi arsye për kënaqësi? – Jo. Kemi një shkallë të lartë të papunësisë, kemi një trend ekonomik zhvillimor që duhet të jetë shumë më i lartë. Dhe, mbi të gjitha, kemi rënie të investimeve të huaja”.

“Në qoftë se tani e tutje mendohet të bëhet më tepër për procese ekonomike, atëherë definitivisht sundimi i rendit dhe ligjit duhet të jetë prioritet”, thotë Gërxhaliu.

Ndërkaq, eksperti tjetër për çështje ekonomike, Ismail Kastrati, në një prononcim për Radion Evropa e Lirë thotë se zhvillimi ekonomik gjatë kësaj periudhe është realizuar në mënyrë jo të organizuar dhe pa ndonjë strategji të mirëfilltë zhvillimore.

“Duke filluar nga privatizimi, i cili ka degraduar në masë të madhe, pastaj korrupsioni, nepotizmi, klientelizimi e kanë degraduar procesin zhvillimor të ekonomisë së Kosovës. Kështu që ka zhvillim, por jo zhvillim të qëndrueshëm dhe jo me një perspektivë të qëndrueshme dhe afatgjate”, thekson Kastrati.

Sa i përket sektorit privat, vlerësohet se Kosova vite me radhë është duke u ballafaquar me një ambient jo të favorshëm biznesor.

Në hulumtimet e bëra, janë identifikuar barriera të shumta në të bërit biznes në Kosovë, siç është mungesa e përkrahjes shtetërore, konkurrenca jo e drejtë e shkaktuar nga evazioni fiskal dhe ekonomia joligjore. Pastaj furnizimi jo stabil me energji elektrike, kontestet ekonomike ndërmjet bizneseve si dhe normat e larta të kredive, janë disa nga pengesat.

Duke marrë për bazë të gjitha këto probleme, komuniteti i biznesit, sipas Gërxhaliut, mund të bartë “epitetin e heroit të Kosovës, pas shpalljes se pavarësisë”.

“Nëse dikush e meriton epitetin ‘heroi’ i Kosovës së pasluftës, në këto nëntë vjet të pavarësisë, përfundimisht është komuniteti i biznesit, i cili ka kontribuar, qoftë në buxhetin e Kosovës, qoftë në stabilitetin ekonomik apo në stabilitetinsocial”, konsideron Gërxhaliu.

Me gjithë ngecjet që i veçojnë njohësit e çështjeve ekonomike, bazuar në shifrat zyrtare, gjatë këtyre nëntë viteve vërehet një përmirësim tek ulja e shkallës së papunësisë dhe varfërisë.

Shkalla prej 43 për qind e papunësisë është zbutur në rreth 27 për qind. Kurse, varfëria e përgjithshme, më 2008, ishte në shkallën prej 45 për qind, kurse në vitin 2015, në rreth 20 për qind.

Edhe paga mesatare në sektorin publik ka shënuar rritje. Paga mesatare për punonjësit në institucionet publike ka qenë 206 euro, ndërkaq aktualisht është 429 euro, derisa në sektorin privat, paga mesatare është rreth 349 euro.

Paga minimale në Kosovë, është 130 euro për të punësuarit e moshës nën 35 vjeç, dhe 170 euro për të punësuarit e moshës mbi 35 vjeç.

Kurse, shporta mujore e një qytetari në Kosovë llogaritet të jetë 115 euro, konsumi për ekonomitë familjare mbi 7500 euro, shumë kjo që nuk siguron një standard të mirë jetësor për qytetarët.

Shuma e pensioneve është rritur, madje, është bërë edhe kategorizimi i tyre. Pensioni bazë është 158 euro, kurse pensioni më i lartë 240 euro, varësisht nga kualifikimi arsimor dhe përvoja e punës. Pensioni i pleqërisë 75 euro në muaj.

Pavarësisht, këtyre shifrave, edhe në Kosovë figurojnë milionerë me pasuritë e tyre, ku përveç biznesmenëve, milionerë janë edhe zyrtarë të lartë të institucioneve qendrore dhe lokale.

Por, Kosova vazhdon të kritikohet nga institucionet ndërkombëtare për nivel të lartë të korrupsionit.

Në anën tjetër, sektori bankar, vazhdimisht është cilësuar stabil dhe likuid. Bankat komerciale vazhdojnë të operojnë me norma të larta të interesit.

Sidoqoftë, gjatë periudhës se shtetësisë, Kosova është anëtarësuar në disa institucione ndërkombëtare financiare, si në Bankën Botërore,Fondin Monetar Ndërkombëtar, Bankën Ekonomike për Rindërtim dhe Zhvillim kurse nga muaji prill i vitit të kaluar ka hyrë në fuqi zbatimi i Marrëveshjes së Stabilizim Asociimit. (REL)

Indeksi i lirisë ekonomike – Kosova e dyta në rajon

Pas vlerësimit që investitorët botërorë kanë bërë për politikat ekonomike të Qeverisë, si më të mirat në rajon, sot ka ardhur një lajm edhe më i mirë në vlerësimin e Kosovës, vlerëson kryemsinitri Isa Mustafa.

Periskopi.com Lajme

Ai njofton se Fondacioni HERITAGE ka bërë vlerësimin e renditjes së shteteve sa i përket indeksit të lirisë ekonomike.

Sipas këtij vlerësimi, Kosova është renditur në vendin e 46-të në botë, dhe në vendin e 22-të në Evropë për sa i përket këtij treguesi. Në rajonin e Ballkanit jemi renditur në vendin e dytë në këtë tregues.

“Kosova është ndër avancuesit më të mirë në nivel global me 6.5 pikë. Ky tregues, konsiderohet si ndër më të rëndësishmit edhe për sinjalizimin e investitorëve të huaj, por po ashtu edhe për liritë individuale për të realizuar të drejtën e tyre ekonomike. Gjendja më e mirë e këtij indeksi, siç është rasti i Kosovës në krahasim me rajonin, nënkupton edhe prosperitet për shoqërinë”, thotë Mustafa./ Periskopi

Hoti beson se pakoja e re fiskale ndihmon bizneset në Kosovë

Ministri i Ekonomisë, Avdullah Hoti, ndërkohë para pronarëve të bizneseve ka prezantuar pikat e pakos së re fiskale, që, sipas tij, do të ndihmojnë në ambientin bzinesor në vend.

Periskopi.com Lajme

“Masa e parë është zgjerimi i listës së produkteve që konsiderohen si lëndë e parë, për lirim nga tatimi doganor, këtu kemi trajtuar të gjitha kërkesat që kanë ardhur nga shoqatat ekonomike. Lista përfshin të gjitha imputet që përdoren për qëllime prodhime, si industria e ushqimit, pijeve, metalurgjisë e bujqësisë dhe sektorë të tjerë”, ka theksuar Hoti, në konferencën e organizuar nga Ministria e Tregtisë dhe Industrisë me temën “Ambienti i Biznesit 2017, shkruan REL.

Për herë të parë, në fillim të vitit të kaluar Kosova pati aprovuar Strategjinë Kombëtare për Zhvillim 2016 – 2021, e cila definon zhvillimin afatgjatë dhe gjithëpërfshirës të saj.

Kjo strategji është e ndarë në katër shtylla: kapitali njerëzor, sundimi i ligjit dhe qeverisja e mirë, zhvillimi i industrive konkurruese dhe zhvillimi i infrastrukturës.

Sfidat nuk ndalin rrugëtimin e grave të Kosovës drejt biznesit të suksesshëm

Në traditën kosovare, gruaja gjithmonë është cilësuar si “shtylla e shtëpisë”. Ndërsa, sot ajo cilësohet si shtyllë e shtetit.

Artinë MUÇIQI Lajme

Në të kaluarën gratë më shumë kishin qenë ndihmëse të familjarëve të tyre, në punë të rënda, në fushë e në ara, ndërsa sot ato kanë heshtur të gjitha paragjykimet për sukseset që mund të korrë një grua në fushën e biznesit.

Pavarësisht progresit që është shënuar, gratë që merren me biznes në Kosovë ende përballen me shumë sfida. Importi i produkteve të ngjashme, luhatja e çmimeve dhe paragjykimet e qenurit grua janë disa nga sfidat me të cilat përballen gratë në fushën e të bërit biznes.

Me të gjitha këto u përballë 47 vjeçarja nga Podujeva, Afërdita Murati, kur para dy viteve nisi të merrej me kultivimin dhe përpunimin e kulturës së mjedrës.

aferdita-murati

Barrierat, paragjykimet dhe sfidat me të cilat u përballë, nuk e ndalen rrugëtimin e Muratit. Falë këmbëngulësisë së saj, ajo sot është shndërruar në njërën nga kultivueset më të shquara të kulturës së mjedrës në qytetin e Podujevës, zonë e cila shquhet si epiqendër e kultivimit dhe përpunimit të kësaj kulture.

Me kulturë të mjedrës e kishte filluar biznesin edhe Blerta Restelica, po ashtu nga Podujeva. Meqë kishte studiuar bujqësinë, Restelica kishte qenë e përgatitur profesionalisht për këtë biznes, ndërsa falë granteve që kishte fituar, nuk kishte pasur vështirësi sa i përket anës financiare.

blerat-restelica

Rrugëtimi në fushën e të bërit biznes nuk kishte qenë i lehtë për kultivueset nga Podujeva. Pavarësisht përkrahjes që kishin pasur, sfidat nuk munguan. Çmimet luhatëse të pikave grumbulluese të kulturës së mjedrës dhe ndjeshmëria e kësaj kulture dëmtonin bizneset e tyre. Ndërsa, shqetësuese e cilësojnë edhe praninë e produkteve të ngjashme të importuara në treg me çmime më të ulëta.

Drejtoresha e “N.P Kastroberry”, Afërdita Murati ka kërkuar nga institucionet dhe organizatat që të bëjnë më shumë për promovimin e produkteve vendore, në mënyrë që konsumatorët të vetëdijesohen për cilësinë dhe sigurinë e të konsumuarit produkte vendore.

Murati me biznesin e saj ka gjeneruar edhe vende të reja të punës. Biznesin e kishte nisur me vetëm 70 ari tokë të mbjellur me kulturë të mjedrës, ndërsa tani ka një hektar e 70 ari.

Ajo ka bërë të ditur për Periskopin se numri i punëtorëve për kultivimin dhe përpunimin e mjedrës do të arrijë deri në 15 gjatë sezonit të verës, ku do të angazhohen sa më shumë gra, në mënyrë që ato të pavarësohen dhe të sigurojnë vetë të ardhurat.

Dy fermeret nga Podujeva, Afërdita dhe Blerta, kanë një mesazh të qartë për gratë që duan të nisin biznes në Kosovë.

mjedra

Sipas tyre, nëse një grua ka vetëbesim, guxim dhe përkrahje nga të tjerët, atëherë do të arrijë t’i mposhtë të gjitha paragjykimet.

“Një grua asnjëherë nuk duhet të dorëzohet. Mjafton të merren shembull gratë kosovare, që me punën e tyre janë treguar “kampione” në fushën e të bërit biznes”, thonë ato.

Madje, Blerta Restelica thotë se sukseset e vazhdueshme të grave në fushën e biznesit kanë lënë pa tekst paragjykuesit.

“Unë jam myslimane dhe barti mbulesën islame. Kjo ka bërë që paragjykimet të fokusohen më shumë në mua si Blerta me mbulesë, sesa si një grua në biznes. Pavarësisht të gjithave, puna e pandalshme mposhti të gjithë këto paragjykime”, tregon Restelica.

Panairet që organizohen në Kosovë janë një mundësi e mirë për promovimin e produkteve të tyre.

“Përveç shitjes së produkteve, panairet janë një mundësi e mirë edhe për bashkëpunime me biznese të tjera”, thotë Afërdita Murati, e cila njëkohësisht është anëtare në Organizatën Joqeveritare “Gratë në Biznes” që u ndihmon grave të rrisin bizneset e tyre.

Por, institucionet qeveritare, donatorët dhe shoqëria civile duhet të kordinohen më shumë rreth politikave të fuqizimit ekonomik për gratë, thotë shefja e Grupit të Grave Deputete, Blerta Deliu, sipas së cilës, shoqëria kosovare ka një numër të konsiderueshëm të grave sipërmarrëse, të cilat janë treguar të zonjat në biznes.

Sipas të dhënave të publikuara nga Agjencia e Statistikave të Kosovës në raportin “Gratë dhe burrat në Kosovë (2014-2015)” rezulton se vetëm 13 për qind e bizneseve në Kosovë janë në pronësi të grave.

Agjencia e Statistikave

Sipas Deliut, këto shifra të ulëta të bizneseve që janë në pronësi të grave tregojnë se gratë nuk janë të përceptuara nga publiku, familjarët dhe komiteti i biznesit.

Madje, thotë Deliu, gruaja në Kosovë vazhdon të mbetet peng i traditës, duke hequr dorë nga trashëgimia.

Shefja e Grupit të Grave Deputete thotë se çdo ditë e më shumë po vërehet interesim i shtuar i grave për hapjen e bizneseve, andaj duhet të ketë më shumë programe dhe fonde të veçanta që do t’i ndihmonin gratë për fillimin e ndonjë biznesi.

blerta-deliu

“Gjithsesi duhet të krijohen politika afirmative dhe lehtësuese sidomos për ato gra që fillojnë një biznes. Kjo do të inkurajonte edhe gratë tjera që të fillonin biznesin e tyre”, deklaroi Deliu.

Mungesa e qasjes në financa dhe politikat fiskale të shtetit, sipas saj, janë vetëm disa nga pengesat me të cilat përballen gratë.

Ajo ka ngritur shqetësimin se shumica e bizneseve që udhëhiqen nga gratë në Kosovë janë biznese të vogla.

Por, këto shifra do të përmirësohen, duke u ofruar më shumë përkrahje grave për zhvillimin e bizneseve të tyre. Kështu thuhet në përgjigjen e Agjencisë për Investime dhe Përkrahje të Ndërmarrjeve në Kosovë (KIESA).

Drejtori i Drejtoratit për Zhvillimin e Sektorit Privat në kuadër të KIESA-s, Nol Buzhala ka thënë për Periskopin se Panairi “Gratë në Biznes”, Skema ‘Voucher’ e Këshllimeve në bashkëpunim me KOSME dhe skema e granteve për ndërmarrjet e vogla dhe të mesme në bashkëpunim me Zyrën e BE-së, kanë qenë disa nga projektet e kësaj agjencie që u kanë ofruar mbështetje grave në Kosovë, për vazhdimin e veprimtarisë së tyre në fushën e biznesit.

nol-buzhala

Buzhala ka bërë të ditur se në Panairin “Gratë në Biznes” që u mbajt prej 26 deri më 28 korrik në sheshin “Skenderbeu” në Prishtinë, mbi 60 biznese me pronare gra shiten dhe promovuan produktet e tyre.

Derisa në kuadër të Skemës ‘Voucher’ të Këshillimeve që ofron këshillime të subvencionuara kishin përfituar gjithsej 204 ndërmarrje, ku nga to 59 ndërmarrje përfituese kanë qenë me pronare gra, që i bie se gratë ndërmarrëse kanë përfituar 28.92 %.

Ndërsa në projektin e tretë për skemën e granteve për ndërmarrjet mikro dhe të mesme, kishin përfituar gjashtë gra ndërmarrëse.

Drejtori i Drejtoratit për Zhvillimin e Sektorit Privat ka deklaruar se sipas të dhënave të Agjencisë për Regjistrimin e Bizneseve në Kosovë (ARBK), nga periudha 1 korrik 2012 deri më 13 dhjetor 2016, biznese të regjistruara janë 43,68, nga to me pronare gra janë 7,988 biznese apo 18 për qind e tyre.

Por, shkalla e papunësisë tek gratë mbetet ende shqetësuese. Sipas statistikave të ASK-së, shkalla e papunësisë tek gratë është më e lartë se tek burrat.

Bazuar në raport, shkalla e papunësisë për gratë për vitin 2014 ishte 41.6% kundrejt 33.1% të burrave, përderisa në vitin 2015 për gratë ishte 36.6% kundrejt 31.8% të burrave./ Periskopi.com

 

Panairi Grate ne Biznes

Hoxhaj në Tajlandë, e quan partner politik dhe ekonomik i Kosovës në Azinë Juglindore

Ministri i Punëve të Jashtme i Kosovës, Enver Hoxhaj ka vizituar Mbretërinë e Tajlandës në kuadër të turneut diplomatik që po zhvillon në Azi.

Periskopi.com Lajme

Ministri Hoxhaj në takimin me ministrin e Jashtëm të Tajlandës, Don Pramudwinai  ka diskutuar për nevojën e thellimit të raporteve politike dhe ekonomike mes dy shteteve tashmë kur është në proces e sipër hapja e Ambasadës së Kosovës në Tajlandë.

Tajlanda do të jetë një nga partnerët kryesorë të Kosovës në këtë pjesë të Azisë Juglindore premtoi kryediplomati i këtij shteti, ndërsa për Hoxhajn kjo është një mundësi e jashtëzakonshme për shtetin e ri të Kosovës.

“Nga takimet që kisha me ministrin e Jashtëm, me kryetarin e Kuvendit dhe me deputetë të Parlamentit të Tajlandës, si dhe me Odat Ekonomike të këtij vendi, mund të them që Kosova gëzon një mbështetje të mirëfilltë në Tajlandë. Ky vend është i interesuar që të ketë lidhje më të forta politike me Kosovën, bashkëpunim të mirëfilltë ekonomik dhe shkëmbim në mes të shoqërive tona, sikurse që është e interesuar ta mbështesë Kosovën për t’u anëtarësuar në organizata ndërkombëtare dhe të shndërrohet në një vend mbështetës kudo që Kosova ka nevojë në Azinë Juglindore”, ka thënë ministri Hoxhaj.

Ministri i Jashtëm i Tajlandës tha se e mirëpret hapjen e Ambasadës së Kosovës në Tajlandë dhe shprehu besimin se shumë shpejtë edhe Tajlanda do ta ketë ambasadën e saj në Prishtinë.

“Ideja është që t’i thellojmë edhe më shumë marrëdhëniet mes dy shteteve tona. Të dyja vendet kemi shumë gjëra që qytetarët tanë mund t’i shfrytëzojnë. Ne besojmë që me këtë vizitë janë hapur rrugët për marrëdhënie edhe më të afërta me njëra-tjetrën”, ka thënë ministri i Jashtëm i Tajlandës, Don Pramudwinai.

Kryediplomati kosovar ka takuar edhe Kryetarin e Parlamentit të Tajlandës, Pornpetch Wichitcholcha, të cilin e ka informuar për të arriturat e Kosovës pas shpalljes së pavarësisë, dhe për nevojën për të rritur e zgjeruar lidhjet miqësore me shtetet e tjera përtej Evropës, veçmas me Azinë.

Po ashtu, është rënë dakord për të themeluar grupet parlamentare të miqësisë ndërmjet Kosovës dhe Tajlandës.

Një tjetër takim të rëndësishëm, Hoxhaj e ka zhvilluar me komunitetin e biznesit të Tajlandës, duke i informuar për potencialet investuese në Kosovë.

Në takim me drejtuesit e Odës Kombëtare Ekonomike të Tajlandës, Hoxhaj ka ngritur idenë e organizmit të një Forumit të përbashkët ekonomik gjatë këtij viti në Tajlandë dhe ka kërkuar mbështetjen e tyre.

Pas vizitës së javës që shkoi në Francë, Hoxhaj ka qëndruar në Azi duke vizituar katër shtete që e kanë njohur Kosovën si Singaporin, Brunein, Malajzinë dhe Tajlandën. / Periskopi

7-1 6-1 3-3 1-6 2-5

Konsumo produkte vendore: Forcoje shtetin me nacionalizëm ekonomik

Analistët e çështjeve ekonomike kërkojnë reciprocitet me Serbinë. Sipas tyre, qytetarët e Kosovës duhet të jenë edhe nacionalistë ekonomikë e të konsumojnë produktet vendore.

Periskopi.com Lajme

Se Serbia mund të dëmtohet në kuletë, këtë e dëshmojnë prodhuesit kosovarë të lëngjeve që mbulojnë 65 për qind të tregut vendor.

Ndonëse kanë kapacitete të mëdha për eksport, për shkak të politikës serbe ata nuk mund të eksportojnë në Serbi.

Analisti i çështjeve ekonomike, Ibrahim Rexhepi, thotë se problemi i importit nga Serbia bazohet te lidhjet e kahershme ekonomike e tregtare të të dy vendeve.

“Kjo është njëra prej arsyeve se pse kaq shumë janë të pranishme produktet serbe në Kosove – në masën që ta dëmtojnë prodhimin vendor”, ka thënë ai për Telegrafin.

Duhet pasur parasysh se në vitin 1999 – pas vënies së Kosovës nën administrimin ndërkombëtar – kufijtë me Serbinë janë cilësuar si kufij administrative, hyrja e mallrave serbe nuk është ngarkuar me taksë doganore. Pra, këto produkte të fqinjit verior – në raport me importet nga vendet e tjera – favorizoheshin në tregun e Kosovës.

Rexhepi beson se orientimi i biznesmenëve për tregti me Serbinë ka ndodhur edhe për shkak të afërsisë gjeografike dhe të kostos më të ulët për transport të mallrave.

“Por, duhet të jemi nacionalistë sa i përket konsumimit të produkteve vendore. Neve sikur na mungon inati; na mungon qasja nacionaliste në treg. Konsumatorët nuk duhet të blejnë produkte serbe. Ata fillimisht duhet të kërkojnë produkte të Kosovës, pastaj nga Shqipëria, nga BE e së fundi nga Serbia”, ka thënë Rexhepi i cili i është bashkuar Aleancës Kosova e Re (AKR).

Sipas tij, për të rritur konsumimin e produkteve vendore duhet rol më i madh i shtetit, përfshirë hapat e reciprocitetit me Serbinë.

“Nëse nuk mund të mbyllen kufijtë, duhet të ashpërsohet kontrolli i marketeve; të analizohet cilësia dhe të merret parasysh afati i skadimit; të aplikohen masa jotarifore; apo, të ngritet kostoja e importit nga Serbia. Masat e reciprocitetit janë të kuptueshme, sepse nga Serbia duhet të importohet aq sa është eksporti i Kosovës në këtë shtet”, ka shtuar ai.

Profesori i ekonomisë në Universitetin “Haxhi Zeka” në Pejë, Muhamet Sadiku, ka thënë për Telegrafin se Kosova duhet ta zhvillojë sektorin prodhimtarisë që të mos varet nga importi serbe.

“Këmbimi tregtar ka qenë gjithmonë asimetrik me Serbinë”, ka thënë ai. “Kosova është ekonomi e hapur ndaj të gjithëve, pra edhe ndaj Serbisë. Mu për këtë, për ta lehtësuar këmbimin tregtar mes të shteteve të ish-Jugosllavisë – plus Shqipërisë dhe të tjerëve në rajon – ndërkombëtarët krijuan tregun e lirë CEFTA, të cilën Serbia më së shuti nuk e ka respektuar veç për ta dëmtuar Kosovën. Kështu, bilanci tregtar me Serbinë është negativ. Kjo na shtynë të ndërmarrim politikat e duhura ekonomike që Kosova këtë varësi ta vë në binarë normal. Askush në Kosovë nuk ka kërkesa për ndaljen e importit serbe, por ka kërkesa logjike për reciprocitet me Serbinë”, ka thënë Sadiku. “Marrja masave të reciprocitetit është edhe në frymën e Organizatës Botërore të Tregtisë. Prandaj, duhet të mbrohet biznesi vendas”.

Zëdhënësi i Doganave të Kosovës, Adriatik Stavileci, ka thënë për Telegrafin se po shtohet vlera e importeve nga Serbia.

“Në vitin 2015 kemi pasur rreth 370 milionë euro importe nga Serbia, kurse në vitin 2016 importi nga ky shtet arriti në 389 milionë euro. E, eksportet e Kosovës, si dhe rritja e këtij eksporti në Serbi, është simbolike. Nëse në vitin 2015 kemi pasur eksport ne vlerë të 27 milionë eurove në Serbi, në vitin 2016 kjo është rritur në 36 milionë euro“, ka thënë Stavileci.

Telegrafi ka raportuar se janë shumë produkte të Serbisë që lehtë mund të zëvendësohen me prodhimin vendor. Shembull për këtë është prodhuesi i pijeve joalkoolike, Bashkim Osmani – drejtor i kompanisë “Laberion” nga Podujeva. Për Telegrafin ai thotë se prodhuesit vendor të këtij sektori kanë kapacitete më të mëdha prodhuese sesa nevoja e tregut kosovar. Madje, ai jep një lajm të mirë se lëngjet e prodhuara në Kosovë dominojnë tregun vendor.

“Kemi kapacitete të mjaftueshme për tregun vendor e po ashtu për eksport në vise të Ballkanit dhe të BE-së. Aktualisht, ne – prodhuesit e lëngjeve vendore – mbulojmë 65 për qind të tregut në Kosovë (importi me 35 për qind)”, ka thënë Osmani, duke shtuar se për shkak të politikës serbe nuk mund të eksportojnë në Serbi. /Telegrafi

Kosova dhe Hungaria nënshkruajnë Marrëveshjen për themelimin e një programi kornizë për bashkëpunim financiar

Ministri i Financave Avdullah Hoti ka pritur sot në vizitë zyrtare Ministrin e Punëve të Jashtme dhe Tregtisë së Republikës së Hungarisë Péter Szijjártó.

Periskopi.com Lajme

Me këtë rast Ministri Avdullah Hoti dhe Ministrit Péter Szijjártó  kanë nënshkruar edhe Marrëveshjen ndërmjet Qeverisë së Republikës së Kosovës dhe Qeverisë së Hungarisë dhe për themelimin e një programi kornizë për bashkëpunim financiar.

Më këtë marrëveshje Qeveria e Republikës së Kosovës dhe Qeveria e Hungarisë  u dakorduan  për zgjatjen reciprokisht të dobishme të marrëdhënieve ekonomike dhe promovimin e zhvillimit të bashkëpunimit.

Ministri i Financave Avdullah Hoti duke falënderuar Ministrin e Punëve të Jashtme dhe Tregtisë së Hungarisë Péter Szijjártó për vizitën në Prishtinë dhe për gatishmërinë e tij për nënshkrimin e kësaj Marrëveshje, tha se jam shumë i nderuar që sot  së bashku me Kabinetin tim prita në takim Ministrin Péter Szijjártó dhe bashkëpunëtorët e tij.

“Kam nderin dhe kënaqësinë të ju njoftoj që sapo nënshkruam një Marrëveshje shumë të rëndësishme përmes së cilës po krijojmë themelet e para të bashkëpunimit financiar ndërmjet Shtetit tonë dhe Shtetit Hungarez”, shtoi ministri Hoti.

Ai bëri të ditur se Marrëveshja në fjalë arrin vlerën 62 milion Euro dhe përmban një normë të interesit 0%; apo thënë më ndryshe nuk krijon fare shpenzime të interesit për Qeverinë e Kosovës.

“Periudha e kthimit të fondeve të cilat do të huazohen në të ardhmen përmes kredive individuale për të financuar projektet specifike do të jetë 17 vite kurse grejs periudha do të zgjatë 1 vit e gjysmë duke filluar nga dita e përfundimit të projektit. Fondet të cilat do të huazohen në të ardhmen do të përdoren në sektorët e ujërave dhe trajtimin e ujërave të zeza si dhe në projekte infrastrukturore. Duke mbetur i bindur se bashkëpunimi ynë ndërshtetëror do të thellohet edhe më shumë në të ardhmen, shfrytëzoj rastin ta falënderoj Ministrin Sijarto dhe Shtetin Hungarez për mbështetjen që po i japin Kosovës”, tha ministri Avdullah Hoti.

Ai gjithashtu bëri të ditur se ministrin Szijjártó janë dakorduar për zgjerimin e bashkëpunimit  edhe në fusha tjera “U informova se është një linjë tjetër kreditore mbështetëse për sektorin privat që do ti mbështes bizneset hungareze dhe kosovare për të bashkëpunuar në mes vete, dhe unë do të angazhohem maksimalisht për të promovuar këtë mundësi në tregun kosovar. Ne gjatë takimit gjithashtu biseduam edhe për Marrëveshjen për Mbrojtjen e Investimeve, dhe unë do ti kërkoj koleges sime Ministres së Tregtisë dhe Industrisë Hykmete Bajrami që të shqyrtoj fillimin e proceduarve për këtë Marrëveshje”, shtoi ministri Avdullah Hoti.

Ndërsa, Ministri i Punëve të Jashtme dhe Tregtisë së Hungarisë Péter Szijjártó duke falënderuar Ministrin Avdullah Hoti bëri të ditur se  Marrëveshja e  nënshkruar sot është e bazuar në Udhëzimin e Kryeministrit.

“Siç e dini Kryeministri i Juaj e ka vizituar Hungarinë  gjatë verës së  këtij viti dhe kanë arritur një Marrëveshje me Kryeministrinë tonë për  Marrëveshjen e nënshkruar për Kredi të  dedikuar për ndihmë,  e cila jepet nga Banka “EximBank” e Hungarisë për Kosovën. Gjithashtu edhe Hungaria i bashkëngjitet kësaj rëndësie që ky bashkëpunim bilateral për Kosovën, këtu shohim mundësi tjera të mëdha për kompanitë hungareze, në veçanti në fushat e trajtimit të ujërave, bujqësi dhe infrastrukturë etj. Kompanitë tona për Menaxhimin e ujit veç se kanë filluar negociatat për renovimin e rezervarit të ujit në Batllavë, për mbrojtjen nga vërshimet në jug të Kosovës, të cilat projekte mund të përfshihen, të inkuadrohen brenda kësaj Marrëveshje për Kreditë e dedikuara për ndihmë”, bëri të ditur ministri Péter Szijjártó

Ai gjithashtu bëri të ditur se është themeluar Komiteti i përbashkët Ekonomik, takimi i parë i këtij komiteti do të ndodh në Janar për të negociuar më tej për këto projekte zhvillimore.

“Përkrah kësaj Kredi marrëveshje EXIM Bank gjithashtu ka hapur një linjë tjetër kreditore për bashkëpunim (bussiness-to-business) për bizneset kosovare dhe atyre hungareze. Kjo Marrëveshje kredi është në vlerë prej 85 milionë eurove gjithashtu me kushte të favorshme, që mund të shfrytëzohet si nga bizneset kosovare dhe ato hungareze për të kryer apo zhvilluar transaksionet e eksportit”, shtoi ministri Péter Szijjártó .

Sipas tij, kjo pako për të cilën janë dakorduar, do ti jep një nxitje të madhe bashkëpunimit ekonomik të të dyja vendeve.

“Numrat tona janë inkurajues. Bashkëpunimi ynë bilateral është i rritur është për 20% gjatë nëntë muajve të parë të këtij viti, dhe jemi të zotuar ta përforcojmë më tutje këtë bashkë bashkëpunim. Gjithashtu me Ministrin e Financave kemi arritur marrëveshjen për fillimin e negociatave për Marrëveshjen për mbrojtjen e Investimeve të Përbashkëta, e cila do ta kompletojë bazën kontraktuale për bashkëpunimin ekonomik”, tha kryediplomati hungarez Szijjártó .

Hoxhaj takon ministrin e jashtëm hungarez, nis kapitull i ri i bashkëpunimit ekonomik

Ministri i Punëve të Jashtme i Republikës së Kosovës, Enver Hoxhaj ka pritur sot në takim zyrtar ministrin për Punë të Jashtme dhe Tregti të Hungarisë, Peter Szijjarto me të cilin kanë biseduar për bashkëpunimin ndërshtetëror ekonomik mes Kosovës dhe Hungarisë, i cili po qëndron për vizitë në Kosovë.

Periskopi.com Lajme

Ministri Hoxhaj ka falënderuar ministrin hungarez për mbështetjen e vazhdueshme që i ka dhënë Kosovës në procesin e integrimeve, ndërsa ka përshëndetur transformimin e kësaj marrëdhënieje në bashkëpunim më të ngushtë në fushën e zhvillimit ekonomik.

Hoxhaj ka thënë se tërheqja e investimeve të huaja është ndër objektivat më të rëndësishme të qeverisë dhe miratimi i ligjit për Investime Strategjike, i cili ka krijuar lehtësira për investitorët e huaj në Kosovë, e bën Kosovën një destinacion edhe më të favorshëm për investimet e huaja.

“Pas propozimit të Qeverisë së Kosovës, Kuvendi i Kosovës e ka miratuar Ligjin për Investime Strategjike. Çështja kryesore që ky ligj adreson është krijimi i lehtësirave për investitorët e huaj dhe tërheqja e investimeve të huaja në Kosovë. Këto lehtësira e bëjnë Kosovën një destinacion edhe më të favorshëm për investimet e huaja. Tashmë kemi një kalendar të aktiviteteve të përbashkëta ekonomike, sikurse themelimi i Komisionit të Përbashkët për Bashkëpunim Ekonomik dhe mbajtjen e Forumit Ekonomik mes dy vendeve tona vitin e ardhshëm”, ka deklaruar ministri Hoxhaj.

Gjatë vizitës së ministrit hungarez, pritet të nënshkruhen një sërë marrëveshjesh ndërshtetërore në fushën e bashkëpunimit ekonomik dhe të arsimit.

Ministri hungarez gjatë ditës së nesërme do t’i takojë krerët më të lartë të shtetit./ Periskopi

Korrupsioni ia rrezikon Kosovës rreth 300 milionë dollarë

Kosova rrezikon të përjashtohet në fundvit nga programi investiv i Korporatës Sfidat e Mijëvjeçarit (MCC), i cili ofron qasje në rreth 300 milionë dollarë.

Periskopi.com Lajme

Sebep për këtë është bërë vlerësimi për shkallë të lartë të korrupsionit, shkruan sot Koha Ditore.

Kjo është vetëm goditja e fundit që ka marrë shteti, si pasojë e përhapjes në shkallë endemike të dukurisë së shpërdorimit të detyrës zyrtare për qëllime përfitimi.

Për të njëjtën arsye, Kosova ka mbetur enklavë në hartën e Evropës – mungesa e rezultateve për ta luftuar korrupsionin është një nga dy arsyet pse Bashkimi Evropian ende nuk i ka liberalizuar vizat me Kosovën.

Po ky ambient ia ka humbur perspektivën ekonomike shtetit, ngaqë ka trembur shumë investitorë dhe ka rritur konkurrencën jolojale.

Petrit Selimi është emëruar nga kryeministri Isa Mustafa si koordinator nacional i MCC-së.

Strategjia e Beogradit: Ndërlidhja ekonomike e komunave në Serbi me ato në Kosovë

Drejtori i Zyrës për Kosovën në Qeverinë e Serbisë, Marko Gjuriq, tha mbrëmë në Bllacë, një lokalitet jo larg kufirit me Kosovën, se qëllim strategjik i Qeverisë së Serbisë është që komunat nga Serbia qendrore të ndërlidhen sa më shumë me komunat në Kosovë, para së gjithash në kuptimin ekonomik.

Periskopi.com Lajme

 

“Që të mund të arrihet kjo, duhet së pari të anulohen dhe të eliminohen të gjitha pengesat dhe digat në tregti”, citojnë mediat e Beogradit Gjuriqin, transmeton Koha.net.

Ai tha se ishte ardhur në Bllacë me dëshirën që “komunat kufitare të Serbisë qendrore të ndërlidhen sa është e mundur më mirë me komunat e Kosovës e Metohisë në interes të ndërsjellë”.

Ai paralajmëroi se së shpejti do të ndodhë një vizitë e prodhuesve bujqësorë nga Bllaca në Kosovë.

BPV ilustrim

Rritje ekonomike në Kosovë në vitin që mbeti pas ishte 4.1%

Bruto Produkti Vendor (BPV) me çmime aktuale në vitin 2015 ishte 5 miliardë e 807 milionë euro.

Periskopi.com Lajme

Rritja reale në vitin 2015 në krahasim me vitin 2014, ishte 4.1%. Ndërsa, BPV-ja për kokë banori për vitin 2015 ishte 3 277 Euro.

Rritje reale në vitin 2015 kishte në këto aktivitete ekonomike: Furnizim me ujë 18.02%; aktivitetete financiare dhe të sigurimit, 17.43%; ndërtimtari, 15.76%; aktivitete profesionale, shkencore dhe teknike, 14.59%; furnizim me energji elektrike dhe me gaz, 10.41%; shërbime të tjera, 10.36%; transport dhe magazinim, 7.22%; informim dhe komunikim, 6.57%;  industri përpunuese, 4.84%; shëndetësi dhe aktivitete të punës sociale, 4.01%; tregti me shumicë dhe pakicë, riparim i automjeteve dhe motoçikletave, 3.71%; hotele dhe restorante, 2.45%; art, zbavitje dhe rekreacion, 1.73%; edukim, 1.51%; të tjera, 0.10%, raporton Periskopi

Ndërsa, rënie kishin këto aktivitete: bujqësi, gjueti, pylltari dhe peshkim, me (-4.1%); administrim publik dhe i mbrojtjes dhe sigurim i detyrueshëm social me (-13.7%).

Ndërkaq, rritja reale sipas komponentëve kryesorë të BPV-së, me qasjen e shpenzimeve për vitin 2015 ishte si vijon: Formimi i bruto kapitalit fiks, 12.1%; shpenzimet e konsumit final të ekonomive shtëpiake, 3.8%; importi i mallrave dhe shërbimeve, 3.6%; eksporti neto i mallrave dhe shërbimeve, 2.5%.

Ndërsa, rënie kishin këto aktivitete: shpenzimet e konsumit final të Qeverisë (-6.5%); dhe eksporti i mallrave (-2.6%)./ Periskopi