Dëshmitë serbe për përvetësimin e kishave në Kosovë

Të dhënat, shkrimet cirilike sllave mesjetare dhe bashkëkohore serbe lidhen në rend të parë me historinë dhe zhvillimin e religjionit te popullata në trevën e Rasit-Rashkës (treva e Sanxhakut të Novi-Pazarit të sotëm) dhe trevave të tjera përreth që sot gjenden nën Serbi, trevën e Zetës (Malit të Zi), si dhe në rastin tonë, edhe për Dardaninë, territorin e sotëm të Kosovës, shkruan Enver Rexha për Kohën Ditore në pjesën e parë të serisë “Historia e Kishës dhe e monumenteve kishtare ortodokse në Kosovë nga shekulli XIV deri në shekullit XX”.

Periskopi.com Lajme

Ato dëshmojnë se në Dardaninë mesjetare, në territorin e sotëm të Kosovës, përveç zhvillimit të jetës religjioze – besimit të krishterë nga populli, vendi karakterizohej për nga zhvillimi, ndërtimi i shumë monumenteve religjioze – si kisha e manastire që datojnë nga periudha e krishterimit të hershëm (shek. IV-VI) duke vazhduar edhe gjatë gjithë mesjetës e në vijim.

Po ashtu, dëshmohet se të gjitha monumentet – kishat dhe manastiret e vjetra të vendit, të cilat do t’i paraqesim në vazhdim të punimit me emra – ekzistonin që para pushtimit/okupimit të tij nga sundimtarët e Rasit – Rashkës.

Rrëfimi i dëshmitarëve për vrasjen e Enver Zymberit (Video)

Radovan Radic e Milovan Vlashkoviq, janë të dyshuarit kryesor për vrasjen e policit të njësisë speciale, Enver Zymberi.

Periskopi.com Lajme

Të dy të akuzuarit u patën liruar kohë më parë si të pafajshëm nga Gjykata Themelore në Mitrovicë. Por këtë aktgjykim e ka prishur Apeli dhe tani që ata po rigjykohen.

Dëshmitari Isa Salihu, që është edhe polic i njësisë speciale tregoi se si ndodhi ngjarja në vendin e quajtur Klisuricë, njofton Klan Kosova.

Ai tregoi se ku ishte Zymberi, pak minuta para se të vritej.

Salihu, dëshmoi se të shtënat në pikën kufitare në Bërnjakë filluar pasi sepcialët u urdhëruan ta shpartallojnë barrikadën. Pikërisht sipas tij, këto të shtëna ia morën jetën heroit të Kosovës, Enver Zymberi.

Kurse si si u gjet vendi i ngjarjes tregoi polici tjetër, Flmuur Fetahu, i cili kujtoi se skenën e krimit e kishin kontrolluar të nesërmen për vetëm 15 minuta.

Por akuzat e tij i mohoi i akuzuari kryesor, Radovan Radiq.

Shqyrtimi gjyqësor për këtë rast, do të vazhdojë në javën e ardhshme në Gjykatën Themelore në Veri të Mitrovicës.