Një skuadër arkeologësh hapin varrin e Jezu Krishtit pas 500-vitesh (Video/Foto)

Periskopi.com SOK

Kapaku i varrit në të cilin Jezusi u la pas kryqëzimit të tij u hoq për herë të parë që prej 500 vjetësh dhe arkeologët gjetën atë që thuhej se ishte shtrati i varrit të Krishtit.

Frederick Hiebert, një arkeolog nga “National Geographic”, mori pjesë në projektin e restaurimit të varrit në Varrin e Kishës së Shenjtë në Jeruzalem. Ai tha se tempulli i Jezusit ishte shkatërruar shumë herë nga tërmetet, zjarri dhe pushtimet gjatë shekujve dhe arkeologët nuk e dinin nëse ajo ishte rindërtuar në të njëjtin vend.

Vendi kishte nevojë për restaurim dhe negociatat kishin filluar të hapnin varrin për të bërë riparime në vitin 1959, raporton “Disclose”, transmeton Periskopi. Për ta bërë këtë, vendimi duhej të ishte unanim, dhe një komision i status quos duhej të pajtohej me të, i cili përbëhej nga tre udhëheqësit religjioz.

Ajo që njihet si “Shtëpia e Vogël”, që gjendet në kishë, u ndërtua në themelin origjinal të asaj që thuhet se ishte varrimi i Jezusit dhe quhej “Shkëmbi i Kalvarit”.

Shkalla është vendosur afër hyrjes kryesore të kishës dhe kjo nuk ka lëvizur për 240 vjet dhe ka fituar emrin e shkallës së paluajtshme. Ai tha se fakti që ata kishin qenë të lejuar të ndërmarrin punën për varrin ishte një triumf negociues.

Ekspertët morën leje për të shqyrtuar varrin nga kisha dhe duhej të hapeshin pasi që mund të kishte pasur dëme gjatë procesit të restaurimit.

Gjysmë mijëvjeçari më vonë kapaku u hoq më në fund, dhe të pranishëm ishin murgjit françeskanë, kishat ortodokse greke dhe armene. Kur u hoq mbulesa prej mermeri, arkeologët gjetën një pllakë gëlqerore brenda dhe kjo mendohej të ishte vendi ku u vendos trupi i Jezusit.

35 ekspertë përdorën radarë që depërtuan në tokë së bashku me skanera termografikë, dhe u deshën 60 orë për të hequr pluhurin, për të mbledhur të dhëna dhe për të dokumentuar të gjithë procesin.

Hiebert tha se të gjithë po bëheshin shumë kuriozë dhe ata hynë dhe vështruan në varr. Shtrati i varrimit gëlqeror u gjet nga ekipi vetëm disa orë para se të duhej të rihapet.

Hiebert tha se një nga gjërat më të mahnitshme ishte kur u hoq shtresa e parë e pluhurit dhe u zbulua një copë mermeri e dytë dhe kishte një kryq të bukur që ishte gdhendur në të.

Studiuesit kanë thënë se kryqi mund të ishte gdhendur në mermer nga kryqtarët nga shekulli i 12’të. Ekipi tani ka të gjitha të dhënat që nevojiten për të filluar një rindërtim virtual të varrit. Rezultatet e takimit kanë sugjeruar tani se ndërtimi i varrit ishte në kohën e perandorit të parë të krishterë të Romës, Konstandin.

Hiebert tha se pa objekte apo eshtra ata kurrë nuk do të ishin në gjendje të thonin me siguri se varri i përkiste Krishtit dhe se ishte më shumë çështje besimi./Periskopi/