Kodi +383 i pa-aplikueshëm në thirrjet ndërkombëtare

Kodi telefonik shtetëror +383 aktualisht është i pa-aplikueshëm në thirrjet ndërkombëtare.

Periskopi.com Lajme

Thirrjet nga operatorët e shteteve të huaja në operatorin publik “Vala”  duke përdorur kodin 383 janë të parealizueshme. KALLXO.com e ka testuar thirrjet në drejtim të “Valës” nga disa shtete, por asnjë nga to nuk e kanë njohur numrin me kodin 383 dhe për pasojë thirrjet nuk kanë qenë të realizueshme .

Këtë e ka konfirmuar edhe kreu i ARKEP-it, Kreshnik Gashi.

Gashi thotë se Telekomi i Kosovës ka filluar fazën e implementimit të brendshëm të kodit telefonik +383, ndërsa për thirrjet ndërkombëtare nevojiten marrëveshje me operatorët ndërkombëtarë.

“Për implementim të plotë të  kodit operatorët telefonikë bëjnë marrëveshje të interkoneksionit dhe të roamingut me operatorët tjerë në botë,  ky është proces teknik në të cilin ARKEP nuk ka të drejtë të ndërhyjë”, tha kreu i ARKEP-it.

Gashi thotë se u takon operatorëve ekonomikë implementimi i kodit ndërkombëtar të telefonisë, ndërsa ARKEP-i i ka caktuar vetëm afatet maksimale deri kur mund të përdoren kodet e vjetra, nëpërmjet një plani të migrimit në kodin e ri telefonik.

Një shpjegim për mosfunksionimin e kodit telefonik në thirrjet nga jashtë e ka dhënë edhe drejtori teknik i Telekomit, Mehdi Latifi.

Latifi thotë se u kanë shkruar operatorëve ndërkombëtarë për t’i mundësuar thirrjet në drejtim të “Valës” duke aplikuar kodin 383.

“Ne sot kemi bërë veprimin e parë edhe u kemi shkruar letër të gjithë operatorëve ndërkombëtarë me të cilët kemi marrëdhënie kontraktuale dhe u kemi bërë thirrje që edhe ata të hapin routat numeracionin 383 drejt nesh”, tha Latifi.

Kjo shkresë nga Telekomi u ka shkuar operatorëve ndërkombëtar: Deutsche Telekom, Telekom Italia, Alb Telekomin, Turk Telekom, por edhe operatorëve të tjerë.

“Ftesa i është dërguar edhe Telekomit të Serbisë në mënyrë që të fillojmë marrëdhëniet kontraktuale edhe me operatorët tjerë në Republikën e Serbisë në mënyrë që të fillojmë raportet komerciale”, tha Latifi.

Ai tregoi edhe çfarë ka shkruar Telekomi i Kosovës në letrën drejtuar operatorëve.

“Në shkresën që e kemi dërguar (operatorëve) u kemi shpjeguar se cili është numeracioni jonë, i publikuar në buletinin e ITU-së me datën 15 dhjetor 2016 dhe cila është tarifa jonë, cilët janë numeracionet që ne i pranojmë këta operatorë,”sqaroi Latifi.

KALLXO.com ka kërkuar sqarime shtesë nga Telekomi i Kosovës.

Zëdhënësi i tij, Arsim Bilalli tha se thirrjet nëpërmjet kodit të ri mund të jenë funksionale në një kohë më të shkurtër nga Shqipëria dhe Monako.

“Tani për tani kemi konfirmim nga AlbTelekom, Italian Telecom dhe Monaco Telecom. Italian Telecom ka premtuar që me datën 9 shkurt 2017 do të hapë numeracionin +383, ndërsa AlbTelecom dhe Monaco Telecom janë në fazën e sqarimeve teknike me Telekomin e Kosovës dhe mund të ndodhë që edhe sot gjatë ditës të hapen numeracionet +383 në drejtim të Kosovës, respektivisht rrjeti mobil dhe fiks të Telekomit të Kosovës… Në ndërkohë, presim konfirmim nga Deutche Telecom, Turk Telecom, etj, etj”, tha Bilalli në një përgjigje për KALLXO.com.

Kosova e ka marrë kodin 383 në dhjetor të vitit 2016, pas zbatimit të plotë të marrëveshjes për telekomunikacion në mes të Kosovës dhe Serbisë.

Pas dhënies së lejes nga ARKEP-i, Telekomi i Kosovës është operatori i parë që ka bërë hapjen e numeracionit +383 për të gjithë konsumatorët për thirrjet e brendshme. Kodi është duke u njohur edhe në “Z-Mobile, operatorin virtual të “Valës”.

Gashi: Të gjitha thirrjet me +383 brenda tetë muajsh

Ditë që është pritur një kohë shumë të gjatë e ka quajtur atë të sotmen, kreu i ARKEP-it, Kreshnik Gashi, kur Kosova ka marrë kodin telefonik +383.

Periskopi.com Lajme

Ani pse ai është cilësuar vetëm si kod gjeografik, ai ka thënë se ky kod e ka bërë rrumbullaksimin e identitetit shtetëror në fushën e telekomunikacionit. Njësoj kanë thënë edhe krerët më të lartë të shtetit.

Kur ka folur për afatet kohore për këtë kod, Gashi ka thënë se marrja e kodeve shtetërore nuk ndodh shpesh.

“ITU-ja i ka disa afate e kushte që i vë për këtë. Rasti i fundit i marrjes së një kodi të ri në rajon ka qenë ai i Malit të Zi, që e ka marrë kodin +382”, ka thënë ai në “Interaktiv” të KTV-së.

“Thirrjet e para do të fillojnë shumë shpejt. Thirrjet dalëse, që janë më lehtë për t’u realizuar do të bëhen brenda një muaji eventualisht brenda dy muajsh. Ndërsa të gjitha thirrjet besojmë se do të mund të realizohen brenda tetë muajsh”, ka thënë Gashi.

Ai nuk ka mundur të thotë se kush do të bëjë thirrjen e parë, por ka thënë se pret në garë të fortë mes operatorëve në Kosovë që të kthejnë numrat në +383.

“Ky është një proces i komplikuar”, ka thënë ai

Hamiti për kodin telefonik: E gjitha që dëgjuat sot ishte mashtrim

Eksperti kosovar i telekomunikacionit, Ismet Hamiti, ka dhënë opinionin e tij rreth kodit telefonik, që sot e ka pranuar Kosova (+383).

Periskopi.com Lajme

Ai, në “Interaktiv” të KTV-së ka treguar se pozitën e fundit që ka pasur në ITU, ka qenë koordinues i zhvillimit të telekomunikacionit, sipas tij “për gjysmën e popullatës së këtij globit. Prandaj atë që do ta them e mbështes në përvojën time”.

Ai ka thënë se e gjitha që është dëgjuar sot në komunikata e njoftime të Qeverisë së Kosovës kanë qenë mashtrime dhe show, transmeton Koha.net.

“Gjithë ajo që keni dëgjuar sot është mashtrim, përpjeke e show i turpshëm i Qeverisë së Kosovës për të mashtruar kosovarët. Kodi që flasin ata nuk është as kod shtetëror as i Kosovës. ITU nuk e njeh në asnjë formë Kosovën, zyrtarët e Kosovës nuk mund të kalojnë as portën e ITU-së”, ka thënë Hamiti.

Eksperti Hamiti ka ripotencuar përsëri sikur në intervistat tjera se ky është kod gjeografik dhe i është ndarë Kosovës, sikur krahinë.

“Skema është që kodi të jetë i Serbisë. Flitet për një kod që është i është ndarë Krahinës Autonome të Kosovës dhe Metohisë, pra gjeografik. Këta që flasin për kodin shtetëror, nuk kanë krijuar identitet me këtë kod”, potencoi Hamiti.

Bëhen testet e para të Kodit të ri +383, dalin me sukses (Foto)

​Pas zyrtarizmit nga ITU’ja për kodin telefonik të Kosovës, drejtori i Telekomit të Kosovës, Agron Mustafa, ka postuar një fotografi ku tregon se po i festojnë testimet e para të kodit shtetëror +383.

Periskopi.com Uncategorized

Mustafa ka shkruar se pas një punë intensive dialoguese shumë vjeçare, sot zyrtarisht nga ITU, Republika jonë pajiset me kodin shtetëror telefonik +383.

“Testet e para vetëm se i kemi bërë sot dhe dolën me sukses”, ka shkruar ai.

Tahiri këmbëngul se me marrjen e kodit të ri shuhen operatorët ilegal të telefonisë së Serbisë në Kosovë

Ministrja për Dialog, Edita Tahiri thotë se shteti i Kosovës mori kodin telefonik ndërkombëtarë nga ITU dhe ky kod është 383.

Periskopi.com Lajme

E këtë, sipas Tahirirt, Qeveria e Republikës së Kosovës konsideron se kjo është arritje e madhe historike për Kosovën.

“Unë uroj gjithë qytetarët e Republikës së Kosovës për marrjen e kodit telefonik dhe falënderoj gjithë institucionet e shtetit tonë për arritjen e këtij objektivi madhor për shtetin dhe sektorin e telekomunikacionit. Falënderojmë BE-në, partnerët ndërkombëtarë, SHBA-të, Gjermaninë dhe vendet tjera për mbështetjen për kodin. Falënderojmë gjithashtu Austrinë e cila ka aplikuar për kodin telefonik për Kosovën. Falënderojmë ITU-në, organizatën e specializuar të OKB-së për telekomunikimet për alokimin e kodit”, thotë Tahiri.

“Marrja e kodit telefonik për shtetin ka rëndësi të madhe. Efektet do të jenë shtetërore, të sovranitetit, ekonomike dhe të sigurisë. Kodi telefonik forcon subjektivitetin ndërkombëtarë të shtetit të Kosovës. Me kodin telefonik, Kosova e fitoj identitetin shtetëror në fushën e telekomit. Kosova fitoi njohje ndërkombëtare të pavarësisë së saj në fushën e telekomit. Efektet ekonomike janë të mëdha, milionëshe, sepse nuk do të ketë shpenzime financiare siç kemi pasur deri tani me kodet e huaja|, thotë Tahiri.

Ajo thotë se Kodi telefonik krijon mundësi për shërbime më të mira të telefonisë dhe për kosto më të favorshme për qytetarët.

Tahiri, këmbëngul se kodi telefonik ndërkombëtarë është rezultat i marrëveshjes së Brukselit dhe se Kosova është pronare e Kodit.

“Kosova administron vetë me kodin e vet telefonik. Kosova do të bashkëpunoj direkt me ITU për implementimin e Kodit. Autoriteti Rregullator i Kosovës për telekomin (ARKEP) është institucioni kompetent për zbatimin e kodit. Kosova do të ketë vetëm një kod +383. Do të shuhen të gjitha kodet ekzistuese 381, 377, 386 me zbatimin e 383. Qytetarët e Kosovës do të identifikohen me kodin e shtetit të vet në të gjithë botën dhe jo si në të kaluarën me kodet e shteteve tjera.  Shuhen operatorët ilegal të telefonisë mobile dhe fikse të Serbisë në Kosovë, për herë të parë pas përfundimit të luftës në Kosovë më 1999.  Thirrjet nga Kosova në Serbi dhe anasjelltas do të jenë thirrje ndërkombëtare.  Kufiri frekuencor vendoset në mes Kosovës dhe Serbisë. Hapet mundësia për realizimin e planit shtetëror për digjitalizim -përfshihemi në trendët globale të digjitalizimit”, thotë Tahiri./ Periskopi

ITU ia ndan Kosovës kodin telefonik shtetëror +383 më 15 dhjetor 2016

Në bisedimet që zgjaten tre ditë në Bruksel e që përfunduan sonte, u konfirmuan obligimet finale zbatuese për çështjen e kodit shtetëror telefonik për Kosovën

Periskopi.com Lajme

Qeveria e Kosovws thotw se ky proces u përmbyll me sukses me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian, me të cilin u konfirmua se në bazë të Marrëveshjes për telekomin ashtu siç është paraparë me planin për zbatim për telekomin, ITU do t’ ia ndaj Kosovës kodin telefonik 383 me datë 15 dhjetor 2016.

Delegacioni i Republikës së Kosovës i udhëhequr nga ministrja për Dialog, Edita Tahiri, kryenegociatore në Dialogun e Brukselit dhe në përbërje të të cilit ishin edhe Kreshnik Gashi, kryetar i bordit i ARKEP-it dhe koordinator profesional për telekom, Gazmir Raci, këshilltar politik i ministres Tahiri dhe koordinator politik për telekom, Ilir Imeri, shef i departamentit për komunikime elektronike në ARKEP, Mehdi Latifaj, drejtor teknik i Telekomit të Kosovës, Elona Cecelia, këshilltare politike dhe Haxhi Bajraktari nga Ambasada e Kosovës në Bruksel.

Ministrja Edita Tahiri me këtë rast deklaroi se bisedimet e këtyre tre ditëve u përmbyllen me sukses, tashmë çdo gjë është e saktësuar se Kosova bëhet me kodin e saj telefonik shtetëror 383 të cilën ITU do t’ia alokoj këtë kod telefonik drejtpërdrejt Kosovës me datën 15 dhjetor 2016. Ajo tha se për herë të parë në histori Kosova do ta ketë kodi telefonik shtetëror.

Më tej, Ministrja Edita Tahiri theksoi se Organizata Ndërkombëtare për Telekomunikacion e OKB-së (ITU) me datë 15 dhjetor 2016 do të ia ndaj Republikës së Kosovës kodin e saj telefonik shtetëror që do të jetë +383. Me marrjen e kodit të vet telefonik shtetëror, Republika e Kosovës e fiton sovranitetin shtetëror në fushën e telekomunikacionit dhe subjektiviteti i saj si shtet në fushën e telekomunikacionit do të njihet nga bashkësia ndërkombëtare përmes kodit të saj telefonik.

Republika e Kosovës është pronare e kodit telefonik 383 dhe Kosova do të ketë të gjitha të drejtat shtetërore që të administroj me kodin e vet telefonik sikur gjithë shtetet tjera. Në këtë kuadër Kosova do të bashkëpunoj me ITU-në për zbatimin teknik të kodit telefonik. Kosova më në fund do ta kodin e vet telefonik ndërsa të gjitha kodet ekzistuese 381, 377, 386 do të shuhen. Ministrja Tahiri potencoi se do të shuhen të gjithë operatorët ilegal të telefonisë mobile dhe fikse të Serbisë në Kosovë, për herë të parë pas përfundimit të luftës në Kosovë më 1999. Ajo po ashtu edhe njëherë e rikonfirmoi se të gjitha thirrjet nga Kosova në Serbi dhe anasjelltas do të jenë thirrje ndërkombëtare.

Ajo tha marrëveshja për kodin telefonik do të ketë efekte pozitive të shumëfishta, si në planin shtetëror, të sovranitetit, ekonomik dhe telekomunikues.

Ajo theksoi se gjatë këtyre bisedimeve nga pala e Kosovës u konfirmua se autorizimi  i përkohshëm dhe i kufizuar në telefoni mobile do të realizohet sipas planit në ditën që Kosova e merr kodin e vet telefonik nga ITU, pala serbe konfirmoi se letra që Serbia do të ia dërgoj ITU-së ku shpreh pajtimin për kodin telefonik për Kosovën do të realizohet në afatin e paraparë. Delegacionet e dyja shteteve konfirmuan para BE-së se këto dokumente janë në pajtim të plotë me Marrëveshjen e Brukselit për telekomin dhe planin aksional.

Ministrja Tahiri tha se e falënderojmë Bashkimin Evropian për ndërmjetësimin efektiv të kësaj Marrëveshje për telekomin dhe se ky proces po rezulton me sukses duke dëshmuar suksesin e radhës së Dialogut të Brukselit.

Ministrja Tahiri me ketë rast shprehu mirënjohje për gjithë delegacionin shtetëror të Kosovës për punën e madhe dhe të përkushtuar për gjithë këto vite për arritjen e këtij suksesi për Kosovën. Ajo në mënyrë të veçantë vlerësoi lart edhe angazhimin e kryetarit të bordit të ARKEP-it njëherit koordinator profesional i grupit shtetëror për telekomin i cili dëshmoi përkushtim shtetëror dhe profesional për këtë proces./ Periskopi

Gjuriq tregon planin për “pushtimin” telekomunikativ në Kosovë

I ashtuquajturi drejtor i Zyrës për Kosovë në Qeverinë e Serbisë, Marko Gjuriq ka folur sot në lidhje me zhvillimet e kodit telefonik të Kosovës dhe atë çka do të ofrojë Serbia.

Periskopi.com Lajme

Ai ka thënë se kjo marrëveshje do t’i ndihmojë shumë Serbisë, transmeton Koha.net.

“Kjo marrëveshje do ta rritë vlerën e Telekom Serbisë në tërësi, dhe jo për shifra të vogla, sepse do të jetë në dispozicion një territor i tërë (territori i Kosovës)”, ka thënë Gjuriq.

Ai më tej jep edhe premtime rreth telekomunikacionit në Kosovë.

“Për herë të parë pas shumë vitesh nga Hogoshti e deri në malet e Sharrit do të përfundojmë sistemin tonë të telekomunikacionit. Nuk kemi nevojë që të shpërndajmë valë nga Serbia, por do të jemi me kapacitet të plotë në Kosovë”, shtoi Gjuriq, duke vazhduar ende edhe për disa vendbanime në Kosovë, “Brezovica, Shtërpca, Graçanica e Kllokoti do të mbulohen me rrjet 3G dhe 4G, si dhe internet të shpejt për të gjithë banorët atje”.

Daçiq e kundërshton Tahirin: Thirrjet Kosovë-Serbi do të jenë lokale, jo ndërkombëtare

Ministri i jashtëm serb, Ivica Daçiq, tha sot se marrëveshja e telekomunikacionin me Kosovën është shumë e rëndësishme për interesat e Serbisë.

Periskopi.com Lajme

“Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikacionit nuk e ka njohur Kosovën si shtet, as Kosova nuk ka marrë anëtarësimin, pra Serbia do të kërkojë kodin për zonën gjeografike të Kosovës, derisa thirrjet ndërmjet Kosovës dhe vendeve tjera në Serbi edhe më tej do të mbetet thirrje lokale (ndërqytete)”, ka thënë Daçiq përmes një deklarate për media.

Sipas tij, mënyra se si është zgjidhur çështjen e “pronës tonë në Kosovë është me rëndësi jetike për Serbinë, për shkak se ajo është e rëndësishme për zgjidhjen e çështjeve të tjera të që mbetën pazgjidhura”, transmeton lajmi.net.

Sipas tij, marrëveshja është një tregues për korrektësinë e politikës së Qeverisë së Serbisë, e cila ishte edhe konstruktive në dialog, por edhe e pa kompromis në mbrojtjen e interesave tona kombëtare.

Ai shtoi se Kosovës i dështuan të gjitha shantazhet dhe ultimatume që kërkoi për më shumë se dy vjet, pasi ajo donte të shembte formimin e komunave serbe.

“Serbia është partner i besueshëm që kujdeset për vendimet dhe fjalët e saj, por nuk lejon që të fyhet nga askush”, përfundoi ai.

Në Bruksel sot, pas tre ditë bisedimesh, është konfirmuar se është arritur marrëveshja për telekomunikacionin midis Kosovës dhe Serbisë.

Drejtori i të ashtuquajturës Zyrë për Kosovën, Marko Gjuriq ka thënë se kjo është një epokë e re e Telekomit të Serbisë, si dhe kompania do të jetë në dispozicion në të gjithë territorin e Serbisë, duke përfshirë edhe Kosovën,  sipas tij vlera e tij në tërësi do të rriten.

Në anën tjetër, ministrja Edita Tahiri tha sonte se thirrjet ndërmjet Kosovës dhe Serbisë do të jenë ndërkombëtare dhe jo thirrje lokale, siç ka thënë Daçiq.

Tahiri thotë se thirrjet Kosovë-Serbi dhe anasjelltas, do të jenë thirrje ndërkombëtare

Edita Tahiri

Tahiri thotë se thirrjet Kosovë-Serbi dhe anasjelltas, do të jenë thirrje ndërkombëtare

Në Bruksel përfunduan bisedimet dy ditëshe, në të cilat u përcaktuan obligmet finale të palëve për zbatimin e marrëveshjes për kodin telefonik shtetëror të Republikës së Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Ministrja për Dialog, Edita Tahiri, njëherit kryenegociatore në dialogun e Brukselit së bashku me delegacionin e ekspertëve të ARKEP-it dhe Telekomit të Kosovës, me sukses mbrojtën qëndrimin që obligimet e palëve të jenë në pajtim me marrëveshjen e vitit 2013 për kodin telefonik, planin aksional dhe konkluzionet e dakorduara më 13 shtator 2016, të zbatohen në mënyrë të përpikët dhe në përputhje të plotë me ligjet e Republikës së Kosovës, ashtu siç parashihet në këto marrëveshje.

Ministrja Edita Tahiri, pas përfundimit të bisedimeve deklaroi se tashmë çdo gjë është përcaktuar në detaje për sa i takon obligimeve zbatuese të palëve dhe se Kosova do të bëhet me kod telefonik shtetëror më 15 dhjetor 2016, të cilin do t’ia jep ITU-ja.  Ajo shtoi se me këtë marrëveshje Kosova fiton sovranitetin shtetëror në fushën e telekomunikacionit, sepse kodi telefonik e përcakton sovranitetin e saj ndërkombëtar dhe njohjen në botë përmes kodit të saj telefonik. Po ashtu, kjo Marrëveshje hap rrugën e anëtarësimit të Kosovës në ITU dhe më këtë marrëveshje po bëhët njohja ndërkombëtare e Kosovës në fushën e telekomunikacionit.

Ajo poashtu tha se sipas marrëveshjes së Brukselit, Serbia obligohet t’i dërgoj një letër ITU-së më 3 dhjetor 2016 me të cilën shpreh zotimin se nuk do të pengojë në asnjë mënyrë që ITU t`ia ndajë kodin telefonik shtetëror Kosovës. Ministrja Tahiri, poashtu shtoi se Kosova do të ketë të gjitha të drejtat shtetërore që të administroj me kodin e vet telefonik sikur gjithë shtetet tjera dhe se në Kosovë do të ketë vetëm një kod 383 dhe të gjitha kodet e huaja që janë përdorur 381, 377, 386 do të kalojnë në kodin e shtetit të Kosovës. Do të shuhen të gjithë operatorët ilegal të telefonisë mobile dhe fikse të Serbisë në Kosovë, për herë të parë pas përfundimit të luftës në Kosovë më 1999. Thirrjet nga Kosova në Serbi dhe anasjelltas do të jenë thirrje ndërkombëtare.

Poashtu Kosova, sipas marrëveshjes, obligohet që t’i jap një licencë të përkohshme dhe të kufizuar një kompanie të re të regjistruar në Kosovë sipas ligjeve të Republikës së Kosovës, fushë-veprimtaria e së cilës do të jetë e kufizuar në disa zona të caktuara në Kosovë dhe me nivel të frekuencave që përcaktohet me ligjet e Kosovës. Funksionimi i kësaj kompanie është i kufizuar edhe në aspektin kohorë, veprimtaria e saj do të përfundojë në momentin që në Kosovë do të vie operatori i tretë i telefonisë mobile përmes një tenderi ndërkombtarë.

Në marrëveshje u përcaktua se Telekomi i Kosovës mund t’i jap me qira disa asete të telefonisë fikse për përdorim nga kompania e re, dhe për këtë çështje vendosë Telekomi i Kosovës sepse këto prona janë të saj.

Pas dakordimit të konkluzioneve të këtij takimi, tashmë Kosova po ecë sigurtë drejtë marrjes së kodit shtetëror nga ana e ITU-së. Takimi i radhës së ekspertëve të të dyja shteteve do të mbahet në Bruksel para datës 3 dhjetor 2016 ku do të bisedohet për të përcaktuar kufirin frekuencorë.

Delegacioni i Kosovës i kryesuar nga ministrja Tahiri kishte në përbërje edhe Kreshnik Gashin, koordinator teknik dhe kryetar i bordit të ARKEP si dhe anëtarët e bordit: Nijazi Ademaj, Hazir Hajdari, Bahri Anadolli dhe Shqiprim Pula. Poashtu Ilir Imeri, shef i Departamentit për Komunikime Elektronike në ARKEP, Visar Halimi, shef i Departamentit për Menaxhimin e Frekuencave në ARKEP, Astrit Ajvazi, shef i Departamentit për Monitorim të Radiove dhe Inspeksion në ARKEP, Rexhë Gjonbalaj, kryetar i Bordit të Telekomit të Kosovës dhe Mehdi Latifaj, drejtor teknik i Telekomit të Kosovës.

 

Hahn mirëpret marrëveshjen për kodin telefonik, tregon çfarë na pret pas saj

Përfaqësuesit e Kosovës dhe të Serbisë me ndërmjetësim të BE-së kanë arritur marrëveshje për implementimin e Marrëveshje për Telekomunikacion nga viti 2013, respektivisht 2015.

Periskopi.com Lajme

Kosova nga 15 dhjetori i këtij viti zyrtarisht do ta merr prefiksin ndërkombëtar +383, duke i bërë të pavlefshëm prefikset e deritashëm të Serbisë (+381), Monakos (+377) dhe Sllovenisë (+386).

Marrëveshjen për implementimin e marrëveshjes së vitit 2013, respektivisht 2015 (Plani i Veprimit), e ka përshëndetur edhe komisionari evropian për zgjerim dhe negociata, Johanes Hahn, transmeton lajmi.net.

“E përshëndes marrëveshjen e arritur sot ndërmjet dy palëve për implementimin e mëtutjeshëm të marrëveshjes për telekomunikacionin. Shpresoj se ky përparim do t’i përshpejtojë marrëveshjet për themelimin e Asociacionit të komunave me shumicë serbe dhe energjetikës”, ka shkruar komesari Hahh në llogarinë e tij në Twitter.

Luzha marrëveshjen për kodin telefonik e quan ‘fitore e Pirros’

Profesoresha universitare, Besa Luzha e ka ironizuar këtë marrëveshjen në Bruksel për kodin telefonik shtetëror të Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Ajo e quan atë si “fitore të Pirros”.

“Edhe një fjollë e radhës që kurrsesi s’po shkrihet. Duhet me shpresu që Serbia na e jep kodin mbasi të shihet a po ia rehatojmë mirë kompaninë publike të saj në territor të Kosovës”, ka thënë Luzha, teksa ka cituar një pjesë nga njoftimi zyrtar i BE-së.

“Palët do të shqyrtojnë këto dokumente dhe në qoftë se ata bien dakord se dokumentet janë në përputhje me Marrëveshjen e Telekomunikacionit nga Marrëveshja e 2013-ës, Plani i veprimit dhe konkluzionet e lehtësuesit të BE-së të vitit 2015, Serbia do të dërgojë një letër ITU-së më 3 dhjetor duke rënë dakord se një kod treshifror mund të ndahet për Kosovën”, ka thënë ajo./ Periskopi

Këmbëngul Gjuriq: Marrëveshja ruan pronën e Telekomit të Serbisë në Kosovë

Marrëveshja ndërmjet Beogradit dhe Prishtinës për telekomunikacionin ruan pronën e Telekomit të Serbisë, marrëveshja do të ketë ndikim pozitiv në marrëdhëniet e përgjithshme, jo vetëm me Kosovën, por edhe me BE-në, ka thënë sonte, Drejtori i të ashtuquajturës zyrë për Kosovën, Marko Gjuriq.

Periskopi.com Lajme

Ai theksoi, se të gjitha asetet e transferuara për MTS në Kosovë, janë në pronësi zyrtarisht nga MTS e Telekomit të Serbisë, transmeton lajmi.net.

“Pasuria e Telekomit të Serbisë është e mbrojtur në mënyrë të përhershme me këtë, si stacion bazë dhe çdo gjë tjetër”, tha Gjuriq.

Ai theksoi se kjo është një marrëveshje e rëndësishme për Telekomin e Serbisë dhe qytetarët, si dhe do të ketë ndikim pozitiv në marrëdhëniet tona të përgjithshme, jo vetëm me Kosovën, por edhe me BE-në.

“Astetet e Telekomit të Serbisë janë zyrtarisht të ruajtura përgjithmonë, si stacioni bazë dhe çdo gjë tjetër. Kosova ka dashur të rrëmbejnë asetet tona, ne nuk kemi pranuar. Kjo është një marrëveshje e rëndësishme, e sigurisht do të jetë positive në marrëdhëniet tona me Prishtinën dhe BE-në”, ka thënë Gjuriq.

Ahmeti e quan tmerr përfaqësimin e Kosovës për kod telefonik

Kryetari i Komunës së Prishtinës, Shpend Ahmeti ka shkruar në llogarinë e tij në Facebook në lidhje me kodin telefonik të Kosovës.

Periskopi.com Lajme

Ai ka thënë se Serbisë do t’i krijohen favore dhe të gjitha ato që t’i lejojnë Kosovës të ketë kod telefonik. E këtë përfaqësim të Kosovës, ai e quan tmerr.

“Thirrjet telefonike në mes të qyteteve në Serbi dhe qyteteve në Kosovë do te trajtohen si lokale. Serbia do ti ruaj asetet e veta në Kosovë e po ashtu do të ketë licence për operatorë serb brenda Kosovës. E për këto favore Serbia do t’i lejojë Kosovës ta ketë kodin telefonik. Pra ata e lejojnë. Tmerr çfarë përfaqësimi!”, ka shkruar Ahmeti.

Këshilltari i kryeministrit thotë se Kosova përfiton miliona euro nga kodi telefonik

Shefi i Kabinetit të Kryeministrit Isa Mustafa, Sokol Havolli ka thënë se kodi telefonik do t’i sjell Kosovës shumë përfitime.

Periskopi.com Lajme

Sipas tij, çdo vit Kosova do të ketë dhjetëra miliona euro përfitime nga kodi telefonik, transmeton lajmi.net

“Kemi diçka prej kodeve telefonike! Përveç se +383 është element i rëndësishëm i sovranitetit, Kosova do të ketë dhjetëra miliona euro përfitime çdo vit nga kodi telefonik! Urime”, ka shkruar Havolli në Facebook.

Kompania serbe e telefonisë asetet do i fusë në Kosovë pa doganë, pa taksa e detyrime

Për arritjen e marrëveshjes për kodin telefonik të Kosovës, ka njoftuar edhe zyrtarisht BE-ja, në cilësinë e lehtësueses të dialogut mes dy vendeve.

Periskopi.com Lajme

“Sot, më 13 nëntor 2016, përfaqësuesit e dy palëve nën lehtësimin e Bashkimit Evropian kanë arritur marrëveshje në implementimin e mëtejmë të marrëveshjes së dakorduar dhe të nënshkruar për Telekomunikacionin më 2013 dhe në Planin e Veprimit 2015 të rrjedhur nga kjo marrëveshje. Marrëveshja do të sigurojë një kod treshifror që është ndarë për Kosovën nga Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikacionit (ITU)”, thuhet në njoftimin e BE-së, përcjell Koha.net.

Sipas njoftimit, marrëveshja i mundëson kompanisë së re “MTS d.o.o” të veprojë me leje të plotë për shërbimet telefonike në Kosovë dhe të marrë autorizimin e përkohshëm për telefoninë mobile. Kosovës do t’i jepet kodi digjital treshifror nga ITU, në të njëjtën kohë që kjo kompani e re do të nisë operimet.

“Palët janë pajtuar që telefonia mobile, frekuencat dhe spektret t’i jepen ‘MTS d.o.o’ në Kosovë, për të mundësuar arritjen e nivelit të mbulueshmërisë për klientët e saj. Marrëveshja po ashtu i mundëson transferimin e aseteve të ‘MTS d.o.o’ pa doganë, taksa apo detyrime”, thuhet në njoftim.

Palët janë pajtuar në marrëveshjen dyvjeçare që numrat aktualë të përdoren në numeracion të dyfishtë, në mënyrë që t’i lejohet klientëve të rinj për të përdorur numrat që tashmë i posedojnë.

Sipas BE-së në javët e ardhshme, të dyja palët do të zbatojnë një sërë masash nën lehtësimin e BE-së për të zbatuar këtë marrëveshje. Të gjithë draft dokumentet e lidhura me licencat, transferimi dhe regjistrimi i pasurive do të përfundojë deri në 28 nëntor.

“Palët do të shqyrtojnë këto dokumente dhe, në qoftë se ata bien dakord se dokumentet janë në përputhje me Marrëveshjen e Telekomunikacionit nga Marrëveshja e 2013-ës, Plani i veprimit dhe konkluzionet e lehtësuesit të BE-së të vitit 2015, Serbia do të dërgojë një letër ITU-së më 3 dhjetor duke rënë dakord se një kod treshifror mund të ndahet për Kosovën. BE-ja mirëpret këtë rezultat dhe nxit të dyja palët që të përshpejtojnë progresin për zbatimin e Marrëveshjeve të tjera të arritura, në veçanti atë për Asociacionin / Bashkësinë e Komunave me shumicë serbe dhe atë për Energjinë”.

Shqiptari krijon aplikacionin që mund t’ua shtoni gjithë numrave kodin +383

Kosova ka arritur sot marrëveshjen për kodin telefonik, i cili do të jetë +383.

Periskopi.com Lajme

Tani shqetësimi i të gjithë shfrytëzuesve është si t’i konvertojnë numrat e telefonit të kontakteve nga +377, +386, +381 në prefiksin e ri, të ardhshëm të Kosovës +383, shkruan Gazeta Monitor.

Ata, të cilat i kanë me qindra e mijëra kontakte, ky konvertim paraqet një sfidë, të mundimshme, manuale, për përditësimin e kontakteve.

Zgjidhjen kësaj sfidë, e ka trajtuar studenti i Fakultetit të Inxhinierisë Elektrike dhe Kompjuterike, Bujar Dervishaj, me aplikacioni e tij “ +383” në kuadër të temës së tij baçelorit me titull “Zhvillimi i aplikacionit në platformën Android për konvertimin e kontakteve sipas kodit të ri telefonik të Kosovës”.

Aplikacioni është zhvilluar në platformën Android, dhe ka këto veti: (i) Bënë një kopje të të gjitha kontakteve (backup), (ii) Konverton prefikset +377, +381, +386 dhe iu shton kodeve te operatoreve 044, 045, 049, 043 nëse nuk e kanë edhe prefiksin e ri, të ardhshëm të Kosovës +383, dhe (iii) Konfirmon përditësimin e kontakteve. Aplikacioni mund të shkarkohet nga ky link në DropBox,

https://www.dropbox.com/s/pphr1c8x9hgh7yg/%2B383.apk?dl=0

Kosova bëhet me kod shtetëror telefonik nga 15 dhjetori

Ministrja për Dialog, Edita Tahiri, kryenegociatore në Dialogun e Brukselit ka deklaruar se sot është arritur Marrëveshja për kodin telefonik shtetëror të Kosovës, mes Republikës së Kosovës dhe Serbisë me ndërmjetësimin e Bashkimit Evropian.

Periskopi.com Lajme

“Kosova tashmë do ta ketë  kodin telefonik shtetëror të saj që është 383 i cili do të alokohet nga ITU, dhe ky është një sukses i madh i dialogut të Brukselit dhe një lajm shumë i mirë për shtetin tonë dhe qytetarët tanë, tha ajo, raporton Periskopi

“ITU do t’ja alokoj Kosovës kodin telefonik 383 më datën 15 dhjetor 2016. Shteti jonë do ta ketë kodin e vet telefonik sikur edhe shtetet tjera dhe do të ketë sovranitet të plotë për kodin e vet telefonik, ndërsa të gjitha kodet tjera që janë përdorur deri më tash ( 381, 377, 386) do të largohen nga përdorimi, tha ajo.

Marrëveshja për kodin telefonik është arritur në saje të angazhimeve maksimale të Bashkimit Evropian i cili ka qenë shumë aktiv në procesin e ndërmjetësimit për harmonizimin e konkluzioneve që saktësojnë obligimet zbatuese për Marrëveshjen për kodin telefonik, ka thënë ministrja Tahiri dhe po ashtu ka konfirmuar se këto konkluzione janë në pajtim të plotë me Marrëveshjen e Brukselit për Telekomin të vitit 2013 dhe Planin Aksional të dakorduar në vitin 2015.

Ministrja për Dialog, Edita Tahiri, siguroi se gjatë gjithë procesit të negociatave për telekomin që kanë zgjatur rreth gjashtë vite, delegacioni i Republikës së Kosovës i ka mbrojtur fuqishëm interesat e shtetit, ka mbrojtur marrëveshjen për telekom dhe planin aksional, që janë në pajtim të plotë me Ligjet dhe Kushtetutën e Republikës së Kosovës.

Republikës së Kosovës do t’i caktohet nga Unioni Ndërkombëtar i Telekomunikimeve (ITU) kodi shtetëror telefonik +383, i cili do të administrohet nga ARKEP dhe institucionet e Kosovës do të kenë përgjegjësinë për implementimin e tij.

Në kuadër të zbatimit të kësaj marrëveshje, Serbia obligohet t’i dërgoj letër ITU-së me të cilën pajtohet që ITU t’ja alokoj kodin telefonik Kosovës, dhe ky obligim duhet të realizohet me datën 3 dhjetor 2016. Kosova obligohet që të jep një lejim të përkohshëm dhe të kufizuar për telefoni mobile për një kompani të re mts.d.o, kompani kjo e regjistruar sipas Ligjeve të Republikës së Kosovës. Ky lejim i përkohshëm dhe i kufizuar brenda infrastrukturës aktuale të telefonisë mobile është në përputhje me pikën 4 të Marrëveshjes së Telekomunikacionit të vitit 2013. Kësaj kompanie do t’i ndahen resurse të mjaftueshme frekuencore për të mbuluar zonat që aktualisht mbulon në territorin e Kosovës gjatë kohëzgjatjes së licencës së përkohshme dhe të kufizuar.  Për më tepër, operatori në fjalë do të jetë i kufizuar edhe në numrin e përdoruesve (konsumatorëve) që mund t’i ketë gjatë periudhës së autorizimit të përkohshëm. E njëjta kompani,  do të autorizohet edhe për operim në telefoninë fikse bazuar në ligjet e Kosovës. Të gjithë operatorët ilegal që kanë vepruar pa licencim në Kosovë do të shuhen. Do të largohen të gjitha kodet ekzistuese (381,377, 386) dhe do të përdoret vetëm kodi shtetëror i Kosovës 383 për thirrje ndërkombëtare. Ndërsa gjatë një periudhe tranzitore deri në implementim të kodit shtetëror të Kosovës, do të përdoret numeracion i dyfisht.

Marrëveshja për telekomin dhe zbatimi i saj do të mundësoj të vendoset rendi dhe ligji edhe në fushën e telekomit dhe nuk do të ketë më asnjë operim ilegal në sektorin e telekomit në të gjithë territorin e vendit.

Më poshtë janë dhënë përfitimet që do të ketë vendi jonë si rezultat i fillimit të implementimit të kësaj marrëveshje:

Republika e Kosovës krijon identitetin e vet shtetëror në fushën e telekomunikimeve, pasi që do të njihet/identifikohet ndërkombëtarisht me kodin e saj unik shtetëror +383;

Me implementimin e kodit të ri, ai do të përdoret në tërë territorin e vendit dhe nga të gjithë operatorët e telefonisë mobile dhe fikse, të cilët veprojnë në Republikën e Kosovës;

Me implementimin e kodit të ri unik, do të eliminohen pengesat e krijuara nga mungesa e tij, respektivisht përdorimi i tri kodeve të ndryshme (aktualisht +377, + 386, dhe +381), të cilat e kanë bërë të pamundshëm implementimin e disa mekanizmave të rëndësishëm për mbrojtjen e konkurrencës (si p.sh. Portabiliteti/bartshmëria i/e numrave në telefoninë mobile). Po ashtu do të eliminohen pengesat në orientimin e trafikut si në shkuarje ashtu edhe në ardhje, si dhe menaxhim më adekuat të resurseve të kufizuara numerike;

Republika e Kosovës është pronare e kodit telefonik 383 dhe është sovrane për qeverisjen e kodit të vet telefonik. ARKEP do të bëjë implementimin dhe administrimin e kodit telefonik të Kosovës si dhe do të koordinoj aktivitetet direkt me ITU.

Me këtë marrëveshje për telekomin vendoset kufiri frekuencor mes dy shteteve, Kosovës dhe Serbisë, dhe hapet rruga që Kosova ta realizoj programin shtetëror të digjitalizimit sipas standardeve të ITU

Përfitimet ekonomike janë të mëdha marrë parasysh kostot e larta të shkaktuara nga mungesa e kodit, pasi që operatorët në radhë të parë nuk do të jenë të detyruar që të paguajnë kosto të larta financiare për përdorimin e kodeve të huaja, e që reflektohen edhe në ofrimin e shërbimeve më cilësore dhe më të lira ndaj qytetarëve të vendit.

Ndërpriten operimet ilegale (aktualisht 3 operatorë të telefonisë mobile) të operatorëve në veri të vendit;

Eliminohen interferencat e krijuara nga operatoret ilegal, përmes përdorimit të një pjesë të brezeve frekuencore të operatorëve të autorizuar nga ARKEP;

Krijohen kushtet për eliminimin e vështirësive, të cilat i kanë operatorët e licencuar/autorizuar të telefonisë mobile në shtrirjen e aktiviteteve të tyre në pjesën veriore të vendit./ Periskopi

Mediat serbe: Telekomi i Serbisë do të operojë në Kosovë sipas ligjeve të Kosovës

Përfaqësuesit e Prishtinës dhe Beogradit, duke përfshirë edhe delegatë nga Agjencia Republikane për komunikim elektronik dhe të Telekomit të Serbisë, dje kanë vazhduar negociatat për kodin telefonik i cili në të ardhmen do të duhej të përdorej në territorin e Kosovës, shkruajnë mediat serbe.

Periskopi.com Lajme

Edhe pse bisedimet nuk kanë përfunduar ende, një nga pikat kryesore të marrëveshjes për marrjen e licencës së Telekomit të Serbisë që të veprojë në gjithë territorin e Kosovës, është një nga parakushtet e Beogradit për miratimin e kodit telefonik për Prishtinën, transmeton Telegrafi.

Megjithatë, e përditshmja serbe Danas, shkruan se Telekomi i Serbisë do të funksionojë në territorin e Kosovës sipas ligjeve të Republikës së Kosovës.

Marrëveshja ndërmjet Prishtinës dhe Beogradit, parashikon që Telekomi i Serbisë nuk do të veprojë drejtpërdrejt por do të krijojë një kompani bijë-operator mobil, ngjashëm si funksionojnë degët e saj në Malin e Zi dhe në Republikën Srpska.

Kjo kompani do të ofrojë shërbime të komunikimit mobil në tërë territorin e Kosovës, ku fokus primar do të ketë konsumatorët e nacionalitetit serbe, dhe pasi që autoritetet e Prishtinës nuk e kanë ndërmend të lejojnë veprimin e Telekomit serb sipas ligjit të Serbisë, ky operator do të veprojë në bazë të ligjeve të Kosovës.