BBC: Dea Kurti, adoleshentja që kërkon ta ndryshojë botën

Periskopi.com Lajme

Gjashtëmbëdhëjetë vjeçarja Dea Kurti po lufton shkollën dhe një jetë sociale duke u përpjekur të kapërcejë hendekun e teknologjisë gjinore dhe të fuqizojë refugjatët.

Duke inkurajuar shumë femra për të studiuar STEM – shkenca, teknologjia, inxhinieria dhe matematika është çelësi i edukimit në të gjithë botën. Por bazuar në statistika, ende ka punë për t’u bërë.

Sipas qendrës hulumtuese “Pew”, gratë vetëm 25 % përbëjnë vendet e punës në kompjuter, dhe 14% janë inxhiniere. Në Britaninë e Madhe, 11% e inxhinierëve janë gra, dhe ky shtet ka përqindjen më të ulët të inxhinierëve femra në të gjitha Evropën.

Kjo është arsyeja përse 16-vjeçarja Dea Kurti ka zgjedhur një mënyrë të veçantë për të zgjidhur këtë rast.

Kurti ndihmon në drejtimin e një programi që dërgon libra edukativë rreth kodimit, në përpjekje për të përhapur një pasion për rrjedhën midis grave të reja dhe për të ndihmuar në kapërcimin e boshllëkut gjinor në këto industri, raporton “BBC”, transmeton Periskopi.

Ajo rrëfën “Kur u rrita dëshiroja të bëhesha e aftë të thoja: Po, unë mund të bëj diferencën.”

Kodimi për ndryshim. Një qasje e re për të mësuar. “Novel girls” është jo-fitimprurëse që kur ka filluar në vitin 2017.

Ata mbledhin kodime dhe libra të STEM për t’u dhënë grave dhe vajzave në mbarë botën.

“Ne e bëjmë këtë në drejtimet e shkollave të mesme, në shkollat fillore dhe në shkollat e mesme, si dhe në vende të kultit. Deri tani ne kemi ngritur mbi 50, 000 libra. Kemi dërguar libra në Shqipëri, Ukrainë, Filipine, Indi dhe Pakistan.”

“Njëherë tha presidenti i Universitetit të Harvardit, “Ne i edukojmë gratë sepse ato e ndryshojnë botën.” Gruaja që po edukojmë nga Filipinet në Indi deri në Pakistan po ndryshojnë botën. Ata janë duke qëndruar në këmbë për vete,” tha ajo.

“Ne i motivojmë vazjat për të mësuar. Ne i motivojmë ato që ndryshimet të ndodhin.”

Prindërit e Deas kishin emigruar nga Shqipëria në vitin 1999 dhe ajo tregon jetën e saj këtu. Storiet e saj kanë inspiruar duke ndihmuar njerëzit.

“Ato nuk u lejuan të kenë arsimim të duhur për shkak të pikëpamjeve të tyre politike. Ato nuk u lejuan të shkonin në kolegj. Kur dëgjoj për këto histori unë dua të ndihmoj,” tregon gjendjen politike në Shqipëri.

Ajo gjithashtu krijoi një faqe interneti, të quajtur Udhërrëfyesi, i cili është një burim për refugjatët.

“Udhërrëfyesi është një faqe interneti që unë dhe miqtë e mi filluam të kodojmë programin e zhytjes në verë. Pra, udhërrëfyesi është në thelb një lloj faqe interneti për refugjatët që po kërkojnë të vijnë në SHBA. Ne japim një listë kontrolli për ta, e cila tregon për të gjitha format dhe dokumentet. Dhe çfarë duhet të plotësojnë për të ardhur në SHBA,” shtoi ajo.

Ata planifikojnë që këtë faqe të internetit të aktivizojnë këtë vit./Periskopi/

Video:

http://www.bbc.com/capital/story/20180312-the-teen-coder-who-wants-to-change-the-world?ocid=ww.social.link.twitter

Shpërndaje në: