Kujtim Shala e ‘kryqëzon’ Hajredin Kuçin

Periskopi.com Lajme

Ish – zëvendëskryeministri i Kosovës, Kujtim Shala, nga radhët e LDK-së nuk është ndalur me pyetje drejtuar Hajredin Kuçit. Kjo ndodhi në Klan.

E pyeti përse e prishën marrëveshjen, e pyeti nëse kishte pakënaqësi në qeverisje dhe ia përmendi shumë gjëra që kanë ndodhur gjatë qeverisjes së përbashkët.

Shala i tha se marrëveshja themelore mes dy partive nuk e njihte mocionin.

Shala tha se kanë kërkuar zgjedhje në shtator, pra edhe tre muaj shtesë, e jo në qershor, qysh PDK kërkonte të prishej koalicioni. Këtë kërkesë sipas Shalës e kanë bërë që të kenë mundësi për përgatitje më të mirë.

“Ishim të vetëdijshëm që për kaq pak kohë do të zgjidheshin çështjet e mëdha. Dijeni që krejt opozitën e keni kundër. Përpara do të kemi problemet e vjetra. ka pasur takime. Nuk kishim ndonjë urgjence, ndërsa ju po”, tha Shala.

Janë diskutuar dy variante, që të mbahen bashkë me zgjedhje lokale apo edhe me një muaj diferencë, tha Shala.

Shala asnjëherë nuk u ndal duke ia kujtuar se e kanë shkelur marrëveshjen bazike mes koalicionit./ Periskopi

Aktakuzë kundër katër zyrtarëve policorë për marrje të ryshfetit

Prokuroria Themelore në Prizren, Departamenti i Krimeve të Rënda, ka ngritur aktakuzë kundër katër zyrtarëve policorë të trafikut regjional në Prizren, N.A., D.B., M.S dhe B.B., për veprën penale marrje e ryshfetit nga neni 428 paragrafi 1 lidhur me nenin 31 të KP-së.

Periskopi.com Lajme

“Sipas aktakuzës, në vazhdimësi në intervale kohore të ndryshme, prej datës 15.08.2016 e deri më datë 10.11.2016, të akuzuarit në bashkëveprim mes vete, në cilësinë e personave zyrtarë – policë të trafikut rrugor regjional në Prizren, në mënyrë të drejtpërdrejtë kanë kërkuar dhe kanë marrë për vete ryshfet në të holla, duke vepruar në kudërshtim me autorizimet zyrtare”, thuhet në njoftimin e Prokurorisë.

Sipas njoftimit, gjithashtu, të akuzuarit kanë ndërmarrë veprime në kundërshtim me Ligjin e komunikacionit rrugor, në atë mënyrë që gjatë patrollimit në mirëvajtjen e komunikacionit, me automjete zyrtare të policisë, të pandehurit N.A., D.B., M.S dhe B.B., në vazhdimësi kanë kërkuar dhe kanë marrë të holla, në shuma dhe kohë të ndryshme.

Të pandehurit me këto veprime kanë kryer veprën penale marrje e ryshfetit nga neni 428 paragrafi 1 lidhur me nenin 31 të KP-së.

LDK vazhdon me akuza ndaj Shpend Ahmetit, thotë se keqpërdori mbi 80 mijë euro (Dokument)

Lidhja Demokratike e Kosovës, Grupi i Asambleistëve të LDK-së në Kuvendin Komunal të Prishtinë, ​ka akuzuar kreun e Komunës, Shpend Ahmeti se ka keqpërdorur 80 mijë euro nga buxheti i komunës përmes subvencioneve.

Periskopi.com Lajme

Ky subjekt politik opozitar në KK të Prishtinës thotë se Ahmeti me bashkëpunëtorët e tij po përpiqet që të denigrojë njerëzit që mendojnë ndryshe, por se thekson se kjo po bëhet me qëllim të zhvendosjes së vëmendjes të qytetarëve nga problemet dhe keqpërdorimet serioze të qeverisë të Komunës së Prishtinës.

“Përpjekja nga Shpend Ahmeti dhe bashkëpunëtorët e tij për denigrimin e njerëzve që mendojnë ndryshe po bëhet me qëllim të zhvendosjes së vëmendjes të qytetarëve nga problemet dhe keqpërdorimet serioze të qeverisë të Komunës së Prishtinës. E vërteta është se ky kryetar dhe ekipi i tij në Komunën e Prishtinës nuk janë vetëm gënjeshtarë. Ata janë edhe hipokritë. Ndoshta edhe më shumë se kaq. Ata nuk i kanë vetëm dy fytyra, por disa sosh”, thuhet në këtë reagim të LDK-së së Prishtinës.

Këtë deklaratë, LDK e bazon në të gjeturat e Auditorit të Përgjithshëm, duke thënë se të gjeturat në këtë raport për vitin 2015 janë të shumta.

“Disa nga të gjeturat kanë të bëjnë edhe me parregullsitë e identifikuara në ndarjen e subvencioneve për persona fizik dhe juridik. Kjo krijon bazën e dyshimit për vepra penale të kryera nga kryetari i komunës me rastin e nxjerrjes së vendimeve për ndarje të subvencioneve, sepse bëhet fjalë për shkelje procedurale dhe materiale për 13 përfitues të subvencioneve për projekte në vlerën prej 79,868 €”, thuhet më tej në reagimin e asamblistëve të LDK-së së Prishtinës.

Sipas LDK-së, Auditori i Përgjithshëm në raportin për vitin 2015 na thotë faktet si vijon:

“Në rastin e përkrahjes së projektit “Studimi i florës dhe faunës në parkun Gërmia” në vlerë totale prej 15,000 € për dy persona, pagesave nuk i kanë të bashkangjitura: rekomandimin, kërkesën formale, projektin dhe raportin kthyes. Për më tepër, kontrata është lidhur pas përfundimit të studimit. Qëllimi i shpenzimit ishte shpallja e parkut të Gërmisë si pejzazh i mbrojtur kategoria 5, që nuk përkon me qëllimin e subvencionimit sipas rregullores”.

“Pagesa për “ETEA” në vlerë 5,000€ ishte bërë në muajin gusht, edhe pse projekti – Dita botërore e muzikës në Prishtinë ishte realizuar në muajin qershor”.

“Një shumë prej 1,000 € i është dhënë subvencion për botimin e një libri në llogarinë personale të përfitueses. Përfituesja e subvencionit nuk është banore e Prishtinës”.

“Kryetari kishte marr vendim për subvencionim të orkestrës kamertale në vlerë prej 10,000€, edhe pse kërkesa nga orkestra kamertale ishte 5,940 €. Për më tepër, është kërkuar mbulimi i shpenzimeve të mëditjes për 25*50 € (1250 €), akomodimi, biletat, telefonat, reklamat etj., dhe pagesa e këstit të parë nuk ka të bashkangjitur raport kthyes”.

“OJQ Artpolis ishte subvencionuar me 3,500 € për mbajtjen e festivalit FEMFEST. Ekzekutimi i projektit nuk ishte kryer brenda afatit. Në këso raste, me kontratë parashihet ndërprerja dhe kthimi i parave”.

“Komuna kishte financuar “OVL-UÇK” në vlerë 2,350 € për projekte që kishin përfunduar. Subvencioni ishte kërkuar për shënimin e 18 Prillit – Ditës së Dëshmorëve të Komunës, ndërsa pagesa ishte bërë në muajin qershor”.

“Në rastin “APK” – 4,000 € për organizimin e panairit të librit 1-6 qershor të këtij viti, komuna kishte marr vendim dhe kishte lidhur kontratë me vonesë dhe pagesa ishte bërë në muajin e shtator, pasi që projekti kishte përfunduar”.

“Në dy pagesa prej 13,000 € për klubin hendbollistik “Prishtina”, mungon rekomandimi i komisionit, kërkesa formale dhe raporti kthyes”.

“Me rastin e subvencionimit për “Sport Marketing“ në vlerë prej 10,000 € për aktivizimin sezonal të liqenit të Gërmisë, komuna nuk kishte pranuar asnjë projekt, rekomandim nga komisioni, e as nuk kishte marrëveshje me përfituesin. Qëllimi i pagesës është mbulimi i borxheve për shkak të vështirësive financiare të kësaj kompanie që nuk përputhet me qëllimin e subvencionimit sipas rregullores”.

“Subvencionimi për ekskursionin e shërbyesve civil në Durrës/Shqipëri në vlerë 5,000€ për shpenzime të akomodimit dhe transportit, nuk përputhet me qëllimin e subvencionimit”.

“Për pagesën prej 10,000 € për teatrin Dodona nuk ka projekt, nuk ka kërkesë, rekomandim të komisionit dhe vendimi është për vlerën 20,000 €, ndërsa pagesa është e pjesshme”.

“Me rastin e subvencionimit për shoqatën e filozofëve të Kosovës në vlerë 1,000 €, pagesa ishte bërë pas përfundimit të ngjarjes dhe nuk ka raport kthyes”.

“Me dy pagesa në vlerë 18,000 € komuna e kishte subvencionuar kompaninë Trafiku Urban për shpenzime të naftës, paga të punëtoreve dhe borxhe tjera. Lënda nuk ka të bashkangjitur rekomandimin e drejtorisë përkatëse, kontratën apo një raport kthyes për paratë e harxhuara”.

LDK thotë se këto të dhëna për keqmenaxhimin e parasë publike janë vetëm disa nga arsyet që kryetari i Prishtinës, deri më sot nuk u ballafaqua me Kuvendin e Komunës, sepse “keqmenaxhimi dhe dështimet e vazhdueshme gjatë qeverisjes tre-vjeçare nuk është lehtë të arsyetohen para këshilltarëve dhe opinionit të gjerë”.

l_1486466014-7181477

Grup punues për dokumentin për suspendimin nga puna të zyrtarëve publikë me rastin e ngritjes së aktakuzës

Sot ka filluar punën Grupi punues për hartimin e dokumentit konceptual përmes të cilit do të shqyrtohen opsionet e suspendimit nga puna të zyrtarëve publikë me rastin e ngritjes së aktakuzës.

Periskopi.com Lajme

Ky aktivitet do të kontribuojë në zbatimin e ligjit dhe heqjen e pengesave formale për fuqizimin e sundimit të ligjit. Suspendimi nga puna i zyrtarëve publik më rastin e ngritjes së aktakuzës do të aplikohet për vepra të caktuara penale të cilat ndërlidhen me korrupsionin, krimin e organizuar dhe keqpërdorim të detyrës zyrtare.

Përmes këtij procesi, Ministria e Drejtësisë shpreh përkushtimin që krahas përmbushjes së obligimeve të Agjendës evropiane të reformave dhe avancimin e legjislacionit, veprohet në pajtim me praktikat më të mira legjislative të Bashkimit Evropian. Kështu i mundësohet organeve të zbatimit të ligjit me theks të veçantë në gjykata dhe prokurori të shtetit të kenë mundësi që ta kryejnë punën e tyre në mënyrë efikase, pa ndërhyrje dhe ndikim.

Grupi punues do të shqyrtoj modalitetet duke marrë parasysh praktikat e vendeve të Bashkimit Evropian që përmes ndryshimeve eventuale të legjislacionit ekzistues apo hartimit të ligjit të ri, do të mundësohej që pa paragjykuar fajësinë apo pafajësinë e zyrtarëve publikë, të njëjtit të suspendohen nga marrëdhënia e punës nga  institucionet e Republikës së Kosovës, në rast të ngritjes së aktakuzës për vepra penale të cilat ndërlidhen me korrupsionin, krimin e organizuar dhe keqpërdorim të detyrës zyrtare./ Periskopi

DioGuardi akuza për Ali Ahmetin

Ish-kongresmeni, Joe Dioguardi flet në emisionin 7pa5 ka folur në lidhje me situatën në Maqedoni.

Periskopi.com Lajme

Si njohës i mirë i situatës, Joe DioGuardi thotë se “që kur është nënshkruar marrëveshja e Ohrit 15 vite më parë, asgjë nuk ka ndodhur, sepse ajo nuk është implementuar. Sot për herë të parë sllavët janë të përçarë, dhe është hera e parë që shqiptarët mund të bashkëpunojnë dhe të marrin atë që u takonte 15 vite më parë. Pra shqiptarët e Maqedonisë duhet të qëndrojnë të bashkuar dhe ta mbajnë gjallë këtë koalicion.

Asnjë parti shqiptare nuk duhet ta shkelë këtë marrëveshje deri sa të arrijnë një pakt në rrang shtetëror që u garanton atyre të drejtat që u takojnë nga Marrëveshje e Ohrit. Me fjalë të tjera, të drejta të plota për përdorimin e gjuhës, të drejta të plota për mundësitë ekonomike rajonale etj”, nënvizon Joe DioGuardi.

Joe DioGuardi thotë se “shqiptarët në Maqedoni duhet të kërkojnë të drejtat e tyre që u takojnë. Janë të paktën 40% e popullësisë të Maqedonisë shqiptare. Nuk janë 25 % shqiptarët në Maqedoni. Disa thonë se janë 50% e popullësisë.Sllavët nuk dinë të numërojnë. Sllavët numërojnë si komunistët.”

Më tutje DioGuardi vijon: “Është gjë e mirë që shqiptarët bashkohen me ta, mbase edhe ta riemërojnë Maqedoninë. Por Maqedonia mund edhe të mos ekzistojë më si shtet nëse shqiptarët nuk do të kenë të drejtat e tyre të plota.  Kështu partitë shqiptare duhet të rrinë të bashkuara. Mos e dhëntë Zoti që Ali Ahmeti të bëjë marrëveshje me Gruevskin. Nëse e bën ne do ta kuptojmë se ai nuk është për çështjen kombëtare…. Ali Ahmeti ka 15 që është në koalicion me maqedonët dhe nuk e kanë përmbushur Marrëveshjen e Ohrit”

“Nëse Marrëveshja nuk funksionon, nëse nuk ndodh kjo, do të thotë se nuk ka vend për shqiptarët në Maqedoni”, nënvizon DioGuardi.

Shikojeni intervistën e plotë.

Jep dorëheqje gjyqtari që dyshohet se u korruptua nga grupi i Azem Sylës

Udhëheqësi i Departamentit të Krimeve të Rënda në Gjykatën Themelore të Prishtinës, Faik Hoxha, ka dhënë dorëheqje nga kjo pozitë si dhe ajo e gjyqtarit.

Periskopi.com Lajme

Këtë veprim thotë se e ka bërë për shkaqe shëndetësore.

Hoxha ka udhëhequr këtë departament prej vitit 2013. Më herët ai ka qenë prokuror në Prokurorinë Komunale të Prishtinës.

Hoxha përmendet në dosjen e Azem Sylës, si njëri prej zyrtarëve që ishin korruptuar nga grupi i tij për të mos i hetuar ata. Përmendet një ryshfet prej 20 mijë eurosh në dosjen e prokurorit të EULEX-it, Danillo Ceccarelli.

Grupi i dyshuar i Azem Sylës, dyshohet se kishte arritur që ndikimin e vet me anë të ryshfetit, kërcënimeve e frikësimit, ta shtrijë në Agjencinë Kosovarë të Privatizimit, në Gjykatën Komunale të Prishtinës, në polici, dhe në Prokurori.

Sipas hetimeve të Prokurorisë dhe përgjimeve telefonike, Hoxha e kishte mbyllur këtë rast duke mos e hetuar Nuhi Ukën, në këmbim të një ryshfeti prej 20 mijë eurosh.

Dyshimi ndaj gjyqtarit Faik Hoxha janë nxjerrë nga përgjimi i 29 janarit 2010 i bisedës mes Shpresim Ukës dhe Fahredin Gashit, ku përmendet rasti ‘Vujoviq’.

Sipas prokurorit, në këtë bisedë Shpresim Uka e ka bërë të qartë se prokurori i rastit, Faik Hoxha, ka kërkuar një ryshfet prej 20 mijë eurosh.

Faik Hoxha ka dhënë dorëheqje dje nga ky post – dy vjet parë se të dalë në pension të rregullt.

Dorëheqjen e ka konfirmuar vetë Hoxha.

“Arsyeja e dorëheqjes janë shkaqet shëndetësore…”, ka thënë ai, duke shtuar se pretendimet e prokurorit nuk i ka marrë seriozisht ngaqë sipas tij nuk ka pasur lidhje me atë punë.

Ndërkohë, që dorëheqja e Faik Hoxhës është konfirmuar edhe nga Gjykata Themelore në Prishtinë.

“Ju njoftojmë se gjyqtari i Gjykatës Themelore në Prishtinë – Departamenti për Krime të Rënda z. Faik Hoxha ka dhënë dorëheqje dje nga pozita e gjyqtarit për shkaqe shëndetësore”, thuhet në përgjigjen e Gjykatës Themelore dhënë për Insajderin.

Grupi i dyshuar i Azem Sylës kishte arritur që ndikimin e vet me anë të ryshfetit, kërcënimeve e frikësimit, ta shtrijë në Agjencinë Kosovare të Privatizimit, në Gjykatën Komunale të Prishtinës, në Prokurori dhe në Polici.

Në përgjimin që përmendet ryshfeti prej 20 mijë eurosh, bazohet dyshimi i Prokurorisë.

Shpresim Uka: Jo, po, po është ai prokuror. Ai njeri ka kërkuar 20 mijë.

Fahredin Gashi: Aha.

Shpresim Uka: Do të më tregojë kur përfundimisht, tash të shoh se çfarë më thotë ai.

Paralajmëron Limaj: Në Gjykatë do tregoj emrat e atyre që mi montuan akuzat

Kryetari i Nismës për Kosovën, Fatmir Limaj, po flet tash në emisionin “Personale” të TV Dukagjinit.

Periskopi.com Lajme

Në këtë intervistë ai ka thënë se shumë shpejt në gjykatë do të publikojë emrat e njerëzve me ndikim në politikë që montuan akuzat kundër tij.

Si asnjëherë më parë, Limaj në këtë intervistë ka përmendur me emër njerëzit që ai mendon se qëndrojnë prapa akuzave kundër tij, akuza që thotë se do të dëshmohen se janë të montuara.

Limaj ka treguar rrëfime ekskluzive edhe nga lufta dhe paslufta në Kosovë.

Flet Fatmir Limaj, njeriu që u hetua 18 herë, nuk ia ka frikën askujt

Kryetari i Nismës së Kosovës, Fatmir Limaj ka folur edhe njëherë rreth aktakuzën për krime lufte që i është ngritur rishtazi si dhe për krejt hetimet që ai ka pasur që nga paslufta.

Periskopi.com Lajme

Limaj në emisionin “Republika” me Dardan Gashin në Tribuna Channel ka thënë se megjithëkëtë ai beson ne drejtësi, ani pse ai po hetohet prapa edhe pas fjalës së 18 gjyqtarëve që e kanë liruar atë nga akuzat.

“18 gjyqtarë kanë folur për mua, të kaluarën time dhe drejtësinë time, megjithatë kjo nuk ka mjaftuar për të faktuar drejtësinë “ ka thënë Limaj.

Ai ka shtuar se nuk frikohet nga ky proces, dhe kushdo që e ka nisur le ta përfundojë dhe të presim se si do të jetë fundi.

Serbia e akuzon Kosovën në mes të Londrës për “plaçkitje të pasurisë”

I ashtuquajturi drejtor i të ashtuquajturës Zyrë për Kosovën në Qeverinë e Serbisë, Marko Gjuriq, sot në Shkollën ekonomike të Londrës ka mbajtur një fjalim në temën “Dialogu i Beogradit dhe Prishtinës – normalizimi i marrëdhënieve dhe stabiliteti rajonal".

Periskopi.com Lajme

Duke folur për perspektivën e dialogut për normalizimin e marrëdhënieve me Prishtinën, siç njofton FoNet, Gjuriq ka përmendur atë që ai e ka quajtur “rëndësi e implementimit të pa vonuar të marrëveshjes për Asociacionin e komunave serbe si mekanizëm kryesor për mbrojtjen dhe avancimin e të drejtave të serbëve në Kosovë”, raporton koha

Gjuriq, ka paraqitur argumentet e palës serbe lidhur me atë që ai e ka quajtur pasuri të Serbisë duke e përmendur sidomos situatën e lidhur me Trepçën si për atë që ai e ka cilësuar dështim të Prishtinë “ta tjetërsojë pasurinë serbe në Brezovicë”

Ai ka theksuar se Serbia kurrë nuk do të pranojë plaçkitjen e pasurisë së saj, shtetësinë dhe kulturën e saj.

Thaçi, asnjë fjalë për presionin ndaj Guvernatorit që buxhetin e Kosovës ta investonte nëpër “bastoret” financiare

President i Kosovës, Hashim Thaçi në një intervistë në Klan Kosova ka folur për shumë tema.

Periskopi.com Lajme

Thaçi, një figurë kontraverze dhe përçarëse e qytetarëve të Kosovës është përpjekur të shfaqet në tonin e njeriut racional dhe unifikues me përgjigje të buta, dhe aspak konkrete.

Një minutazh të madhe ai i ka kushtuar duke folur për vrasjet ndaj pakicës serbe që ka ndodhur pas luftës në Kosovë.

Mbetet interesante, se Hashim Thaçi as nuk është pyetur e as që ka thënë ndonjë fjalë për akuzat e fundit që i kanë ardhur nga ish guvernatori i BQK-së, Hashim Rexhepi, se Thaçi derisa ishte në pozitën e Kryeministrit i kishte kërkuar që tërë buxhetin e Kosovës ta investonte në banka të dyshimta, që njihen si bastore financiare./ Periksopi