Rreth 5 milionë njerëz kanë nevojë për ujë të pijshëm

Zëdhënësit i OKB-së Stephane Dujarric raportoi se: Në kryeqytetin e Sirisë në Damask mbi 5 milionë njerëz vuajnë në mungesë të ujit të pijshëm.

Periskopi.com Lajme

Sipas AA, Zëdhënësi i OKB-së Stephane Dujarric, në një konferencë të shtypit ditor i është referuar situatës në Siri. Dujarric deklaroi së në kryeqytetin e Sirisë në Damask që nga 22 dhjetori e këndej, rreth 5 milionë e më shumë njerëzve u mungon uji i pijshëm.

Sipas këtyre birimeve ka pasur tentativa që disa nga puset brenda qytetit të helmohen fshehurazi.

Stephan Dujarric deklaroi se OKB-ja e përmirësoi gjendjen e disa puseve dhe njerëzve në Damask ua kishte siguruar një të tretën e nevojave të ujit ditor, ‘’Këto puse janë burim i vetëm i ujit të nevojshëm për njerëzit e Damaskut’’.

Zëdhënësi Stephan Dujarric edhe për çështjen e Halepit e shfaqi shqetësimin e tij. Ai deklaroi se edhe Halepi është një nga vendet që është shkatërruar shumë, ky vend ka nevojë për ndihma qoftë në sektorin shëndetësor, në sistemin arsimor, qoftë për ujë të pijshëm.

Ujë me baltë në Prishtinë (Video)

Ka disa ditë që disa lagje në kryeqytet kanë ndërprerje të gjata të ujit.

Periskopi.com Lajme

Madje në disa prej tyre, pas reduktimeve të gjata të ujit është i pa përdorshëm, ngase është i përzier me baltë.

Disa lexues të Periskopit, kanë dërguar video nga lagja që njihen si “Prishtina e Vjetër”, e që shihet se uji është i përzier me baltë.

Ai ka krejtësisht ngjyrë dhe në këtë gjendje ka vazhduar për rreth 1 orë./ Periskopi

 

Krojet e Vitisë përplot baltë (Video)

Uji i pijes për qytetarët e Vitisë sot ka qenë shumë i ndotur.

Periskopi.com Lajme

Lexues të Periskopi.com kanë dërguar pamje nga uji që sot kanë marrë në shtëpitë e tyre, i cili ishte shumë i ndotur.

Njëri nga lexuesit ka bërë të ditur se ata furnizohen nga Hidromorava në Viti, ndërsa shton se, “kryetari i Komunës shtron asfalt nga 2 cm, e qytetarët në vend të ujit të pijshëm ‘pinë’ ujë kanalizimi”.

 

Vërshimet, furgoni mbulohet i tëri nga uji në autostradën Tiranë-Durrës

Një furgon është përmbytur si pasojë e reshjeve të shiut. Ngjarja ka ndodhur në autostradën Tiranë-Durrës, në nënkalimin ku shkohet për në CityPark dhe më pas drejt zonës së Vorës.

Periskopi.com Lajme

Sipas fotografive, shihet furgoni që është i mbuluar i gjithi nga uji, ndërsa nuk dihet nëse ka njerëz të dëmtuar apo jo.

20161108130906445 20161108130859957 20161108130921904646

Qeveria beson se sektori i ujit është histori suksesi në Kosovë

Qeveria e Kosovës është partner i vazhdueshëm në reformimin dhe avancimin e sektorit të ujërave. Deri më tani për këtë sektor nga vitin 2000 janë dhënë 315 milionë euro, investime të përgjithshme, kështu ka deklaruar zëvendësministrja e Zhvillimit Ekonomik Besa Zogaj Gashi, në Konferencën dhe Ekspozitën e përbashkët Ballkanike me temë “Uji dhe Punësimi”, organizuar nga SHUKALB dhe SHUKOS që po mbahet në Tiranë.

Periskopi.com Lajme

Me këtë rast zëvendësministrja Zogaj Gashi, ka pohuar se sektori i ujit tashmë mund të quhet si një histori suksesi duke iu referuar indikatorëve, të cilët flasin për mbulueshmëri me ujë të pijshëm deri në 85 për qind.

“ Sektori i ujit është histori suksesi, sepse pothuajse të gjithë indikatorët e performacës nëpër vite kanë shënuar rritje dhe përmirësim të shërbimeve, inkasimit si dhe  organizimit të kompanive në nivel regjional “, ka thënë Zogaj Gashi.

Ajo ka përkujtuar se Qeveria e Republikës së Kosovës poashtu është e përkushtuar në implementimin e Strategjisë Kombëtare për Zhvilim Ekonomik 2016-2022, në të cilën energjia,bujqësia, minierat, janë sektorë prioritar përfshirë edhe përkushtimin në sektorin e ujit duke e mbështetur në vazhdimësi.

“ Tani më janë konsoliduar strukturat menaxhuese të gjitha kompanive regjionale të ujërave dhe kërkohet nga to që të rrisin indikatorët e performacës dhe zhvillimin e strategjive për resurse njerëzore me të cilat avancojnë sektorin” tha Zogaj Gashi.

Ajo me tutje po ashtu ka bërë të ditur se tashmë Programi i Ujit të Danubit, i cili po punohet me akterët e Kosovës pranon organizimin dhe reformat e sektorit të ujit të Kosovës, ku e vlerëson Kosovën si më të mirën në rajon në kuptim të qëndrueshmërisë së sektorit.

Këto lagje të kryeqytetit nuk do të kenë ujë të dielën

Në zonat: Kishnicë, Graçanicë, Hajvali, Veternik, Mirade e Epërme, Mati dhe Lagjja e Spitalit në Prishtinë të dielën do të ketë ndërprerje të furnizimit me ujë të pijshëm duke filluar nga ora 09:00-17:00.

Periskopi.com Lajme

Kompania e Ujësjellësit Rajonal “Prishtina”, ka njoftuar se zonat që do të kenë reduktime të kohë pas kobshme brenda 8 orëve të dielën do të jenë: Bregu i Diellit, Muhaxhirët, Dodona, Sofalia, Ulpiana, Dardania, Aktash.

Me reduktimi mund të ballafaqohet edhe Qendra Klinike Universitare e Kosovës, por sipas kompanisë së ujësjellësit të gjitha mundësitë teknike dhe operative do të vihen në funksion në mënyrë që të furnizohet spitali nga ndonjë sistem tjetër, njofton Klan Kosova.

Arsyeja për reduktimin e ujit të pijshëm në këtë zona do të bëhet për shkak të fazës së dytë të investimeve, konkretisht kyçja e tubit DN 600 nga pjesa e filtrave të rinj tek tubat tjerë ekzistues brenda fabrikës.