Shkëmbi që prodhon vezë, ja çfarë thonë gjeologët për këtë fenomen misterioz (Foto)

Periskopi.com Fun

Një shkëmb i vogël që paraqet gurë në formë veze çdo 30 vjet në Kinë dhe i ka habitur shkencëtarët deri tani.

Vendasit kanë shikuar me habi pasi këto vezë të përkryera marrin formë në disa shkëmbinj dhe më pas bien në tokë, raportoi “The Sun”, transmeton Periskopi.

Tani gjeologët mund të kenë zgjidhur këtë mister e kanë emërtuar në gjuhën mandarine Chan D Ya, që përkthehet si “shkëmbi i prodhimit të vezëve”.

 Chan Dan Ya, literally the 'egg-producing cliff' in Mandarin, has astounded scientists

Ata gjetën se ndërsa testet treguan se shkëmbi u formua 500 milionë vjet më parë gjatë periudhës së Kambrianit, pjesa specifike e shkëmbit – pjesë e malit Gandeng – është bërë nga shkëmbi gëlqeror që është i zakonshëm në shumë rajone në tokë.

 These perfectly smooth rocks have been produced every 30 years at the site in China. Villagers often take them home believing they bring good luck

Ekspertët thonë se ndryshimi në kohë që duket për çdo lloj shkëmbi dhe që është pranë shkatërrimit ka çuar në shfaqjen e vezëve, të cilat përbëjnë depozita të rënda të sedimenteve.

 It formed 500 million years ago, but contains a calcareous rock which is common in many regions

Shumë fshatarë kanë marrë shkëmbinjtë në shtëpi duke besuar se ata sjellin fat dhe pasuri.

Vendi është i vendosur në rajonin Qiannan Buyei dhe Miao në provincën jug-perëndimore të Guizhou të Kinës.

 The cliff is located in the Qiannan Buyei and Miao Autonomous Region in China’s south-western Guizhou Province

Në vitin 2009, drejtori i turizmit lokal Yang Shengjia inkurajoi anëtarët e publikut për të vizituar “Chan Dan Ya”, duke thënë se turistët do të “habiteshin” për të parë malin që prodhon vezë./Periskopi/