ISIS privon banorët nga uji në Mosul

ISIS po përdor një “armë të re” në betejën për Mosulin...ujin! Të paktën gjysmë milionë njerëz që jetojnë të bllokuar mes zjarrit të artilerisë në qytetin irakian nuk kanë më akses ndaj ujit të pijshëm, siç bëri të ditur OKB për median amerikane CNN.

Periskopi.com Lajme

Një prej tubave kryesore të ujit është dëmtuar rëndë dhe duke qenë se gjendet në territorin e kontrolluar nga xhihadistët, kjo e bën të paaksesueshëm për riparime.

Ushtria irakiane, e ndihmuar nga forcat aleate nisi në shtator ofensivën për çlirimin e Mosulit, prej dy vitesh nën kontrollin e Shteti Islamik.

Zyrtarë dhe dëshmitarë në zonë thonë se tubi ishte dëmtuar gjatë luftimeve, por se axhenda ogurzezë e ISIS-it e kishte përshkallëzuar edhe më tej problemin. Grupi ka ndërprerë qëllimisht furnizimin me ujë në lagjet pranë frontit të luftës sipas supervizorit të shërbimeve energjetike dhe të ujit në Mosul.

Ata po i privojnë njerëzit nga uji i pijshëm dhe elektriciteti dhe duan t’i tërheqin ata pas vetes për t’i përdorur si mburoja njerëzore”, ishin fjalët e tij. Organizata e Kombeve të Bashkuara thotë se nuk mund të verifikojë pretendimet, por thotë se kjo lloj praktike ishte parë edhe në qytete të tjera të pushtuara nga ISIS.