Zeka thotë se Amerika humb rreth 3.5 milionë vende punë me Trumpin në krye

Oda Ekonomike Amerikane në Kosovë në këto zgjedhje presidenciale në Amerikë nuk mbështet asnjërin kandidat. Ajo nuk pajtohet me programin e asnjërit prej tyre.

Periskopi.com Lajme

Arian Zeka nga Oda Ekonomike Amerikanë në Kosovë ka thënë se pajtohen vetëm tek pjesa e infrastrukturës.

Ai në “Rubikon” të KTV-së ka thënë se shqetësim i tyre mbetet te kandidatura e Trumpit pasi nëse ai vjen në krye të Amerikës vendi do të humb 3.5 milionë vende të punës dhe rrjedhimisht do të ketë ekonomi më të dobët.

“Çka e shqetëson Odën Ekonomike të Amerikës ata kanë qenë shumë më kritik ndaj Donald Trump pasi vjen nga bota e biznesit dhe besoj se Donald Trump do të duhej të ishte pjesë e Odës por siç thash ata janë shumë të shqetësuar më kandidaturën dhe deklaratat e tij. Nëse Donald Trump vjen në krye të SHBA-ve atëherë Amerika do të humb rreth 3.5 milionë vende të punës dhe rrjedhimisht do të ketë ekonomi më të dobët”, përfundoi ai.

 

Oda Ekonomike Amerikane: Për keqardhje mënyra si u bë Ligji për Trepçën

Qeveria e Kosovës gjatë javës së kaluar me procedurë të përshpejtuar e ka dërguar në Kuvend Ligjin për Trepçën.

Periskopi.com Lajme

Ky ligj pritet të miratohet gjatë ditës së nesërme nga ana e të zgjedhurve të popullit. Por procedimi i kësaj çështje me procedurë të shpejtë në Kuvend ka ngjallur edhe reagime nga deputetët, njohës të çështjeve ekonomike, por edhe të Odës Amerikane që vepron në Kosovë.

Në një prononcim për Gazetën Express, drejtori ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka, ka thënë se është shqetësuese që një ligj kaq i rëndësishëm si ky i Trepçës të vonohet për vite me radhë nga ana e Qeverisë, e në fund të procedohet në Kuvend në mënyrë të përshpejtuar.

Madje Zeka thotë se Ligji për Trepçën po trajtohet nga ekspertë të cilët nuk janë të trajnuar për të dhënë kontribut rreth çështjes së Trepçës.

Është për keqardhje që një ligj kaq i rëndësishëm si ky që pritet të rregullojë çështjen e një ndërmarrje strategjike për zhvillimin ekonomik të vendit vonohet për vite të tëra dhe në fund trajtohet me procedurë të shpejtë, pa diskutim të mirëfilltë publik, posaçërisht me ekspertët e fushës të cilët do të mund të jepnin kontribut të vlefshëm në aspektet teknike të ligjit”, ka thënë Zeka.

E Oda Ekonomike Amerikane edhe më parë ia kishte bërë me dije Qeverisë së Kosovës se ndërrimi i statusit të Trepçës nga ndërmarrja shoqërore në atë publike nuk do t’i zgjidhte problemet e saja.

“Secili iluzion se Trepçës do të mund t’i kthehej nami i dikurshëm me investime të shtetit, do të ishte jo vetëm i pamundur, por edhe i dëmshëm në aspekt të trajtimit të ardhshëm të kësaj ndërmarrje”, ka thënë Zeka për Express.

Ndër të tjerash, drejtori ekzekutiv i Odës Ekonomike Amerikane në Kosovë, Arian Zeka, ka thënë se Ligji për Trepçën duhet të hap mundësinë e përfshirjes së kapitalit privat e sidomos atij të huaj, që do të përkthehej në investime të reja teknologjike dhe rritje te kapaciteteve te prodhimit në këtë ndërmarrje.

Ndërkohë kreu i Kuvendit Kadri Veseli, dje u ka dërguar draftin e projektligjit për Trepçën i cili do të votohet nesër në Kuvend.

E dhoma e Posaçme e Gjykatës Supreme ia kishte zgjatur afatin Qeverisë së Kosovës deri më 2 nëntor të këtij viti, për përgatitjen e planit të riorganizimit për të parandaluar futjen e “Trepçës” në likuidim.

Nga kompleksi i dikurshëm i “Trepçës”, aktualisht në gjendje pune janë vetëm minierat e Stantërgut, Novobërdës dhe ajo që ndodhet në pjesën veriore të Kosovës. Mineralet bruto që nxirren prej tyre shkojnë për eksport, por kostoja nuk arrin të mbulojë as pagat e 2.400 punonjësve, ndaj prej vitesh ato subvencionohen nga qeveria.