Kërcënimet e Trump me “zjarr dhe tërbim” janë një granatë retorike

Washington Post Op-Ed

Armët bërthamore dhe programet e raketave që zhvillohen vazhdimisht në Korenë e Veriut janë serioze; Post njoftoi të martën se zyrtarët e inteligjencës besojnë se regjimi i Phenianit ka miniaturizuar me sukses një raketë bërthamore për t’u përshtatur në një raketë, hapi tjetër në një sistem armësh që mund të godiste Shtetet e Bashkuara. Reagimi ndaj kësaj do të kërkojë presion të durueshëm dhe diplomaci të aftë, ndoshta me vite të tëra. Në vend të kësaj, zoti Trump ka hyrë në arenë me një granatë retorike të ndezur

Kërcënimi shqetësues i presidentit Trump të martën që synonte Korenë e Veriut ishte i pamatur dhe i panevojshëm. Në thelbin e tij, ai nuk i ngjante asgjë më pak se kërcënimet e rregullta të Kim Jong Un kundër Shteteve të Bashkuara, të furishme dhe hiperbolike. Pse presidenti i kombit më të fuqishëm në botë dëshiron të zbresë në atë nivel?
Në një event në klubin e tij të golfit në New Jersey, z. Trump deklaroi, “Koreja e Veriut nuk do të bëjë më kërcënime ndaj Shteteve të Bashkuara. Ata do të përballen me zjarr dhe tërbim dhe me forcë të vërtetë, të ngjashme me asgjë që kjo botë ka parë më parë.”
Për të ngritur spektrin e luftës bërthamore – duke vepruar kështu për të shmangur kërcënimet e thjeshta, është sikur të tërheqësh një vijë të kuqe në mënyrën më të keqe dhe destabilizuese.

Që kur bombat bërthamore u hodhën në Hiroshima dhe Nagasaki shtatë dekada më parë, ata nuk janë përdorur në luftime. Megjithatë, rreziku që ata do të përdoren përsëri nuk është zhdukur kurrë;

Vitet nga përfundimi i Luftës së Dytë Botërore janë mbushur me alarme të rreme dhe me kriza, të cilat lehtë mund të përsëriten. Shtetet e Bashkuara dhe Rusia mbajnë mijëra raketa bërthamore në gatishmëri të lartë, që do të thotë se ata janë të gatshme për t’u lançuar brenda disa minutave pasi një president të japë urdhër.
Kundërshtarët e dinë këtë. Kërcënimi i “zjarrit dhe tërbimit” i z. Trump mund të tingëllojë si hiperbolike në veshët amerikanë, por fjalët mund të dëgjohen ndryshe nga të tjerët, si zoti Kim, udhëheqësi luftarak i një Koreje Veriore bërthamore.
Gjuha e z. Trump mund të keqkuptohet lehtë – ai nuk tha saktësisht se çfarë do të çonte deri tek “zjarri dhe tërbimi”, përveç “kërcënimeve” të Koresë së Veriut – dhe rezultati mund të ishte keqpërdorim ose, larg qoftë, llojin e nisjes aksidentale të një konflikti që ka përndjekur globin që nga agimi i epokës atomike.
Arsenali bërthamor i SHBA-së mbahet në gatishmëri vetëm për një qëllim: parandalimi. Përkufizimi i parandalimit është një kërcënim i besueshëm i hakmarrjes që do të parandalonte një sulmues nga sulmi. Kredibiliteti, esenca e parandalimit, do të thotë që pala tjetër duhet të besojë se kërcënimi është i vërtetë. Rrjedh nga mbajtja e një force moderne dhe të aftë, jo nga mburrja apo kërcënimet.
“Ne nuk duhet të përfshihemi në të njëjtat lloj deklaratash provokuese si Koreja e Veriut për luftën bërthamore”, tha Ben Cardin, demokrat në Komitetin e Senatit për Marrëdhëniet me Jashtë.
“Askush nuk duhet të mendojë se një konflikt me Korenë e Veriut do të jetë një luftë e vogël, e shpejtë dhe e lavdishme ose të tundohet nga shpresat e rreme se programi bërthamor i Koresë së Veriut mund të shkatërrohet me një sulm të vetëm antiseptik kirurgjikal”.
Armët bërthamore dhe programet e raketave që zhvillohen vazhdimisht në Korenë e Veriut janë serioze; Post njoftoi të martën se zyrtarët e inteligjencës besojnë se regjimi i Phenianit ka miniaturizuar me sukses një raketë bërthamore për t’u përshtatur në një raketë, hapi tjetër në një sistem armësh që mund të godiste Shtetet e Bashkuara.
Reagimi ndaj kësaj do të kërkojë presion të durueshëm dhe diplomaci të aftë, ndoshta me vite të tëra. Në vend të kësaj, zoti Trump ka hyrë në arenë me një granatë retorike të ndezur.

/The Washington Post – Lexo.al/

 

Shpërndaje në: