Shkenca thotë se njerëzit e lumtur kanë këto 8 gjëra

Periskopi.com Shëndeti

Të gjithë do të jenë të lumtur.

Kjo është arsye pse shkenca e lumturisë ka fituar më shuam vëmendje në vitet e fundit dhe se kërkimet kanë filluar të prodhojnë raporte mbi lumturinë e gjithë njerëzve në botë, dhe psikologjisë pozitive, e cila fokusohet në atë që i bën individët dhe komunitetet të lulëzojnë.

Në këtë pikë, një sasi e drejtë ndikon në mënyrën se si sillemi, qëndrimet, dhe zgjedhjet që bëjmë, shkruan Indeksonline.

Hulumtuesit mendojnë se afërsisht 40 përqind e lumturisë sonë nën kontrollin tonë; pjesa tjetër është e përcaktuar nga gjenetika dhe faktorët e jashtëm. Kjo do të thotë se më së shumti jemi ne ata që kontrollojmë lumturinë tonë.

Këto janë nëntë kontrollet që mund të bëjmë për lumturinë tonë:

1)      Marrëdhëniet janë thelbësore.

2)      Koha që kemi përpara. Sipas studimeve njerëzit më të lumtur preferojnë të kenë më shumë kohë në jetën e tyre se sa para. Edhe duke u përpjekur që t’i qasen jetës pra duke i parë njerëzit nga përmbajtja.

3)      Para të mjaftueshme sa për të paguar faturat, mirëqenia e njeriut rritet së bashku me nivelet e të ardhurave deri në një pagë vjetore .

4)      Ia vlen ndalimi për erën e trëndafilave. Njerëzit të cilat ngadalësojnë për të reflektuar mbi gjërat e mira në jetën e tyre raportojnë që jeni të kënaqur.

5)      Aktet e mirësisë rrisin disponimin. Një udhëtim me miqtë tuaj në aeroport apo kalimi i një pasdite me ndonjë gjest vullnetarë. Disa studime kanë treguar se njerëzit të cilët kryejnë akte të tilla raportohet të jenë të lumtur.

6)      Shkrirja e kalorive. Studimet tregojnë se nivelet e rritura të aktivitetit fizik janë lidhur me nivele të larta të lumturisë. Ushtrimet kanë tendencë për të ndihmuar në zbutjen e simptomave të disa sëmundjeve mendore.

7)      Argëtimi, para sendeve materiale. Njerëzit priren të jenë të lumtur në qoftë se ata shpenzojnë paratë e tyre në përvojë në vend të gjërave.

8)      Koha me miqtë. Ndërveprimet me miqtë mund të bëjnë njerëzit e lumtur, veçanërisht miqësinë e ngushtë, ata mund të kenë një ndikim të efektshëm mbi lumturinë e juaj./Indeksonline/