Apple me veçori të reja të privatësisë që dëmtojnë Facebook

Periskopi.com Tech & Auto

Kompania nga Kupertino kishte shumë për të thënë për sigurinë kibernetike dhe privatësinë gjatë konferencës së mbajtur së fundmi WWDC 2018.

Edhe pse disa nga lëshimet e softuerit të Apple ishin të vogla, fokusi i kompanisë në sigurinë kibernetike dhe privatësinë ishte agresive.

Tipari kryesor i këtij sektori është ajo që Apple e quan Parandalimi i Ndjekjes Inteligjente, teknologjia që kompania ka përfshirë në shfletuesin Safari. Kjo veçori do t’ju paralajmërojë nëse faqja ka implementuar veçori si butoni “Like” ose kutia e komenteve në Facebook.

Safari do t’ju japë një ide më të mirë kur dikush t’ju ndjekë në internet dhe do t’ju paralajmërojë duke përdorur një dritare.

Megjithëse Facebook nuk u emërua pas shpalljes së karakteristikave të reja të privatësisë, rrjeti social ka pasur një marrëdhënie intime me reklamuesit përmes historisë, duke u dhënë atyre qasje në të dhënat personale të miliona përdoruesve për reklamime të synuara. Skanimi i gishtërinjve do të dëmtojë reklamuesit, por në të njëjtën kohë edhe Facebook-un.

Një tjetër veçori që mund të jetë më e dëmshme për Facebook është App Limits. Ky tipar i ri për iOS 12 duhet të inkurajojë njerëzit që të përdorin më pak pajisjet e tyre, duke siguruar qasje në të dhëna për sa kohë shpenzojnë në aplikacione të veçanta. Kufijtë e aplikacioneve gjithashtu ju lejojnë të vendosni afate kohore për përdorimin e tyre, duke i mbyllur kur afati të arrijë.

“Më pak kohë e shpenzuar në Facebook do të thotë më pak të ardhura nga reklamat”, tha Michael Fauscette, hulumtues kryesor në G2 Crowd.

Kur të shihni se sa kohë keni shpenzuar në Feedin e lajmeve, vendosja e kufizimeve në përdorimin e Facebook është një hap i natyrshëm tjetër, transmeton KosovaPress.

Apple ka mohuar ndërkohë çdo akuzë për ndarjen e të dhënave me Facebook, integrimin me rrjetet sociale, në të cilat kompania ka vënë shumë përpjekje për ta promovuar. Integrimi më i mirë me Facebook ka qenë dikur një tipar i nevojshëm, por është koha që Apple të bëhet përgjegjëse.

Të gjitha këto paraqesin lajme të këqija për rrjetin social të popullarizuar, por gjithashtu një lajm i mirë për privatësinë e përdoruesve, edhe nëse nuk përdorin pajisjet Apple.

Shpërndaje në: