Sociologu Gola tregon krimin që ka bërë Qeveria e Kosovës

Sociologu Ardian Gola thotë se veprimi më anti-civilizues dhe më anti-perëndimor, që ndonjëherë ka bërë ky pushtet është heqja e Filozofisë si lëndë obligative nga shkollimi i mesëm.

Periskopi.com Lajme

Madje ai thotë se ose është budallallaëk ose krim, transmeton Periskopi

Gola shpjegon se filozofia është kulturë, normalisht për ata që nuk e kuptojnë si të tillë.

Shkrimi i tij i plotë:

Veprimi ma anti-civilizues dhe, po qe se doni ma anti-perendimor, qe ndonjehere kjo shoqni, perkatesisht ky pushtet, ka mujt me e bo pas luftes, e qe ne staza afatgjata do te afektoje keqazi mendesine dhe kulturen tone, eshte heqja e Filozofise si lende obligative nga shkollimi i mesem. Ose budallaki ose krim. S’ka cilesim tjeter per kete pune. Nuk po them se ka pas ndonje nivel te larte te mesimdhenies se filozofise. Por edhe ai qe ka qene eshte dashte te avancohet. Filozofia nuk eshte vec dije. As vec mencuri. As vec disipline. Ajo eshte edhe kulture. Eshte ajer, qe freskon kanalet e frymemarrjes mendore dhe e cliron mendimin nga tirania e dogmatizimit. Heqja e Filozofise nga kurrikulat ka me i kontribu indirekt rritjes se plleshmerise per dogmatizma, fundamentalizma, radikalizma, ekstremizma e cka tjeter. E knej politikeberesit t’rrasin me fjale t’medha se jane per orientim perendimor e kulture evropiane. Mushnu bre mendjengushte!

Filozofine s’o (vec) per treg pune, por eshte instrument mendimi dhe medium reflektimi. N’fakt eshte vet mendimi. Ajo mund t’mos jete sot nena e shkencave, por ajo mirembane kritiken dhe ruan nga renia ne dogmatizem duke rimarr vazhdimisht ne shqyrtim pozitat epistemike, kushtezimet socio-politike e kulturore te dijes, aparatet kognitive e konceptuale si dhe instrumentet metodologjike te hulumtimit. E s’kem cka bejme llaf ketu per ceshtjet qe do e ruajne privilegjin disiplinar te saj, si: qenia, ekzistenca, njeriu, besimi, feja, dyshimi, morali, dituria, njohja, gjuha, e bukura, e mira, mendja, arsyeja, mendimi, drejtesia etj.

Arsyeja per kete postim eshte brenga sa per topitjen mendore te gjeneratave te ardhshme aq dhe dehumanizimin pozitivist te jetes./ Periskopi

Kërkohet dorëheqja e Dhurata Hoxhës në lidhje me vdekjen e Astrit Deharit

Profesori dhe sociologu Ardian Gola thotë se Astrit Deharit iu shkelën shumë të drejta, madje edhe e drejta për të vdekur si njeri.

Periskopi.com Lajme

Ai duke kërkuar drejtësi për Astritin kërkon dorëheqjen e Dhurata Hoxhës, shkarkimin e tërë zyrtarëve që kanë përgjegjësi institucionale për rastin ën fjalë, fillimin e menjëhershëm të ndjekjes penale të përgjegjësve, raporton periskopi

Këto tria thotë se janë parakusht që do të jepnin sinjalin fillestar nga shteti që tashmë ka marr seriozisht rastin e Deharit.

Gola ka edhe kërkesë tjetër, por krejt këto, sipas tij me qëllim që të rikthehej dinjiteti post mortum Astritit dhe të bëhet rehabilitimi shpirtëror i familjes së tij.

Gola kërkon drejtësi për Astritin dhe uron që të bëhet ashtu.

Ja shkrimi i tij i plotë:

 

Ne Kosove ka 1001 arsye per te protestuar. Por neser do te protestoj vetem e vetem per Astritin. Para se t’ishte aktivist politik, qytetar i ketij shteti dhe pjesetar i kesaj shoqnie, Astriti ishte njeri. Dhe si te tille iu mohua e drejta fundamentale per nje vdekje dinjitoze. Perpos padrejtesise qe iu be qe vdiq ne institucione, ku do te duhej te ishte i sigurt, si t’mos mjaftonte, padrejtesite i vazhduan edhe me pas. Ky shtet nuk e mori me seriozitetin e duhur vdekjen e dyshimte te Astritit ne institucionet e sigurise. Perkundrazi, duke dhene deklarata kontradiktore e interpretime gjysmake, duke tejzgjatur procedurat hetimore, duke iu dhene mediumeve private ekskluzivitetin e emetimit publik te materialeve, te cilat ishin me ndjeshmeri te larte prokuroriale etj. humbi ne teresi kredibilitetin institucional, edhe ashtu mjaft te gjymtuar, per te hetuar rastin. Me kete qasje, dhimbjen dhe tragjedine njerezore te Astritit ky shtet e shnderroi ne spektakel publik dhe mjegullnaje politike. Ende nuk eshte vone te arrihet #DrejtësiPërAstritin, dhe per kete, si qytetar i rendomte i ketij shteti, kerkoj:

1) doreheqjen e ministres se Drejtesise ,

2) shkarkimin e tere zyrtareve qe kane pergjegjesi institucionale per rastin ne fjale

3) fillimin e menjehershem te ndjekjes penale te pergjegjesve.

Keto trija jane vetem parakushte qe do t’jepnin sinjalin fillestar nga shteti qe tashme e ka marr seriozisht rastin e Astritit. Me pas, si kerkese e katerte,

4) ne proceduren hetimore, do te duhej te perfshiheshin edhe zyrtare nderkombetare qe do te ndihmonin ne rikthimin e kredibilitetit te procesit hetimor.

E tere kjo, te pakten per mua, do te mundesonte rikthimin e dinjitetit post mortum te Astritit dhe rehabilitimin shpirteror te familjes se tij. Por sigurisht se do te shmangte edhe mjegullimin e metutjeshem politik te vdekjes se tij, prej te cilit do t’perfitonin me se shumti politikanet, me se paku qytetaret, nderkohe qe cmimin emocional do ta paguanin familja e Astritit. Prandaj, venia ne vend e drejtesise per Astritin eshte kerkesa me njerezore dhe me legjitime e mundshme. Ashtu u befte!/ Periskopi