Mësojeni arsyen pse Apeli e shfajësoi Astrit Haraqijën

Periskopi.com Lajme

Gjykata e Apelit ka marr vendim që ish-ministri i Kulturës Valton Beqiri të lirohet nga akuza për shkak të veprës penale keqpërdorim i detyrës, apo autoritetit zyrtare, ngase gjykata e shkallës së parë nuk ka dhënë fakte vendimtare për veprimet inkriminuese të akuzuarit

Ndërsa ndaj të akuzuarit tjetër po ashtu ish-ministër Astrit Haraqija për të njëjtën vepër,  është refuzuar akuza, për shkak të parashkrimit(vjetërsimit) të ndjekjes penale.

Në rastin e të akuzuarit të parë Nehat Fejza, apeli ka vendosur që  aktgjykimi i Gjykatës Themelore në Prishtinë, është ndryshuar vetëm sa i përket vendimit mbi dënim, ashtu që Gjykata e Apelit, atij, për veprën penale “Mashtrim në detyrë”, ia shqipton dënimin me burgim në kohëzgjatje prej 2 vjetëve, dënim ky që nuk do të ekzekutohet, nëse i akuzuari në afatin e verifikimit prej 3 vitesh, nuk kryen vepër tjetër penale.

Po ashtu Nehat Fejza  urdhërohet që Ministrisë së Kulturës Rinisë dhe Sportit, t’ia kompensojë dëmin e shkaktuar në shumë prej 188 mijë euro në afat prej 3 muajve, pasi që aktgjykimi të merr formën e prerë, nën kërcimin e ekzekutimit të dhunshëm.

Nëse i akuzuari nuk përmbush detyrimin dhe nuk ia kompenson dëmin e shkaktuar MKRS , dënimi me kusht do të revokohet.

Apeli shqyrton vrasjen e drejtorit të Arsimit

Rasti i vrasjes së Remzi Salihut, ish-drejtorit të Arsimit në Komunën e Prishtinës është shqyrtuar në Gjykatën e Apelit.

Periskopi.com Lajme

Gjykimi për vrasjen që ndodhi më 3 tetor 2011 në zyrat e Komunës së Prishtinës, për të dytën herë u shpalos para një kolegji të gjyqtarëve të Gjykatës së Apelit.

Sahiti ishte dënuar me 27 vjet burg në tetor të vitit të kaluar, ndërsa avokati i tij mbrojtës, përfaqësuesi i palës së dëmtuar dhe prokuroria kishin paraqitur ankesat e tyre.

Haxhi Millaku, avokati i Sahitit, ishte ankuar për lartësinë e dënimit, e për arsyen e njëjtë, por duke kërkuar dënim më të lartë, ankesa kishin bërë edhe përfaqësuesi i palës së dëmtuar dhe prokuroria.

Prokurori Xhavit Bislimi dhe avokati i palës së dëmtuar, Xhafer Maliqi kërkuan nga Gjykata e Apelit që të refuzojë ankesën e avokatit të të akuzuarit.

Në anën tjetër, avokati Millaku e kontestoi vendimin e gjykatës së shkallës së parë.

“I akuzuari është dashur të shpallet fajtor për veprën penale të vrasjes në afekt mendor (në çast) dhe asgjë më shumë”, thuhet në ankesën e avokatit Millaku.

Në këtë drejtim, Millaku pretendoi se i mbrojturi i tij në momentin e kryerjes së veprës penale kishte simptoma të stresit posttraumatik dhe për këtë arsye aftësia mendore e të pandehurit, sipas tij, kishte qenë e zvogëluar.

Millaku para kolegjit tëApelit shpjegoi arsyet pse Gani Sahiti do të duhej të dënohej më pak për vrasjen e ish-drejtorit RemziSalihu.

“I pandehuri që nga fillimi e ka pranuar se ka kryer veprën penale në polici para prokurorisë si dhe në gjykatë dhe kjo duhet të konsiderohet si rrethanë lehtësuese. Ai nuk ka ndonjë dosje tjetër penale dhe nuk është recidivist”, tha Millaku.

Vendimi mbi  pretendimet e palëve do të merret ditëve në vijim nga Gjykata e Apelit.

Sahiti akuzohet se më 3 tetor 2011 në vendin e punës në mënyrë dinake dhe të paskrupullt privoi nga jeta Remzi Salihun, atëkohë drejtorin e Drejtorisë së Arsimit në Komunën e Prishtinës.

Për veprën penale për të cilën akuzohet, Gani Sahiti nga Gjykata Themelore e Prishtinës në qershorin e vitit 2013 qe dënuar me 35 vjet burg.

Mirëpo, rasti u kthye në rigjykim nga Gjykata e Apelit në janar 2014 me arsyetimin se janë konstatuar shkelje thelbësore të dispozitave penale gjatë gjykimit të shkallës së parë.

Apeli shfuqizon dënimin ndaj Oliver Ivanoviqit

Dënimi me nëntë vjet burgim ndaj Oliver Ivanoviqit, liderit të SDP-së, është shfuqizuar, njoftoi avokati i tij Nebojsha Vllajiq, raporton RTS.

Periskopi.com Lajme

Gjykata e Apelit në Prishtinë, sipas këtij mediumi, ka vërtetuar aktgjykimin lirues ndaj Ivanoviqait për vrasjen e shqiptarëve në pjesën veriore të Mitrovicës në shkurt të vitit 2000, transmeton Koha.net raportimin e RTS-së.

Është shfuqizuar aktgjykimi ndaj liderit të SDP-së, Oliver Ivanoviqit, me të cilën ishte dënuar me nëntë vjet burgim, i tha RTS-së avokati Nebojsha Bllajiq.

Vendimin nëse Ivanoviq do të mbetet ende në paraburgim apo do të lirohet do ta marrë Gjykata Themelore në Mitrovicë.

Bosnja shqyrton mundësinë e Apelit në çështjen kundër Serbisë

Bakir Izetbegoviq tha se do të studiohet mundësia e apelit kundër vendimit të GjND-së që liroi Serbinë nga akuzat për bashkëpunim në gjenocidin në Srebrenicë

Periskopi.com Lajme

Bakir Izetbegoviq, anëtari boshnjak i presidencës trepalëshe të Bosnjës, tha se në ditët në vazhdim ekspertët do të shqyrtojnë mundësinë si të nisin apelin kundër gjykimit të vitit 2007 në çështjen e Bosnjës dhe Hercegovinës kundër Serbisë në Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë.

Izetbegoviq u tregoi mediave në lidhje me punën për një apel të mundshëm kundër vendimit të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë në të cilin shteti i Serbisë u lirua nga akuzat për pjesëmarrje në gjenocid.

“Kjo është detyra jonë për të gjitha krimet që ndodhën në Bosnjë në vitet 1990”, tha ai.

“Në dhjetë ditët e ardhshme do të thërras të gjithë ekspertët, komunitetin akademik dhe njerëzit politikisht aktivë që kanë kontaktuar tashme me mua për të diskutuar elementet e rishikimit të padisë”, shtoi ai.

Në vendimin e vitit 2007, Gjykata Ndërkombëtare e Drejtësisë vendosi se masakrimi në vitin 1995 i më shumë se 7,000 burrave dhe djemve myslimanë boshnjakë nga Srebrenica nga forcat serbe të Bosnjës ishte gjenocid dhe se Serbia kishte shkelur Konventën e Gjenevës duke mos e penguar atë.

Megjithatë, ajo vendosi se nuk kishte prova të mjaftueshme për të treguar se forcat serbe të Bosnjës e kryen gjenocidin duke vepruar sipas “drejtimit” ose “kontrollit efikas” të Serbisë.

Afati gjatë të cilit vendimi mund të apelohet skadon këtë muaj.

Shumë zyrtarë serbë të Bosnjës kanë shprehur prej kohësh kundërshtim të vendosur ndaj çdo mase të re ligjore, duke e akuzuar Izetbegoviqin se po luan me politika.

Të mërkurën, kryetari i Asamblesë Kombëtare të Republikës Srpska, Nedelko Çubriloviq, i vazhdoi kritikat, duke thënë se një apel do të ishte një rrugë drejt zhdukjes së Bosnjës dhe Hercegovinës si shtet.

Sipas televizionit publik në Republikën Srpska RTRS, Çubriloviq shtoi se çështja do të çonte në përkeqësimin e marrëdhënieve midis Bosnjës dhe Serbisë.

Ministri i Drejtësisë së Republikës Srpska Anton Kapisoviq u raportua gjithashtu të ketë thënë se lëvizja do të thellonte krizën në politikat tashmë të tensionuara boshnjake.

Mladen Ivaniq, anëtari serb i presidencës trepalëshe, nuk pranoi të komentonte të mërkurën në mëngjes sipas agjencisë së lajmeve Srna.

Anëtari kroat i presidencës trepalëshe Dragan Çoviq e ka hedhur gjithashtu poshtë më parë mundësinë e një apeli.

Megjithatë, Izetbegoviq këmbëngul se kjo nuk është një çështje politike, por ligjore.

Besueshmëria e një apeli ka gjasa të varet nga fakti nëse ka në dispozicion ndonjë provë të re.

Gjatë gjyqit fillestar, një provë kyçe – minutat nga takimet e Komandës së Lartë Jugosllave, ku përfshihej edhe presidenti Sllobodan Millosheviq – nuk ishin të disponueshme për përdorim në çështjen e Gjykatën Ndërkombëtare të Drejtësisë.

Edhe pse dosjet ishin në dorë të gjykatës së Kombeve të Bashkuara për krimet e luftës për t’u përdorur në gjyqin e Millosheviqit që filloi në vitin 2002 dhe vazhdoi deri në vdekjen e tij, Serbia pretendoi dhe pati sukses kur tha se pjesë të dokumenteve duhet të mbaheshin konfidenciale, duke cituar sigurinë kombëtare.

Nënkryetari i Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, Awn Shawkat Al-Khasawneh, tha se “është e arsyeshme të presësh që ato dokumente do të kishin hedhur dritë mbi pyetjet kryesore”.

Zyra e Izetbegoviqit nuk pranoi t’i përgjigjej pyetjes së BIRN për mundësinë e vënies në dispozicion të këtyre minutave në apel.

“Përsa i takon detajeve të fakteve dhe provave në posedim të ekipit ligjor që po përgatit kërkesën aktuale, ato do të dalin në publik me kohë sipas rregullave të Gjykatës Ndërkombëtare të Drejtësisë, sesa nëpërmjet shtypit”, tha zëdhënësi.

Zyrtare: Apeli dënon grupin “Drenica I”, Lushtaku lirohet nga një akuzë

Avokati Tomë Gashi bënë të ditur se Gjykata e Apelit e Kosovës ka sjell aktgjykim, të cilin ai e quan katastrofal në rastin “Drenica I”.

Periskopi.com Uncategorized

Thotë se të gjithë komandantët dhe ushtarët e UÇK-së të zonës operative të Drenicës i shpallë fajtor dhe i dënon pa asnjë provë, raporton Periskopi

Sa i përket Gjeneral z.Sylejman Selimi dënimi është përcaktuar në 5 vite e 3 muaj burgim, ashtu që duke pasur parasysh edhe rastin “Drenica II” i është bashkuar dënimi dhe i është shqiptuar dënim unik në kohëzgjatje prej 10 viteve.

Sa i përketë Gjeneralit z.Sami Lushtaku ai është liruar nga vepra penale për vrasje dhe dënimi është ndryshuar dhe i është shqiptuar dënim me burgim prej 7 viteve dhe poashtu z.Jahir Demakut i është bashkuar dënimi në rastin “Drenica I” dhe “Drenica II” dhe i është shqiptuar dënim burgimi në kohëzgjatje prej 7 viteve.

Pjesa tjetër e aktgjykimit është konfirmuar siç ka qenë aktgjykimi i Gjykatës Themelore në Mitrovicë i datës 25.05.2015.

“Aktgjykimi është skandaloz, është nxjerrur pa asnjë prove dhe të gjithë janë dënuar me deklaraten e një dëshmitari të mbrojtur, i cili ka probleme mendore të vërtetuara edhe gjatë gjykimit. Ne avokatëve na mbetet që edhe këtë rast ta dërgojmë në Gjykatën Supreme të Kosovës, duke shpresuar se nuk do të ketë Gjyqtarë të tillë të EULEX-it, të cilët me paragjykime shqiptojnë dënime vetëm për shkak se Gjeneral z.Sylejman Selimi, z.Sami Lushtaku, Jahir Demaku dhe të tjerët kanë luftuar për lirin tonë”, thotë Gashi. / Periskopi