Mjekët i kishin dhënë vetëm 2 vite jetë, ai jetoi 55 vite më shumë duke i dhënë gjithçka njerëzimit

Periskopi.com Lajme

Profesori Stephen Hawking ka vdekur në moshën 76-vjeçare – jetoi më shumë se 50 vite, pasi mjekë e kishin njoftuar se ai do të jetojë vetëm dy vite për shkak se vuante nga një sëmundje vdekjeprurëse.

Shkencëtari i njohur paqësisht në mëngjesin e shtëpisë së tij pushoi përjetësisht, pasi vuante për një kohë të gjatë nga një çrregullim i neuronit motorik.

Fëmijët e tij, Lucy, Robert dhe Tim përmes një deklarate njoftuan: “Ne jemi thellësisht të pikëlluar që babai ynë i dashur vdiq sot. Ai ishte një shkencëtar i madh dhe një njeri i jashtëzakonshëm në të cilën puna e tij do të jetojë për shumë vite.”

Ata gjithashtu thanë se “guximi, këmbëngulja, madhështia dhe humori i tij ka inspiruar shumë njerëz nëpër të gjithë botën.”

Profesor Hawking ishte diagnostikuar me çrregullimin e neuronit motorik në vitin 1963 kur ai ishte 21 vjeç dhe mjekët i kishin thënë që ai mund të jetojë vetëm 2 vite, raporton “DailyMail”, transmeton Periskopi.

Për gjatë 55 viteve ai u bë shkencëtari më i famshëm që prej kohës së Albert Einstenit. Puna e tij njihet që nga eksplorimi i mistereve në hapësirë, koha, vrimat e zeza, pavarësisht se aftësitë e tij komunikuese i përdorte përmes një kompjuteri dhe sintetizuesi të zërit.

Zëvendës kancelari i Universitetit të Kembrixhit, Stephen Toope tha se “Kontributi i tij i jashtëzakonshëm në njohuritë e shkencës, popullarizimin e shkencës dhe matematikën la një trashëgimi të pashlyeshme. Karakteri i tij ishte inspirim për miliona njerëz.”

Libri i tij më i famshëm është “Një histori e shkurtër e kohës” ku ishin shitur më shumë se 10 milionë kopje.

Veprat më të famshme të Hawking përfshinin një model matematikor për Teorinë e Përgjithshme të Relativitetit të Albert Einstenit, natyrën e universit të Bing Bangut dhe vrimave të zeza.

Ai shkroi 15 libra, të gjitha në kohën kur vuante nga çrregullimi i neuronit motorik.

Hawking lindi më 8 janar të vitit 1942 në Oksford të Anglisë.

Kur ai ishte 8 vjeç lëvizi në St. Albans, një qytet 20 milje në veri të kryeqytetit, ku ai më vonë do të reigjistrohej në kolexhin e Universitetit të Oksfordit.

Në vitin 1962, ai u regjistrua në departamentin e Shkencave të Aplikuara të Matematikës dhe Fizikës Teorike në Universitetin e Kembreixhit për të udhëhequr hulumtimet në kosmologji.

Në vitin 1965, ai mbrojti tezën e doktoraturës me temën “Vetitë e Zgjerimit të Universeve” dhe se shpejti do të botonte librin e tij të parë akademik “Struktura e shkallës së madhe të hapësirë-kohë.”

Në moshën 21 vjeçare ai u diagnostikua me sklerozën laterale amiotrofike (ALS), një çrregullim i sistemit nervor që dobëson eshtrat dhe ka ndikim në funksionet fizike.

Për Hawkingin, kërimi ishte pothuajse një kërkim fetar – ai tha se gjetja e një “teorie të gjithçkaje” do të lejonte njerëzimin të “njihte mendjen e zotit.”/Periskopi/

The world's most celebrated scientist Professor Stephen Hawking has died at the age of 76

Professor Stephen Hawking (pictured in 2015) died at home in Cambridge more than 50 years after being diagnosed with motor neurone disease

Dr Hawking was immortalised in the Oscar-winning biopic The Theory of Everything, where he was played by Eddie Redmayne

was given the 2009 Presidential Medal of Freedom by Obama

Dr Hawking agreed to appear in The Simpsons and many other hit shows saying he wanted to make science more mainstream

Stephen Hawking (left) is pictured as a child with his sisters Mary and Phillipa

Jane and Stephen in the mis-1960s, shortly after his diagnosis with motor neurone disease and being given two years to live

Professor Stephen Hawking and his first wife Jane are pictured with children Robert, Lucy and Tim

Jane and Stephen divorced in 1991 in an acrimonious split that caused major tensions with his family

The scientist married former nurse Elaine Mason in 1995 and they divorced in 2006

Hawking is shown at a press conference to announce Breakthrough Starshot, a new space exploration initiative, at One World Observatory on April 12, 2016 in New York City

(L-R) British actress Felicity Jones, ex-wife of Stephen Hawking, Jane Wilde Hawking, British physicist Stephen Hawking, and British actor Eddie Redmayne arrive for the UK premiere of 'The Theory of Everything' in Leicester Square in London

Astrophysicist Hawking floats on a zero-gravity jet in April 2007. The modified jet carrying Hawking, physicians and nurses, and dozens of others first flew up to 24,000 feet over the Atlantic Ocean off Florida 

U.S. President Barack Obama (R) presents the Medal of Freedom to physicist Hawking during a ceremony in the East Room of the White House August 12, 2009 in Washington, DC

In this file photo taken on May 14, 2008, South Africa former President Nelson Mandela (R) meets with British scientist Professor Hawking (L) in Johannesburg

The Queen meets Stephen Hawking during a reception for Leonard Cheshire Disability charity at St James's Palace in London in 2014

Pope Francis meets the eminent physicist at the Vatican on November 28, 2016

Hawking addressing The Cambridge Union on November 21, 2017, in one of his final public appearances

Eddie Redmayne won a Best Actor Oscar for his portrayal of Hawking in 2014 

Hawking and his new bride Elaine Mason pose for pictures after the blessing of their wedding at St. Barnabus Church September 16, 1995

Stephen Hawking, who passed away on Tuesday at age 76, was not one to shy away from doing the occasional acting gig. The theoretical physicists was often the butt of his own jokes which highlighted his life with ALS and his computerized voice (Appearing on the Simpsons)

Norman Cook took to Instagram to share how working with Hawking was an 'honor'

He appeared on seven episodes, including the 200th one where he sang happy birthday to Sheldon via Skype

The scientist also had a movie about his life come out in 2014 called 'The Theory of Everything.' The film was nominated for Best Picture and Eddie Redmayne played Hawking, won a Best Actor Oscar for his performance