Fotografi të jashtëzakonshme të fisit në Afrikë që kanë një stil të çuditshëm të flokëve

Periskopi.com Galeria

Këto fotografi të mrekullueshme tregojnë modelin e flokëve interesante nga fiset në zonën rurale të Angolës.

Imazhet u morën nga fotografi Tariq Zaidi ndërsa udhëtonte për në Afrikën jugore në kërkim të ‘fiseve të humbura’, raporton “Daily Mail”, transmeton Periskopi.

Në kërkimin e tij ai kapi mënyrën e jetesës dhe zakonet e njerëzve që jetojnë në këto komunitete të izoluara rurale.

Tipari më i shquar i këtyre fiseve të jashtëzakonshme është kësula ku përfaqëson statusin brenda grupeve të tyre.

Gratë janë krenare për stilin e flokëve dhe rrobave të tyre tradicionale dhe janë më të prirura se burrat për zbatuar zakonet e tyre të lashta.

Zhvillimi i shpejtë i Angolës me naftë ka ngritur shqetësimet se komunitetet e saj të izoluara fisnore janë në rrezik.

Fiset e ndryshme dhe grupet etnike priren të grumbullohen në zona të caktuara të vendit, secila me zakonet, gjuhën dhe historinë e tyre.

Ka më shumë se 90 grupe të ndryshme etnike në Angolë, që kufizojnë Namibinë dhe Botsvanën në jug, Zambia në lindje dhe Republika Demokratike e Kongos në Veri.

Ndër komunitetet e paraqitura në fotografi janë fiset Himba, Mëila, Mucuroca dhe Mucuis./Periskopi/

A woman from the Himba tribe, based in Kaokoland, in southern Angola. he Himba women's elaborate hairstyles take hours to create and include bits of woven hay, goat hair and even hair extensions. Himba women are fiercely proud of their traditional hairstyles and clothes

Popular, particularly among married women, are heavy necklaces made from copper or iron wire. Both men and women wear large numbers of necklaces and arm bracelets made from ostrich eggshell beads, cloth and copper

A Himba woman wearing the Himba crown: the Erembe. This crown is made of cow or goat leather and is given to a girl when she reaches puberty

Himba women wear incredibly elaborate hairstyles that change depending on whether or not they're married and on how old they are

The Himba women's incredibly elaborate hairstyles that change depending on whether or not they're married and on how old they are

Himba women are remarkably famous for covering themselves with otjize paste, a cosmetic mixture of butterfat and ochre pigment. These pastes cleanse the skin over long periods due to water scarcity and protect the wearer from the extremely hot and dry climate of the Kaokoland, as well as against mosquito and other insect bites

After a year of marriage, or following the birth of their first child, Himba women add an elaborate animal skin headdress to their hairstyle

Mwila girls (or Mwela, Mumuhuila, or Muhuila) returning from the town heading back to their village. The Mwila are semi-nomadic people who engage in subsistence agriculture and some form of livestock keeping

The tradition goes that when a girl is prepubescent, she wears a massive red collar which will become later become a yellow one - the vikeka. She is given the vikeka when she gets her first period

Handa woman: Only the older generation still decorate their hair in the traditional style and wear a white beaded decorated necklace. The Handa are an agro-pastoralist group living in Southern Angola

Mwila woman in a headdress: Married tribeswomen wear an ostrich feather in their hair, while young girls wear a vikeka necklace from puberty until marriage

A Mwila chief with his numerous wives. Mwila people are of Bantu origin and are said to be one of the earliest Bantu people to undertake the Great Bantu migration to settle in their present location in Angola

An initiated Mucuroca (also called Curoca) girl. A subgroup of the Mucubal tribe, the Mucuroca live around the Curoca river where they live among the Mucuis tribe

Women from the Mucuroca tribe. This tribe was probably one of the first Bantu groups arriving in this desert area in the 18th century

Women from the Mucuroca tribe. This tribe was probably one of the first Bantu groups arriving in this desert area in the 18th century

Mucuis woman smoking a pipe. Mucuis choose coloured and patterned clothes in order to make it easier to recognise who belongs to the group

Mucurocas and Mucuis around a fire at their settlement. The images were taken by London-based photographer Tariq Zaidi as he toured the central African country in search of its 'lost tribes'

Elaborate headdress of a Mucawana girl (also called Hacaona, Muhacaona). The aboriginal Mucawana people are impervious to change as they still live and dress in strictly traditional ways