Çka është ‘Libri i Vdekjes’? Ndiqeni rrëfimin e Taylor (Video)

Periskopi.com SOK

Më poshtë mund të ndiqni rrëfimin e kuratorit britanik i quajtur John Taylor i cili shpejgon se çfarë përmban ‘Libri i të Vdekurve’.

John Taylor, Muzeu Britanik

Unë jam kuratori i ekspozitës udhëtim përmes jetës së mëvonshme: Libri i lashtë egjiptian i të vdekurve. Ekspozita është rezultat i viteve të punës prapa skenave në planifikim, përgatitje dhe hulumtim. Është emocionuese të jesh në gjendje të përqendrohesh në këto dokumente të veçanta dhe të kesh mundësinë e rrallë për të shfletuar një diversitet të tillë.

‘Libri i të Vdekurve’ është një term modern për një koleksion të magjive që egjiptianët përdorën për t’i ndihmuar ata të hyjnë në jetën e përtejme. Ata e imagjinonin jetën e përtejme si një lloj udhëtimi që duhej bërë për të shkuar në parajsë – por ishte një udhëtim mjaft i rrezikshëm kështu që do të duhej një ndihmë magjike përgjatë rrugës.

‘Libri i të Vdekurve’ nuk është një tekst i fundëm – nuk është si Bibla, nuk është një përmbledhje e doktrinës, një deklaratë besimi apo diçka e tillë – është një udhëzues praktik për botën tjetër me magjitë që do t’ju ndihmojnë udhëtimin tuaj.

‘Libri’ është zakonisht një rrokullisje e papirusit me shumë magji të shkruara mbi të në formatin e shkrimit hieroglifik. Zakonisht ky libër përmban ilustrime me ngjyra të bukura. Ishte shumë i shtrenjtë, kështu që vetëm njerëzit e pasur më status të lartë mund ta posedonin atë.

Disa nga magjitë janë për t’u siguruar që ju mund të kontrolloni trupin tuaj pas vdekjes. Egjiptianët e lashtë besonin se një person përbëhej nga elementë të ndryshëm: trupi, shpirti, zemra, të gjitha ishin mishërime të një personi dhe kishin frikë se këto elemente do të shpërndaheshin kur të vdisnin.

Gjëja më e keqe që mund të ndodhë është ajo që quhet vdekja e dytë. Kjo do të thoshte se juve u është vrarë shpirti dhe nuk mund të keni një jetë të përtejme.

Ishte një botë me frikë të madhe që ata besonin se po shkonin dhe ‘Libri i të Vdekurve’ ofroi udhëzime për mbrojtje në këtë udhëtim./Periskopi/