Marte Prenkpalaj:Vdekja e Astrit Deharit, sikur e Halil Berishës në vitin 1989

Përfaqësuesja e OJQ-së “Femra vizionare e shekullit XXI”, Marte Prenkpalaj, vdekjen e aktivistit të Lëvizjes Vetëvendosje! Astrit Dehari, e krahason me atë të ortopedit të njohur të Spitalit të Përgjithshëm të Prizrenit, dr. Halil Berisha në vitin 1989

Periskopi.com Lajme

“Në Prizren kemi dy vdekje enigmatike. Vdekja e parë është ajo e dr. Halil Berishës, i cili pasi nuk pranoi të nënshkruajë vdekjen e profesorit Xhemajli Berisha, u vra nga UDB-ja, kurse vdekja e dytë është kjo e Astrit Deharit”, tha Pernkpalaj, shkruan PrizrenPress.

Ortopedi i njohur i Spitalit të Përgjithshëm të Prizrenit, dr. Halil Berisha, në qershor të vitit 1989, ka vdekur në mënyrë enigmatike.

Asokohe të gjithë dyshonin për këtë vdekje. Megjithatë, ndonëse të gjithë dyshonin për këtë vdekje mjaft misterioze, askush nuk guxonte të fliste haptazi nga rreziku kanosej nga çdo anë, dhe dera e burgjeve ishte prore e hapur për shqiptarët.

Vdekja e tij misterioze ishte një humbje e pakompensueshme për spitalin e Prizrenit në veçanti dhe për shëndetësinë kosovare në përgjithësi.

Pushteti Serbë kishte kërkuar nga Halili, një dokument në të cilën thuhej se profesori Xhemajli Berisha, kishte gjetur vdekjen pas kërcimit nga burgu.
Doktori kur e kishte parë se kriminelët e kishin mbytur në torturë profesorin kishte refuzuar nënshkrimin. Kriminelët serb 1 muaj e gjysmë pas vrasjes në torturë të prof.Xhemajli Berishës, e helmojnë mjekun Halil Berisha.

Marte Prenkpalaj nga regjioni i Hasit në Kosovë, e cila në vitin 2006, mori çmimin për Kreativitetin e Grave në Jetën Rurale, çmim shumë prestigjioz që ndahet nga Women’s World Summit Foundation (WWSF), thotë se vdekja e Astrit Deharit nuk duhet të mbetet enigmatike si ajo e dr. Halil Berishës.

“Astriti ka vdekur në burg. Mua nuk më intereson si vdiq, unë pyetem si vdiq një i ri i yni në një institucion të sigurisë së lartë” thotë Prekpalaj./PrizrenPess.com/