Qeveria e Kosovës me planin për të plaçkitur bizneset, mësojeni si

Ministria e Financave po planifikon të ndryshojë sistemin e fiskalizimit. E kjo pos shihet si plaqkitje që po planifikohet t'i bëhet bizneseve nga shteti.

Periskopi.com Lajme

Kestrin Kumnova, zëdhënës i kompanive për fiskalizim thotë se me planin që po bënë MF-ja, nënkupton që rrjedhimisht 30 mijë biznese duhet t’i heqin arkat fiskale dhe ti zëvendësojnë ato me sistemin e ri.

Kumnova, siç raporton Periskopi, bënë të ditur se kjo do u kushtojë rreth një mijë euro dhe mirëmbajtje vjetore mbi 200 euro.

“Arkat fiskale nuk kanë nevojë të hiqen sepse sistemi i ri nuk garanton raportim më të mirë të tatimit, nuk është treguar i suksesshëm dhe është i panevojshëm. Kjo është plaçkitje që po planifikohet të iu bëhet bizneseve dhe reagimi i tyre duhet të jetë i fuqishëm”, thotë ai./ Periskopi

Bizneset familjare të zyrtarëve të ATK-së nuk kontrollohen për tatime

109 biznese të lidhura me zyrtarë të ATK-së nuk ishin kontrolluar nga ky institucion për deklarim të tatimeve.

Periskopi.com Lajme

Në kontrollet që ishin bërë me kërkesë të Ushtruesit të Detyrës së Drejtorit Gjeneral të Administratës Tatimore të Kosovës, Nahit Sharku, ishte gjetur se 109 biznese të familjarëve të zyrtarëve të ATK ishin favorizuar në deklarime të tatimeve.

Nahit Sharku, njëri ndër protagonistët e pjesës së fundit të trilogjisë “Vjedhja e Organizuar Tatimore”, e emisionit ‘Jeta në Kosovë’, tregoi për problemet që i kishte gjetur brenda ATK-së në momentit që e ka marrë pozitën e UD-së.

Sharku i rrëfeu Jeta Xharrës, përpjekjet që kishte bërë për transformimin e këtij institucioni dhe pengesat që kishte pasur gjatë kësaj rruge.

“Ne përveç tjerash kërkuam nga zyrtarët që të deklarohen për të afërmit që kanë biznese dhe nga raporti që mora nga menaxheri i zyrës të ndarë edhe profesionalisht ishin vetëm 109 biznese që pronarët e tyre ishin familjarë të zyrtarëve tanë. Ne pastaj shkuam më tutje të analizojmë se sa ata janë kontrolluar dhe deklaruar, dhe dilte që në pjesën dërmuese të tyre nuk janë kontrolluar fare dhe një pjesë e tyre nuk ishin kontrolluar ka kohë”, tha Sharku.

Trilogjia ‘Vjedhja e Organizuar Tatimore’, iu kushtua skemës gjigante të evazionit fiskal të cilën e zbuloi dhe hetoi inspektori tatimor Murat Mehmeti,

Përderisa dy episodet e para iu kushtuan kësaj skeme dhe personave të përfshirë, episodi i tretë dhe i fundit përmbledh punën dhe problemet e ATK-së në tërësi.

Në raportet vlerësuese të dala për ATK-në në vitet e fundit ishte theksuar një punë jashtëzakonisht e vogël në inkasimin e të hyrave rreth 50% të asaj që do duhej të inkasohej.

Për ta përmirësuar këtë gjendje, Sharku tha se kishte urdhëruar deklarim të pasurive të zyrtarëve dhe transfere të menaxherëve dhe lëvizje të stafit që u kritikuan si veprime politike.

“Ishte pakënaqësi në përgjithësi, rezistencë nuk kishin arsye sepse ishin të obliguar nuk kishin arsye të bënin por në përgjithësi vet fakti që ne u dakorduam si menaxhment më 3 qershor dhe pastaj më 4 dhe 5 qershor në takime intensive që kishim të fillojmë me disa transfere dhe lëvizje të stafit sepse kishim edhe një raport të Komisionit evropian që preferohet për organizatat e pavarura, agjencitë të zbatojnë rotacionin brenda institucioneve dhe ne filluam të bëjmë transfere apo lëvizje të stafit dhe kryesisht vendimi i parë ishte për të lëvizur pjesës dërrmuese të stafit menaxherial në regjion”, tha Sharku. /kallxo.com/

Për nëntë muaj 600 ankesa nga qytetarët, ATK-ja gjobiti 300 biznese

Administrata Tatimore e Kosovës në mënyrë që të jetë e suksesshme në luftën kundër korrupsionit, evazionit fiskal dhe dukurive tjera negative, ka të instaluar linjën online, pa pagesë, 0800 80 800 dhe kutinë e vërejtjeve, përmes së cilës qytetarët mund të lajmërojnë për çdo parregullsi tatimore.

Periskopi.com Lajme

Qytetarët në vazhdimësi janë duke bashkëpunuar me ATK-në, në mënyrë që të kapen rastet të cilat krijon shmangie tatimore, korrupsion dhe keqpërdorim të detyrave zyrtare nga ana e punëtorëve të ATK-së.

Vetëm gjatë periudhës nëntëmujore të këtij viti, përmes linjës online dhe kutisë së vërejtjeve janë raportuar 598 informacione për parregullsi tatimore, ku për të cilat janë gjobitur 298 biznese.

ATK thotë se një bashkëpunim si ky ka dhënë efektet e tij edhe në rritjen e të hyrave, rritjen e numrit të bizneseve të fiskalizuara, monitorim më efikas të veprimtarive të lojërave të fatit, etj./ Periskopi