Kandidati për president i Francës: Me këshilltarë rusofilë kundër pavarësisë së Kosovës

François Fillon ka gjasa të jetë presidenti i ardhshëm i Francës. Ai e quan pavarësinë e Kosovës "shkelje të së drejtës ndërkombëtare", mediat e përshkruajnë si mik të Vladimir Putinit, ndërsa këshilltarë të Fillon janë dy figura me origjinë ruse.

Periskopi.com Lajme

François Fillon e ka fituar garën brenda Partisë Konservatore (republikane) të Francës për kandidat për postin e presidentit. Zgjedhjet presidenciale do të mbahen në prill 2017. Në raundin e parë Fillon mbase do të ballafaqohet me Marine Le Pen nga Fronti Nacional, një parti e ekstremit të djathtë, dhe me kandidatin e socialistëve. Në raundin e dytë është e mundshme të garojnë Fillon dhe Marine Le Pen, pasi që e majta franceze ka pak gjasa të gjejë një kandidat me shanse serioze për të fituar zgjedhjet presidenciale apo së paku për t’u kualifikuar në raundin e dytë.

Fillon është prezantuar në opinion si një katolik i bindur, gjë që duket e pazakonshme për Francën, e cila është e njohur për ndarjen strikte të fesë nga shteti. Ai po ashtu kërkon që refugjatët të dëbohen me procedurë të shpejtë nga Franca dhe francezët të punojnë më gjatë, por pa rritje të rrogave. «Mos kini frikë», me këtë fjali, të thënë dikur nga Papa Gjon Pali i Dytë, Fillon zhvilloi fushatën e tij për kandidat për president të Francës. Ai ka potencuar rolin qendror të familjes në shoqëri dhe gëzon përkrahje nga kundërshtarët e martesave mes homoseksualëve.

Për opinionin kosovar shqetësuese janë deklaratat e François Fillon në lidhje me pavarësinë e Kosovës, të cilën ai gjatë debateve televizive e ka quajtur «të diskutueshme» apo «shkelje të së drejtës ndërkombëtare». Me këto deklarata Fillon është përpjekur të arsyetojë pushtimin e Krimesë nga Rusia. Ai po ashtu ka kërkuar që Bashkimi Europian t’ia heq sanksionet Moskës. Nga mediat franceze dhe gjermane Fillon është përshkruar si mik i kryetarit rus Vladimir Putin.

Sipas gazetës gjermane «Frankfurter Allgemeine Zeitung» (FAZ) janë dy persona me origjinë ruse që i japin ide François Fillon. I pari quhet Igor Mitrofanov, i cili i ka qëndruar afër Fillon që gjatë kohës kur ai ishte kryeministër i Francës. Mitrofanov është pinjoll i një familjeje të bjellogardistëve rusë, të cilët ikën në Francë pas Revolucionit të Tetorit. Ai, sipas FAZ, i shkruan gati të gjitha fjalimet e rëndësishme të François Fillon. «Kësisoj ai qëndron pas deklaratës alarmante të Fillonit se pranimi i pavarësisë së Kosovës na qenkësh një shkelje e të drejtës ndërkombëtare e ngjashme me aneksimin e Krimesë», shkruan gazeta gjermane.

Mitrofanov është autor i formulimit «Secilës fitore i paraprinë një fitore ideologjike», të cilën Fillon e ka përdorur në shumë fjalime. Po ashtu ai thekson martesën, familjen, atdheun dhe identitetin e krishterë të Francës. «Si i krishterë ortodoks Mitrofanov beson në një aleancë të të gjithë të krishterëve për t’u përballur me sfidat e totalitarizmit islamik».

Këshilltari i dytë i Fillon është Jean de Boishue, pasardhës i familjes ruse të kontëve Mestçerski. Edhe ai e ka këshilluar Fillon kur ky ishte kryeministër. «Afiniteti i Boishue ndaj Rusisë është më i madh se ai i Mitrofanovit. Ai ka studiuar rusishten dhe në fillim të karrierës së tij ishte shef i katedrës së rusishtes. Ai konsiderohet si ndërmjetësues i rëndësishëm në raport me Vladimir Putinin», shkruan FAZ. Sipas kësaj të përditshmeje gjermane Fillon po përpiqet të dëshmojë besnikëri në aleancën me Amerikën, në mënyrë që në opinionin francez të mos duket si adhurues i Putinit.

 

http://dialogplus.ch/kandidati-per-president-i-frances-me-keshilltare-rusofile-kunder-pavaresise-se-kosoves-122288