fatlum,

Vetëvendosje e lexuar si sociologji II

Kur jemi tek lidhja organike dhe imunitare e Lëvizjes me shoqërinë, apo më mire thënë shqiptarët e Kosovës (heiztoj të them popullin) duhet ndalur në disa gjëra. Se VV injoroi/neglizhoi akset e reja që po merrnin paslufte shtyllat e etnisë shqiptare në Kosovë: familja e biznesi (por në një masë edhe feja), shkrova në numrin e parafundit. Këtu do të ndalem tek konvulsionet e lidhjes VV-shqiptarë në rrafshin/dimensionin politik.

Fatlum SADIKU Opinione

Me kohë, vërehej se si VV mundohej që ngrehinën e indeve lidhëse me shoqërinë ta ngrejë mbi policitetin/politizimin e kërkesës për pavarësi, që në sytë e Lëvizjes jo vetëm që ishte kërkesë që po anashkalohej, por që edhe nëse realizohej, do të ishte gjysmake dhe në fakt zgjedhje kompromisi.

Për rrjedhojë ajo përqëndroi dhe parashtroi një fokus dhe interpretim radikal të periudhës së luftës dhe pasluftës, që kontestonte/refuzonte Rambujenë, duke e parë si prodhuese të 1244-shit; UNMIK-un e shihte si mision kolonizues (madje duke e konsideruar rastin e Kosovës të ngjashëm me atë të Algjerisë dhe duke kërkuar ta lëshonte Kosovën) si dhe duke vënë here-herë në theks edhe idenë e bashkimit kombëtar.

Tani është goxha e diksutueshme në përfaqësonin tëra këto eterin e bindjeve dhe besimeve të etnisë shqiptare në Kosovë. Shqiptarët donin pavarësi dhe jo diçka më pak, por që është e qartë se as nuk dinin e as nuk donin që politizimin e parashtrimeve në fjalë, ta përqëndronin kaq skajshmërisht. E mbi të gjitha VV kishte përballë vetes një traditë dhe mendësi të pamësuar në parashtrime ideore, kreative apo programatike, por që kapet fort pas individit. E mu në këtë pikë lideri i saj, akoma ishte larg popullaritetit të Ibrahim Rugovës, Hashim Thaçit e mbase edhe të Ramush Haradinajt. Këtu nuk mund të ngreshë fajtorë, pa rënë në grackën e njëanshmërisë e subjektivizmit, sepse duhet të zgjedhësh mes të quajturit të shqiptarëve fajtorë për vetëdijen e ulët politike, dhe konsiderimit të VV-së akohore/ahistorike.

Në anën tjetër mbetej goxha enigmatike nëse përnjëmend radikaliteti i kërkesave në fjalë përjetohej plotësisht edhe vetë brenda VV-së/krerëve të saj, apo më shumë ishte një kut përdorimi për kundërpeshim politik: le të ekzistojmë ne me këtë diskurs që kemi si gurë të mëdhenjë në njërën anë të peshorës, në mynyrë që pesha në anën tjetër të peshorës (Serbia, ndërkombëtarët dhe impotenca e negociatorëve tanë) të mos e plandosin kërkesën shqiptare për toke si flatër pule. Për rrjedhojë lindte paradoksi tjetër: radikaliteti në gjuhë vs metoda e zgjedhur e veprimeve. Pra në njërën anë VV kudo që mundej të ishte prezente shpërfaqte gjuhësisht kërkesat e saj radikalisht shqiptare, kurse në anën tjetër metoda e veprimeve përbënte një pashatje të tërë radikalitetit (gjysmë)militar 1999-2004, të krahut të luftës/pro luftës të dëshmuar përgjatë krejt pasluftës (për Mitrovicën më 1999-2000, dhe më vonë potuajse në pjesën më të madhe të Kosovës më 2004).

Në fakt kjo ishte një gjë e mirë meqë përbente një evoluim edhe të vetë një pjese të krahut të luftës kah metodat jo-militare (natyrisht këtu prap është determinante sociologjia meqë nuk mund të prisje nga Kurti, Konjufca, Dërguti etj. sjellje [gjysmë]militare në qytet); pra përbënte diçka maturese në kuptimin e theksimin të dallorit mes metodave militare që përfundonin deri edhe me eleminime kundërshtarësh etnik e politik por paradoksalisht edhe një pafuqi. Pafuqi sepse brendapërbrenda kontekstit provinienca (gjysmë)militare e krahut të luftës e pranonte sistemin e UNMIK-ut dhe kësodore përkdhelej edhe nga vetë ndërkombëtarët, ndërkaq që VV që s’ishte militare dhe që vinte nga provinienca (semi)urbane shihej si më radikalja. Kësodore VV gjuhësisht “fluturonte” në aludime, kërkesa e intepretime, kurse me metodat e saj, e rrjedhimisht edhe në fuqinë e saj, dilte diçka mes LDK-së dhe krahut militar të luftës (PDK e AAK).

Suma sumarum, lidhja mbase më e fuqishme imunitare me “popullin” mbetej mbajtja gjallë e një dromce të idealizmit nacional në një kontekst ku Serbia, kthimi masiv i serbëve e 1244-shi përbendëshin përditë të Zotit në çdo bulletin të lajmeve; ku kishe një klikë politike hajnash të besatuar me ndërkombëtarët; OJQ-shë që po bëheshin veçse operandë anglofonë si dhe pjestarëve shqiptarë që mynyrat e reja të jetesës po i mbivendosnin mbi politikjen (ose sipas modelit perëndimor, ose sipas modelit lindor/saudit).

Përgjigja në pyetjen e katërt, pra rreth asaj se sa mundi dhe sa po mundet kjo Lëvizje që gjatë rrugëtimit nga pika fillestare, t’i ruaj disa nga fondamentet e saj; e pyetje të ngjashme alepon poashtu në evokimin e disa momentumeve politike. Do ti veçoja tre: shpallja e pavarësisë me 2008, hyrja në sistem më 2010, dyzimi me një pjesë të FER-in më 2013, si dhe hyrja/dalja e Ilir Dedës.

Vazhdimi i diskursit të njejtë edhe pas shpalljes së pavarësisë nga ana e VV-së, madje edhe pas njohjes së saj nga shumë shtete përbën klimaksin e përpëlitjes së VV-së që popullin e projektuar në vetëdije/kokë t’ia begenisë vetes. Pra hendeku vazhdonte: populli u gëzua “me pak”, kurse VV donte “më shumë”. Shpallja e pavarësisë nisi të njihej ndërkombëtarisht, gjë që shkaktonte entuziazëm kurse VV e shihte krejt këtë me skepsë e pa shumë besim. Populli mbyll gojën para një koalicioni brenda nate të diktuar nga ndërkombëtarët (PDK + LDK), kurse VV vazhdoi të thirret në po atë popull. Natyrisht 2008-ta, e që e pasoi 10 shkurtin e dhunshëm dhe me viktima, përbën poashtu edhe zenitin e radikalizimit të VV-së edhe në veprime si dhe vendosjen e dallorit të qartë mes VV-së dhe dy krahëve të tjerë të luftës: PDK-së e AAK-së. Tani përfaqësues të idesë europiane ishin fshatarësia kurse nacionaliste gjysmëurbanët. Natyrisht në radikalizimin 2007-2010 piketim ishin UNMIK-u/klasa kleptokrate dhe degjëueshme politike dhe jo pakicat etnike, por tanimë etnicizmi e nacionalizmi shiheshin vetëm pjesë e strajcës së VV-së! Të ishe VV, nënkupotonte të të adresohej edhe ajo dozë etnicizmi e nacionalizmi e prirje për dhunë që fare mund të të mos karakterizonte.

Momenti i dytë politik është pranimi i sistemit postpavarësi me 2010, respektivisht vendosja për tu bërë pjesë e zgjedhjeve. Kjo pati qenë lëvizje jo e vogël nga parimet, sepse edhe hyrja fiks pas pesë vitesh lindte vend për dyshime mos gjithçka ka qenë e planifikuar që në fillim “pesë vite jashtë tjerat brenda”, por edhe ishte një shkundje goxha e madhe e mësimeve/shkollës që po kishte ndërtuar VV, e ku mbase më i buti ndër protagonistë të atyre mësimeve, Antonio Gramschi, parlamentin e sheh si institucion zbehës/gëlltitës të principeve dhe synimeve politike. Disi klimaksi i radikalizimit më 2007-2010 i shoqëruar me aq shumë mëshuarje për mospjesëmarrje në zgjedhje përballë pranimit të përnjehershëm edhe të sistemit edhe të zgjedhjeve, ta kujton “durimin e padurimtë” të Nancy-s. Një pritje durimtare për një të papritur që paksa pas qenë padurimtare. Kur këtu shtohet fakti që hyja e tyre në sistem/pranimi i zgjedhjeve u shoqërua edhe nga nisja më intenzive e negociatave me Serbinë situata erdhi u bë edhe më komplekse edhe për publikun edhe për vetë qëndrimet e VV-së.

Momenti i tretë është siç u cek, dyzimi me një pjesë (të madhe) të FER-it. Vazhdoj të jem besimtar i madh, se ky dyzim ka qenë më shumë destin i bashkëdyzimit të një brezi njerëzish të afërt në moshë, dhe i një provinience (asaj semiurbane) i ardhur nga zhgënjimi i përbashkët, sesa dyzim principesh, idealesh a konceptesh të mirëmenduara. E mbaj shumë mirë në mend Shpend Ahmetin, kur vetëm pak ditë para zgjedhjeve në të cilat realisht FER-it i’u vodhën goxha vota, pati deklaruar se me VV-në kanë dallime konceptuale dhe ideore. Ajo çfarë pasoi dihet: një mishërim aq i madh i VV-së me Ahmetin, deri në stadin e barasvlerësimit me Kurtin.

Momenti i katërt lidhet me hyrjen dhe më pas daljen e Ilir Dedës në Lëvizje. Nuk është puna tek rëndësia apo pesha e një inidividi, sa tek gadishmëria për ta pranuar dikë që tërë karrierën e tij politike, jo vetëm që nuk e ka sendërtuar në rezistencë a revoltë, por që për më tej ishte pjesë e të gjitha strukturave dhe mendësive antirezistencë dhe antirevoltë. Pra pranimi i tij në VV fliste më shumë për VV-në se sa për të. Pranimi i tij ishte pranim i dikujt pa atidutë politike dhe që është totalisht ahistorik. Nganjëherë nuk mjaftojnë as afria brezërore, e sociologjike e a zhgënjimi i përbashkët i akumuar për të bërë kurorë gjoja të lumtur politike. Dalja e tij nga VV, respektivisht çlirimi i mëtejmë i Lëvizjes nga elementi FER, është respekt për parimet dhe konsistencën dhe shpresë për moslajthitje të mëtejme konceptuale dhe orientimore të VV-së.

Ali Ahmeti

Ali Ahmeti flet për Edi Ramën dhe Vetëvendosjen (Video)

Lideri i BDI-së, Ali Ahmeti gjatë intervistës në televizionin 21, ka folur për takimet që janë zhvilluar ditëve të fundit nga liderët politik shqiptar, të iniciuara nga Ali Ahmeti dhe Edi Rama.

Periskopi.com Lajme

“Në radhë të parë kjo është nevojë për shqiptarët në Maqedoni. Partitë politike kanë bërë shumë më herët takime më kryeministrin Edi Rama. Sigurisht ka biseduar edhe me mua, dhe më ka kërkuar nga unë të thërras partitë politikë në një takim të përbashkët për ti dëgjuar se cilat janë kërkesat e tyre. Unë e kam bërë këtë përpjekjes, gjithashtu ka edhe kërkesë edhe nga autoriteteve e Kosovës, dhe partive politike opozitare, unë poashtu kam bërë edhe një takim me Lëvizjen Vetëvendosje në drejtim të inkurajimit për t’i harmonizuar qëndrimet lidhur me avancimin e çështjes shqiptare”, theksoi Ali Ahmeti.

Ai më tej tha se as Shqipëria e as Kosova nuk janë ata që hartojnë e diktojnë politikat për shqiptarët e Maqedonisë.

“Ne kemi programet tona, qëllimet tona, por çdo lehtësim që mund të vjen prej bashkëmendimtarëve është i mirëseardhur, poashtu edhe miqtë tanë ndërkombëtarë”, theksoi Ali Ahmeti.

Aida Derguti

‘Dërguti as nuk është bërë milionere as nuk ka bërë pazare në dëm të ish-luftëtarëve’

Dardan Molliqaj, sekretar i përgjithshëm në Vetëvendosje thotë se atyre përfaqësuesve të veteranëve që kanë bërë pazare normalisht që ju dhemb e vërteta e një ish - ushtareje si Aida Dërguti.

Periskopi.com Lajme

Duke iu referuar rastit që ka ndodhur të premten në Kuvendin e Kosovës Molliqaj ka thënë se është me Dërgutin për arsye se ajo, sipas tij, nuk është bërë milionere, as nuk ka hequr dorë nga bashkimi kombëtar e as nuk ka bërë pazare me Isa Mustafën në dëm të ish-ushtarëve të UÇK-së.

Shkrimi i tij i plotë:

Përfaqësuesve të veteranëve, që janë bërë milionerë, që kanë hequr dorë nga bashkimi kombëtar, që e kanë pranuar “Zajednicën”, që bëjnë pazare me Isa Mustafën për t’i rritur pagat për vete e për t’ua zvogëluar ato veteranëve të varfër… sigurisht që ju dhemb e vërteta e një ish-ushtareje të UÇK-së si Aida Dërguti, që as nuk është bërë milionere, as nuk ka hequr dorë nga bashkimi kombëtar e as nuk bën pazare me Isën në dëm të ish-ushtarëve të vërtetë të UÇK-së.

Jam me ty Aida Dërguti dhe me të gjithë veteranët e veteranet e UÇK-së që nuk luftuan për përfitime dhe sot janë lënë në gjendje të rëndë nga qeveritë e njëpasnjëshme./ Periskopi

Aida Derguti

Aida Dërguti me uniformë të UÇK-së dhe kallashnikov në luftë (Foto)

Dikur mbante pushkën në duar për të mbrojtur atdheun e saj, sot me fuqinë e fjalëve mundohet të bëjë më të mirën për të ardhmen e vendit.

Periskopi.com Lajme

Aida Dërguti e cila tashmë është deputete nga radhët e Lëvizjes Vetëvendosje njëherësh edhe nënkryetarja e Kuvendit të Kosovës, është ndër të paktat femra deputete që ishte pjesëtare e Ushtrisë Çlirimtare të Kosovës.

Në një fotografi shihet Aida Dërguti veshur me uniformën e UÇK-së ku në krahë mban edhe kallashnikovin, gjë që tregon se Dërguti edhe sot e asaj dite ende e ka një shpirt luftarak.

 

aida

te dyshuarit

Prokurori i rastit flet për aktakuzën ndaj aktivistëve të VV-së

Prokurori special, i angazhuar në rastin e sulmit me mjet shpërthyes ndaj ndërtesës së Kuvendit të Kosovës në gusht të këtij viti, thotë se u ka besuar provave që i ka para vetes kur ka ngritur aktakuzë ndaj katër aktivistëve të VV-së.

Periskopi.com Lajme

Më herët, Prokuroria Speciale konfirmoi se ndaj Atdhe Gashit, Frashër Krasniqit, Egzon Halitit dhe Adea Batushës është ngritur aktakuzë për terrorizëm për sulmin që ndodhi natën e 4 gushtit.

“Besoj se ka prova të mjaftueshme për të argumentuar këtë aktakuzë. Kemi përdorur provat të cilat i kemi pasur në kallëzimin penal dhe disa prova të tjera rrethanore përfshirë deklaratat e dëshmitarëve”, tha prokurori i rastit Abdurrahim Islami për KALLXO.com.

Ai tha se aktakuza ka të bëjë vetëm me rastin e sulmit ndaj Kuvendit, dhe jo me rastet tjera të gjuajtës së mjeteve shpërthyese, të cilat ishin të shpeshta atyre ditëve.

“E tërë aktakuza ka të bëjë me sulmin në kuvend ndërsa rastet e tjera të sulmeve gjatë asaj kohe mbeten të hetohen”, shtoi prokurori Islami.

Përderisa katër aktivistë të VV-së tashmë e kanë gjetur veten në listën e të akuzuarve për terrorizëm, ndaj njërit prej tyre, Petrit Ademit, hetimet kanë pushuar.

“Për Petrit Ademin kam vendosur me i pushu hetimet për shkak se nuk ka prova të cilat e inkriminojnë atë në kryerjen e veprës penale”, tha Abdurrahim Islami.

Hetimet kanë pushuar edhe ndaj Astrit Deharit, i cili muajin e kaluar u gjet i vdekur në qelinë e tij në qendrën e paraburgimit në Prizren, në pritje të intervistimit nga ana e prokurorisë.

Studimi i KDI-së: Vetëvendosje del e para, PDK e dyta, LDK e treta

Periskopi.com Video
Isa Mustafa

Vetëvendosje e thërret në interpelancë Isa Mustafën (Dokument)

Grupi Parlamentar i Lëvizjes Vetëvendosje e ka thirrur në interpelancë prapë kryeministrin e vendit, Isa Mustafa.

Periskopi.com Lajme

Kërkesa për interpelancë është dorëzuar me 15 dhjetor 2016 nga Grupi Parlamentar i këtij subjekti, në emër të deputetit Visar Ymeri, njoftojnë burime nga ky subjekt politik.

Ymeri ka dorëzuar mocionin për Interpelancë me kryeministrin Isa Mustafa mbi Përgjegjësinë mbi Ligjin e Sigurimeve shëndetësore në Republikën e Kosovës. Deputetëve të Kuvendit në lidhje me këtë çështje do t’iu parashtrohet Rezoluta për votim me pikat si në vijim:

Në mbështetje të Nenit 65.1 të Kushtetutës së Republikës së Kosovës dhe nenin 6.1 të Rregullores së Punës së Kuvendit të Kosovës, Kuvendi i Republikës së Kosovës në seancën plenare të mbajtur më _________ 2016, miraton këtë:

R E Z O L U T Ë

  1. Hetimi institucional dhe auditimi mbi fondet e shpenzuara deri më tani për Sistemin Informativ Shëndetësor.
  2. Funksionalizimi dhe shtrirja e plotë e Sistemit Informativ Shëndetësor me plan e kalendar publik.
  3. Raportimi në Kuvend mbi rezultatet e shtrirjes së Sistemit Informativ Shëndetësor në të gjitha nivelet e shëndetësisë.
  4. Anulimi i vendimit të paligjshëm të Qeverisë për mbledhjen e premiumeve nga Janari 2017.
  5. Plotësimi i parakushteve të sanksionuara në Ligjin për Sigurimet Shëndetësore para fillimit të mbledhjes së premiumeve.
  6. Publikimi i dokumenteve paraprake me qëllim informimin e publikut mbi çmimoren, kategoritë që përfshihen në pagesa dhe ata që përjashtohen.

Kjo është interepelanca e tretë për qeverinë e Kosovës brenda këtij muaji e dorëzuar nga partia e Ymerit. /Periskopi

1 2 3

Glauk-Konjufca-650x358

Konjufca: Astrit Deharin nuk e vrau shteti, por mungesa e tij

Shefi i grupit Parlamentar të Vetëvendosjes, Glauk Konjufca në seancën e jashtëzakonshme për vdekjen e Astrit Deharit ka thënë se si subjekt ata kurrë nuk kanë besuar që në Kosovë do të kidnapohen edhe seancat e Kuvendit.

Periskopi.com Lajme

Ai thotë se seanca e jashtëzakonshme për vdekjen e Astrit Deharin u rrëmbye nga PDK-ja dhe LDK-ja.

Sipas Konjufcës në një vend ku mafia i hyn në shtëpi Kryeprokurorit nuk pritet asgjë më shumë, raporton periskopi

“Astritin nuk e ka vrarë shteti, por mungesa e tij, pra e ka vra pushteti. Që në fillim me dekret politik, Vetëvendosje u shpall terroriste dhe vazhduan tutje. Deharin e ka vra makineria që strukturat e shtetit që duhet me të mbrojt qytetarët i ka kthyer në struktura që ta marrin jetën”, thotë ai.

“Në atë peticion kërkohen dorëheqje të disa zyrtarëve. Dhe kjo do të duhej të shqyrtohej në seancën e sotme. E pikërisht se po kërkohen këto ju sot e rrëmbyet këtë seancë. Në burgun e Prizrenit vdiq një djalë i shkëlqyeshëm. Vrasësin e tij mund ta identifikojmë lehtë meqë në çastin kua i vdiq ai ndodhej në një institucion që menaxhohet nga qeveria përmes Ministrisë së Drejtësisë”, tha ai./ Periskopi

Albin Kurti e Rexhep Selimi priten me çifteli në odën e Gollakut (Foto)

Dy deputetët e Lëvizjes Vetëvendosje, Albin Kurti dhe Rexhep Selimi janë pritur me meze e çifteli në një odë në Gollak.

Periskopi.com Lajme

“Me miq e shokë, pranë vatrës së ndezur, aty ku çdo gur i një ode ka nga një histori. Me miq e me shokë pranë sofrës bujare të Gollakut”, ka shkruar Selimi në Facebook, përcjellë IndeksOnline.

15397784-10211266770455081-732512592-o 15419311-10211266769175049-1418527530-o 15503077-10211266770095072-1725135868-o

 

Kadaj-Bujupi kërkon ndërhyrjen e FIT-it te muri në veri të Mitrovicës

Deputetja e Lëvizjes Vetëvendosje, Donika Kadaj-Bujupi, në RTV Dukagjinit ka komentuar ngritjen e murit në pjesën veriore të Mitrovicës, për të cilin thotë se një shtet normal nuk do ta lejonte një gjë të tillë.

Periskopi.com Lajme

Deputetja thotë se shteti është dashtë të ndërhyjë madje edhe përmes forcës – duke përmendur këtu njësitin special të Policisë së Kosovës, FIT.

“E thash që është përgjegjësi puro e shtetit, sepse ndërhyrja do të duhej të vinte nga shteti, përmes forcave të cilat mungojnë. E kemi FIT-in për shembull dhe, vitin e kaluar, janë treguar mjaft ‘efikas’ kur u futën në Lëvizjen Vetëvendosje. Ndërkaq, sot, kur po bëhet fjalë për Mitrovicën, ata po tërhiqen”, thotë deputetja e VV-së.

Ajo foli edhe për liberalizimin e vizave, duke thënë se edhe po të ishte i zgjidhur problemi i demarkacionit, kosovarët nuk do të kishin liberalizim. Kadaj-Bujupi duke komentuar demarkacionin, akuzoi kryeministrin e vendit, Isa Mustafën, “se po sillet si matrapaz”.

fras2

I gatshëm për burg të përjetshëm nëse dëshmohet se e ka sulmuar Kuvendin (Video)

Zëdhënësi i Lëvizjes Vetëvendosje, Frashër Krasniqi, i cili është në burgim shtëpiak për më shumë se tre muaj, thotë me këmbëngulje se as ai e askush nga aktivistët e Vetëvendosjes nuk kanë gisht në sulmin ndaj Kuvendit për të cilin akuzohen.

Periskopi.com Intervista

Në një intervistë për Periskopi.com, ai thotë se Kadri Veselit nuk po i konvenon të zbardhet rasti i vrasje së dhunshme të Astrit Deharit, siç e quan ai.

Krasniqi flet për Demarkacionin dhe pjesëmarrjen e mundshme të Vetëvendosjes në Komisionin e ri të formuar nga gjeodetë, i paralajmëruar nga Isa Mustafa, flet për zgjedhjet që beson se do mbahen shumë shpejt, dhe tregon për kë kanë vija të kuqe e kujt do ia mundësonin të ndryshonin.

Thotë se Dehari u vra në mënyrë të dhunshme nga shteti, se Kadri Veseli ose i ka kërcënuar ose premtuar diçka deputetëve që tërhoqën nënshkrimet për një seancë të jashtëzakonshme për rastin Dehari.

E pranon se me një seancë në Kuvend nuk do të arrinin asgjë në zbardhjen e rastit, por thotë se shtetet demokratike nuk duhet ta zaptojnë në këtë mënyrë Kuvendin.

Për Periskopin ai thotë se Kadri Veseli ka deklaruar se kanë bërë vetëvrasje edhe Arbënor edhe Astrit Dehari, madje edhe Prokuroria, e kjo nuk do duhej të thuhej pa përfunduar hetimet.

Krasniqi hetohet për terrorizëm. Vetëm një herë është marrë në pyetje nga Porkuroria, e cila rrallëherë po i shkon te dera.

fras


 

Periskopi: Kadri Veseli në seancën e fundit tha se mund të mbahet një seancë ku do diskutohet për Astrit Deharin, pse mendon se tani po e pranon ai?

Krasniqi: Realisht Kadri Veseli nuk pranoi të mbahet seancë ku do te flitet për Astrit Deharin, po i pengon shumë. Ajo që e paralajmëroi më shumë ishte shprehje e inatit, për shkak se Kadri Veseli në seancën e fundit u demaskua tërësisht, ishte një shprehje e inatit gjoja do të mbajmë një seancë për të kuptuar se përse disa nga aktivistët po mbahen të arrestuar e disa jo. Është shumë interesante se si në Parlamentin Evropian, në zyrat e Parlamentit Evropian, në komisionet e Parlamentin Evropian në Strasburg diskutohet për rastin e Astrit Deharit, në OKB diskutohet për të, kurse Kuvendi i shtetit, në duart e të cilit ka vdekur dhunshëm Astrit Dehari nuk e mbanë një seancë të jashtëzakonshme, në fund të fundit jo për Astrit Deharin si aktivistët i Vetëvendosjes, por për një qytetar të Kosovës, për një student të Fakultetit të Mjekësisë i cili është arrestuar pa asnjë fakt dhe ka vdekur në institucionet që do të duhej të ishin më të sigurtat të shtetit të Kosovës. Kuvendi i Republikës së Kosovës nuk e bënë këtë seancë, bëhen 25 mijë nënshkrime të qytetarëve, Kuvendi nuk pranon me diskutu.

Pra, Kadri Veseli e ka shndërruar Kuvendin në një mekanizëm përmes të cilit ai krejt çka bënë është e promovon vetëm, dhe del herë pas here e mbanë ndonjë fjalim, po realisht Kuvendi  e ka humbur legjitimitetin e vet si përfaqësuesi i popullit. Cili është kuptimi me pas një Kuvend nëse asnjë peticion që është mbajtur nga qytetarët nuk është diskutuar në Kuvend, as peticioni për Demarkacionin, as peticionet e mëhershme, as peticioni tash për Astrit Deharin i cili peticion i mblodhi vetëm për dy ditë mbi 25 mijë nënshkrime, i cili tregon për sentiment shumë të madh në mesin e qytetarëve për këtë çështje.

Periskopi: Pse mendon se nuk po pranojnë të mbajnë seancë?

Krasniqi: Mendoj që ka disa arsye, por arsyeja kryesore që nuk pranojnë të mbajnë seancë për të diskutuar për Astrit Deharin është për shkak se Astrit ka vdekur në duart e shtetit i cili menaxhohet prej po këtyre njerëzve, dhe vdekja e tij e dhunshme dhe e dyshimtë, me shumë kundërthënie në raportet zyrtare, është përgjegjësi e shtetit të Kosovës. Dhe, për vdekjen e Astrit  Deharit duhet të japin përgjegjësi pikërisht këta njerëz që nuk po pranojnë me organizu seancë për të. Është interesante, jo vetëm që nuk po pranojnë me diskutu por edhe po kërcënojnë deputetët që kanë dhënë nënshkrime për të mbajtur seancë të jashtëzakonshme.

Kadri Veseli i ka shti në zyre deputetët që e kanë dhënë nënshkrimi, ata të pozitës, dhe pasi kanë dal nga zyra e Veselit ata i kanë tërhequr nënshkrimet për seancën e jashtëzakonshme. Pra, është një person këtu, sidomos një person , që është ka i pengon të diskutohet për Astrit Deharin, e ai person është Kadri Veseli. I cili, për me tepër në seancën e kaluar shpalosi një mori shpifjesh dhe gënjeshtrash, që e lëndojnë familje e Astrit Deharit, e edhe neve si shokë dhe shoqe të tij dhe gjithë qytetarët e Kosovës që janë prekur nga vdekja e dhunshme e Astrit, ai jep deklarata të tilla sepse është personi kyç që duhet të jap përgjegjësi për çka po ndodh në Kosovë bashkë me Isa Mustafën dhe Hashim Thaçin.

Periskopi: A po thoni që u ka premtuar diçka deputetëve që i kanë tërhequr nënshkrimet për mbajtjen e seancës për Astrit Deharin?

Krasniqi: Kadri Veseli funksionon me premtime dhe kërcënime, tash cilën e ka përdorur në rastin deputetëve që u tërhoqën në mënyrë shumë të paturpshme nga vet fjalët e veta dhe nga nënshkrimi për një seancë shumë të rëndësishme nga një seancë që ka të bëjë me drejtësi, me vet thirrje për drejtësi për vdekjen e Astrit Deharit, vet fakti që ata iu tërhoqën nënkupton se Kadri Veseli ose e ka përdorur karotën ose shkopin.

Periskopi: Çka prisni të arrini me këtë seancë?

Krasniqi: Fillimisht ne konsiderojmë se rasti i Astrit Deharit e shpërfaqi një fenomen shumë të madh që Lëvizja Vetëvendosje ka folur që shumë kohë: që në Kosovë nuk ka drejtësi, që në Kosovë shteti është i tillë i ndërtuar dhe menaxhohet në mënyrë të tillë sa që arreston, burgos të rinj e të reja pa asnjë fakt, pa asnjë provë, dhe i nxjerrë të vdekur nga burgu. Ky është shteti i Kosovës. Shtet që nuk e ofron as minimumin e drejtësisë për qytetarëve të vet, për rininë e këtij vendi e cila do të duhej ta trashëgonte një shtet shumë më të mirë se ky që po e trashëgojmë. Dhe ky lloj shteti, doli në pah, sidomos pas vdekjes së Astrit Deharit. Ne presim që ky shtet të ndërtohet në një mënyrë shumë më të drejtë dhe më të përgjegjshme karshi qytetarëve të vet, por kjo nuk është e mundur me këta politikanë në pushtet. Kështu që, me një seancë parlamentare ne nuk presim që do të rregullohet situata në Kosovë, mirëpo ky do të duhej të ishte minimumi që do të duhej të bënte Kuvendi i Kosovës për një qytetarë të Republikës që e përfaqëson ky Kuvend, i cili ka vdekur në duart e shtetit.

Kur flitet në Evropë, në Strasburg, pse mos të flitet në Kuvendin e Kosovës, sepse ky nuk ka qenë qytetar i asnjë shteti tjetër, ka qenë i Kosovës, Kosova duhet me fol sepse e ka humbur një qytetar në duart e institucionet që ish dashtë me qenë më i sigurti në vend. Prandaj, mendojmë se kjo seancë të ishte e rëndësishme, të diskutohet dhe të bëhet thirrje në mënyrë unanime edhe nga pozita dhe nga opozita për drejtësi në rastin e Astrit Deharit dhe për hetim të pavarur, sepse shteti tashmë është palë, nuk ka kuptim të kemi hetim nga shteti, ne e pamë sa kontradiktat i nxori shteti në këtë të ashtuquajtur hetim, këtu ka kuptim vetëm një hetim i pavarur, me hetues të cilët i cakton familja, dhe kjo lejohet me ligj, nuk e di pse po hezitojnë institucionet e Kosovës ta pranojnë këtë kërkesë shumë legjitime që e parasheh edhe Ligji i Kosovës.

Periskopi:  A ka diçka Vetëvendosje që planifikon ta shpalos në seancën e thirrur për Deharin e që nuk është thënë ende, e po ia kanë frikën kësaj?

Krasniqi: Krejt çka ka fol Vetëvendosje për Astrit Deharin, prapë nuk mjafton, gjithmonë kemi çka me fol për Astrit Deharin dhe për aktivitetin e tij, është e pamundshme në vazhdimësi të mos flasim për të.

Ne i kemi thënë të gjitha publikisht, nuk është problemi se kemi nevojë me i thanë publikisht, i kemi thënë çdo ditë, është shumë e rëndësishme me u shënu që Kuvendi i Kosovës ka diskutuar për këtë padrejtësi dhe me e vendos një precedent në këtë vend, që kur ndodh një rast i tillë kaq i padrejtë, kaq makabër, kaq i tmerrshëm, Kuvendi i Republikës së Kosovës është në krye të detyrës, për kurgjo tjetër, së paku për seriozitet dhe shqetësim që një gjë ka ndodhur në shtetin tonë.

Pse duhet me i pengu kjo Kadri Veselit? Gjithkund nëpër botë kur ndodh një rast që është një rast tragjik politik, nuk është vdekje e zakonshme, është politike, Astrit Dehari është mbajt në burg pa asnjë provë, pa asnjë fakt, për të vetmen arsye: që është aktivist i Vetëvendosjes. Kur ndodh një rast si ky në një vend demokratik, Kuvendi diskuton për këtë punë, madje japin përgjegjësi njerëzit, japin dorëheqje, e madje madje shkojnë edhe në burg. Normalisht kjo i pengon politikanëve në Kosovë, i pengon Kadri Veselit e edhe Isa Mustafës sepse janë vet përgjegjës.

Periskopi: Çka quani hetim të pavarur në rastin e Deharit, nga kush do formohej ekipi, nga kush do përzgjidheshin?

Krasniqi: Fillimisht është kërkesë e familjes Dehari, është kërkesë e Vetëvendosjes që në procesin e hetimeve dhe të shfaqjes së provave ose qasjes në to, të marrin pjesë edhe dy mjeko-ligjorët e përzgjedhur nga familja, këtë nuk e ka lejuar Prokuroria, dhe sinqerisht nuk e kuptoj pse. Nëse ata nuk kanë çfarë fshehin, nëse ata janë të gatshëm ti japin të ashtuquajtura prova që nuk e dimë sa janë autentike, tua japin mediave që janë të afërta me pushtetin, pse nuk duhet dy mjeko-ligjor profesionist me përvojë shumë të madhe nëpër vendet e Evropës me pas qasje te provat.

E dyta, familja e edhe Vetëvendosje kërkon që të krijohet një ekip e re hetuese, në të cilin do të marrin pjesë edhe hetues që caktohen nga familja, dhe po e them sërish se kjo lejohet me ligj dhe nuk e kuptoj pse po ju pengon institucioneve.

Ka modalitete të ndryshme, por e rëndësishme është që çfarëdo lloj ekipi që bëhet të lejohen edhe hetuesit e pavarur që caktohen nga familja, kjo parashihet, atëherë kur familja është e pakënaqur ose dyshon në ato që prezantohen kanë të drejtë të propozojnë hetues të pavarur, të cilët duhet ti pranojë shteti, që të marrin pjesë në procesin e hetimit.

Por, në vend që të ketë hetime, kemi deklarime të Kadri Veselit që del dhe thotë se Astrit Dehari paska ba vetëvrasje.

Periskopi: Edhe Prokuroria e tha se vetëvrasje, madje mbajtën konferencë për këtë, si e vlerësoni punën e tyre?

Krasniqi: Veseli në seancën e fundit tha Astrit Dehari ka bërë vetëvrasje, madje tha se e dhe vëllai i tij, Arbënor Dehari ka bërë vetëvrasje e që nuk asnjë konkludim, asnjë konfirmim zyrtar që ndonjëri prej tyre ka bërë vetëvrasje.

Me këtë deklaratë të Kadri Veselit e kuptuam më në fund, tërësisht, se përse Nexhmi Krasniqi komandant i rajonit të Prizrenit ka dal fillimisht ka thënë se Astrit ka bërë vetëvrasje. Opsioni i vetëvrasjes është opsion me të cilin institucionet tona po duan me përmbyll këtë rast. Kadri Veseli po donë me përmbyll këtë. Kadri Veseli me shumë gjasa e ka shti edhe Nexhmi Krasniqin që është njeri i SHIK-ut në krye të Policisë, me u ngut me thanë që është vetëvrasje, e njësoj e kanë shti edhe Sylë Hoxhën me u ngut me thanë që është vetëvrasje ende pa përfunduar hetimet.

Nëse këta janë të sigurt që është vetëvrasje pse ju kanë bërë thirrje britanikëve që të hetojnë në Kosovë, nëse qenkan kaq të sigurt, por, këta kanë dashtë me mbyll këtë rast dhe na e dimë që pushtetet totalitare që drejtohen nga kriminelët si Kadri Veseli mbyllin shpesh raste të tilla, duke i paraqitur si vetëvrasje, ne e dimë si e kanë mbyllur rastin e Dino Asanajt i cili 15 herë pati therje me thikë.

Metoda të tilla janë përdorur shpesh nga pushtetet autoritare, se qysh një njeri i PDK-së, Nexhmi Krasniqi thotë se ka pas vetëvrasje, tani del obduksioni që thotë se s’ka qenë vetëvrasje por asfiksi, mungesë e frymëmarrjes. Më tutje, del deklarata e mjekës e cila e pa e para trupin e Astritit, që thotë se ka pasur puls dhe frymëmarrje, tash nëse ka vdekur nga asfiksia qysh paska pas ende frymëmarrje, ai që vdes nga asfiksia i ndalet fryma.

Më tutje, e kemi deklaratën e Sylë Hoxhës që thotë se të gjitha privat janë konfiskuar dhe janë të sigurta, të nesërmen dalin një pjesë e tyre, ato që u shkojnë për shtati versionit të pushtetit, dalin në mënyrë absolutisht jo ligjore dhe  të papranueshme për familjen, dolën në mediat e afërta me pushtetin.

Dhe e fundit, Prokuroria del me një raport ende pa u kry hetimet, e përmbyll rastin si vetëvrasje ndërkohë që Ministria e Drejtësisë i bënë thirrje britanikëve që të vijnë për hetime. Krejt këto kontradikta tregojnë që ky pushtet po do me fsheh diçka, këto tregojnë që ky pushtet po do me u ngut, me mbyll diqysh këtë rast, me u harru ky rast dhe mos me u diskutu më.

Qysh ka kuptim, në cilin vend në botë qohet kryetari i Kuvendit, njëri nga institucionet kryesore të vendit, edhe e konkludon si vetëvrasje vdekjen e Arbënor Deharit, vëllait të Astritit, kur asnjë raport i Policisë nuk e thotë atë, apo asnjë raport i mjeko-ligjorëve, e hetimet ende nuk janë mbyllur.

Ai ka konkluduar diçka, çka po dinë Kadri Veseli që po thotë se ka bërë vetëvrasje?, apo për të vetëvrasje po thojka diçka tjetër?.

Përderisa ai e quan vetëvrasje edhe vdekjen e Dino Asanajt, atëherë qytetarët e kanë vështirë me e kuptu këtë lloj për çka po flet ai. Prandaj frikësohen këta me diskutu në Kuvend.

Periskopi: Ju thoni që e ka vrarë shteti, mendoni që e kanë shtyrë drejtë vetëvrasjes apo e kanë bërë përmes dikujt?

Krasniqi: Nuk i di detajet, nuk kam marr pjesë në procesin e hetimeve, unë çka di është se Astrit Dehari ka hyrë në burgun e Prizrenit, pas asnjë provë, pa asnjë fakt është mbajt për 68 ditë për arsye politike, dhe unë e di që Astrit Dehari ka dal i vdekur nga ai burg në mënyrë të dhunshme qysh edhe e kanë konkluduar vet mjeko-ligjorët.

Astrit Dehari ka vdekur në duart e institucioneve të Kosovës. Mos me pas qenë Astrit Dehari në burg, sot do të ishte në mesin tonë, e Astriti ka qenë në burg vetëm pse ka qenë aktivist i Vetëvendosjes.

Sot e asaj ditë janë tre muaj, hala Prokuroria nuk ka prezantuar asnjë fakt apo provë domethënëse në lidhje me neve, e Prokurori del deklaron se po i pret rezultatet e Forenzikës. Testet e forenzikës neve na i kanë bërë para tre muajve.

Periskopi: Kur dhe sa herë ju ka marr në pyetje Prokurori?

Krasniqi: Na ka marr në pyetje vetëm një herë pas vdekjes së Astritit, sepse ne kemi të tilla institucione që duhet vetëm të ndodh diçka e madhe që pastaj këta të lëvizin me ba diçka. Herë tjetër nuk na kanë marr në pyetje, kësaj here vetëm pas presionit publik.

Ka vetëm një arsye pse nuk na kanë marr në pyetje e edhe pse e kanë mbajt Astrit Deharin në burg pa e marr në pyetje: sepse nuk kanë pas asnjë fakt dhe asnjë provë, nuk kanë pas çka me na marr në pyetje. Forenzika i vonon rezultatet sepse nuk ka asnjë lidhje, asnjë shenjë e gishtave apo lidhje të ADN-së tonë dhe atyre që janë gjetur në mjetet që është sulmuar Kuvendi.

Periskopi: A e mohon personalisht që ke të bësh me sulmin në Kuvend dhe a mohon që nuk e kanë bërë askush nga aktivistët e Vetëvendosjes?

Krasniqi: E mohoj, jo vetëm që mohoj por është thjesht fakt, nëse Prokuroria e Gjykata dalin me vetëm një fakt të vetëm, që cilido nga aktivistët nga ne që jemi të arrestuar, por edhe aktivistët të tjerë të Vetëvendosjes ka gisht në sulmin atëherë nga nesër le të më fusin në burg kurrë mos të më nxjerrin nga aty.

Asnjë fakt nuk e kanë, se përndryshe tu e pa zellin e tyre për të luftuar dhe burgosur aktivistët e Vetëvendosjes, moti e kishin bërë. Por si është e mundur që mua më kanë mbyllur në shtëpi e nuk vijnë Policia nga 10 ditë me pa a jam këtu. I kanë marr tre në paraburgim me arsyetimin se në liri mund ti ndikojnë dëshmitarët, mund të ikin dhe e dhe përsërisin veprën, e mua më kanë lënë këtu, edhe unë mund t’i bëjë të gjitha.

Unë mundem me ik, me përsërit sulme, unë mundem me dal, Policia nuk janë askund, cili është kuptimi që unë qenkam terrorist, po më lënë me një masë kaq të vogël të sigurisë, thjeshtë është persekutim i Lëvizjes Vetëvendosje, i cili ka kulmuar me vdekjen e Astrit Dreharit, që është e pafalshme, e paharrueshme dhe nuk kanë me na ndalë derisa të vihet në vend drejtësia.

Periskopi: Gjithçka filloi me Demarkacionin, po përmendet se brenda këtij vitit do dërgohet në Kuvend, cila është përgjigja që keni tash, ngase u kërkua një Komision i ri i përbërë nga gjeodetë?

Krasniqi: Përgjigja e Lëvizjes Vetëvendosjes, e besoj edhe e krejt opozitës, shpresoj  edhe atyre, është e qartë se nuk mund të ketë Demarkacion me Malin e Zi nëse Kosova humb qoftë edhe një metër katror të tokës së asaj, kjo është e papranueshme.

Marrëveshja që është nënshkruar nga Hashim Thaçi dhe Skender Hyseni nuk mundet me kalu në Kuvendin e Kosovës, nuk ka nevojë për fakte shtesë, thjeshtë nuk ka me kalu qysh nuk ka kaluar edhe deri tash.

Moskalimi i Demarkacionit me Malin e Zi i ka dëshmuar dy gjëra, e para që rezistenca qytetare kundër një projekti të dëmshëm me Kosovë kjo mund të ketë sukses, pra kur kemi vendosmëri, dhe e dyta tregon se kjo Qeveri ka nënshkruar diçka që nuk e ka ditë as çka po nënshkruan, dhe e ka bërë gjithë atë zhurmë, gjithë atë intervenim policor nga Vetëvendosjes për me mbrojt një marrëveshje për të cilën është bindur edhe vet se është e dëmshme. Sot kemi zyrtar të BE-së që po vijnë dhe po thonë se nuk bahet nami edhe me rishiku këtë marrëveshje. Kemi zyrtar ndërkombëtar dhe vendor që po tregojnë se kjo marrëveshje është vënë kusht për liberalizimin e vizave me kërkesë të vet kryeministrit dhe personave të tjerë të rëndësishëm në institucione.

Pra, krejt këtë zhurmë e kanë bërë për një marrëveshje të dëmshme, mirëpo ju ka hasur sharra në gozhdë, pikërisht për shkak të angazhimit qytetar dhe pikërisht për shkak të këtij angazhimi nuk do të mundemi me kalu këtë demarkacion.

Nëse ndryshohet Komisioni, nëse përfshihet opozita, nëse vijnë ekspertët e pavarur dhe e nxjerrin një marrëveshje të re e cila nuk e cenon territorin e Republikës së Kosovës, atëherë Lëvizja Vetëvendosje do të jetë e hapur për të nënshkruar, pranuar e të tjera.

Periskopi: A do jeni të gatshëm të jeni pjesë e Komisionit të paralajmëruar së fundmi në lidhje me Demarkacionin?

Krasniqi: Është shumë e rëndësishme me ditë kush do ta drejtoj atë Komision, kush do e krijoj, çfarë përbërje do të ketë, dhe kur të vjen konkretisht atëherë do të mund të vendosim nëse do marrim pjesë Në parim, ne jemi të gatshëm të shpalosim argumentet tona, të ofrojmë kontributin tonë profesional e politik që të vijmë te një marrëveshje e cila nuk cenon territorin e Republikës së Kosovës.

Qeveria është tërhequr nga Demarkacioni, këtë që po e thonë do e sjellim javën tjetër apo atë tjetrën, këto janë thjesht llafe të kota me të cilat Isa Mustafa po mundohet me e mbuluar dështimin e vet, me thanë që nuk kam dështu, Demarkacioni është ende në agjendë, por jo. Ajo mund të sillet në Kuvend vetëm atëherë kur të rinegociohet si marrëveshje.

Periskopi: Nëse të dyja palët jeni aq këmbëngulës, a i shihni zgjedhjet si zgjidhje?

Krasniqi: Është një problem i madh që po ndodh në Kosovë, e kjo është që e kemi një mazhorancë që nuk ka më legjitimitet popullor edhe pse i ka numrat në Kuvend, kanë dështu në shumë raste për shkak të reagimeve gjithëpopullore.

Duhet me shku në zgjedhje, është shumë indikative që këta nuk po dojnë me shku në zgjedhje, sepse e dinë që e kanë humbur shumicën e elektoratit, prandaj po dojnë me shty edhe pak, sa të munden, sepse ka pakënaqësi të madhe qytetare, e do detyrohet kjo Qeveri me shku në zgjedhje.

Periskopi: Meqë zgjedhjet po thua se do të vijnë me kë do bëni koalicion parazgjedhor  e me kë pas zgjedhor?

Krasniqi: Lëvizja Vetëvendosje ka treguar edhe më herët që ne e konsiderojmë që nuk do të ishte pushtet për ndryshim të kësaj gjendje, një pushtet brenda të cilit do të merrte pjesë edhe PDK-ja, e cila e ka kapur shtetin dhe çdo instancë ekonomike, drejtësinë etj. Nuk mundesh me ndryshu gjendjen në Kosovë pa e larguar PDK-në nga pushtet, dhe nuk mundesh me ndryshu gjendjen në Kosovë nëse bashkëpunon me LDK-në që drejtohet nga Isa Mustafa i cili ka bërë gabime dhe dëme të pafalshme për Kosovën. Vetëvendosje, kur të ofrohet data e zgjedhjeve do të vendos edhe rreth koalicioneve dhe bashkëpunimeve, normalisht që për të gjitha këto vendos anëtarësia me referendum të brendshëm.

Vetëvendosje do të jetë e hapur për të gjithë ata që janë të gatshëm në mënyrë të sinqert që ta ndryshojnë këtë realitet të padrejtë në Republikën e Kosovës, kushdo që është i gatshëm për një shtet me zhvillim ekonomik, me mirëqenie sociale, me sovranitet, pa krim pa korrupsion, dhe shtet që nuk fal territore apo shtet, me të tillë jemi të hapur. Normalisht që kemi kriteret apo kërkesat tona por kjo çështje vendoset sa më afër zgjedhjeve.

Periskopi: Edhe nëse PDK-ja bëhet kaq e sinqert?

Krasniqi: E thamë që PDK-ja duhet me shku në opozita, përndryshe Kosova nuk çlirohet nga kriminalizimi i institucioneve që ka ndodhur në vendin tonë.

Periskopi: Për LDK-në a vlen e njëjta?

Krasniqi: Me LDK-në e Isa Mustafës që drejtohet nga ai, prapë kemi vija të kuqe. Një LDK që eventualisht do të reformohej duke ndryshuar drejtimin e saj, duke ndryshuar këtë nomenklaturë e cila e ka kap vet LDK-në e po e qon çdo herë e më afër PDK-së, e po ja përshtat interesave të PDK normalisht që është vështirë bashkëpunimi./Intervistoi: Teuta GASHI

 

frasher-krasniqi-fotot

Rrëfimi ekskluziv i zëdhënësit të VV-së, Frashër Krasniqi, i cili akuzohet për terrorizëm (Video)

Ka 11 vite si aktivist, por që më shumë se tre muaj është në arrest shtëpiak.

Teuta GASHI Lajme

Të dyshuarin për terrorizëm, gjithë këtë kohë, një herë e mori në pyetje Prokuroria, e Policia e kontrollojnë shumë rrallë.

Vizitat nuk ia ndalon askush, aty kanë qenë edhe Visar Ymeri e Albin Kurti, raporton Periskopi.

Frashër Krasniqi tashmë përgatit ushqimin vet dhe ka shtuar sasinë e kafesë.

Mohon kategorikisht të ketë gisht në sulmin ndaj Kuvendit të Kosovës, për të cilin akuzohet edhe bashkë me pesë kolegë të tjerë, një nga ta tashmë i ndjeri Astrit Dehari.

“S’ka rëndësi a na dënojnë Kadri Veseli, Isa Mustafa e Hashim Thaçi, apo a na lirojnë, e rëndësishme për neve është se në fund ka me u dëshmu me prova e fakte që këta kanë montuar, që ne jemi të pafajshëm, dhe që secili aktivist i Vetëvendosjes është i pafajshëm në lidhje me këto raste për të cilat po akuzohemi, kjo padyshim se ka me u dëshmu”, thotë Krasniqi për Periskopi.com

Krasniqi thotë se ‘regjimi’ aktual në Kosovë është sikurse ai i viteve të ’90, i cili atë kohë i ka akuzuar për terrorizëm studentët që kanë kërkuar liri.

Kur flet për Astrit Deharin mezi i mbanë lotët. Thotë se për të ai është ende i gjallë dhe e kujton të buzëqeshur qysh edhe e ka njohur gjithmonë.

Janë njohur pesë vite bashkë, e përveç punëve kanë kaluar edhe kohë jashtë punës.

“Ne e kemi humbur një shok që është shumë e dhimbshme për neve, ka me na mungu tërë jetë, por në memorien tonë ka mbetur Astriti i buzëqeshur që sa herë e kujtoj ka me na dhanë vullnet, edhe mbas 50 viteve Astriti prapë ka me qenë në zemrat dhe mendjet tona si një njeri i buzëqeshur…..ka plotë momente kur unë mund mundem me paramendu që ai nuk është në mesin tonë”, thotë ai.

Prishtinasi është i bindur se rezistenca dhe aktivitet e tyre nuk do ndalen kurrë.

24 orët e një dite sa ishte jashtë i kishte shumë më aktive, sa në Vetëvendosje sa me biçikletë rrugëve të qytetit.

Ai punët e shumta edhe tani i realizon, ngase ka qasje në internet, miqtë i vijnë për vizita, por po përfiton nga kjo situatë, meqë nuk ka zgjedhje tjetër.

“Normalisht që në kushte të reja njeriu duhet me u përshtat dhe me shfrytëzu kohën më të mirë të mundshme, në këtë kontekst, arresti shtëpiak ma ka mundësuar që me arrit me lexu pak më shumë, me pa filma pak më shumë, me kry disa punë që nuk kam mujt sa kam qenë jashtë”, thotë ai.

Dëgjon debatet politike çdo natë, komunikon me kolegët dhe i quan të poshtër pushtetarët e vendit tonë, kur i dëgjon në debate.

“Vdekja e Astritit përkundër qëllimeve të pushteti që ne me u dëshpëru dhe me humb shpresën, ka pas një kundër efekt, sepse të them të drejtën unë jam së paku 100 herë më i revoltuar se sa që kam qenë, së paku 100 më pasionant me luftu për ndryshime thelbësore në këtë shoqëri për me pas një shtet që rinia nuk vdes në burg, rinia edukohet shkollohet dhe gjen vende pune, edhe e jeton jetën me prosperitet dhe me një të ardhme ashtu qysh e jetojnë në vendet e tjera të zhvilluara demokratike”, përfundon ai./ Periskopi

 

 

 

albulena-730x440

Opozita kërkon nga Komisioni për të drejtat e njeriut shqyrtimin e peticionit për Astritin

Deputetja e Kuvendit të Kosovës, Albulena Haxhiu ka bërë të ditur se anëtarët e Komisionit për të drejtat e njeriut nga radhët e opozitës kanë kërkuar nga drejtuesja e këtij komisioni, Lirie Kajtazi që të thërras mbledhje nesër në orën 14:00 për të shqyrtuar peticionin, transmeton GazetaBlic.com.

Periskopi.com Lajme

Ky është shkrimi i plotë :

“Në përputhje me Rregulloren e Punës së Kuvendit, deputetët/anetarë të Komisionit për të drejtat e njeriut nga radhët e opozitës, kanë kërkuar nga drejtuesja e Komisionit, Lirije Kajtazi, që të thërras mbledhje nesër në orën 14:00, për të shqyrtuar peticionin e mbi 23 mijë qytetarëve, drejtuar Kuvendit.

Sipas Rregullores së Punës, obligohet e njëjta që të thërras mbledhje në përputhje me kërkesën e anëtarëve!” ka përfunduar shkrimin e saj Haxhiu.

blerand

Blerand Stavileci bojkoton mbledhjet e Komunës, Vetëvendosje kërkon shkarkimin e tij (Dokument)

Qëndron Kastrati, shef i asamblistëve të Lëvizjes “Vetëvendosje” në Kuvendin Komunal të Prishtinës ka kërkuar zëvendësimin e asambleistit të PDK-së, Blerand Stavileci.

Periskopi.com Lajme

 

Sipas Kastratit, Stavileci nuk ka qenë në mbledhje të Kuvendit Komunal për katër muaj rresht, që sipas tij është shkelje e ligjit për vetëqeverisje lokale Nr.03\L-040, njofton Klan Kosova.

 

qendron

ismet-beqiri

Ismet Beqiri thotë se Vetëvendosje po ia rrezikon 21 milionë euro Prishtinës

Mungesa e deputetëve të Lëvizjes Vetëvendosje në sallën e Kuvendit kur kërkoheshin 80 vota për ta miratuar Projektligjin për ratifikimin e Marrëveshjes financiare për IPA 2015 ndërmjet Kosovës dhe Bashkimit Evropian, ka nxitur reagimin e shefit të grupit parlamentar të LDK-së, Ismet Beqiri.

Periskopi.com Lajme

 

Ai ka thënë se me këtë marrëveshje, ngrohtorja Termokos, që është pjesë e Komunës së Prishtinës, përfiton rreth 21 milionë euro.

Beqiri i ka akuzuar deputetët e Vetëvendosjes, duke thënë se, ata që flasin më së shumti për Prishtinës, ia rrezikojnë milionat.

“Do të doja me thanë para opinionit se kjo pikë dhe marrëveshje është jashtëzakonisht e rëndësishme. Po du me thanë se deputetët që nuk janë në sallë dhe që janë deputetët e Lëvizjes Vetëvendosje, le ta dinë qytetarët se është, mes tjerash, në këtë pako të ndihmës që e marrim nga Bashkimi Evropian janë edhe 33 milionë euro për energji, dhe prej tyre janë 21 milionë euro që janë për Termokosin në Prishtinë dhe në Gjalovë”, ka thënë Beqiri.

“Kur flasim për Prishtinën le ta dinë qytetarët e Prishtinës se këta zotërinjtë që e udhëheqin Prishtinën më së paku mendojnë për Prishtinën, e sot i rrezikojnë t’ia humbin 21 milionë euro”, ka shtuar ai.

Ai ka falënderuar deputetët e AAK-së dhe të Nismës, të cilët kanë qenë në sallë edhe kanë votuar, duke u bërë vota të mjaftueshme. Sipas tij, kjo tregon nivelin e lartë të përgjegjësisë institucionale.

Beqiri ka thënë se deputetët e Vetëvendosjes gjithçka po e politizojnë.

Shefi i Grupit Parlamentar të AAK-së, Pal Lekaj, ka thënë se këtë që e kanë bërë sot, e kanë bërë edhe herëve të kaluara.

“AAK-ja do të jetë mbështetëse e fuqishme për të gjitha proceset pozitive për qytetarët  e vendit, por çdoherë do ta kundërshtojmë të keqën e këtij vendi”, ka thënë Lekaj.

Edhe shefja e Grupit Parlamentar të Nismës për Kosovën, Valdete Bajrami, ia ka rikujtuar koalicionit qeverisës së jo gjithmonë u kryjnë punë numrat e votave që i kanë.

“Nisma çdoherë ka qenë pjesë e vendimmarrjes dhe të gjitha projektet, edhe rrugën drejt BE-së që po synojnë ta kemi. Mirëpo, edhe pozita duhet ta ketë të qartë se jo çdoherë kryejnë punë numrat e tyre. Pra ne jemi për këtë marrëveshje dhe për të gjitha marrëveshjet që janë në të mirë të qytetarëve dhe të vendit”, ka thënë deputetja Bajrami.

Megjithatë, Kuvendi me 81 vota ‘për’ arriti ta miratoi Ligjin për ratifikimin e Marrëveshjes financiare për IPA 2015 ndërmjet Kosovës dhe Bashkimit Evropian, për të cilin nevojiteshin 80 vota.

Shpend Ahmeti

Shpend Ahmeti padit Qeverinë

Periskopi.com Lajme

Në mbledhjen e sotme të Kuvendit Komunal të Prishtinës, Kryetari i kësaj komune Shpend Ahmeti para deputetëve ka thënë se ka paditur Qeverinë e Kosovës.

Kjo pasi sipas Kryetarit Ahmeti, Qeveria ka marr tokat para disa vitesh e nuk paguan për to, njofton Klan Kosova.

‘’Kemi paditur Qeverinë e Kosovës, sepse na i ka marrë tokat para 6 viteve e nuk po paguan, janë 7 milion euro që na i kanë borxh e nuk pi paguajnë’’, ka përfunduar Ahmeti, njofton Klan Kosova.

10_11_2014_9781421_keshilltaret_e_kuvendit_komunal_te_prishtines

Vetëvendosje padit KQZ-në (DOKUMENT)

Përfaqësuesit e Lëvizjes  Vetëvendosje në Kuvendin Komunal të Prishtinës kanë  paditur Komisionin Qendror të Zgjedhjeve, njofton Klan Kosova.

Periskopi.com Lajme

Kjo padi u ngrit nga shefi i asambleistëve të kësaj lëvizjeje, Qëndron Kastrati për shkak të siç tha ai zëvendësimit të jashtëligjshëm të një anëtareje nga radhët e Partisë Demokratike të Kosovës në Kuvendin Komunal të Prishtinës.

Bëhet fjalë për zëvendësimin e Lirijeta Rexhepi-Lecit me Egzona Podvoricën.

“E paditura, me datën 13 tetor 2016 ka nxjerrë vendimin 804-20162 me të cilin ka bërë zëvendësimin e anëtares së Kuvendit të Komunës së Prishtinës, znj. Lirijeta Rexhepi-Leci, duke e zëvendësuar atë me znj. Egzona Podvorica’.

“E paditura në vendimin e saj ka bërë zëvendësimin e të lartëpërmendurës duke u mbështetur në inicimin e procedurës së zëvendësimit nga ana e kryesuesit të Kuvendit të Komunës së Prishtinës z. Halim Halimi. Në arsyetimin e vendimit të të paditurës, e paditura thekson se zëvendësimi është bërë nën arsyen senj. Lirijeta Rexhepi-Leci ka munguar prej 3 (tre) muaj rresht në seancat e Kuvendit të Komunës”, thuhet mes tjerash në padi, njofton Klan Kosova.

 

qq11

qq22

qq33

qq44

vete

Vetëvendojse thotë EULEX-i foli për rastin e Deharit  si partner i klanit “Pronto”

Deklarata e EULEX-it se hetimet e autoriteteve kosovare si dhe autopsia lidhur me rastin e vdekjes së Astrit Deharit janë bërë në mënyrë profesionale, ka nxitur reagimin e ashpër të Lëvizjes Vetëvendosje, që ka thënë se ky mision “foli si partner i ‘Klanit Pronto’”.

Periskopi.com Lajme

“Pas të gjitha atyre shkeljeve edhe procedurale, e etike, dhe pas përfshirjes së drejtpërdrejt të njerëzve të lidhur me Klanin Pronto në këto hetime, ato jo që nuk janë kredibile, por më shumë ngrisin dyshime për synim të fshehjes së të vërtetës se sa zbardhje të saj”, ka thënë Vetëvendosje në një komunikatë për media.

“Dhe pikërisht në këtë moment në skenë del EULEX-i për të na bindur se hetimet qenkan kryer sipas standardeve dhe se qenkan të besueshme. EULEX-i as nuk është i pavarur e as i paanshëm. Gjatë kohës sa shërbejnë në Kosovë EULEX ka qenë subjekt i skandaleve të shumta dhe dyshimeve të mëdha për intervenime gjyqësore me qëllime politike e deri te skandalet e shumta të korrupsionit”, thuhet tutje në komunikatën e partisë më të madhe opozitare.

Të mërkurën, përmes një komunikate për media, EULEX tha se ka monitoruar rastin e Deharit, “dhe beson se hetimet dhe autopsia janë kryer në mënyrë të saktë, profesionale dhe me kujdes, në pajtim me praktikat më të mira evropiane.”

Por, sipas Vetëvendosjes, EULEX-i nuk ka sqaruar opinionin për një numër shkeljesh që sipas tyre kanë ndodhur gjatë trajtimit të këtij rasti.

“Nuk japin kurrfarë shpjegimi për ngarendjen e Sylë Hoxhës për ta cilësuar rastin si vetëvrasje 1 orë pas raportit të autopsisë i cili përkundër kontradiktave të mëdha shkencore, nuk e sjellë një përfundim të tillë”.

“EULEX-i nuk e shpjegon se pse kemi kaq shumë deklarime zyrtare që e përjashtojnë njëra tjetrën prej policisë e cila tha që vdekja kishte ardhur si rezultat i konsumimit të mbidozuar të medikamenteve, e deri te deklaratat që Astriti ka vdekur rrugës, ose se ai ka pasur puls dhe frymëmarrje normale në momentin kur është gjetur në qeli, që kanë ardhë nga persona të ndryshëm përgjegjës brenda Shërbimit korrektues”.

Vetëvendosje thotë se EULEX-i nuk është në gjendje të sigurojë hetime të pavarura sepse “nuk e ka kredibilitetin minimal për të qenë të përfshirë në këtë rast.”

“Kjo komunikatë fatkeqësisht shihet vetëm si vazhdimësi e luftës propagandistike për ta mbështetur konstatimin e Sylë Hoxhës me pronto eprorët e tij”, thuhet në reagimin e VV-së.

Më 18 nëntor, Komisioni mjekësor që ka përgatitur raportin e obduksionit për vdekjen e Astrit Deharit ka konstatuar se ai ka bërë vetëvrasje.

Në raport thuhet se “vdekja e tani të ndjerit Astrit Dehari ka ardhur si pasojë e asfiksisë mekanike nga mbyllja (bllokimi) i rrugëve të sipërme të frymëmarrjes nga mjeti me konsistencë valide (të fortë)” dhe se kjo është vetëshkaktuar nga tashmë i ndjeri.

I ndjeri Dehari ka qenë aktivist i Lëvizjes Vetëvendosje, dhe ishte arrestuar më 30 gusht të këtij viti nën dyshimin se së bashku me aktivistë të tjerë të kësaj partie kanë sulmuar Kuvendin e Kosovës me armë.  Ai vdiq më 5 nëntor.

 

Glauk Konjufca

Konjufca: Po të ishin gjallë dëshmorët, do të na jepnin vërejtje

Shefi i Grupit Parlamentar të Lëvizjes Vetëvendosje, Glauk Konjufca, ka vlerësuar se përpjekjet e vazhdueshme të të parëve sollën çlirimin e Kosovës, raporton Zëri.info.

Periskopi.com Lajme

Ai në një intervistë dhënë Zëri.infos, ka thënë se të gjithë dëshmorët kanë kontribuuar në këtë drejtim.

“28 nëntori ka paraqitur atë motivin shtesë që të vazhdohet puna për gjendjen më të mirë të kombit shqiptar. Mendoj që pikërisht kjo përpjekje ishte ajo që e solli edhe çlirimin e Kosovës. Të gjithë ata dëshmorë që kanë rënë për lirinë janë pika preferenciale absolute e çlirimit shqiptar”, ka deklaruar Konjufca.

Ndërkaq, ka vlerësuar se po të ishin gjallë dëshmorët, ata do të na jepnin vërejtje për këtë Kosovë që është tani.

“Dëshmorët po të ishin sot gjallë do të na jepnin shumë vërejtje. Ushtarët e kanë dhënë jetën për bashkimin kombëtar, për një Kosovë që nuk është e ndarë në mënyrë etnike”, ka shtuar ai.

Siç është shprehur ai, dëshmorët e kanë dhënë jetën për një Kosovë më të mirë.

Astrit Dehari

Deputeti i Vetëvendosjes nuk e përjashton mundësinë e eskalimin e situatës për vdekjen e Astritit

Deputeti i LVV-së, Mytaher Haskuka, i ftuar në emisionin Politikë në Tribuna Channel, është pyetur se çka ka paraparë Vetëvendosje për veprimet e mëtutjeshme me rastin e vdekjes së Astrit Deharit.

Periskopi.com Lajme

I pyetur se a mund të ketë eskalim të situatës, Haskuka nuk e ka përjashtuar një gjë të tillë.  Sipas Haskukës, pakënaqësia e qytetarëve është në rritje dhe kjo mund të shtyjë në eskalim, sipas tij, nuk mund të mbahen në kontroll qytetarët.

Haskuka shtoi se 17 vjet pas luftës është e papranueshme që të vdes një i burgosur në burg.