Fytyra juaj tregon se nga çfarë sëmundje vuani

Lëkura është një nga pjesët e para të trupit që shfaq simptoma kur diçka nuk shkon mirë me trupin tuaj, sidomos lëkura e fytyrës. Sipas mjekësisë kineze, çdo pjesë e fytyrës përfaqëson një organ të caktuar në trup. Shenjat janë: aknet, puçrrat, ndryshimi i ngjyrës së lëkurës, skuqjet etj.

Periskopi.com Shëndeti

Balli: Fshikëza e urinës dhe zorra e hollë

Shkaktari: Konsumimi i tepërt i yndyrës, ushqimeve të përpunuara, alkoolit, sheqerit dhe qëndrimi deri natën vonë mund të shkaktojnë vështirësi në procesin e tretjes.

Kura: Ushqime të freskëta, shumë ujë, konsumim të moderuar të alkoolit dhe fjetje në orën e duhur.

Mes vetullave: mëlçia

Shkaktari: Stomaku mund të jetë duke funksionuar më shumë se ç’duhet, pasi keni ngrënë shumë dhe mund të jeni alergjik ndaj disa ingredientëve.

Kura: Rekomandohet që të konsumoni ushqime të shëndetshme dhe të freskëta, të merrni ajër të pastër, të bëni ushtrime fizike etj.

Harku poshtë syve: veshkat

Shkaktari: Konsumimi i tepërt i alkoolit, duhanit, qarkullimi i keq, zemër të dobët.

Kura: Duhet të konsumoni shumë ujë dhe të ulni nivelin e kafeinës, pijeve të sheqerosura dhe alkoolit. Shikoni nëse jeni të dehidratuar.

Hunda: Zemra

Shkaktari: Dhomat e mbyllura, ajri i ndotur, gazrat, stomaku i fryrë, qarkullimi i keq i gjakut. Tensioni i lartë i gjakut mund të shkaktojë disa probleme në këtë pjesë të fytyrës.

Kura: Kontrolloni tensionin e gjakut dhe nivelin e kolesterolit. Çaji jeshil organik mund t’ju ndihmojë në nxjerrjen jashtë të toksinave.

Pjesa e sipërme e faqeve: mushkëritë

Shkaktari: Astma, duhani, ndotja e ajrit. Mund të shkaktojnë edhe qeska të zeza poshtë syve.

Kura: Qëndroni larg ajrit të ndotur dhe duhanit. Kryeni edhe sa më shumë aktivitete fizike.

Faqet: Mushkëritë dhe Veshkat

Shkaktari: Duhani, stresi, ushqimi i pashëndetshëm dhe konsumimi i tepërt i sheqerit.

Kura: Mos konsumoni ushqime të pashëndetshme dhe përdorni produkte kozmetike të cilësisë së mirë.

Goja dhe mjekra: stomaku

Shkaktari: Ushqimet që përmbajnë shumë yndyrë dhe sheqer, dhe simulantët si kafeina dhe alkooli. Qëndrimi deri natën vonë dhe stresi mund të shkaktojnë mosbalancim.

Kura: Nisni një dietë që ju ndihmon në balancimin e trupit. Konsumoni sa më shumë ushqime. Nëse problemet vazhdojnë, duhet të konsultoheni me mjekun.

Nofulla dhe qafa: Hormonet

Shkaktari: Konsumimi i tepërt ushqimeve të kripura, erëzave, kafeinës dhe mungesa ujit.

Kura: Konsumoni më pak nga këto ushqime dhe pini sa më shumë ujë.

Përse nuk duhet të përtypni më kurrë çamçakëz

Studiuesit shqetësohen se sasia e tepërt e përdorimit e çamçakëzit në mënyrë të shkujdesur, mund të ndikojë në funksionimin normal të organizmit të njeriut.

Periskopi.com Shëndeti

Përtypja e çamçakëzit është provuar që ndihmon shumë në lehtësimin e stresit dhe përmirësimin e produktivitetit.

Sipas American Dental Association, për sa kohë ju përtypni një çamçakëz, të jeni të sigurt se ai nuk i dëmton dhëmbët tuaj, përveçse i ndihmon ato duke pastruar mbetjet ushqimore, në mënyrë që dhëmbët tuaj të mbeten të pastër e të shëndetshëm.

Por çamçakëzi mund të ketë një anë të errët e cila mund të ndikojë drejtpërdrejt shëndetin tuaj.

Sipas një studimi të ri që është bërë, çamçakëzi përmban disa grimca të oksidit të titanit dhe përdoret si agjent zbardhues në strukturën e tij.

Oksidi i titanit gjendet gjithashtu tek pasta e dhëmbëve, majoneza, buka, qumështi i skremuar apo çokollata.

Përdorimi i tepërt i çamçakëzit ndikon në sistemin e tretjes, kryesisht tek zorrët pasi aty absorbohen vitaminat e të gjitha ushqimeve që konsumojmë gjatë ditës.

Në laboratorin e testimit të qelizave, studiuesit e Universitetit të Binghamton-it zbuluan se, ekspozimi ndaj grimcave të oksidit të titanit që gjenden në çamçakëz, ia bëjnë më të vështirë zorrëve absorbimin e hekurit, zinkut dhe acidit yndyror.

Ky është një lajm i keq pasi mund të çojë në pakësimin e lëndëve ushqyese, kryesisht tek gratë që humbasin hekur çdo muaj si pasojë e menstruacioneve.

Sigurisht që ka vend për studime të tjera të ngjashme, por studiuesit shqetësohen se sasia e tepërt e përdorimit e çamçakëzit në mënyrë të shkujdesur, mund të ndikojë funksionimin normal të organizmit të njeriut.

Për shkak se është shumë e vështirë të shmangim oksidin e titanit pasi gjendet në shumë lloje ushqimesh, zgjidhja më e mirë është të përdorim sa më pak ushqime të përpunuara.

Fillojeni ndërgjegjësimin tuaj nga shmangia e përdorimit të çamçakëzit… /Telegrafi/

 

Ju dridhen duart, ja nga se vuani

A ju dridhen duart, çfarë ndodh? Me siguri asgjë. Një “destabilizim” në duar është krejt normale, e këtë e shkakton tremori fiziologjik.

Periskopi.com Shëndeti

Këto dridhje normale nganjëherë mund të shkaktohen, por edhe të çrregullohen si pasojë e konsumimit të madh të kafesë, apo kur jeni ekspozuar stresit kronik.

Shmangia e shujtave dhe marrja e disa ilaçeve të caktuara po ashtu mund ta shkaktojë këtë dridhje në duar. Rreth gjysma e nejçëve në botë së paku kanë nga një anëtar që kohë pas kohe ka ‘sulme’ të tilla. Ilaçet mund të ndihmojnë, por një numër i madh i njerëzve nuk i përdor ilaçet dhe ndihen mirë edhe pa to. Në raste të rralla, kjo dridhje mund të jetë shenjë e hershme për sëmundje të Parkinson-it apo sklerozë multiple.

Komisioni Evropian kritika për cilësinë e shëndetit në Kosovë

Zyrtarë nga Kosova dhe Komisioni Evropian u takuan në Prishtinë për të diskutuar zhvillimet e viteve të fundit në fushën e tranportit, mjedisit, energjisë, klimës dhe zhvillimit regjional.

Periskopi.com Lajme

Diskutimi u mbajt në kuadër të Marrëveshjes për Stabilizim Asociim (MSA) e cila hyri në fuqi në Prill 2016. Në të gjitha fushat, Komisioni dhe Kosova u pajtuan mbi rëndësinë e zbatimit të prioriteteve të Agjendës për Reforma Evropiane dhe Programit të Reformave Ekonomike.

Në lidhje me mjedisin, Komisioni shprehu shqetësimin ndaj progresit të kufizuar në këtë fushë e cila është e rëndësishme për qytetarët e Kosovës dhe cilësinë e shëndetit dhe jetës së tyre. Në veçanti, Komisioni shprehu shqetësimin në lidhje me progresin e kufizuar në monitorimin e cilësisë së ajrit dhe kërkoi zbatimin e masave të menjëhershme për uljen e nivelit të ndotjes së ajrit. Sa i përket menaxhimit të mbeturinave, Komisioni inkurajoi përpjekje më të mëdha në zhvillimin e një sistemi më efikas të menaxhimit të mbeturinave në Kosovë.

Sa i përket klimës, Kosova ende duhet të zbatojë rregullat e BE-së për luftimin e ndikimit të ndryshimeve klimatike. Është rënë dakord që Kosova duhet të miratojë dhe zbatojë strategjinë dhe planin e veprimit mbi ndryshimin klimatik.

Poashtu janë diskutuar zhvillimet e fundit legjislative dhe të politikave në fushën e transportit. Komisioni ka theksuar nevojën për të vazhduar zhvillimin e projekteve për të ndihmuar në krijimin e rrjetit të transportit bazë për Ballkanin Përendimor. Të dyja palët u pajtuan mbi nevojën për të vazhduar reformat, duke përfshirë përforcimin e pavarësisë dhe kapaciteteve të institucioneve rregullative, në sektorin e transportit dhe për të ndërmarrë masa konkrete për përmirësimin e sigurisë rrugore, për të mirën e qytetarëve.

Në lidhje me energjinë, Komisioni theksoi rëndësinë e finalizimit të një strategjie të re gjithëpërfshirëse afatgjate e cila duhet qartë të definojë prioritetet e Kosovës në këtë sektor, duke përfshirë planet në përmbushjen e angazhimeve ndërkombëtare siç është mbyllja e Kosova A, renovimi i Kosova B dhe zbatimi i pakos së tretë të energjisë.

Komision theksoi rëndësinë e rritjes së konsiderueshme të përpjekjeve të Kosovës mbi energjinë e rinovueshme dhe efikasitetin e energjisë, duke përfshirë themelimin e një mekanizimi mbështetës financiar për financimin e efikasitet të energjisë.

Poashtu u theksua rëndësia e zhvillimit regjional

Informata mbi historikun

  • Marrëveshja e Stabilizim Asociimit (MSA) është korniza në kuadër të së cilës administrata e BE-së dhe Kosovës diskutojnë rregullisht çështjet teknike dhe politike lidhur me  agjendën evropiane. Organet e MSA-së përfshijnë Këshillin e Stabilizim Asociimit, i ndihmuar nga Komiteti i Stabilizim Asociimit, si dhë nën-komitetet e MSA-së, të cilat përfshijnë një gamë të gjerë të EU acquis. Takimet e organeve të MSA-së sigurojnë të dhëna të drejtpërdrejta mbi raportet vjetore të  Komisionit Evropian.
  • Çdo takim i nënkomitetit monitoron dhe përcjell arritjen e Kosovës në zbatimin e reformave dhe identifikon se si BE-ja mund të ndihmojë në këtë proces.
  • Janë shtatë fusha të cilat mbulohen nga takimet e nënkomiteteve: Drejtësia, Liria dhe Siguria; Inovacioni, Shoqëria Informative, Politika Sociale, Arsimi dhe Kultura; Tregtia, Industria, Dogana dhe Tatimi; Tregu i Brendshëm, Konkurrenca, Mbrojtja e Konsumatorëve dhe Shëndetit; Bujqësia, Peshkataria, Pylltaria, Siguria e Ushqimit; Transporti, Mjedisi, Energjia, Zhvillimi Rajonal; Çështjet Ekonomike dhe Financiare, Statistikat.
  • Dy fusha të tjera që mbulohen gjatë takimeve të grupeve speciale janë reforma mbi administratën publike dhe normalizimi i marrëdhënieve me Serbinë.
  • Takimet e Komitetit të SA dhe nënkomiteteve bashkë-kryesohen nga Komisioni Evropian dhe Kosova. Çdo takim përfundon me veprime pasuese të rëna dakord për tu ndërmarrë nga autoritetet kosovare. Përfundimet e takimet mund t’i gjeni së shpejti në faqën në internet të Zyrës së BE-së në Kosovë . / Periskopi

Shikoni çfarë ndodh me trupin tuaj pasi lini duhanin (Video)

Të gjithë e dimë çfarë dëmesh shkakton pirja e duhanit në trup. Por, a e dini se si ndikon në trup lënia e duhanit?

Periskopi.com Shëndeti

Efektet e lënies së duhanit mund të jenë tronditëse, e veçanërisht kur ndryshimet afatshkurte dhe përmirësimet e shëndetit me vështirësi vërehen.

Prandaj, AsapSCIENCE ka publikuar një video, e cila veçse është shikuar mbi 1.5 milionë herë, ku tregohet hap pas hapi se si reagon në trup lënia e duhanit dhe e cila do t’iu shërbejë si motivim.

Pas 20 minutave:

– Ritmi i zemrës dhe shtypja e gjakut i rikthehen niveleve normale

– Të ftohtit që e ndjeni si pasojë e nikotinës, i rikthehet normales

Pas dy ore:

– Fillojnë dëshirat ekstreme për nikotinë, që shkaktojnë marramendje dhe vështirësi për të fjetur

– Kjo ndodh për shkak të zvogëlimit të dopaminës, e cila lirohet nga nikotina

Pas tetë ore:

– Oksigjeni që gjendet në enët e gjakut i rikthehet normales, pasi të pastrohet nga thithja e monoksidit të karbonit

Pas 24 ore:

– Fillon të zvogëlohet rreziku i zhvillimit të sëmundjeve koronare

Pas 48 ore:

– Nikotina dhe përbërësit e vet eliminohen krejtësisht nga trupi

– Nervat e dëmtuara fillojnë të ri-rriten

– Shqisat e shijes të cilat ishin dëmtuar nga katrani dhe kimikalet e ndryshme fillojnë ta rikthejnë ndjeshmërinë e tyre (ushqimi fillon të ketë shije më të mirë)

Pas 72 ore:

– Filloni të keni marramendje, dhimbje dhe depresion

Pas një muaji:

– Rreziku për zhvillimin e tipit 2 të diabetit, kancerit dhe sëmundjeve kardiovaskulare është zvogëluar

Tre – nëntë muaj:

– Strukturat e dëmtuara në mushkëri janë riparuar

– Simptomat si kolli dhe problemet me frymëmarrje janë eliminuar thuajse të gjitha

Pas një viti:

– Rreziku për zhvillimin e sëmundjeve të zemrës zvogëlohet për thuajse 50 për qind.

Pas dhjetë viteve:

– Mundësitë për zhvillimin e kancerit të mushkërive zvogëlohen për rreth 50 për qind

Pas 15 viteve:

– Rreziku për sulme në zemër i rikthehet nivelit të njëjtë me dikë që nuk ka konsumuar duhan asnjëherë në jetë.

 

.

/s

Pickimi i bletëve, mrekullia e mjekësisë alternative

Terapia me anë të thumbit të bletëve, e njohur ndryshe si “apiterapia”, është një ndër trajtimet më të përdorura në mjekësinë alternative. Ajo përdor polenin, helmin e bletëve, pelten mbretërore dhe mjaltin për të kuruar disa sëmundje.

Periskopi.com Shëndeti

Pavarësisht se pickimi i bletëve është një proces shumë i dhimbshëm, përfitimet e tij janë thuajse magjike. Ky pickim ka shumë veti shëruese dhe ndihmon në përmirësimin ose zhdukjen e sëmundjeve kronike dhe autoimune, si:

Sklerozën e shumëfishtë, alergjitë, artritin, disa probleme kardiovaskulare si aritmia, tensionin e lartë të gjakut, hipogliceminë, variçet

Apiterapia kryhet duke përdorur bletë të gjalla të cilat lëshojnë thumbin e tyre në pjesë të caktuara të trupit. Personi që ka marrë përsipër të kryejë procedurën duhet ta dijë me saktësi se ku duhet të lëshohet thumbi. Koha më efikase për helmin e bletës është në përfundim të pranverës dhe fillimit të vjeshtës.

Kjo sepse gjatë kësaj kohe bletët kanë mundësi të mbledhin më shumë polen dhe kjo i lejon ato të prodhojnë një helm më të fuqishëm se zakonisht. Helmi i thumbit të bletës ka shumë substanca aktive, si proteina, aminoacide dhe enzima. Gjithashtu përmban elemente që luftojnë inflamacionin dhe dhimbjen./infokusi

At Nikolla Marku në gjendje kritike për jetën, kërkohet ndihmë për shërimin e tij

Prifti i kishës Ortodokse Shën Mëria në Elbasan, At Nikolla Marku, ndodhet në gjendje kritike për jetën. Për kurimin e tij nevojiten të ardhura të shumta të cilat familjarët nuk i disponojnë.

Periskopi.com Lajme

Përmes një statusi në rrjetin social Facebook, sociologia dhe pedagogia Entela Binjaku apelon për të ndihmuar priftin ortodoks.

“Shqiptarë! At Nikolla Markut i nevojitet ndihma jonë. Mëkëmbja e shëndetit të rënduar do ia mundësonte At Nikollës që ai sërish të kryejë obligimet e tij baritore, shpirtërore dhe atdhetare ndaj trashëgimisë kulturore të autoqefalisë së Kishës Orthodokse Shqiptare.

Prandaj sot, Ju bijtë dhe bijat besnike ndaj Flamurit të Skënderbeut, jeni të ftuar që mesa të keni mundësi të ndihmoni Mburojën e Kishës Orthodokse Shqiptare kundër invadimit greko-serb. Ndihmën tuaj mund ta drejtoni te: CREDINS bank, Elbasan, SWIFT i bankes Credins : CDISAL TRXXX AL 9121231076 0000 0000 0039 2601”, thuhet në njoftim.

Shumë qytetarë dhe njerëz publikë i janë bashkuar thirrjes për të ndihmuar At Nikolla Markun, ndërsa shprehen se gëzojnë një respekt dhe vlerësim të madh për figurën e tij.

Mos hani teksa shihni televizor apo luani me celular sepse…

Ky është një zakon i të gjithëve thuajse por, ekspertët e shëndetësisëdeklarojnë se ngrënia e ushqimit para televizorit ose në kohën që mban telefonin celular në dorë ndikon negativisht në shëndet dhe peshë.

Periskopi.com Shëndeti

Personat që e bëjnë këtë gjë kanë tendencë të shëndoshen më shumë.

Ekspertët thonë se kur sheh televizor, apo kur lundron në internet nëpërmjet celularit humb përqendrimin nga e ngrëna dhe truri jonë nuk e regjistron këtë fakt.

Kjo bën që pas drekës apo darkës të hamë sërish diçka të lehtë. Ngrënia jashtë vakteve shkakton mbipeshë.

Për eksperiment u morën 39 persona me shëndet normal dhe rezultati ishte bindës.

Përdorimi i mjeteve teknologjike që na kërkojnë përqendrim gjatë ngrënies ka një efekt negativ në oreksin tonë.

Ngrënia e çokollatës në mëngjes është e mirë për trurin dhe belin

Shkencëtarët e Universitetit Syracuse në Nju Jork së fundmi kanë kryer një studim me 969 njerëz të moshave 23 deri 98 vjet. Shprehitë e tyre të të ushqyerit nuk ishin ndryshuar.

Periskopi.com Shëndeti

Eksperimenti kishte treguar se çokollata ka efekt direkt në performancën tonë të aftësive njohës, dhe konsumimi i rregullt e përmirëson dukshëm kujtesën dhe e zhvillon mendimin abstrakt.

Disa vite më parë, hulumtuesit e Universitetit Tel Aviv kishin zbuluar se hanë çokollatë në çdo mëngjes. Ata kishin pohuar se kjo ndihmonte në punën e tyre. Pavarësisht supozimeve se njerëzit duhet të mos konsumojnë çokollatë gjatë kohës kur janë në dietë, është zbuluar se kjo në fakt vetëm sa e ndihmon personin ta humbë peshën e tepërt.

“Kur zgjoheni, truri ka nevojë për energji menjëherë”, thotë Dr. Daniela Jakubowicz, libri i së cilës ishte bërë bestseller.

“Mëngjesi është koha e ditës kur trupi e konverton ushqimin në energji. Më vonë, kur hani, trupi dhe truri ende janë në gjendje që i bën ta ruajnë energjinë e ushqimit si rezervë dhjamore. Kjo është se si fitoni peshë edhe atëherë kur hani më pak.”

Çokollata nuk duhet të hahet pas orës 9 në mëngjes. Sipas Jakubowicz, personat të cilët konsumojnë karbohidrate, proteina dhe deserte me 600 kalori humbin më shumë peshë sesa ata që hanë 300 kalori në mëngjes gjatë një kohe më të vonshme gjatë ditës.

Pra, çfarë gjendet në çokollatë që e bën atë të ketë efekte pozitive? Ekspertët thonë se ka një vlerë ushqyese të quajtur flavanoid, vlerë e cila është tejet e zakonshme në ushqimet bimore dhe përfaqëson mbi 20 për qind të përbërësve që janë prezent në kokrrat e kakaos.

Nivelet e larta të flavanoideve gjenden edhe në çaj, verë të kuqe dhe fruta si rrushi dhe mollët.

Prandaj, herën tjetër që jeni në dilemë nëse duhet të konsumoni pak çokollatë apo jo, më mirë përfshijeni atë në shujtën e mëngjesit. Kësisoj, truri dhe beli vetëm sa do t’ju falënderojnë.

Gjërat që njerëzit e suksesshëm i bëjnë në mëngjes

Njerëzit të cilat janë më aktiv në mëngjes, kanë një ditë më produktive.

Periskopi.com Shëndeti

Por, për një ditë të mbarë, ata zgjohen herët në mëngjes dhe kanë disa shprehi, me të cilat, ata nisin ditën e tyre.

Ata zgjohen herët

Shumë njerëz profesionistë dhe të suksesshëm, zgjohen herët në mëngjes. Mëngjesi i hershëm ndikon pozitivisht në shëndetin dhe disponimin tuaj gjatë ditës.

Gjejnë kohë për të ushtruar

Çdo mëngjes është e preferueshme që të paktën 30 minuta të bëni ushtrime. Kur ju stërviteni në mëngjes, metabolizmi juaj nuk do të ketë probleme më gjatë ditës. Nuk është e domosdoshme të shkoni në palestër, pasi që ato mund t’i bëni edhe në shtëpi.

Hanë mëngjes të shëndetshëm

Mëngjesi i shëndetshëm do t’ju jap energji të mjaftueshme për tu përballuar një ditë të gjatë e të lodhshme.

Meditojnë

Sipas revistës Magazine, meditimi ndikon në uljen e stresit dhe ndihmon të menduarit kreativ. Por, meditimi ka edhe efekte pozitive në shëndetin tuaj fizik, transmeton KosovaPress.

Ata planifikojnë ditët e tyre

Kur zgjohemi në mëngjes është e preferueshme të kemi plane, se si do ta kalojmë më pas ditën. Në këtë rast vlen thënia e Benjamin Franklin, i cili thoshte, nëse nuk keni planifikuar ditën, ju mund të dështoni.

Shpresë për autikët

Zbulimi më i fundit shton shpresat për trajtimin e fëmijëve autikë. Shkencëtarët mendojnë se sekreti për të luftuar autizmin nuk fshihet në mendje, por në zorrë.

Periskopi.com Shëndeti

Fëmijët autikë kanë më shumë probleme me stomakun se bashkëmoshatarët e tyre. Tani shkencëtarët kanë zbuluar se ndryshimi i bakterit të zorrës nuk mund të lehtësojë vetëm problemet në stomak për fëmijët me autizëm, por edhe çrregullimet në sjellje të lidhura me këtë gjendje.

Sipas tyre, rregullimi i balancës së bakterit të mirë në krahasim me bakterin e keq, nëpërmjet transplantit të bakterit të zorrës nga një person i shëndetshëm tek një fëmijë me superbakter, mund të ofrojë një mënyrë efikase për trajtimin e kësaj gjendje.

Shkencëtarët nga Universiteti Shtetëror i Arizonës shpresojnë që e njëjta teori mund të aplikohet edhe për trajtimin e autizmit.

Rezultatet e këtij studimi janë cilësuar si “premtuese”, megjithatë shkencëtarët thonë se duhet të bëhen më shumë kërkime para se të mund të rekomandohet për të gjithë fëmijët autikë.

Hulumtuesit shkencorë testuan teorinë e tyre tek 18 fëmijë autikë, të moshës nga 7-18 vjeç. Ata u dhanë fëmijëve antibiotikë (pastrues zorrësh) për 10 javë dhe kryen transplanto të bakterit të zorrëve çdo ditë, për një periudhë 8-javore, politiko.net.

Këta fëmijë filluan të shfaqnin përmirësime në sjelljet autike, u bënë më socialë dhe bënin gjumë më të rehatshëm. Ata patën përmirësime edhe të simptomave gastrointestinale, të cilat u reduktuan me 80%.

E çuditshme, por funksionon: Kjo metodë do t’ju largojë gripin brenda natës

Njihuni me metodën e çorapeve të lagura.

Periskopi.com Shëndeti

E keni parasysh ditën e parë të shfaqjes së shenjave të gripit? Kur trupi fillon të këputet, tështimat, dhembjet e fytit, temperatura… A ka gjë më të keqe? Por, mund të ketë një shpëtim që ta kaloni gripin brenda natës. Bëhet fjalë për metodën e çorapeve të lagura.

Kjo metodë konsiston në veshjen e çorapeve të lagura, të cilat bëjnë që gjaku të fokusohet tek këmbët për t’i ngohur.

Kjo formë mikroqarkullimi bën pikërisht atë që qarkullimi i gjakut bën normalisht: sjell vlerat ushqyese dhe largon toksinat. Një gjë e tillë largon gjakun nga zonat problematike, si sinuset e zënë.

Filloni duke i ngrohur këmbët në një banjë të ngrohtë, lagni çorapet dhe vishini. Mbi to, vishni çorape të thata ose qese plastike, në kohën kur jeni gati të shtriheni për të fjetur. Në mëngjes, do të zgjoheni shumë më mirë.

Burimi: Byrdie

 

Zbulimi tronditës /Ky është shkaku i përhapjes së kancerit në trup

Tashmë një kohë të gjatë dyshohet që ekziston lidhja midis kancerit dhe stresit kronik, ndërkaq është konstatuar që pikërisht tensioni konstant psikik është shkaktar i përhapjes së metastazës nëpër trup.

Periskopi.com Shëndeti

Shkencëtarët kanë studiuar minjtë e ekspozuar ndaj stresit të vazhdueshëm dhe kanë vërejtur që nën stres sistemi i tyre limfatik kalon nëpër ndryshime të tilla fiziologjike, që sëmundjet e kancerit shumë më shpejt shumëzohen dhe përhapen nëpër organizëm.

Ata kanë konstatuar që stresi vërtet paraqet “iniciuesin” e veçantë për ndarje të qelizave të tumorit dhe vazhdim të përhapjes së tyre.

– Ne jemi të vetëdijshëm që nuk mund t’u themi pacientëve të sëmurë nga kanceri “qetësohuni dhe mos jetoni nën stres”, sepse do të kishte e efekt të kundërt, posaçërisht për faktin që tashmë janë ata janë nën stres të madh.

Megjithatë, është me rëndësi se si do t’u qasemi të sëmurëve nga kanceri, sepse qasja negative në raste të shumta mund t’ua përkeqësojë sëmundjen, është shprehur për Erica Sloan, nga Universiteti i Monashit në Australi.

Siç u konstatua, fajtorët për përhapje rapide të kancerit janë hormonet e stresit, para së gjithash adrenalina dhe noradrenalina.

– Ky është zbulim i rëndësishëm i studimit tonë, për shkak që tani e dimë që adrenalina ndikon nëpërmjet receptorëve të caktuar qelizorë, gjë që do të na ndihmojë që t’i zhvillojmë barnat, të cilat do të bllokojnë rrugët e përhapjes së kancerit, thotë dr. Sloun.

Tani për tani, ata kanë filluar testimet klinike në femrat e sëmura nga kanceri i gjirit, në atë mënyrë që u jepen doza të caktuara propranololi dhe beta-bllokues të tjerë.

– Gjatë shtatë vjetësh të studimit, është treguar që te pacientet të cilat kanë marrë propranolol, është vërejtur përqindje shumë më e vogël e metastazës, e cila përhapet nëpër sistemin limfatik dhe “vendoset” në organet vitale, siç janë mushkëritë, thotë ajo.

Si ta kuptoni nëse mjalti është bio apo i përpunuar

Ne të gjithë e dimë se mjalti njihet për vlerat e larta ushqyese, por diçka që nuk e dimë është se si të zbulojmë nëse mjalti është bio ose i përpunuar. Po, kjo është e drejtë, jo çdo mjaltë është i njëjtë, që do të thotë natyror.

Periskopi.com Shëndeti

Duhet të dini se mjalti që shitet në supermarkete kalon përmes shumë procedurash, duke përfshirë ngrohjen e mjaltit në temperatura të larta që vrasin çdo ushqyes të dobishëmedhe enzimat, duke shtuar ujë i cili zvogëlon efektet pozitive, dhe pastaj filtrojnë atë për të hequr çdo polen.

Një studim tregoi se 76 përqind e mjaltit në supermarkete i hiqej poleni. Jo vetëm në supermarkete, por dhe në restorante.

Për fat të mirë, këtu kemi disa truke dhe këshilla se si të njihni mjaltin e rremë.

Lexoni etiketën. Në qoftë se ai përmban glukozë të shtuar ose fruktoza si shurup misri, ai nuk është mjaltë i vërtetë.

Shijoni mjaltin. Nëse ju mund të shijoni gjëra të tilla si lule apo bimë është e mjaltë i vërtetë. Mjalti i përpunuar është vetëm i  ëmbël, me pak aromë mjalti.

Vendosni pak mjaltë në gishtin e madh. Në qoftë se përhapet, ai nuk është bio. Mjalti bio do të qëndrojë në një vend.

Shtoni disa pika uthull në një përzierje me ujë dhe mjaltë. Në qoftë krijohet shkumë, mjaltë juaj ka qenë i falsifikuar me gëlqere.

Nëse mjalti juaj nuk “kristalizohet” me kalimin e kohës, ai është i përpunuar, pasi  mjalti i pastër do të kristalizohet kur ta mbani në frigorifer me kalimin e kohës.

Shtoni disa pika jodi në një gotë me ujë dhe pastaj shtoni pak mjaltë. Nëse mjalti kthehet blu, ai ka qenë i kombinuar me niseshte misri dhe nuk është mjaltë i vërtetë.

Vendosni pak mjaltë në një fije shkrepse dhe ndizeni atë. Në qoftë se ndizet, ajo është e pastër.

Vendosni një lugë mjaltë në një gotë me ujë. Në qoftë se ajo shkrin është e rreme. Mjalti i pastër nuk do të shpërndahet në ujë dhe do të fundoset në fund të qelqit.

38 mijë operacione dhe 1.2 milionë shërbime ambulantore gjatë këtij viti në Kosovë

Shërbimi Spitalor dhe Klinik Universitar i Kosovës (SHSKUK) ka mbajtur ceremoninë e fundvitit me ç’rast ka bërë përmbledhjen statistikore të punës dhe rezultateve dhe ka ndarë mirënjohje për punëtorët e dalluar të vitit 2016.

Periskopi.com Lajme

Ceremoninë e hapi dr. Curr Gjocaj, drejtor i përgjithshëm i SHSKUK-së, i cili në fillim falenderoj punëtorët për angazhimin dhe punën që bënë gjatë vitit 2016.“Puna dhe angazhimi juaj ka bërë që në kuadër të Shërbimit Spitalor dhe Klinik të  ketë rezultate të kënaqshme. Ndonëse  punën dhe mundin tuaj nuk mund ta shpërblejmë financiarisht meqë kemi buxhet të limituar, e kemi menduar që sado pak  të ju ndajmë nga një mirënjohje nga ana e institucionit si shenjë e falënderimit  dhe përkushtimi në punë”, theksoi drejtori Gjocaj.

Duke përmbledhur statistikat e punës në vitin 2016, tha se në tërë SHSKUK bazuar në statistikat preliminare ka pasur   804 mijë ditë shërimi me 149 mijë pacientë të shtrirë. Sipas tij, janë kryer 38 mijë operacione në nivel të SHSKUK-së ndërsa kishte mbi 1.2 milionë shërbime ambulanotore.

Duke ndarë statistikat sipas institucioneve, ai tha se vetëm në QKUK ka pasur 458 mijë ditë shërimi, me 70 mijë pacientë të shtrirë,  ku nga këta pacientë të shtrirë  19 mijë pacientë janë operuar.

Në  7 Spitalet e Përgjithshme kishte 345 mijë ditë shërimi,  me 78 mijë  pacientë të shtrirë, nga këta pacient 17 mijë janë operuar.

Gjithsej vizita ambulantore ishin 665 mijë, QKSUK-ja, gjithsej ka kryer 53 mijë vizita të para dhe vizita kontrolluese..

Në Qendrat  Profesionale të Shëndeti Mendor me njësi në të gjithë Kosovën kishte 55 mijë vizita ambulatore.

Qendra Kombëtare e Mjekësisë së Punës  në Gjakovë për vitin 2016, regjistron 23 mijë vizita ambulantore.

Vlera monetare e Donacioneve të pranuara  në Barnatoren Qendrore të QKUK-së gjatë periudhës së vitit 2016 arrin shumën mbi 8.8 milion euro  për barëra dhe material medicinal shpenzues. Në fund u ndanë mirënjohjet për punëtorët e dalluar./ Periskopi

Mësohu të qëndrosh i shëndetshëm në vendin e punës

Të gjithë duam të qëndrojmë të shëndetshëm, apo jo? Por, të mos presim që vendi ynë i punës të jetë tepër favorizues për ta realizuar këtë. Gjithsesi, jemi në që sjellim zakone të tjera të këqija në zyrë.

Periskopi.com Shëndeti

Nëse do të arrinim të qëndronim të shëndetshëm në punë, kjo do të ulte stresin dhe do të na ndihmonte të ishim më produktiv.  Le të shohim disa ide që  mund të na shërbejnë në lidhje me këtë çështje.

  1. Bëj kujdes me ato që prek

Kije mendjen në gjërat që prek në vendin e punës. Sigurohu që të pastrosh dhe të dezinfektosh sipërfaqet e tavolinave, dorezat e dyerve, telefonat, tastierën, për të shmangur kështu mikrobet. Ndoshta nuk do të mundesh t’i eliminosh të gjitha, por të paktën mund të ulësh numrin e tyre. Dezinfektimin mund të bëhet duke përdorur alkool të thjeshtë të çnatyruar, që mund të blihet në farmaci.

  1. Bëj ushtrime

Çohu nga karrigia jote dhe fillo të bësh disa ushtrime për  10-15 minuta .Nëse mund të dalësh nga zyra bëj pak ecje,  e nëse jo, fillo të lëvizësh  në ambientet e  brendshme të ndërtesës. Mund të fillosh të ngjisësh shkallët në vend se të marrësh ashensorin, të parkosh pak larg kur vjen në punë, apo  të vish me biçikletë. Të bërit ushtrime do të largojë  stresin, dhe do të ndihmojë trupin tënd të ndihet më i  relaksuar. Gjithashtu do të të bëjë ty një punonjës më të lumtur.

  1. Menaxho stresin

Stresi mund të shkaktojë atak zemre, presion të lartë gjaku, dhimbje koke (më e zakonshmja) ose shtim në peshë. Vendos balancën e duhur, ndërmjet jetës në shtëpi dhe jetës në punë. Nëse të duhet një pushim, merr një ditë vetëm për veten . Pas pune provo që të pushosh dhe të bësh diçka që të pëlqen.

  1. Ha shëndetshëm

Në qoftë se ke një frigorifer në vendin ku punon, mund të mbash aty karota, bajame, banane ose një sallatë të përgatitur. Kjo ndihmon të shmangësh ushqimet e shpejta, e  të pashëndetshme. Ha ushqime të cilat kanë përmbajtje të lartë fibrash si: thjerrëza, bizele, brokoli ose fasule të zeza. Shmangni ëmbëlsirat në punë  Ato mund të shtojnë qindra kalori.

  1. Pi më shumë ujë

Pi rreth 6-8 gota ujë në ditë. Përfshi gjithashtu në dietën tënde edhe çajin bimor, supat, ose lëngjet e frutave.  Kastravecët, luleshtrydhet, domatet dhe karotat, janë një mënyrë e mirë për të të qenë i hidratuar. Përveç hidratimit, uji gjithashtu të ndihmon të mbrohesh nga ftohja dhe mikrobet.

E neveritshme çfarë ndodh nëse nuk i lajmë dhëmbët para gjumit

Lajme të këqija: është shumë e neveritshme. Tashmë dihet se rekomandohet që dhëmbët të lahen të paktën dy herë në ditë.

Periskopi.com Shëndeti

Por kjo shkon përtej thjesht një ere të mirë goje. Nëse e humbisni një larje, je një hap më përpara inkurajimit për kavitete, sëmundje të mishrave të dhëmbëve dhe rritje të baktereve në gojën tuaj.

Në mes të ditës, kalojeni gjuhën nëpër dhëmbët tuaj. Do gjeni një shtresë mbi dhëmbët tuaj. Ajo quhet pllakë.

Kur lan dhëmbët, fatmirësisht, nuk i lë këto baktere të rrinë në një vend, sepse po ndenjën aty, ato do fillojnë të sulmojnë dhëmbët tuaj. Për më shumë, sa më gjatë që rri në një vend, aq më shumë formohet ‘tartar’, ai materiali i verdhë që nuk hiqet nga dhëmbët sado që lan dhëmbët. Nëse e lë për një kohë shumë të gjatë, rrezikon heqje të dhëmbëve.

Edhe pse nuk ekziston një afat kohor i saktë se kur pllaka bëhet e rrezikshme, procesi i krijimit fillon që në momentin kur ti e kapërcen një larje dhëmbësh para gjumit.

Mirëpo, ta bësh larjen e dhëmbëve shpejt e shpejt, dhe vetëm ne pjesët që duken kur buzëqesh, është po aq keq. Preferohet një brushë e butë, pastë dhëmbësh me fluorur, dhe duhet të zgjasë rreth 2 minuta. Rekomandohet edhe pastrimi i dhëmbëve me pe një herë në ditë.

Efektet e pabesueshme, hani dy banane në ditë dhe zbuloni çfarë do ndodhë

Shumica e njerëzve “nuk kanë kohë” për të ngrënë shëndetshëm dhe kështu preferojnë të hanë ushqim të shpejtë në vend të ushqimit të shëndetshëm, ndërsa konsumimin e frutave dhe perime e kanë lënë pothuajse krejt.

Periskopi.com Shëndeti

Shkencëtarët dhe dietologët nuk e kanë të qartë pse shumica e njerëzve preferojnë ushqim të tillë, kur dihet se ka ushqime të cilat na dhurojnë ushqyesit natyral të nevojshëm për funksionim më të mirë të sistemit trupor.

Bananet për shembull. Ato janë shumë të shijshme dhe të shëndetshme, për shkak se përmbajnë substanca të mira për shëndetin tonë. Dietologët thonë se vetëm një muaj pasi të keni ngrënë dy banane në ditë, shëndeti juaj do të përmirësohet dukshëm.

Ja pse: Bananet përmbajnë shumë pak sodium, por shumë kalium, i cili është i domosdoshëm për rregullimin e shtypjes së gjakut dhe shëndetin e zemrës. Hulumtuesit kanë gjetur se konsumimi i përditshëm i bananeve mund të reduktojë rrezikun nga sulmi në zemër për 40%.

Nëse keni probleme me sistem të tretjes, si kapsllëk për shembull, hani pak banane. Ato janë një burim i shkëlqyer i fibrave dhe shpejt do të zgjidhin problemet tuaja me zorrët.

Ndjeheni të lodhur dhe të dobët? Bananet do të sigurojnë energjinë e nevojshme, dhe ato janë një zgjidhje e duhur para ushtrimeve. Atletët i mbajnë ato në çantë rregullisht, për t’i ngrënë para ushtrimeve.

Nëse trupi juaj ka nevojë për hekur, bananet mund t’ju ndihmojnë. Substancat që gjendet në banane stimulojnë prodhimin e qelizave të kuqe të gjakut dhe hemoglobinës, dhe në mënyrë të konsiderueshme ndihmojnë njerëzit anemik.

Bananet janë shumë të mira kundër kollit dhe dhimbjeve të fytit!

Dy mitet rreth seksit oral të cilat nuk duhet t’ju besoni

Seksi oral shihet si alternativë e sigurt krahas penetrimit, pasi që i lejon dy gjinitë ta ruajnë virgjërinë dhe pamundëson shtatzëninë.

Periskopi.com +18

Sidoqoftë, për seksin oral ekzistojnë mite të shumta, të cilat janë të gabuara dhe duhet të ndryshohen, transmeton Telegrafi.

Këto janë dy mitet më të zakonshme të seksit oral, e të cilat janë duke jua shkatërruar jetën seksuale:

“Nuk mund të fitoni sëmundje seksuale nga seksi oral”

Ky mit qarkullon më së shumti ndërmjet adoleshentëve, por e vërteta është se seksi oral i pambrojtur ju vë në rrezik për sëmundje të transmetueshme seksualisht.

Seksi oral është më së shumti i rrezikshëm nëse keni infeksione në gojë apo në gjenitale.

“Femrat nuk përjetojnë orgazëm gjatë seksit oral”

Edhe ky është një tjetër mit, ku thuhet se femrat mund të përjetojnë orgazëm vetëm nga seksi vagjinal.

Sidoqoftë, statistikat bëjnë të ditur se rreth 80 për qind e grave kanë vështirësi të përjetojnë orgazëm vetëm nga penetrimi vagjinal. Prandaj, seksi oral është kyç për orgazmën femërore.

Zbulohet sekreti i femrave japoneze, ja përse nuk shëndoshen

Jetëgjatësia mesatare e një gruaje japoneze është 84 vjet. Veç kësaj, ato njihen edhe për rininë e tyre të ‘përhershme’.

Periskopi.com Shëndeti

Kjo mund të jetë për shkak të kuzhinës së tyre, e cila cilësohet si kuzhina më e shëndetshme në tërë botën.

Sidoqoftë, përveç kuzhinës, ekzistojnë edhe disa sekrete tjera, të cilat Telegrafi i sjell më poshtë për ju:

Ushqimi i përbërë me peshq, sojë, pemë, perime, oriz

Shujta japoneze e përgatitur në shtëpi kryesisht përbëhet nga këta përbërës. Këto produkte janë kruciale për një shëndet të mirë.

Mëngjesi është shumë i rëndësishëm

Japonezët gjithmonë e fillojnë ditën me një mëngjes të përgatitur në shtëpi, dhe ekspertët shëndetësorë nga e gjithë bota kanë dëshmuar se mëngjesi është shujta më e rëndësishme e ditës.

Nuk hanë ushqime të proceduara dhe ushtrojnë rregullisht

Në Japoni, njerëzit shumë pak hanë ushqime të procedura. Veç kësaj, ata edhe bëjnë ushtrime të ndryshme fizike, siç është ecja, çiklizmi etj.