Misteri 2000-vjeçar i xhamisë, i zbuluar në një rajon të Izraelit (Video/Foto)

Periskopi.com SOK

Arkeologët kanë zbuluar një derë të varrit të lashtë me një gdhendje të ndërlikuar të menorahit (llambë e nëntë degëzuar e ndezur gjatë festës tetëditore të Hanukasit) në rajonin e Galilesë të Izraelit.

Gdhendja tregon një menorah shtatë-degëzuar – një nga simbolet kryesore të judaizmit.

Studiuesit shpresojnë se dera, e cila u ripërdorua për të formuar një rrugë të shkurtër në një xhami të lashtë, do të shërbejë si një kujtim i trashëgimisë multikulturore të Izraelit, raporton “Daily Mail”, transmeton Periskopi.

Archaeologists have discovered an ancient tomb door with an intricate menorah carving in Israel's Galilee region. The carving shows a seven-branched menorah ¿ one of the key symbols of Judaism

The door was found during the excavation of a former mosque and sugar works dating back to the seventh century. But the researchers believe the door is much earlier than this, and likely dates back to the second to fourth centuries

Derisa dera u zbulua për herë të parë në vitin 2010 në Tiberias, arkeologët e Institutit të Arkeologjisë të Universitetit Hebraik vetëm tani e kanë shpërndarë atë në publik.

Dera u gjet gjatë gërmimit të një xhamie të mëparshme dhe punimeve që datojnë në shekullin e shtatë.

Por studiuesit besojnë se dera është shumë më e vjetër se kjo, dhe ka gjasa që daton në shekujt e dytë deri në shekullin e katërt.

Dr. Cytryn-Silverman tha: “Kemi gjetur se rruga më e lartë e një shkalle që çonte në një dhomë të vogël ishte në të vërtetë një pjesë e një derëje hekuri”.

“Dy varret e tilla, ndoshta me prejardhje nga varrezat hebraike në veri të qytetit klasik [të Tiberiadës], tashmë ishin sjellë në këtë zonë gjatë shekullit të tetë, kur Umajjadët e transformuan xhaminë e thjeshtë të shekullit të shtatë.”

Në kuadër të xhamisë së shekullit të shtatë, pllakata u përdor si bazë për një shtyllë, sipas studiuesve.

Por pas një tërmeti i cili shkatërroi xhaminë në vitin 1068, vendi u bë pjesë e një fabrike të sheqerit, derisa ndërtesa u rrëzua në fillim të shekullit të 13’të.

Hulumtuesit tani shpresojnë të analizojnë më tej derën për të kuptuar më shumë për përdorimin e saj./Periskopi/