Putin braktis retorikën e luftës: Ne nuk kërkojmë armiq

Presidenti Vladimir Putin deklaron se Rusia nuk kërkon konflikte me askënd, nuk është dhe nuk ka qenë kurrë në kërkim të armiqve, ndryshe nga disa kolegë të huaj, një referencë e qartë për Shtetet e Bashkuara të Amerikës.

Periskopi.com Lajme

Gjatë fjalimit të tij para kombit, Putin shprehu gatishmërinë për të bashkëpunuar me administratën Trump, me qëllim luftën kundër terorrizmit dhe çështje të tjera në interes global dhe rajonal

“Ne nuk kërkojmë konflikt me askënd”.

Ka qenë kjo fjala kyçe e presidentit të Rusisë, Vladimir Putin në fjalimin vjetor para parlamentit dhe para kombit.

Vladimir Putin: “Ne nuk duam konfrontime me askënd, as ne, as partnerët tanë, e as komuniteti ndërkombëtar nuk ka nevojë për një gjë të tillë. Ndryshe nga disa kolegët tanë të huaj që e shohin Rusinë si një kundërshtar. Ne nuk jemi në kërkim dhe kurrë nuk kemi kërkuar armiq. Ne kemi nevojë për miq, por ne nuk do të lejojmë askënd të shkelë ose injorojnë interesat tona”

Ai tha se Rusia është e gatshme të punojë me administratën e re amerikane dhe të bashkëpunojë me Shtetet e Bashkuara në luftën kundër terrorizmit.

Vladimir Putin: Bashkëpunimi mes Rusisë dhe SH.B.A. në zgjidhjen e çështjeve globale dhe rajonale është në interes të të gjithë botës. Ne kemi një përgjegjësi të përbashkët për të garantuar sigurinë dhe stabilitetin ndërkombëtar. Ne duam të forcojmë bashkëpunimin me Shtetet e Bashkuara për të luftuar vertëtë terrorzimin ndërkombëtar, dhe këtu nuk ka asnjë kërcënim. Është pikërisht ky qëllimi i ushtarakëve tanë qe janë duke luftuar terroristët në Siri.

Presidenti i Rusisë paralajmëroi se çdo përpjekje për të “thyer barazinë strategjike mund të jetë globalisht katastrofike – një referencë e qartë për bilancin bërthamore ruso-amerikan.

SHBA dhe BE kanë kritikuar fushatën e bombardimeve të rënda ruse në Siri, veçanërisht në Alepo. Ata akuzojnë Rusinë si mbështetëse të presidentit sirian Bashar al Assad, duke hedhur poshtë deklaratat e Moskës se po lufton shtetin islamik.