Qeveria ndan buxhet vetëm për njërin nga katër muzetë e planifikuar

Qeveria e Kosovës nuk është duke zbatuar as gjysmën e Programit qeverisës në fushën e trashëgimisë kulturore, shkruan sot Koha Ditore.

Periskopi.com Kulturë

Qysh para gati dy vjetësh kishte planifikuar që në një periudhë katërvjeçare të themelojë katër muze, por vetëm për njërin ka ndarë buxhet, madje në vitin që vjen.

Planet për institucione të reja muzeore i ka barë pavarësisht faktit se ende nuk ka ligj për muzetë, i cili do të përcaktonte procedurat e themelimit dhe administrimin e tyre. Në Programin e Qeverisë së Kosovës për mandatin qeverisës 2015-2018, parashihet themelimi i Muzeut Arkeologjik, atij të Paqes, të Artit Bashkëkohor dhe një Muzeu tjetër Etnologjik.

Kësisoj shteti pretendon themelimin e muzeve të rinj edhe pse nuk është bërë funksionalizimi i atij që ekziston, Muzeut të Kosovës. Ky institucion tash e 17 vjet nuk ka ekspozitë të përhershme e as vend adekuat ku mund të ruajë artefaktet, të cilat asnjëherë nuk janë regjistruar në tërësi. Kësisoj MK-ja nuk e di saktë as çfarë posedon